lumberjack_5 Napisano 27 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2017 Mam problem z owymi butami. Przy próbie polerowania woskiem kolor z czubków butów po prostu schodzi, to samo stało się w miejscach załamań po kremowaniu, po wyjściu na parę godzin. Przez te jaśniejsze miejsca załamania (i tak już brzydkie) są jeszcze bardziej widoczne, co bardzo mi przeszkadza. Co może być przyczyną tracenia koloru i jak to naprawić? Do pielęgnacji używam kremu Tarrago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 27 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2017 57 minut temu, lumberjack_5 napisał: Mam problem z owymi butami. Przy próbie polerowania woskiem kolor z czubków butów po prostu schodzi, to samo stało się w miejscach załamań po kremowaniu, po wyjściu na parę godzin. Przez te jaśniejsze miejsca załamania (i tak już brzydkie) są jeszcze bardziej widoczne, co bardzo mi przeszkadza. Co może być przyczyną tracenia koloru i jak to naprawić? Do pielęgnacji używam kremu Tarrago. IMO że słaba jakość butów. Jaka to marka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lumberjack_5 Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 42 minuty temu, Velahrn napisał: IMO że słaba jakość butów. Jaka to marka? Na wkładce napisane jest "Dasthon". Zakupione w TK Maxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Spróbuj przetrzeć je renowatorem i potem nałożyć krem,wosku nie nakładaj.Powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Kiedyś miałem podobny problem, ale były to buty marki Pilpol, więc winowajca był oczywisty... Wydaje mi się, że osoby mówiące o ścieraniu koloru podczas pielęgnacji butów, przy założeniu, że jest są to buty dobrej jakości najczęściej zbyt mocno przyciskają szmatkę/szczotkę do buta podczas polerowania. Poza tym warto zwrócić uwagę na poślizg. Jeśli ma się wrażenie "szorowania" po bucie, na pewno nie jest dobrze. Podczas polerki powinno iść gładko i lekko (co nie znaczy, że po 2 minutach będzie gotowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steppenwolf Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Dużo w tym temacie zostało powiedziane na temat pielęgnacji cholewki i podeszwy buta, natomiast ciężko znaleźć mi coś na temat tego jak obchodzić sie z wnętrzem - jak przeciwdziałać pleśni i jak traktować skórę wewnatrz. Jak na razie mam 3 pary butów, wszystkie dość intensywnie eksploatowane i we wszystkich de facto występuja te same problemy: - zbiera się w nich osad ze zużywanych skarpet - taki meszek - powierzchownie da się go usunać zwykła chusteczka, ale czasem zostaje. Gdzieś kiedys przewinał mi się przed oczyma artykuł o tym, jak czyścić wnętrze buta i pozbyć się soli fizjologicznej (osadzajacej się od potu), ale nie mogę go znaleźć - gdzieniegdzie w butach przeciera mi się skóra wewnatrz. Najbardziej ekstremalny przykład jest na tym zdjęciu. Jak sobie z takimi rzeczami radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stonish Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Witam! Ostatnio przyszło mi się przejść po mieście troche dłużej, nie było szczególnie mokro, ale zima, mróz więc troche śniegu miejscami. Po powrocie do domu zauważyłem dziwne przebarwienia/grudki (delikatnie wyczuwalne pod palcem) na jednym i drugim bucie, na lewym bardziej. Wygląda na to, że wilgoć zrobiła swoje. Na butach była położona pasta woskowa kilka razy wcześniej (mniej więcej raz na 3 wyjścia nakładałem) - tak teraz czytam, że chyba nawet za często. Kremu nie było bo jeszcze o nim nie wiedziałem. Pytanie jednak pozostaje - co można z tym zrobić? Na zdjęciu but już po nałożeniu renowatora - nie jestem pewien czy nakładać na to krem czy coś jeszcze zrobić zanim to uczynie więc pytam. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Skóra przemokła i nabrała wilgoci,poczekaj aż wyschnie i potem nałóż krem. Powinny te przebarwienia ustąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 4 godziny temu, Stonish napisał: zauważyłem dziwne przebarwienia/grudki (delikatnie wyczuwalne pod palcem) na jednym i drugim bucie, na lewym bardziej. Jeżeli efekt grudek nie ustąpi, to trzeba będzie liczyć się z koniecznością odsalania cholewek butów. Grudki, to raczej domena problemu z zebraną miejscowo solą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Odnośnie prawideł do trzewików. Nie ukrywam, że górna cześć trzewików dość mocno się łamie. W zasadzie to coś można z tym zrobić, by temu przeciwdziałać? Zwykle prawidła okupują przecież tylko dolną część buta (jak dla półbutów). W moim odczuciu wypychaniu gazetami góry niewiele pomaga, by góra w miarę sztywno odpoczywał sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamjest Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 kup prawidła do wysokich butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stonish Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 10 hours ago, szewc24.pl said: Jeżeli efekt grudek nie ustąpi, to trzeba będzie liczyć się z koniecznością odsalania cholewek butów. Grudki, to raczej domena problemu z zebraną miejscowo solą. Dzięki szefc, tak myślałem że to od soli. Renowator + krem sprawił tylko tyle, że nie widać tego na pierwszy rzut oka (znacznie poprawił się estetycznie, wiadomo), ale biorąc but do ręki to widać i czuć pod palcem. Odsalanie to ciężka sprawa? Trzeba oddać "na serwis" czy da się samemu obadać temat? Oczywiście jeżeli robiąc to sam będę ryzykował zniszczeniem obuwia to wole tego