Skocz do zawartości

Klasyczne sneakersy

Beny23

Rekomendowane odpowiedzi

Nie popadajmy w paranoję - biała podeszwa ma to do siebie, że po pierwszym wyjściu na dwór nie będzie wyglądać tak czysto jak nowa, ale z drugiej strony nie oznacza to chyba tego, że powinniśmy ją po każdym wyjściu myć, bo się przykurzyła. ;)

Poszukiwałem na gwałt wysokich trampek na wiosenny i jesienny okres, bo pogoda nas nie rozpieszcza, i znalazłem na wyprzedaży buty Polo LR (model Kelsey). Kupiłem, nie spodziewając się niczego szczególnego, ale kiedy otworzyłem pudełko miło się rozczarowałem... Buty wyglądają (jak na mój gust) całkiem dobrze (lepiej niż na zdjęciach sklepowych), a rozmiar 40 pasuje na moją stopę (dość szeroka, długość 25.5 cm). Mówiąc krótko, klient zadowolony.

Nie jestem jednak do końca pewien, jak dbać o takie buty. Część cholewki wykonana jest z zamszu, a część - z czegoś, co się nazywa "skóra ekologiczna". Jakie środki do pielęgnacji/czyszczenia byście w tym wypadku polecali?

kelsey1.jpg

Co sądzicie o tym modelu New Balance MRL996KJ? Zastanawiam się nad czymś wygodnym do codziennych wyjść, a to wydaje się pasować. Dodam tylko, że nie szukam raczej nic w granacie, bo chciałbym aby pasowało do beżowych/brązowych spodni. Może macie jakieś inne propozycje?

balansy.jpg

• Oceniam pozytywnie 1

Najciemniej jest pod latarnią, bo robiąc research na temat dress-sneakersów, zapomniałem, że już takowe posiadam. Taka w sumie butowa ciekawostka, Emling model Lawerence kupione w Paryżu w bodaj w 2008 czy 2009 roku, szyty Blake'em lub jakąś Bologną. Typowy wytwór myśli francuskiej, to jest ładny, bardzo wygodny (tylko musiałem troszkę rozbić na szerokość u szewca) i bardzo... delikatny, na supercienkiej skórzanej podeszwie, która się zauważalnie zużywa przy każdym kroku (dlatego minimalnie używane i stąd nieco zapomniane).

emlingis.jpg.51ef9ca1f317233483cbdebd8e67ab76.jpg

Zastanawiam się nad kupnem NB, ale przechodząc przez jeden sklep natknąłem się na takie Lacoste CARNABY EVO BL. 

Miał je ktoś? Wiecie jak się sprawują i czy nie trzeba ich po roku wyrzucać, bo np. skóra wygląda fatalnie?

To jest ten model:

buty,klasyka,lacoste-carnaby-evo-bl-1,37

Nie mam co prawda tego modelu, ale kupiłem ze dwa sezony temu białe (na Zalando). Skóra jest raczej z gatunku tych cienkich. Sznurówki świeżo wymienione na niebieskie, bo oryginalne białe brudziły się niemiłosiernie. Aktualnie wyglądają tak (noszone bardzo sporadycznie, głównie latem na urlopie): 

1.jpg

• Oceniam pozytywnie 1

2 godziny temu, MH_fan napisał:

Adidas wypuścił kultowe już Stany Smithy ze skóry od Horween'a: link

Bez napisu z boku byłyby w moim odczuciu idealne, z napisem - myślę, że nadal są bdb.

Właśnie te buty zamierzam zakupić. Zastanawiam się tylko nad kolorem. Albo wezmę brąz Horweena z powyższego linku, albo zamsz:

http://www.adidas.pl/buty-stan-smith-shoes/BB0039.html

Które wam się bardziej podobają? Które będą, waszym zdaniem, bardziej uniwersalne (gdy idzie o zastawienia kolorystyczne)?

Dzisiaj z kolei wyposażyłem się w NB. Wybrałem coś mało ekstrawaganckiego (drugie zdjęcie chciałem wam zrobić z górami, ale dziś wszystkie szczyty za ścianą mgły). Buty idealne na długość, ale po kilku godzinach chodzenia muszę stwierdzić, że cisną na podbiciu. Po wnikliwym śledztwie ustaliłem, że to kwestia dośc grubej wkładki. ;) Z nieco cieńszą wygoda butów zasługuje na 5. Mam nadzieję, że oryginalna wkładka szybko się "ubije".

I drobna uwaga dla osób kupujących buty NB w internecie: idźcie jednak do sklepu.  Nie wiem, jak było dawniej (to moje pierwsze NB), ale w tej chwili NB zupełnie nie trzymają rozmiarówki. Mierzyłem w sklepie kilka różnych par z tej samej serii (420). Każda para w tym samym rozmiarze miała inną długość. Ba, zdarzało się nawet, że rozmiary 41.5 i 42 z tego samego modelu były identyczne! Nawet wyciągałem z nich wkładki i porównywałem. Co gorsza, buty w tym samym rozmiarze, z tego samego pudełka istotnie się różniły, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny (np. różnica w długości kawałka skóry zamykającego język buta wynosiła czasem pół centymetra). Zauważyłem też, że modele zamszowe są zdecydowanie bardziej dopasowane (ciasne). Musiałem kupić numer 42 zamszowych (dobre na długość i nadal dość ciasne w podbiciu), podczas gdy inne mierzone buty z serii 420 nosiłbym zapewne w rozmiarze 40.5 (dobre na długość i nie za ciasne).

NB1.jpg

nb2.jpg

@Bukary - zastosowanie obu par Stanów Smithów będzie dosyć podobne - to stosunkowo zbliżone kolory, na pewno zamsz będzie cięższy w utrzymaniu. Skoro robią warianty bez napisu z boku, to totalnie nie rozumiem logiki w napisie na Horweenach... :?

Natomiast co do NB - od takie sportowe butki, do bluzy i t-shirta. Wg mnie jakoś niespecjalnie nadają się do stylizacji smart casualowych, chociaż pewnie niewielu forumowiczów podzieliłoby moje zdanie. :D

Dnia 4.05.2017 o 11:50, MH_fan napisał:

Panowie, a tak z ciekawości - czy ktoś miał styczność z butami Filling Pieces? Niektóre modele wyglądają obłędnie, ceny bardzo wysokie, czy jakość chociaż w jakimś stopniu jest współmierna do cen?

Niedawno się skusiłem na FP w ramach promocji na Yoox. Jakość na pierwszy rzut oka adekwatna do ceny. Porządny zamsz i świetna skóra wewnątrz. Do tego bardzo wygodne. Zapowiadają się na najlepsze sneakersy, jakie miałem w życiu.

FILLING-PIECES-LOW-TOP-GHOST-TONE-GREY-2

• Oceniam pozytywnie 1

Dnia 5/13/2017 o 17:44, MH_fan napisał:

Adidas wypuścił kultowe już Stany Smithy ze skóry od Horween'a: link

Bez napisu z boku byłyby w moim odczuciu idealne, z napisem - myślę, że nadal są bdb.

adidas - Buty Stan Smith Shoes Chalk White BB0040Właśnie do mnie dotarły :) kupione tylko dlatego że to skóra tak znana, faktycznie fajna, delikatna i miła, ale ... kolor bardzo jasny a ta pomarańczowa wstawka jest oczojebna :( mam mieszane odczucia :(