Clovis Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 Panowie, krótko: nosicie ubrania z ceraty czy nie? Bo całe to gadanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 7 minut temu, Clovis napisał: Panowie, krótko: nosicie ubrania z ceraty czy nie? Bo całe to gadanie... Dobrze, że wspomniałeś o ceracie! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 54 minuty temu, Clovis napisał: Panowie, krótko: nosicie ubrania z ceraty czy nie? Bo całe to gadanie... To krótko ... noszę w ubraniach codziennych mocno i często eksploatowanych i nie narzekam: marynarki do 10% poliestrów, płaszcze do 20% poliestrów, spodnie do 3% elastanu. W ubraniach "od święta" nie ide na takie kompromisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał W. Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 Godzinę temu, Caporegime napisał: Dobrze, że wspomniałeś o ceracie! Szkoda, że nie mogę dać 100 punktów reputacji, najlepszy komentarz 2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 2 godziny temu, Jamjest napisał: Matko i córko. Najpierw zarzucasz, że jakieś niesprecyzowane osobniki uważają nas za snobów itd itp. Na pytanie lubo piszesz, to w sumie Twoi znajomi z prywatnych rozmów. Stąd moje odesłanie do Twojego środowiska, oraz tego jak bardzo mnie interesuje opinia tegoż. Rzucasz się, że ludzie piszą tu o poliestrach więc Ci wskazuję - piszą bo zapytałem. A zapytałem w kontekście artykułu mr vintage, który mi również wydawał się wyważony, stąd chciałem poznać opinię ludzi z wiedzą o wiele większą niż moja. Nie podoba Ci się że zapytałem?Bardzo mocno mnie to nie obchodzi. Rozpocząłeś swoje połajanki od tego, że "członków tego forum traktuje się jako nadętych i snobów " a skończyłeś na pouczaniu członków forum kiedy i o co mogą pytać. Ze względu na powyższe, żegnam pana trolla ozięble w czeluściach ignora. Edyta: No tak, teraz do mnie dotarło, jaki był Twój nick zanim go zmieniłeś, i w jakich okolicznościach go zmieniłeś. To wiele wyjaśnia. Eh, kultura pełną gębą. Gratuluje. Owszem, przyznaje trolluje, bo odpowiedziałem na Twój, jakże naładowany argumentami post. Żałuje, że daje wciągnąć w takie dyskusje. Kończąc. Ty pytasz, ja wyrażam swoje opinie na temat Twojego, jakże bezsensownego w mojej ocenie, pytania I idąc Twoim tokiem rozumowania - nie bardzo mnie obchodzi co myślisz na temat mojej opinii Proszę moderatorzy usunięcie ten offtop bo takie dysputy to jakaś żenada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 15 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2017 2 godziny temu, Clovis napisał: Panowie, krótko: nosicie ubrania z ceraty czy nie? Bo całe to gadanie... Oczywiście, że nie. Poliestry i inne podobne materiały potępiam, ale nie o to mi w tym wszystkim chodziło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuto Napisano 16 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2017 Nawiązując do tematu wątku - czym się różnią materiały sztuczne od syntetycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2017 Włókna sztuczne mają naturalne pochodzenie (np. z celulozy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuto Napisano 16 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2017 Dzięki. Człowiek uczy się przez całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 Łopata w rękę i ahoj przygodo! Ostatnio coraz częściej trafiam na zagadkowy materiał w składach różnych ubrań, a ostatnio dziewczyna dopytywała mnie czy warto kupić jeansy za +/- 300pln z jego zawartością 48%. Mowa o materiale LYOCELL/TENCEL. To, co znalazłem w sieci to w zasadzie bardzo pozytywne komentarze, ponoć zawiera w sobie najlepsze cechy wiskozy i bawełny, b. dobrze oddycha i odprowadza wilgoć. Jedynym minusem ma być konieczność używania mocnych barwników chemicznych podczas produkcji. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Jak to się sprawdza w rzeczywistości, jak z trwałością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 21 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2017 Narzeczona ma koszulę Lamberta i wieczorową bluzkę Tallinder. W obu przypadkach zadowolona. Po paru praniach nic się nie wydarzyło. Sam materiał przyjemny w dotyku, mała gniotliwość i łatwy w prasowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 22 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2017 Dzięki za informację. Mimo to materiał, który jest przynajmniej trochę podobny do wiskozy mogę sobie wyobrazić w bluzkach i koszulach ale nie w spodniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 18 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2018 Przepraszam za odkopywanie, ale zapytam z ciekawości. Przeglądałem ostatnio kilka ofert marynarek z wełną alpaki w składzie, producentów takich jak Isaia, Corneliani czy SuSu. Niemal wszystkie z nich miały w składzie nylon lub poliamid w zakresie 5-28%. Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego wełna alpaki wymaga domieszki syntetyków ? Wątpię, że chodzi o cięcie kosztów, bo firmy raczej niszowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 19 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2018 Tutaj masz naukowe wytłumaczenie, dlaczego wełna alpaki wymaga domieszek w ogóle:https://www.researchgate.net/publication/268345379_WOOL_AND_ALPACA_FIBRE_BLENDS#downloadCitationNie jest mi jednak znany powód, dla którego ta domieszka miałaby być sztuczna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 22 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2018 Właśnie znalezione u Loro Piana: Czy wg Was ten dodatek poliamidu będzie skutkował mniejszą oddychalnością i większą "poliestrowością" marynarki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi