Skocz do zawartości

[Warszawa] Garnitur ślubny MTM / Bespoke

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Koledzy,

Co prawda, ślub planowany dopiero za rok, jednak chciałbym się już dzisiaj rozeznać. Mam już w głowię wizję - granatowy garnitur, który będzie na tyle uniwersalny, że może służyć za garnitury biznesowy. Dodatkowo kamizelka w bardziej odważnym wzorze (drobna krata, pepitka) i kolorze (błękit, fiolet), koszula z kołnierzem pin-collar, granatowy krawat. Łączny budżet w granicach PLN 7-8k (w tym dodatki i buty - najprawdopodobniej Meermin ~PLN 800). Czy w tym budżecie jest szansa na bespoke czy raczej szukać dobrego MTM? Jakie pracownie polecacie w Warszawie?

Z góry dzięki za pomoc!

• Like 1
Opublikowano

Nigdy nie uszyłem niczego poza rękawiczkami u mistrza Jamrozińskiego ale z takim budżetem i doświadczeniem (wygląda na to, że to będzie Twoja pierwsza próba obstalowania garnituru), ja osobiście udałbym się do Zaremby na MTM.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

W Warszawie masz kilka dobrych zakładów oferujących zarówno MTM, jak i bespoke: Zaremba, Gest Moda, Piotr Kamiński, Studio Szarmant. Zadzwoń i zapytaj jak obecnie wygląda to cenowo i jakie są terminy.  

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dzięki za pomoc! Chyba przy tym budżecie pozostanę przy opcji MTM. Na odwiedziłem salon Macaroni Tomato - garnitur MTM w okolicach PLN 4.5k. Macie może doświadczenie z pozostałymi opcjami oferującymi MTM - Zaremba, Buczyński, Cafardini?

Opublikowano

Przy MTM ważny jest doradca, który odpowiednio zidentyfikuje i odnotuje niezbędne korekty. Z tej przyczyny wydaje mi się, że warto ograniczyć wybór do Zaremby, Szarmanta i Macaroniego (do tego ostatniego odesłałem kilka miesięcy temu klienta i efekt był jak należy). Jeżeli chodzi o Buczyńskiego i Cafardini, to przewijały się czasem zdjęcia obrazujące wpadki, więc tam trzeba być świadomym i uważnym klientem. Z tego co pamiętam w Cafardini można zmieścić się w niższym budżecie, przynajmniej w zakresie podstawowych materiałów.

Opublikowano

1. MTM u Makarona za 4,5k? To przecież bespoke u Kamińskiego jest za 5,5k...

2. Garnitur na miarę z angielskiej wełny i meerminy, które do Europy przypłynęły w kontenerze Maersk - panie, to się nie dodaje.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Pan Sebastian Żukowski to chyba podobny poziom cenowy i jakościowy, co Pan Kamiński, prawda?

Stoję przed takim samym dylematem co @Phoenix1989, osobiście pewnie będę się kierował względami finansowymi, ale chyba obaj wymienieni powyżej krawcy są bardzo dobrym wyborem w kategorii cena/jakość. Przynajmniej na tyle, na ile obserwuję forum :)

Opublikowano

Ja wszystko brałem od Macaroniego, garnitur, kamizelka, koszula na ślub i z efektu byłem zadowolony, ale jak koledzy piszą to nie bespoke. No i muszę przyznać, że bardzo nudno i sztywno tam jest, taka grobowa atmosfera jak jest sam Macaroni. 

Opublikowano

Ja również polecam full bespoke u Sebastiana Żukowskiego. Szyłem u niego trzy garnitury, spodnie i płaszcz i bardzo sobie chwalę jego pracę. W planowanym budżecie zmieścisz się.

Opublikowano
Dnia 25.09.2016 o 23:35, R50 napisał:

2. Garnitur na miarę z angielskiej wełny i meerminy, które do Europy przypłynęły w kontenerze Maersk - panie, to się nie dodaje.

Bo są warte tyle co dwa razy więcej wycenione europejskie marki?

Opublikowano

Ktoś tu w trakcie dyskusji o wyprzedażach w TK Maxx pokazywał, że koszt produkcji brytyjskich marek nie jest wcale większy niż Meermina, który połowę butów (ze swojej tańszej linii) robi w Chinach. Zresztą co w tym złego... Chiny to przyszłość w produkcji wszystkiego, a jakość we wszystkich branżach nieprzerwanie rośnie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 godzin temu, Lebowski32 napisał:

Bo są warte tyle co dwa razy więcej wycenione europejskie marki?

Meerminy są warte dokładnie tyle, ile ludzie za nie płacą, a płacą 160 euro (no chyba, że kontener Maersk wpadł do oceanu - wtedy płacą 100 euro).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Dnia 29.09.2016 o 23:38, R50 napisał:

Meerminy są warte dokładnie tyle, ile ludzie za nie płacą, a płacą 160 euro (no chyba, że kontener Maersk wpadł do oceanu - wtedy płacą 100 euro).

To ile są warte to kwestia subiektywna. Gdyby robił je Loake w dokładnie ten sam sposób, to kosztowałyby automatycznie kilkadziesiąt % drożej z powodu innego modelu sprzedaży (większa liczba pośredników).

Opublikowano

do tego polecam mały life-hack

jest w Łomiankach taki TK-Maxx dla tkanin - http://www.klanandson.pl/ Oni skupują od różnych szwalni, marek ubraniowych czy producentów tkanin resztki beli za pół darmo i sprzedają dalej. Dzięki temu można sporo zaoszczędzić na materiale, zwykle co najmniej 50%. Nie dostaniesz jednak próbnika, muszą Cię oprowadzić i może coś się trafi. Gdy ja tam byłem to mieli akurat kilka ciemno-granatowych tkanin garniturowych - m.in. dormeuila chyba coś około 200pln/mb. Możesz ich nawet poprosić o próbkę i przywieźć do p. Żukowskiego skonsultować.

Opublikowano
Dnia 25.09.2016 o 23:35, R50 napisał:

Przy pierwszym zamówieniu, bespoke może być nieco trudniejszy niż MTM, a pozostaje też kwestia doradztwa "ślubnego" itp.
Nie wiem też co takiego szokującego jest w cenie, warto porównać z innymi MTM'ami w Warszawie ;) Zresztą ten wątek był już wałkowany tyle razy. Klient ma wybór, a cena nie zawsze jest najpewniejszym kryterium.

• Oceniam pozytywnie 3
  • 2 lata później...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego tematu - czy coś się zmieniło w tej kwestii w Warszawie ostatnio? Czy pojawiły się na rynku jakieś nowe oferty wysokiej jakości MTM/bespoke? Dodatkowo, w związku z tym, że rynek ewoluuje i oczekiwania konsumentów rosną - czy może, któraś z istniejących marek znacząco poprawiła jakość swoich usług?

• Like 1
Opublikowano

@Micappo coś się zmieniło ;) 

Osobiście polecam Mistrza Michała Stenkę, generalnie jest Żukowa koło Gdańska ale niedawno utworzył Warszawską filię swojej pracowni w której ma regularne wizyty na przyjmowanie zamówień i przeprowadzanie przymiarek,

polecam śledzić stronę fb filii gdzie są podawane aktualne terminy wizyt  https://pl-pl.facebook.com/pages/category/Sewing---Alterations/Mistrz-Michał-Stenka-Krawiectwo-Miarowe-Warszawa-Tkaniny-Włoskie-769192786749410/

natomiast jego aktualny cennik wygląda tak że szycie 3-częściowego garnituru to koszt 3800pln, 2-częściowy + odd vest - 3300 + ok. 700, na miejscu prowadzony jest sklep z tkaninami gdzie większość cen oscyluje w okolicach 210zł/mb .

Przy takim cenniku można się zamknąć w średnio 4740pln z 3-częściowym garniturem lub garniturem z koordynowaną kamizelką za full bespoke, dodatkowo na miejscu funkcjonuje bardzo dobre doradztwo stylistyczne i co do tkanin  

Opublikowano

To ja trochę obniżę pułap cenowy i zapytam czy w cenie ok. 3.000-3.500 zł znajdzie się jakiś dobry MTM w Warszawie? A może przy takim pułapie lepiej w ogóle zapomnieć o MTM i zamiast tego sięgnąć po jakiś lepszy RTW, np. od SuSu?  

Opublikowano
To ja trochę obniżę pułap cenowy i zapytam czy w cenie ok. 3.000-3.500 zł znajdzie się jakiś dobry MTM w Warszawie? A może przy takim pułapie lepiej w ogóle zapomnieć o MTM i zamiast tego sięgnąć po jakiś lepszy RTW, np. od SuSu?  
W tej cenie jest MTM w Macaroni Tomato oraz Zack Roman. Oczywiście cena zależy od materiału ale w tym przedziale też jest jakiś wybór.
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Postanowiłem spróbować z MTM w Macaroni Tomato. Jak generalnie wygląda taki proces? Macie jakieś rady przed pierwszą przymiarkową wizytą? Warto być z drugą osobą, która wesprze od strony merytorycznej, czy to dopiero jak garnitur będzie gotowy, przed ostatecznymi poprawkami? 

Może ktoś również zamawiał swój garnitur ślubny w MT i mógłby polecić jakąś sprawdzoną tkaninę? 

Opublikowano
16 godzin temu, pryczu napisał:

Postanowiłem spróbować z MTM w Macaroni Tomato. Jak generalnie wygląda taki proces? Macie jakieś rady przed pierwszą przymiarkową wizytą? Warto być z drugą osobą, która wesprze od strony merytorycznej, czy to dopiero jak garnitur będzie gotowy, przed ostatecznymi poprawkami? 

Może ktoś również zamawiał swój garnitur ślubny w MT i mógłby polecić jakąś sprawdzoną tkaninę? 

Chłopaki z Macaroni (w tym sam Macaroni) znają się na rzeczy, więc konsultacja merytoryczna jest niepotrzebna. Natomiast uważam, że zawsze warto wziąć kogoś ze sobą, bo może na Ciebie spojrzeć z tyłu czy coś wychwycić.

Nie zamawiałem w MT, ale zazwyczaj proces wygląda tak, że na pierwszej wizycie jesteś mierzony, wybierasz wszystkie szczegóły, tkaninę, guziki, fason itd. Potem jest przymiarka produkty, który przyjechał ze szwalni i poprawki, potem poprawki poprawek (jeśli są potrzebne), a potem odbiór.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1