fan_dobrego_buta Napisano 30 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 Korzystając z okazji - kupiłem dzisiaj pierwsze porządne buty, Yanko 558 Negro Już się nie mogę doczekać przesyłki, mam tylko nadzieję, że będą pasowały do mojej stopy..... Czapla gratuluję! Nie jestem szczęśliwym posiadaczem 558, ale miałem przyjemność je „pomacać” i nawet przymierzyć. Świetny zakup! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 30 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 Witam Panowie Czasu mało więc proszę o szybką opinię: oxfordy shoepassion czy yanko? Pozdrawiam tom______i Przy tak postawionym pytaniu, odpowiedź może być tylko jedna i została już wyartykułowana (Yanko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponton Napisano 30 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 Dziękuję za pomoc! Zdecydowałem się na Berwicki. Ktoś wie, czym różnią się te dwie pary? Obie są w podobnej cenie: Berwick 3488: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/362,berwick-3488-black-calf.html Berwick 3010: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/441,berwick-3010-black-calf.html Skóra wydaje się inna, ale jako laik, nie jestem w stanie stwierdzić, w czym tkwi róźnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 30 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 Czapla gratuluję! Nie jestem szczęśliwym posiadaczem 558, ale miałem przyjemność je „pomacać” i nawet przymierzyć. Świetny zakup! Jak tylko dotrą to podzielę się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szpila Napisano 31 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2015 Są też te za 550zł ale to już z przesyłką: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/291,loake-200b.html Te są ze skóry szlifowanej, to nie jest najlepszy pomysł. Z tego co kojarze czesto się pojawiały w pytaniach na forum i równie często nie zyskiwały przychylnych komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komar38 Napisano 31 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2015 Dzień dobry. Od dłuższego czasu po głowie chodzą mi chukka boots. Jako że temacie butów jestem totalnym laikiem, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w poszukiwaniach. Mój studencki budżet przewiduje na ten wydatek do 250 zł. Nie nastawiam się na super jakość. Ważne aby po kilku wyjściach nie wyglądały na zniszczone. Znalazłem coś takiego http://szewskapasja.com/product-pol-63-Klasyczne-skorzane-meskie-buty-botki-breki-CHUKKA.html Co o nich myślicie? Macie jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 31 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2015 Te od razu dyskwalifikuje podeszwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Matty Napisano 1 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2015 Podzielam zdanie Ingvara w stu procentach. Miałem buty z taką podeszwą na nogach, generalnie, można zobaczyć jak but pracuje na tym "czymś" w każdym większym sklepie typu tikejmax, fatalna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Matty Napisano 1 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2015 Dziękuję za pomoc! Zdecydowałem się na Berwicki. Ktoś wie, czym różnią się te dwie pary? Obie są w podobnej cenie: Berwick 3488: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/362,berwick-3488-black-calf.html Berwick 3010: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/441,berwick-3010-black-calf.html Skóra wydaje się inna, ale jako laik, nie jestem w stanie stwierdzić, w czym tkwi róźnica. Nie wiem w czym tkwi różnica ale instynktownie wybieram 3010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 1 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2015 Nie wiem w czym tkwi różnica ale instynktownie wybieram 3010. Zapewne m.in. w kształcie kopyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 