nie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 2 godziny temu, Jamjest napisał: kup prawidła do wysokich butów Swego czasu pogooglowałem, ale jedynie na co natrafiałem to rozsuwane "plastiki". Spełnia to swoją rolę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiel Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Pomiędzy renomatem saphira, a universal cleanerem od Tarrago jest duża różnica? Muszę coś zakupić na wypadek zmycia lustra z butów. Dodam, że mydło do skór sobie z tym nie radzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Różnica jest bardzo duża. Cleanerem Tarrago, to można zmyć trochę kremu. Renomat zmywa wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiel Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Dzięki Aron, a tak przy okazji to pastę nakładacie na całą cholewke buta czy tylko na noski i pięty? Oczywiście w sytuacji, gdy potraktowane są już renowatorem i kremem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 To zależy. Jeżeli chcesz nadać innym częściom cholewki (poza piętami i noskiem) większy połysk niż daje sam krem, to możesz nałożyć cienką warstwę lub dwie wosku/pasty. Nie można przesadzić, bo wypolerowany i utwardzony wosk będzie pękał na pracujących częściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsz Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Witam, Mam kłopoty z wyszukaniem informacji o prawidłowym zastosowaniu poniższego środka : Wszystkie informacje, które znalazłem, są kopią przetłumaczonego opisu z niemieckiej strony shoepassion i sugerują, że emulsja nadaje się do wszystkiego (czyszczenie, odświeżenie, odżywienie, odsalanie), czego strona producenta już nie potwierdza. Jak ma się ten preparat do typowego czyścika, kremu i desaltera? Jestem w trakcie reanimacji skórzanych chukka, które wyjątkowo źle zniosły kontakt z pośniegową breją. Kilka razy czubki kompletnie przemokły, pojawiły się białe plamy(częściowo zeszczotkowane na sucho), mam też wrażenie, że ściemniały od brudu. Polecono mi potraktowanie ich w pierwszej kolejności Burgolem. Fakt, skórę przeczyścił. Być może odsolił, bo po desalterze Tarrago nic nie wyszło. Skóra jednak miejscami jest wyraźnie ciemniejsza, po czyszczeniu pojawiły się też "przetarcia" w miejscach przemoczenia (boki cholewki i zgięcie palców), których wcześniej nie było lub przez jaśniejszy kolor skóry były mniej widoczne. Całość wygląda jak poniżej : Jakie dalsze kroki sugerujecie? Zastanawiam się nad ponownym ich umyciem i nałożeniem kremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Środek Burgola, o który pytasz, dobrze sprawdza się w zastosowaniach takich jak czyszczenie z brudu, kurzu, odczyszczenia starych warstw kremu, itp. Nie nadaje się do odsalania. W przypadku Twoich butów, na cholewkach których jest wykończeniowa warstwa woskowa, można zastanowić się nad zastosowaniem jednej, cienko położonej warstwy Juvacuir, a następnie kremu np. Collonil (są dwie linie), Burgol, Saphir, Famaco, Woly. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profumo Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Dzisiaj odebrałem w końcu krem BDC pommadier saphira do moich wyczekanych Bosworthów Loake . Nie traktowałem ich renowatorem tylko od razu pommadier. I zaskoczyło mnie, ze te buty normalnie chyba piły ten krem. Wsiąkał w skórę,ze nie nadążałem szmatkę zwilżać. Pierwszy raz mi sie cos takiego zdarzyło . Zawsze uźywam takiej płóciennej cienkiej bawełny , która nie wciąga kremu. Zużyłem chyba z 5% słoika. I ciągle sucho sie robi pod szmatką po kilku ruchach. Wykremowałem chyba każdy centymetr a widzę ze by jeszcze wciągały. Nie wiem czy jutro powtarzać ten proces czy wypolerować i do następnego smarowania chodzić. Boje się żeby ich nie utopić w tej paście. Boje się syndromu zacałowywacza butów. Buty duże ale jeszcze tak nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Odpowiedz może sobie w ten sposób : 1. Mam teraz suche buty i jak wypoleruję, to będą one suche. 2. Jak będą mokre od kremu - to co zrobię później ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profumo Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 No tez tak rozumuję. Ale niektórzy radzą żeby przed pierwszym wyjściem 3 x powtarzać kremem. Nigdy tak nie robiłem . Ale zawsze tez miałem poczucie ze jest jakiś ślad kremu na powierzchni. A tu jak w gąbkę. Ale pewnie rodzaj skóry ma znaczenie. Już je polernąłem i jutro na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eureka Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Wymycie mydłem i desalterem tychże botków doprowadziło do takich odkryć: - zejście koloru (pigmentu) w miejscach pracy buta (cholewka, okolice szwów) - drobne czarne przebarwienia na nosku jednego z butów (zdjęcie nr 3). Jakieś pomysły? miejsca zgięć potraktować trzeba chyba jakimś renovating creme (jaki kolor? nr 37 jest za jasny) ale z tymi przebarwieniami nie wiem co zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 12 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2017 Na nosku widać jeszcze zgrubienia, więc powalczyłbym jeszcze ze solą. Na ciemne plamy niewiele można poradzić,najtrwalszą opcją jest patynacja do czarnego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulo99 Napisano 19 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2017 Witam, jaki środek do naciągania obuwia polecacie? Dobrze byłoby, żeby nie nadwyrężył przy okazji portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi