Skocz do zawartości

Jakie buty mam dziś na sobie

kamil

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzisiaj nabyłem szare patynowane derby z French box calf z garbarni du Puy na grubej ale bardzo lekkiej podeszwie Vibram Gumlight od Normana Vilalta z Barcelony. Co ciekawe buty w świetle W Leffot wyglądają na fiolet, ale z bliska i w dziennym świetle są patynowane w rożnych odcieniach szarości. Buty Normana zrobiły na mnie wrażenie i za $950 za RTW są świetną okazją. Napiszę o jego dzisiejszym trunk show w wolnej chwili.

cc81ffb66341c88883a36cc1ed21e55a.jpg

8faac3b79977fb19e8cec57b975ffec2.jpg

• Oceniam pozytywnie 3

po prostu @Beny23 ustanawia nowy standard dla:

Buty to jedna z tych niewielu rzeczy, na których nie warto oszczędzać

Jeżeli, na przykład, praktykant lub student dysponuje 600 dolarami rocznie na zakupy odzieżowe, powinien połowę tego przeznaczyć na buty. Zrobi jeszcze lepiej, jeżeli całość wyda na obuwie: powinien dysponować dwiema parami, ponieważ każda z nich potrzebuje przynajmniej jednego dnia odpoczynku po każdym dniu noszenia.
Bernhard Roetzel
"GENTLEMAN - Moda ponadczasowa"
  • Oceniam pozytywnie 1

Modyfikacje obejmowały (przepraszam za lamerstwo w nomenklaturze, ale nie jestem fachowcem) zwężenie buta w okolicach kostki poprzez odprucie podwójnego, tylnego szwa, zmniejszenie szerokości oraz ponowne zaszycie. Tutaj widać na zdjęciach stan butów po modyfikacji:

45bb89b821f29a4amed.jpg

f8d35f0d6750c548med.jpg

Dodatkowo język został odpruty po bokach, "schowany głębiej do środka" oraz boczne "rygle" zostały zaszyte wyżej aniżeli oryginalnie. Tutaj także to widać.

05920988864f1ba6med.jpg

f2e9044707deb093med.jpg

Generalnie powodem modyfikacji było niedopasowanie buta do mojej stopy, tj. mam zbyt niskie podbicie do tego modelu, który z kolei jest wg mnie optymalny dla osób o wysokim podbiciu. Z drugiej strony kopyto jest smukłe (mam inne buty na kopycie 960) i bardzo mi się podoba. Biorąc ponadto pod uwage fakt, iż buty bardzo mi się podobają, podjąłem ryzyko przeróbki. Przed modyfikacją pięta latała mi w bucie - kolega szewc24.pl wkleił grube zapiętki, niemniej jednak nie odniosło to skutku na dłuższą metę, ponieważ język bardzo się marszczył i buty przy wiązaniu, na wysokości dziurek od sznurówek, odstawały - moja stopa "nie dochodziła" dostatecznie do języka.

@Koval - a co wg Ciebie wygląda nie za szczególnie? Być może na zdjęciu buty się tak dziwnie ułożyły, ale generalnie jest wg mnie niemalże idealnie, to drobne marszczenie sję języka wynika trochę z miękkości zamszu oraz chwilowego ułożenia się obuwa do zdjęcia. Jeśli chodzi o stan sprzed modyfikacji, to nawet nie ma sensu tego porównywać - różnica jest ogromna.

Dzisiaj przełaziłem w butach praktycznie cały dzień i jest naprawdę bardzo dobrze teraz. To, co jeszcze chcę zrobić to "podszycie" jezyka od spodu kawałkiem skóry, czyli chcę go trochę pogrubić. Zauważyłem, że stopa w bucie lekko przesuwa się do przodu podczas chodzenia, czyli jeszcze odrobiny tam brakuje. Wydaje mi się, że podszycie języka będzie przysłowiową "kropką nad i", dokonałem testu jakby sprawa sie miała przy nieco grubszym języku i zaryzykuję stwierdzenie, że powinno być idealnie. Oczywiście muszę skonsultować to z szewcem, ale zakładam, że takie podszycie nie jest problemem. Wiem, że oznacza to, że w poprzek języka, mniej więcej na połowie, pójdzie przeszycie, ale zupełnie mi to nie przeszkadza, zresztą takie rozwiązanie widuje się w butach, choćby w shoepassion, które niedawno do mnie przyjechały.

Reasumując, podjąłem się tego na własne ryzyko i nawet przy odrobinę sceptycznym podejściu szewca co do efektów, ale rezultaty przerosły i moje i jego oczekiwania. Mam nadzieję, że podejmie sie także podszycia jezyka ;). A same buty są na tyle wdzięczne, że postanowiłem podjąć się tych działań. Szewc to zakład z ul. Partyzantów we Wrocławiu. Szczerze polecam.

Pozdrawiam.

• Oceniam pozytywnie 3