Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 16 Grudzień 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2015 Dzisiaj miałem przyjemność uczestniczyć w trunk show Saint Crispin's w Leffot. Poznałem Phillipa Car’a który dołączył do kuzyna Michaela Rollig'a który założył manufakturę w 2002 roku. Dowiedziałem się więcej odnośnie produkcji "Krysiek" i skór używanych przez markę. Co ciekawe część skór pochodzi z Polski i Phillip bardzo przychylnie opowiadał o naszym kraju bo jego najlepszy przyjaciel jest Polakiem. Phillip i Michael są Austriakami i mieszkają we Wiedniu.Początkowo to kuzyn Phillipa był designerem butów czym zaczął zajmować się w 1985 roku. Phillip był konsultantem w IT i w 2003 roku dołączył do businessu kuzyna który później przejął gdy Michael wycofał się. Stworzyli brand który specjalizuje się w butach MTO oraz bespoke które produkowane są w Brasov w Rumunii. "Krysie" nie są produkowane seryjnie tylko każde zamówienie jest produkowane od początku do końca pod klienta, więc ich buty są niepowtarzalne i nie widziałem jeszcze dwóch identycznych par. Przy produkcji 29 butów tygodniowo są to buty hand-welted i szyte z dużą starannością. Zatrudniają 25 osób a cała manufaktura wraz z biurem i składem skór zajmuje 300 metrów kradratowych, więc jest malutka w porównaniu z angielską, włoską czy francuską konkurencją. St. Crispin's w swojej rumuńskiej manufakturze produkuje tylko 1500 par rocznie. Nazwa firmy nie wzięła się znikąd ponieważ Św. Kryspin to patron szewców. Bracia Kryspin i Kryspinian byli szewcami w Galii oraz jak głosi legenda, kradli skóry, aby biednym rozdawać obuwie darmo.Wybór skór licowych, zamszowych i egzotycznych był ekscytujący. Przy mnie 5 klientów zamawiało po kilka par i wybierali bardzo ciekawe kombinacje skór, kopyt i wykończenia. Ja zdecydowałem się na bezszwowe lotniki których zdjęcia są poniżej. Urzekły mnie kolor i smukłość kopyta.Ceny zaczynają się od $1450 za RTW, $2200 za bezszwowe lotniki oraz $3000 za buty bespoke, więc jak na tę klasę obuwia są w przystepnej cenie. Co ciekawe Phillip odradzał swoim klientom buty bespoke i przekonywał że jakościowo różnica jest nieznaczna a lepiej kupić kilka par MTO.A teraz zdjęcia ciekawszych modeli i kopyt. 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 16 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2015 Bardzo ciekawy wpis i kolejne godne pozazdroszczenia doświadczenie! Piękne są te lotniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 16 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2015 Następna ciekawa relacja. Gratulacje @Beny23 kolejnej pary pięknych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 16 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2015 Przepiękne buty, lotniki to już w ogóle zapierają dech. Ostatnio Saint Crispin's podziwiałem u znajomych Szwedów, każda para piękna i dopieszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 16 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2015 Beny szczęściarzu poza tym, to może przyhamuj, bo wnet zaliczysz wszystkie możliwe spotkania trunkshow i gdzie będziesz jeździł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 16 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2015 Tak, Saint crispiny mi się podobają. 105'tki bym przytulił jak zły. [...] Bracia Kryspin i Kryspinian byli szewcami w Galii oraz jak głosi legenda, kradli skóry, aby biednym rozdawać obuwie darmo....[...] A kuzyni Car i Rolling mogliby wziąć przykład z ancestorów i wesprzećforumowiczów BwB jakąś zniżką! Nie chcę darmo - 50% wystarczy! A tu taki fajny filmik, parę tygodni temu go namierzyłem na YT. https://www.youtube.com/watch?v=1bFt_kKwT04 Edit - nie widać linku do filmu, więc opiszę: 15 minut o produkcji Crispinsów - wpiszcie w YT: Saint Crispins complete process. PS - Beny23, w lewym dolnym rogu Twoich zdjęć masz zawsze taką fioletowo - niebieską plamkę w kształcie trójkąta. Co to? Na początku myślałem, że to ja mam plamę na monitorze, ale plamy się nie przesuwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 16 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2015 Aparat w telefonie mi się popsuł. Wypadł mi telefon z ręki i dopiero na zdjęciach zauważyłem że obiektyw/szkło oddzielające soczewkę wypadło Dzisiaj idę wymienić telefon więc plamka powinna zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 17 Grudzień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2015 Jeszcze kilka innych modeli/kopyt "Krysiek" 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proki1971 Napisano 17 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2015 Świetne. Szczerze mówiąc podoba mi sie kazdy z pokazanych modeli i kazdy znalazłby u mnie miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 17 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2015 Koledzy, podpowiedzcie - jaki rodzaj szycia podeszwy mają te buty w ostatnim poście Benego23? A te 105'tki ostatnie - po prostu poezja. Maznąłbym jeszcze więcej patyny i dałbym inną dratwę i wychodzą dokładnie takie, o jakich myślę nocami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adh Napisano 7 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2016 Koledzy, podpowiedzcie - jaki rodzaj szycia podeszwy mają te buty w ostatnim poście Benego23? Hand welted with closed channel sole stitching. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 9 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2016 Byłem dziś na trunk show we Frankfurcie, z ciekawszych rzeczy to obecnie czas oczekiwania na buty to 8 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 10 Wrzesień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Ilość zamówień rośnie a manufaktura mała Phillip lata już na trunk shows nie tylko do NYC ale w tym roku pierwszy raz jedzie do Chicago na otwarcie nowej filii Leffot w wietrznym mieście. Biznes mu się rozrósł i ciekaw jestem czy rozbuduje manufakturę w Rumunii i jak rozwiąże sprawę cenowo. Czy będzie konsekwentnie zwiększał ceny jak do tej pory przy tak dużym popycie na buty szczególnie MTO. Kalendarz trunk shows Phillipa naprawdę zaskakuje: http://www.saintcrispins.com/trunk-shows/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 6 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2017 Jakaś tam okazja to zawsze jest - Saint Crispin's za ruble: http://checkroom.ru/search/?q=saint+crispin's Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 6 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2017 1 minutę temu, R50 napisał: Jakaś tam okazja to zawsze jest - Saint Crispin's za ruble: http://checkroom.ru/search/?q=saint+crispin's Jak doliczysz opłaty importowe, to chyba niespecjalnie będzie się opłacać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał W. Napisano 9 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2017 Dnia 7 kwietnia 2016 o 23:42, adh napisał: Hand welted with closed channel sole stitching. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 9 Marzec 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2017 Właśnie odebrałem przesyłkę z moimi najnowszymi Krystynami. Pełne brogsy na kopycie 205 w kolorze walnut (SC603). Dopasowanie jest idealne, buty są bardzo wygodne prosto z pudełka, jakość skóry jak to u Saint Crispin's na najwyższym poziomie. Wykończenie i ażurowanie bardzo mi się podoba. Buty są tak wygodne że nie chciałem ich zadejmować po przymiarce Buty zakupiłem w niemieckim sklepie Michael Jondral dzięki uprzejmości kolegi @R50 za co bardzo dziękuje! 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2017 Świetne dopasowanie Zdecydowanie jest to "Twoje" kopyto 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 9 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2017 @Zajac Poziomka dokładnie. Kazus Beny'ego potwierdza, że warto trochę poszukać, by znaleźć swoje kopyto. Wszyscy chyba pamiętamy zdjęcia naszego wielkoluda w Allenach Edmondsach itp., z gigantycznie rozwartą przyszwą, a tu proszę: S. Bemer - idealne zejście przyszwy E. Bonafe - j/w St. Crispin's - j/w G&G - prawie idealne Także @Beny23 - cała przyjemność po mojej stronie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 11 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2017 Brawo @Beny23! Piękne buty i dopasowane jak szyte na miarę. Cieszę się, że trafiłeś w swoje kopyto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi