fan_dobrego_buta Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Witam. Czy miał ktoś doświadczenie z produkcją Valentina Frunza z Kiszyniowa? http://valentinfrunza.com/boots/ Wybieram się tam za 2 tygodnie i zastanawiam się, czy nie złożyć zamówienia. Cena za trzewiki 500 Euro. Drożej kosztuja trzewiki wykonane z Boxcalf - 600 Euro. Pozdrawiam. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 1 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Dziś miałem przyjemność rozmawiać przez telefon z Valentinem i umówiłem się na spotanie. Produkcja butów zajmuje między 6 a 8 tygodni. Jeżeli wszystko będzie OK, to najprawdopodobniej zamówię balmorale łączące skórę gładką i ziarnistą. W chwili obecnej rozważam jedenz modeli VF (zdjęcie nr 1) lub coś podobnego do Vass Highlander ( zdjęcie nr. 2) P.S. Valentin mówi bardzo dobrze po angielsku i rosyjsku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 1 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Również ciekawe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Ładnie się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 To są buty bespoke czy mto? Handwelted? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Jeżeli mogę pokusić się o ocenę po przejrzeniu strony, to powiem tak - ładne buty, ale efektu 'wow' nie doznałem. Za to te Vassy, które wkleiłeś, odebrały mi mowę. Ich orientacyjna cena (znalazłem jedną ofertę na ebayu za 800GB) również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Zamawiane bezpośrednio u Vassa takie same buty w MTO kosztują około połowę (może 60%) tej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Dnia 1.11.2016 o 22:53, MH_fan napisał: Za to te Vassy, które wkleiłeś, odebrały mi mowę. Ich orientacyjna cena (znalazłem jedną ofertę na ebayu za 800GB) również. Trzeba było dołączyć do zamówienia grupowego. Dzięki zdolnościom negocjacyjnym jednego z naszych kolegów, można było je zakupić w cenie niższej niż buty p. Frunzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 1 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 VF - okazuje się, że ma bardzo pozytywne opinie w internecie i postanowiłem nie zamawiać grupowo butów Vass, gdyż w Mołdawii nie planuję wizyty w ciągu następnych 2 lat. Natomiast zamówienie grupowe Vass będzie ponownie w 2017 r. Ogólnie najwięcej zdjęć VF ma na FB - https://www.facebook.com/ValentinFrunzaHandcraftedShoes/photos/ @Filip - buty są w 100% szyte ręcznie (handwelted) i oczywiście bespoke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Te Vassy są dekoracyjne, ale mnie osobiście wydają się nieco wyzywające. Wow owszem, ale żeby w tym zaraz chodzić... Natomiast buty Frunzy... Przejrzałem zdjęcia na stronie, nie są zbyt dobre, tj. sądzę że nie oddają wystarczająco sprawiedliwości oryginałom. Żadnego z derby bym nie chciał, oksfordy mogą być, bardziej podobają mi się trzewiki, takie np. jak te granatowe. Muszę jednak się zgodzić, ze jest dość drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 10 minut temu, fan_dobrego_buta napisał: VF - okazuje się, że ma bardzo pozytywne opinie w internecie i postanowiłem nie zamawiać grupowo butów Vass, gdyż w Mołdawii nie planuję wizyty w ciągu następnych 2 lat. Fajnie, że ktoś z "naszych" będzie przecierał nowe szlaki . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 1 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2016 Trzewiki VF u góry wg mnie mocno przekombinowane (pierwsze - wzornictwo, drugie - zbyt wiele kolorów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 2 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2016 9 godzin temu, Clovis napisał: Muszę jednak się zgodzić, ze jest dość drogo. @Clovis nikt nie pisał, że jest drogo, więc ciężko będzie Ci się z tym zgodzić Cena 500-600 euro za buty bespoke, ręcznie szyte jest bardzo atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 2 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2016 Generalnie tak, ale ktoś pierwszy musi zaeksperymentować i pokazać kolegom, że to dobre. Czyli wydać te dwa i pół tysiąca w pewnym sensie dla dobra społeczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 2 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2016 13 godzin temu, fan_dobrego_buta napisał: @Filip - buty są w 100% szyte ręcznie (handwelted) i oczywiście bespoke. Czy bespoke oznacza próbnego "kapcia" i przymiarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 2 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2016 Na to pytanie będę mógł odpowiedzieć dopiero po wizycie w połowie listopada. Jednak z tego co usłyszałem od VF, but produkowane są pod wymiar stóp właściciela. Nie wiem czy uwzględnia to próbny kapeć, gdyż o to nie pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 19 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2016 Byłem, zobaczyłem i zamówiłem swoje pierwsze, szyte na miarę trzewiki. Jak wrócę z podróży to wrzucę kilka fotek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2016 Pozostawiasz niedosyt tym suchym rzeczowym postem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 19 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2016 Buty do mnie przemawiają w cenie ~2000 zł za bespoke jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 19 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopad 2016 Filip post był pisany w pośpiechu, tak jak i ten. Kilka faktów: - wybór skór całkiem dobry, ale bez szału. Skory z tego samego źródła co Vass, z Austrii ale nie pamietam nazwy. Potem to sprawdzę. - cena 500 euro większość skór cielęcych. Boxcalf 650 euro. Boxcalfy przepiękne, szczególnie skory ziarnistej - dochodzi koszt wysyłki . Buty moga jednak być wysłane z Rumuni, co znacznie obniża koszta - VF nie ma jeszcze swojego w 100% kopyta. Pracuje na gotowych austriackich i włoskich kopytkach, które bardzo często modyfikuje pod klienta. - w cenie usługi podeszwa Radenbach, zelowanie i metalowe żabki. Ja ostatecznie zamówiłem trzewiki na zmodyfikowanym kopycie, podobnym do St Crispin, kt mam przyjemność posiadać. Wysokość cholewki 15 cm. Wygląd bardzo podobny do trzewików Vass, które wrzuciłem wcześniej, jednak delikatniej zdobione, bez uszek i oczek metalowych. Z powodu kolorów wybralem delikatniejsza skore ( nie BoxCalf) w kolorze koniakowym łącząc ja z odrobine jaśniejszym, przepięknym, grubym i miękkim welurem na cholewce W przyszłym tygodniu wrzucę kilka zdjęć 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 27 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Kilka zdjęć z wizyty w pracowi Valentina. Na tym kopycie będą robione moje trzewiki: Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że zamówię róznież poniższe trzewiki w kolorze granatowy (jak poniżej) lub w jasnym brązie: Kilka dodatkowych zdjęć zrobionych na szybko: 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 27 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Tak dokładniej wygląda kopyto, które wybrałem. Moje stopy nie są jednak tak szerowie, więc buty będą smuklejsze. 1 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 29 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 Koledzy, najmocniej przepraszam za wcześniejsze opisy zamówionych butów, jednak w ostatniej chwili zmieniłem koncepcję zamówienia. Na szczęście Valentin nie rozpoczął cięcia skóry, więc zmiana okazała się możliwa. Pierwotna koncepcja zakładała zimowe buty do garnituru (tzw. eleganckie trzewiki). Jednak ostatecznie postanowiłem zamówić coś bardziej casualowego, szczególnie że lukę mojej kolekcji wypełnią wczoraj zamówione buty Yanko. Upraszczając, za wszystko można obwinić Patine i ich nowy model Balmorali na 915 w kombinacji Testa De Moro z zamszem-zdjęcie poniżej: Oczywiście kolorystyka zamówionych Yanko jest inna niż planowane Valentiny.Nowa Koncepcja butów zamówionych u Valentina Funza zakłada połączenie tych samych skór co w koncepcji pierwotnej: skóra koniakowa (podobna do Cambridge Niger w Yanko) połączona z konikowym welurem na cholewce. Buty będą na kopycie, jak trzewiki z poniższego zdjęcia, wykonane z granatowej skóry ziarnistej. Na tym kopycie, wykonane są wszystkie loafersy z wcześniejszych zdjęć. Na szczęście, w trakcie mojej wizyty w Kiszyniowie, również zdjęliśmy miarę pod tym kątem tych trzewików. Moje buty będą jednak o jedną dziurkę wyższe (15 cm), dziurki bez metalowych oczek (identycznie jak w granatowych ze zdjęcia), jednak dwie ostatnie będą zakończone haczykami. Nowa koncepcja ma być podobna do EG Galway, w kombinacji skór jak poniżej, jednak w innych kolorach. Mam nadzieję, że nowa koncepcja jest słuszną decyzją. P.S. Dzięki nowemu zamówieniu w Yanko i VF, zmusiłem się dziś do zwolnienia miejsca na półce i wystawiłem kilka par butów na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 29 Listopad 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2016 Poniższe zdjęcia lepiej pokazują kopyto, na kt będą wykonane nowy buty. Trzecie buty od lewej strony: Poniższe Chucka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 19 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2016 Ciekawy pomysł na przyszłość, jednak bez zdobień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi