Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ 4inhand Dzięki!

@ Immune

Dzięki za sprostowanie i rozwinięcie (jesteś chyba najbardziej pracowitym z użytkowników :)) nie wiem czy nie przeczytałem tego, co napisałem odnośnie CJ na którymś zagranicznym blogu. Pomyślałem, że cena i jakość się zgadza i nie weryfikowałem tego. Nie chciałem oczywiście świadomie nikogo wprowadzić w błąd. Czyli rozumiem, że Highland produkuje dla linii Polo RL.

Buty ze sklepu internetowego RL, oto link do nich:

http://www.ralphlauren.com/product/inde ... Id=4281932

... z wysyłką na dwa razy oczywiście :evil:

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

[...] nie wiem czy nie przeczytałem tego, co napisałem odnośnie CJ na którymś zagranicznym blogu. Pomyślałem, że cena i jakość się zgadza i nie weryfikowałem tego. Nie chciałem oczywiście świadomie nikogo wprowadzić w błąd. Czyli rozumiem, że Highland produkuje dla linii Polo RL.

Fakt, iż butów nie wyprodukował C&J niczego im nie ujmuje. Powiem więcej, wiele razy, a ostatnio dwa tygodnie temu, miałem okazję oglądać te buty i jest to naprawdę produkt pierwszej klasy. Tak, Highland jest podwykonawcą dla RL, ale jedynie w przypadku linii Polo i butów niesznurowanych.

Tutaj masz potwierdzenie:

Dołączona grafika

Allen-Edmonds i Alden aktualnie robią dla nich jedynie buty sznurowane, z dwoma wyjątkami

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@ Immune

Mozna prosic o lepsze zdjecie obuwia? Wygladaja bardzo fajnie :)

Nie chciałem tego wrzucać, bo to w pewnej części samoróbka (wzór, dziurkowanie oraz szycie). W każdym razie zgodnie z tematem i bardzo je polubiłem. :)

Dołączona grafika

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Immune, chciałem tylko sprostować, nie jestem jakimś wielkim apologetą CJ ;). Zdaję sobie również sprawę z jakości moich butów. W końcu głównie na informacjach z tamtego linka bazowałem przy zakupie.

Po prostu zauważyłem, że CJ jest bodaj najczęściej wymienianym producentem na forum i przypomniała mi się tamta ciekawostka, chciałem się więc nią podzielić. W sumie mogłem to zweryfikować.

Opublikowano

Ekstra kolor !

A jakie do tego paski: od spodni i zegarka?

Nie wspominając już np. o teczce/aktówce...

mam już jeden komplet (pasek do zegarka i do spodni :)) szukam następnych... napewno będę chciał kupić jakaś aktówkę/teczkę w tym kolorze (może jakaś vintige?), jeśli ktoś by spotkał bardzo prosze o info :)

ps. buty w rzeczywistości mają delikatnie bardziej stonowany kolor.

Opublikowano

Bardzo ładne buty. :)

ps. buty w rzeczywistości mają delikatnie bardziej stonowany kolor.

Chyba zdjęcie pierwsze z prawej jest najbliższe ich rzeczywistemu kolorowi. To jednak czego na nim nie widać to przepiękna pół-ziarnista faktura skóry.
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Nie chciałem tego wrzucać, bo to w pewnej części samoróbka (wzór, dziurkowanie oraz szycie). W każdym razie zgodnie z tematem i bardzo je polubiłem. :)

Bardzo ładny i oryginalny design. Z jakiego materiału jest część brązowa?

Opublikowano

Jest to bawełniana mieszanka zefiru i gabardyny. Producent zalecał wszyć jedną warstwę, natomiast ja poprosiłem o dwie. Plusem jest dodatkowe uszczelnienie cholewki, jednak co kilka założeń jestem zmuszony delikatnie przeprasować całą powierzchnię, aby nie robiły się złogi. A design? Cóż, główny medalion zapożyczyłem z butów Strugar, które miałem okazję oglądać w zeszłym roku na wakacjach w Chorwacji, a ażury boczne starałem się poprowadzić intuicyjnie. Gdybym miał możliwość ingerencji w cholewkę przed nabiciem jej na kopyto buta i zszyciem to pewnie wyszłoby porządniej. W tej chwili, w dużym powiększeniu, wygląda to trochę niechlujnie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Type - piękne buty. To była akcja włoszczyzna? Bo akurat nie przypominam sobie tego modelu.

Tak z akcji włoszczyzna :) Bartek chyba dorzucił je pod koniec, bardzo przypadły mi do gustu... w rzeczywistości okazały się piękniejsze niż na zdjęciach.

Opublikowano

Proszę ;) Zdjęcia z telefonu , może później dorzucę lepszej jakości bez lampy .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ja z kolei prosiłbym o identyfikacje owego obuwia (tekst z wnętrza plus nazwa "By appointment to her majesty the Queen & shoe LTD . K SHOES" , marka KSHOES nic mi nie mówi ) . kupiłem już jakiś czas temu na allegro za 65 pln , mam nadzieję że nie przepłaciłem .

Pozdrawiam

Marcelo

Opublikowano

To o czym myślał kolega Jackar1 to może i byłoby jakieś trafienie gdyby nie fakt.... no właśnie - że Kshoes to niewielka rodzinna firma obuwnicza produkująca od ponad 150 lat dla Clarks obuwie damskie. To tylko pokazuje w jaki sposób używa się dzisiaj wyszukiwarki.

Otóż Kshoes, o które się tutaj rozchodzi, to była niegdyś bardzo poważna marka obuwnicza, o czym min. świadczy przepisana przez Ciebie fraza. Wytworzyła się na skutek połączenia kilku gildii szewskich jeszcze w XIX wieku i w drugiej jego połowie przekształciła się w duży dom obuwniczy. Wówczas dostała tzw. royal warrant, czyli potwierdzenie wysokiej jakości produkowanych dóbr lub sprzedawanych usług. Dokument ten wskazuje również na to, że dany producent został pozytywnie zweryfikowany i jest dopuszczany do obrotu dobrami na dworze królewskim (oczywiście mówimy tutaj cały czas o brytyjskiej rodzinie królewskiej). W dzisiejszych czasach znaczy to mniej więcej tyle, że może być rozpatrywany jako jedna z partii dopuszczona do przetargu. Na podobnej zasadzie działa np. dom mody Ede & Ravenscroft, który to od ponad 300 lat co ok. 6 lat przygotowuję specjalną kolekcję butów Edward Green dla rodziny królewskiej oraz John Lobb Bootmaker England. O Savile Row i krawcach nie wspominam, bo to temat rzeka.

Reasumując, buty Kshoes to niegdyś jedna z dość dużych firm obuwniczych działających prężnie na brytyjskim rynku i jedna z pierwszych, która wprowadziła zautomatyzowaną produkcję. Ale żeby nie było tak pięknie, oczywiście musi być jakaś skaza na tym pięknym diamencie. Otóż z informacji, które znalazłem wynika, iż Kshoes już od ponad 20 lat jest zarządzany w całości przy pomocy kapitału zagranicznego i w związku z tym zmienił swój profil produkcyjny na buty z przedziału "sport & leisure" oraz "smart elegant", które to wytwarzane są w Chinach, importowane do Wielkiej Brytanii, a następnie sprzedawane z powrotem na wschodzie, w Indiach, Chinach oraz Hongkongu.

Royal Warrant pozostał w teorii, bo przecież który PR-owiec zrezygnowałby z takiego błogosławieństwa. :)

P.S. Gdybyś porobił kilka dodatkowych zdjęć podeszwy buta oraz jego wnętrza, wówczas być może bylibyśmy w stanie powiedzieć coś więcej.

• Oceniam pozytywnie 1