1 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2015 Przepraszam, powyżej "się nie wkleiło". http://ink361.com/app/users/ig-648449618/berwickkorea/photos/ig-587955563997441941_648449618 http://ink361.com/app/users/ig-648449618/berwickkorea/photos/ig-587954746368208774_648449618 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierogiruskie Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 Witam Panowie, podczas niedawnego pobytu w Londynie wpadły mi w oko buty Artioli. Przymierzyłem, pochodziłem trochę po sklepie i wszystko było super. Problemem była oczywiśce cena (2490 GBP). Chciałem wydać do 1000 - 1200 GBP, więc oczywiście ich nie kupiłem. Mam pytanie do Kolegów, którzy mieli do czynienia z Artioli, czy te buty są warte takiej ceny? Dla mnie były rewelacyjne. Nie czuło się ich na nodze wogóle, w ręku bardzo lekkie, skóra fajnie się poddawała, jakośc wykonania, jak na moje laicke oko doskonała. Jedyna niewiadoma to ich żywotność... Przy tej cenie, chciałoby się, żeby jednak więcej niż jeden, czy dwa sezony. Choć ze względu na ich cenę, i tak ich nie kupię, to chętnie usłyszałbym Wasze opinie. Przy okazji, jakiej firmy buty polecilibyście w cenie do 1000 - 1200 GBP? Myślę o Double Monk'ach i raczej nie chcę korzystać z Kielmana i innych ze względu na okres oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 Z tego co czytałem, są to piękne, acz delikatne buty włoskie. Czy warto? To rzecz subiektywna. Jestem butofilem, ale z pełną odpowiedzialnością oświadczam, że dla mnie żadne buty nie są warte czternaście tysięcy złotych za parę. Law of diminishing returns. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierogiruskie Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 Z tego co czytałem, są to piękne, acz delikatne buty włoskie. Czy warto? To rzecz subiektywna. Jestem butofilem, ale z pełną odpowiedzialnością oświadczam, że dla mnie żadne buty nie są warte czternaście tysięcy złotych za parę. Law of diminishing returns. To prawda, są bardzo delikatne, wręcz niesamowicie. Piękne są również, ale ta cena jest zabójcza. Przyznam szczerze, że bardzo często kieruję się emocjami przy zakupach i dziękuję mojej przytomnej żonie, która była ze mną i powiedziała, żebym zastanowił się na zimno i ew. decyzję podjął następnego dnia, bo już się wahałem... Po przespaniu się i otrzeźwieniu - dałem sobie spokój:) Pozostał niesmak, bo chciałem kupić sobie jakieś piękne buty, więc mam nadzieję, że poradzicie mi, gdzie w cenie akceptowalnej warto się rozejrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 A propos "chukka"... Jak byłem szczylem w latach osiemdziesiątych XX wieku , to zamiast chukka mówiło się "szczurki". Ktoś pamięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 Ja pamiętam 'osiołki', ale to było w latach dziewięćdziesiątych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 Witam Panowie, podczas niedawnego pobytu w Londynie wpadły mi w oko buty Artioli. Przymierzyłem, pochodziłem trochę po sklepie i wszystko było super. Problemem była oczywiśce cena (2490 GBP). Chciałem wydać do 1000 - 1200 GBP, więc oczywiście ich nie kupiłem. Mam pytanie do Kolegów, którzy mieli do czynienia z Artioli, czy te buty są warte takiej ceny? Dla mnie były rewelacyjne. Nie czuło się ich na nodze wogóle, w ręku bardzo lekkie, skóra fajnie się poddawała, jakośc wykonania, jak na moje laicke oko doskonała. Jedyna niewiadoma to ich żywotność... Przy tej cenie, chciałoby się, żeby jednak więcej niż jeden, czy dwa sezony. Choć ze względu na ich cenę, i tak ich nie kupię, to chętnie usłyszałbym Wasze opinie. Przy okazji, jakiej firmy buty polecilibyście w cenie do 1000 - 1200 GBP? Myślę o Double Monk'ach i raczej nie chcę korzystać z Kielmana i innych ze względu na okres oczekiwania. Wszystko zależy od możliwości finansowych, jednak uważam, że zapłacenie za buty więcej niż 500 GBP to już przesada i subiektywnie nie potrafię znaleść uzasadnienia (pomijam skóry egzotyczne których osobiście nie lubię) dla takiego wydatku. Wiem, że dla wielu osób zapłacenie 500 PLN za buty to fanaberia, jednak bardzo trudno znaleść poniżej tej ceny porządne buty spełniające moje kryteria. Kupując dobre buty, biorę pod uwagę: styl, jakość wykonania, możliwość odnowienia butów w fabryce co przedłuży żywotność produktu, oraz jakość skór i ich bezpieczeństwo dla mojego organizmu. Patrząc na Twój budżet, myśle że bez problemu kupisz 2-5 par świetnych butów następujących marek: Yanko, Carmina a jeżeli mają to być produkty z UK to Cheaney, Churchs, Barker czy C&J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 4 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2015 A propos "chukka"... Jak byłem szczylem w latach osiemdziesiątych XX wieku , to zamiast chukka mówiło się "szczurki". Ktoś pamięta? No "szczury" mówiło się u nas w Poznaniu. Kolega z Warszawy określał ten deficytowy produkt Radoskóru mianem "cielaki". Ponoć gdzieś mówiło się "pieski" itd. Pamiętam jak udało mi się jakoś tak w w okolicach 1988 roku upolować jedną parę na Paderewskiego. Nie miało wtedy znaczenia, że były coś 1 numer za ciasne (większych akurat nie dowieźli). Tak pokrwawionych stóp jak przy rozchodzeniu tych wymarzonych butów nie miałem nigdy wcześniej i nigdy później. W końcu po kilku miesiącach puścił szew na pięcie. Oczywiście zaniosłem do szewca do naprawy. Z żadnych innych butów nie byłem już nigdy tak dumny jak z tamtej pary. Oj, były czasy :-P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzz_1 Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Moje czerwonaki sa już na poczcie moze uda sie dzisiaj odebrać ciekawe czy mi sie spodobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Witam Panowie, podczas niedawnego pobytu w Londynie wpadły mi w oko buty Artioli. Przymierzyłem, pochodziłem trochę po sklepie i wszystko było super. Problemem była oczywiśce cena (2490 GBP). Chciałem wydać do 1000 - 1200 GBP, więc oczywiście ich nie kupiłem. Mam pytanie do Kolegów, którzy mieli do czynienia z Artioli, czy te buty są warte takiej ceny? Dla mnie były rewelacyjne. Nie czuło się ich na nodze wogóle, w ręku bardzo lekkie, skóra fajnie się poddawała, jakośc wykonania, jak na moje laicke oko doskonała. Jedyna niewiadoma to ich żywotność... Przy tej cenie, chciałoby się, żeby jednak więcej niż jeden, czy dwa sezony. Choć ze względu na ich cenę, i tak ich nie kupię, to chętnie usłyszałbym Wasze opinie. Przy okazji, jakiej firmy buty polecilibyście w cenie do 1000 - 1200 GBP? Myślę o Double Monk'ach i raczej nie chcę korzystać z Kielmana i innych ze względu na okres oczekiwania. Jeśli ktoś bardzo chce, może spokojnie w podanym przez Pana przedziale cenowym kupić RTW Johna Lobb - ceny monków zaczynają się chyba w okolicach 750 funtów. Buty są bez wątpienia świetne jakościowo i moim zdaniem bardzo ładne, ale osobiście w pełni zgadzam się z opinią wyrażoną przez fana_dobrego_buta, że chyba nie warto inwestować w buty aż takich pieniędzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 John Lobb RTW, Edward Green, Vass - generalnie są porządne opcje w tym przedziale cenowym lub odrobinę niżej. Abstrahując od opłacalności, moje pytanie jest takie - jak kolega Pierogiruskie stoi z mobilnością? Jeżeli rozważamy zakup tylko w Polsce, to obawiam się, że chyba trudno będzie znaleźć coś lepszego od C&J w E.Bergu. Osobiście gdybym miał wydać większą ilość gotówki na buty, to rozważam tylko jedną opcję, którą niewykluczone że zrealizuję jakoś w przyszłości - bezszwowe lotniki Maftei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Edward Green - 3 tauzeny w Bergu, przynajmniej mieli jakiś czas temu po tej cenie. Buty-cudeńka, ale nieco drogo. Zaznaczam, że nie jestem fachowcem, ale podejrzewam, że z butami z absolutnego topu cenowego (w sensie RTW, bo buty na miarę kosztują więcej z definicji - płacimy za zawracanie poważnej firmie głowy) jest tak, jak ze wszystkimi produktami luksusowymi: płaci się za inne wartości, niż jakość: marka, nietypowy design, limitowana liczba sztuk danego modelu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 Zgadzam się - dlatego wspomniałem o bezszwowcach, w których Maftei się specjalizuje i które kosztują obecnie ok. 1400 euro (no i są niejako z miejsca MTO). Rzadki typ buta i widziałem, jak wyglądają, więc za to jestem w stanie zapłacić więcej. Za zwykłe oksfordy czy nawet monki raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 No "szczury" mówiło się u nas w Poznaniu. Kolega z Warszawy określał ten deficytowy produkt Radoskóru mianem "cielaki". Ponoć gdzieś mówiło się "pieski" itd. Pamiętam jak udało mi się jakoś tak w w okolicach 1988 roku upolować jedną parę na Paderewskiego. Nie miało wtedy znaczenia, że były coś 1 numer za ciasne (większych akurat nie dowieźli). Tak pokrwawionych stóp jak przy rozchodzeniu tych wymarzonych butów nie miałem nigdy wcześniej i nigdy później. W końcu po kilku miesiącach puścił szew na pięcie. Oczywiście zaniosłem do szewca do naprawy. Z żadnych innych butów nie byłem już nigdy tak dumny jak z tamtej pary. Oj, były czasy :-P Ja miałem 2 pary, obie wynosiłem długo, do całkowitego rozpadu. Zima, lato, obojętnie. Echh, teraz niby mam wszystko lepsze, ale chyba nic mnie tak nie cieszy, jak te kapcie wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierogiruskie Napisano 5 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2015 John Lobb RTW, Edward Green, Vass - generalnie są porządne opcje w tym przedziale cenowym lub odrobinę niżej. Abstrahując od opłacalności, moje pytanie jest takie - jak kolega Pierogiruskie stoi z mobilnością? Jeżeli rozważamy zakup tylko w Polsce, to obawiam się, że chyba trudno będzie znaleźć coś lepszego od C&J w E.Bergu. Osobiście gdybym miał wydać większą ilość gotówki na buty, to rozważam tylko jedną opcję, którą niewykluczone że zrealizuję jakoś w przyszłości - bezszwowe lotniki Maftei Z mobilnością jest nienajgorzej, co najmniej raz na miesiąc - dwa jestem kilka dni w Londynie. W Polsce oczywiście kupuję również - czy to Yanko, Churchs, Cheaney (raczej przez NET), jak i szyte ręcznie w Warszawie, RTW dostępne przez NET są całkiem fajne, ale zawsze coś do nich mam. Póki co nie udało mi się kupić żadnych butów, które byłyby WOW! Szyte zaś na miarę... Nigdy nie wiesz tak naprawdę co będzie finalnym produktem, dopóki nie odbierzesz. Niby zawsze cieszy, ale po jakimś czasie noszenia zawsze znajdziesz jakiś mankament. Koszt szytych butów w Polsce, nie jest jakiś bardzo dużo niższy, niż właśnie 1000 - 1200 GBP (3000 - 4000 PLN), ale jeżeli mam czekać dwa - trzy miesiące na buty, które przez ten czas są niewiadomą i niekoniecznie do końca muszą spełniać oczekiwania, to wolę dołożyć trochę i kupić coś o te 1,5K PLN drożej, co mam natychmiast, jestem nimi zachwycony, a jeżeli nie, to ich po prostu nie biorę. Wiem, że dla niektórych z was, moje wywody mogą być trochę pokręcone, ale tak to widzę. Co do zasadności zakupu tak drogich butów - różne zabawki ludzie kupują, niektórzy z Was wydają grube dziesiątki tysięcy na zegarki na przykład, inni na znaczki pocztowe. Ja chciałbym mieć kilka par butów, które właśnie będą dla mnie WOW!!! Z drugiej strony, zdaję sobie sprawę, że nie zawsze za ceną idzie jakość. Oglądałem w Harrodsie buty po 2000 - 3000 GBP, których nie kupiłbym i za 100 PLN-ów, nie tylko dlatego, że dla mnie były nieładne, wydaje mi się, że również ich jakość niewiele wykraczała powyżej na przykład dobrego CCC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi