Skocz do zawartości

Materiały naturalne, sztuczne i syntetyczne - dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, Clovis napisał:

Panowie, krótko: nosicie ubrania z ceraty czy nie? Bo całe to gadanie...

To krótko ... noszę w ubraniach codziennych mocno i często eksploatowanych i nie narzekam: marynarki do 10% poliestrów, płaszcze do 20% poliestrów, spodnie do 3% elastanu. W ubraniach "od święta" nie ide na takie kompromisy :) 

Opublikowano
2 godziny temu, Jamjest napisał:

Matko i córko. Najpierw zarzucasz, że jakieś niesprecyzowane osobniki uważają nas za snobów itd itp. Na pytanie lubo piszesz,  to w sumie Twoi znajomi z prywatnych rozmów. Stąd moje odesłanie do Twojego środowiska, oraz tego jak bardzo mnie interesuje opinia tegoż.

Rzucasz się, że ludzie piszą tu o poliestrach więc Ci wskazuję - piszą bo zapytałem. A zapytałem w kontekście artykułu mr vintage, który mi również wydawał się wyważony, stąd chciałem poznać opinię ludzi z wiedzą o wiele większą niż moja. Nie podoba Ci się że zapytałem?Bardzo mocno mnie to nie obchodzi. 

Rozpocząłeś swoje połajanki od tego, że  "członków tego forum traktuje się jako nadętych i snobów " a skończyłeś na pouczaniu członków forum kiedy i o co mogą pytać.

Ze względu na powyższe, żegnam pana trolla ozięble w czeluściach ignora. 

Edyta: No tak, teraz do mnie dotarło, jaki był Twój nick zanim go zmieniłeś, i w jakich okolicznościach go zmieniłeś. To wiele wyjaśnia. 

Eh, kultura pełną gębą. Gratuluje. 

Owszem, przyznaje trolluje, bo odpowiedziałem na Twój, jakże naładowany argumentami post. Żałuje, że daje wciągnąć w takie dyskusje.

Kończąc. Ty pytasz, ja wyrażam swoje opinie na temat Twojego, jakże bezsensownego w mojej ocenie, pytania :D  I idąc Twoim tokiem rozumowania - nie bardzo mnie obchodzi co myślisz na temat mojej opinii :D 

Proszę moderatorzy usunięcie ten offtop bo takie dysputy to jakaś żenada.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, Clovis napisał:

Panowie, krótko: nosicie ubrania z ceraty czy nie? Bo całe to gadanie...

Oczywiście, że nie. Poliestry i inne podobne materiały potępiam, ale nie o to mi w tym wszystkim chodziło ;) 

• Oceniam pozytywnie 1
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Łopata w rękę i ahoj przygodo!

Ostatnio coraz częściej trafiam na zagadkowy materiał w składach różnych ubrań, a ostatnio dziewczyna dopytywała mnie czy warto kupić jeansy za +/- 300pln z jego zawartością 48%. Mowa o materiale LYOCELL/TENCEL. To, co znalazłem w sieci to w zasadzie bardzo pozytywne komentarze, ponoć zawiera w sobie najlepsze cechy wiskozy i bawełny, b. dobrze oddycha i odprowadza wilgoć. Jedynym minusem ma być konieczność używania mocnych barwników chemicznych podczas produkcji. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Jak to się sprawdza w rzeczywistości, jak z trwałością?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Przepraszam za odkopywanie, ale zapytam z ciekawości. Przeglądałem ostatnio kilka ofert marynarek z wełną alpaki w składzie, producentów takich jak Isaia, Corneliani czy SuSu. Niemal wszystkie z nich miały w składzie nylon lub poliamid w zakresie 5-28%. Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego wełna alpaki wymaga domieszki syntetyków ? Wątpię, że chodzi o cięcie kosztów, bo firmy raczej niszowe.