Skocz do zawartości

Zastanawiam się nad kupnem

jabberwocky

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem ekspertem (firma miała zresztą jakieś problemy, ale chyba znów działa), poza tym może mieć różne linie itp. Generalnie jednak Berwick 1707 to bardzo porządna firma, kolejna z "Hiszpanek", a ceny butów w stosunku do jakości są bardzo atrakcyjne. Mam jedną parę zamszaków, zgrabne i bardzo porządnie wykonane buty.

• 2 weeks later...

Zachorowałem na poniższe buty:

http://herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=55&catid=180&shoeid=7090&selectedsizeid=15&selectedfitid=2&stype=1

Alfred%20Sargent-Alfred%20Sargent%20Coe-

Nawet pomimo tego, że jest zima i raczej przydadzą mi się na inne sezony.

I tutaj pada kilka wątpliwości i pytań.

1. Zdaję sobie sprawę, że połączenie jasnych butów ze spodniami będzie organiczone, bo tylko do jasnych. Czy się mylę? Jakie kolory spodni mogę z nimi łączyć? Biały, jasny beż, jasny szary?

2. Podeszwa to crepe i jako takie nie wiem czy dadzą radę w jakichś zestawach koordynowanych / smart casual, czy tylko casual?

Czytałem z jednej strony o podeszwie crepe, że jest mega wygodna, a z drugiej strony, że ma nieprzyjemny efekt/wrażenie pływania. Może ktoś z was opisać swoje wrażenia z użytkowania crepe sole?

Mam troszkę bardziej casualowe buty na takiej podeszwie. Efektu pływania nie zauważyłem. Chodzi się fajnie, miękko i sprężyście. A co do łączenia kolorów, to dlaczego uważasz że tylko jasne spodnie? ja moje buty (w podobnym kolorze) nosze sukcesywnie z granatem, i powiem szczerze ze z kolorami jasnymi jakoś za bardzo mi się zlewają, więc można nawet przyjąć ze jestem bardziej za łączeniem z kolorami ciemniejszymi, niż tymi jaśniejszymi i bliższymi kolorem butom.

A gdzieś tam mi się w głowie obija zasada, że buty powinny być ciemniejsze niż góra/spodnie.

Mam troszkę bardziej casualowe buty na takiej podeszwie. Efektu pływania nie zauważyłem. Chodzi się fajnie, miękko i sprężyście. A co do łączenia kolorów, to dlaczego uważasz że tylko jasne spodnie? ja moje buty (w podobnym kolorze) nosze sukcesywnie z granatem, i powiem szczerze ze z kolorami jasnymi jakoś za bardzo mi się zlewają, więc można nawet przyjąć ze jestem bardziej za łączeniem z kolorami ciemniejszymi, niż tymi jaśniejszymi i bliższymi kolorem butom.

To kolejna wydumana zasada dla początkujących bankowców.
Co do pytania co jest jaśniejsze, to jasność w przestrzeni barw RGB definiowana jest jako suma arytmetyczna składowych, więc statandardowy granat ma jasność na poziomie 12/100, a brąz 19/100, gdzie 0 to idealna czerń, a 100 biel  :)

• Oceniam pozytywnie 1

Proszę o poradę  :)

Zastanawiam się nad kupnem Loake Shilton. Już raz "podchodziłem" do ich zakupu, ale wybrałem coś innego. 

Ponownie naszła mnie chęć  ;) ponieważ są aktualnie w promocji. Mam jednak obawy co do jakości skóry. W opisie widnieję Distressed Vintage Leather.

Na styleforum znalazłem dość nieprzychylną opinie: "Sadly, the leather is a step down from crap. Their "antiquing" adds up to deep creasing that already looks like it is going to crack any day now. And don't expect much in terms of patina, unless you like the dull waxy look. Overall, I like them for what they are--total beaters that I don't mind scraping, mucking around, and using as general shit-kickers."

Może ktoś ma lub widział na żywo te buty? Czy ta skóra rzeczywiście jest taka tragiczna? No i w końcu czy będą pasowały do chinosów i jesienno-zimowych zestawów koordynowanych?

• 2 weeks later...

Witam ponownie. Obiecywałem podzielić się wrażeniami z zakupu butów Meermin. Po półtorej miesiąca noszenia mogę wypowiedzieć się obiektywnie.

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Po rozchodzeniu butów (zeszło mi kilka dni) postanowiłem je podzelować, żeby nie zniszczyć skóry na podeszwie (obcasa nie podbijałem - szewc mówił, że nie ma takiej potrzeby). Efekt poniżej (to czarne od czubka do połowy buta). Samo wykonanie butów - jak widać bez zarzutów. Za taką kasę jakość butów bardzo dobra. Buty zdecydowanie wyróżniają się w tłumie (już na pierwszym wyjściu widziałem spojrzenia innych przechodniów). Jakość materiału i wykonania na najwyższym poziomie. Zdjęcia tak na prawdę niewiele odzwierciedlają stan faktyczny, na  żywo o wiele lepsze wrażenie. Kontakt z firmą Meermin również na bardzo dobrym poziomie; szybko i rzeczowo odpisują na email, a buty wysłali następnego dnia po złożeniu zamówienia. Zdecydowanie polecam innym.

post-4585-0-84216000-1385401052_thumb.jp

post-4585-0-38174200-1385401153_thumb.jp

post-4585-0-86323400-1385401266_thumb.jp

post-4585-0-23925700-1385401373_thumb.jp

Po pierwsze, to kwestia anatomii stopy i katowanie jej dla uzyskania 'idealnego' wyglądu to nieporozumienie.

Po drugie, nigdzie nie jest powiedziane, że brak 'V' jest bardziej estetyczny niż jego obecność - to kwestia gustu.

Po trzecie, w wielu wiedenkach, również tych, linia dziurek łagodnie idzie na zewnątrz buta w dół, tworząc 'odwrócone V'. W takiej sytuacji lekkie rozwarcie daje interesujący (znowu, to kwestia gustu) efekt obu rzędu dziurek leżących równolegle do siebie.

Po czwarte, skóra na ogół się trochę rozciąga w miarę użytkowania butów i należy się spodziewać, że rozwarcie będzie malało w czasie (niekoniecznie do zera). Buty, które nowe dają się zasznurować tak, aby przyszwa była równolegle, są prawdopodobnie za szerokie.

• Oceniam pozytywnie 2

Trudno się z tym zgodzić. Wszystkie buty robione na zamówienie schodzą się od pierwszego założenia.

A to ciekawe stwierdzenie... mozna wiedziec na podstawie jakiej proby gloszone?

Poza tym biorac pod uwage ze skora pracuje moze sie okazac ze buty po rozchodzeniu bede luzne, moze nawet za luzne.

Może mam mniejsze od Ciebie doświadczenie w kupowaniu butów na zamówienie, ale zapewniam Cię, że nie wszystkie. Dopowiem może, że chodzi mi o sytuację, w której buty są zawiązane lekko lub normalnie. Bo wiążąc na siłę, faktycznie taki efekt jestem w stanie (ale nie chcę) uzyskać na wszystkich swoich parach.

No i warto pamiętać, że równoleglość przyszwy to nie jest dogmat religijny i niektórzy zamawiający go nie oczekują. Wtedy niejako z definicji będzie występował efekt V...

Trudno się z tym zgodzić. Wszystkie buty robione na zamówienie schodzą się od pierwszego założenia.