White Haven Napisano 26 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2016 Może to tzw. polished leather (aka bookbinder, vide: http://www.theshoesnobblog.com/2016/09/bookbinder-leather-dont-be-fooled.html) ? Takie skóry kiepsko przyjmują jakiekolwiek środki. Może wrzuć zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Hmm, wygląda mi na normalną skórę. A używałeś może już wcześniej czegoś na tych butach? Przykładowo tłuszczu do skór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Tłuszczu nigdy. Po zakupie rutynowo: pomadier z woskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Hmm. To mi nic innego nie przychodzi do głowy poza ewentualnie przedawkowaniem środków. Saphir jest bardzo wydajny i nie trzeba go zbyt często używać. Ja krem (pommadier) nakładam średnio raz na kwartał, pastę maks ze 2 razy na miesiąc. Do czyszczenia używam raz na miesiąc creme universalle. A mowa o butach które użytkuję najczęściej - ok. 2 razy na tydzień. Masz może renomat? Jeżeli tak to spróbuj oczyścić buty i dopiero wtedy nakładać nowe kosmetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Renomatem spróbuję. Dzięki. Do tej pory czyściłem głównie clean'erem tarrago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 A mi właśnie ta skóra wygląda na polerowaną albo korygowaną i nie liczyłbym na znaczącą poprawę w przyjmowaniu kremu/balsamu. A jeśli tak jest, to z renomatem bym uważał, bo jeśli zetrzesz wykończenie, to po butach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Zatem najbezpieczniej będzie wysłać do szewc24, nie będę ryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Widoczne na zdjęciu AS miały ciemną plamkę poniżej obłożyny. Czystą szmatką i widocznym obok środkiem chcialem plamkę usunąć. Niestety czyszczone miejsce zrobiło się wyraźnie ciemniejsze. Okazało się też że zaczęło chłonąć krople wody czego wcześniej nie było. Wychodzi na to że musiałem usunąć impregnat przy okazji czyszczenia. Czy mogę przez zastosowanie odpowiednich kosmetyków przywrócić oryginalną kolorystykę? Czy rzecz jest do uratowania raczej przez specjalistę? Gdzie kupię taki kolor kremu? Będę bardzo wdzięczny za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 27 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2016 Na razie nic więcej nie rób. Odstaw buty na 2 dni i dopiero wtedy się okaże co się stało. Jest pewna szansa, że się to wchłonie. Jakby nic się nie zmieniło w wyglądzie, dopiero wtedy należy się zastanawiać co dalej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2016 Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post ale skoro problem dotyczy obuwiem to gdzie indziej mógłbym zacząć. Chodzi o to, że na nowych butach na licowej skórze zaczęły pojawiać się dziwne ciemniejsze przebarwienia. Pochodzą one raczej "od wewnątrz", podejrzewam pot ale w sumie nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem. Wiem, że istnieje mnóstwo środków do pielęgnacji i konserwacji obuwia ale który będzie odpowiedni? Co prawda nie są to buty wyjściowe ze szlachetnej skóry ale są wygodne i na obecną pogodę idealne więc chciałbym się nimi cieszyć jak najdłużej. Zdjęcie trochę uwypukla problem ale w dziennym świetle plamy również są dobrze widoczne. Tak wyglądają wyschnięte buty. Nie konserwowałem ich jeszcze niczym, dopiero mam zamiar to zrobić. Z góry dzięki za wszelka pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 30 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2016 Kiepska/słabo zabezpieczona skóra chłonie wodę i po wyschnięciu wychodzą zacieki. Moim zdaniem wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką z szarym mydłem (choć docelowo najlepszy będzie cleaner) i po wyschnięciu powinno zniknąć. Zła wiadomość jest taka, że jeśli nie zabezpieczysz skóry (np. Nanoprotectorem), to z każdym wyjściem będzie gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2016 Zabezpieczę jak tylko odpowiednie środki do mnie dotrą Odnośnie nanoprotectora, czy jak wytworzy on warstwę ochronna to ew. woda, która dostanie sie od środka nie zostanie uwieziona w skórze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 30 Listopad 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2016 To musiałbyś je zaszpuntować od góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 2 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2016 Źle dobrałem kolor kremu do nowych butów. Efekt taki, że na zgięciach, w miejscu gdzie pracuje cholewka, oczy cieszą jasne smugi/pajączki. Krem koloru właściwego już zamówiony, opłacony i niedługo, mam nadzieję dotrze. Pytanie może i banalne, ale czy nowy krem od razu nałożyć na buty, czy lepiej najpierw pozbyć się pierwszej, starej warstwy? Jeśli tak, to czym - mydłem do skór, renomatem, czy intensywnym szczotkowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 2 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2016 Ja bym użył niewielkiej ilości renomatu. Ewentualnie w pierwszej kolejności jakiegoś łagodniejszego środka jeżeli go masz. Mydła używam raz do roku w ramach generalnego czyszczenia. Samo szczotkowanie raczej nie usunie całkowicie kremu z zagięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunatyk Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Tłuszcz do skór, krem koloryzujący i bezbarwna pasta do skórzanych brązowych butów wystarczy? Zastanawiam się, czy kupować krem, bo boję się, że zły kolor dobiorę. Buty: http://ccc.eu/pl/man/catalog/all/375367 (W rzeczywistości kolor jest mniej żywy, ale może to zależeć od kalibracji monitora). Byłbym wdzięczny za pomoc w doborze koloru http://multirenowacja.pl/shoe-cream-tarrago-50ml-krem-do-skor-90-kolorow.html, na moje oko 117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 9 minut temu, Lunatyk napisał: Zastanawiam się, czy kupować krem, bo boję się, że zły kolor dobiorę. Jak masz odwagę kupić te buty, to nic innego nie będzie Ci już straszne ps. Jakikolwiek kolor kremu byś nie kupił, to i tak nie ma znaczenia przy skórze na tych butach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Parę postów wcześniej pisalem o przebarwieniach na moich AS Appleby. Niestety plamy zostały- nie wchłonęły się. Co kupić z chemii na multirenowacja.pl? Buty lubię i rażą mnie te plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunatyk Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 34 minuty temu, szewc24.pl napisał: Jak masz odwagę kupić te buty, to nic innego nie będzie Ci już straszne ps. Jakikolwiek kolor kremu byś nie kupił, to i tak nie ma znaczenia przy skórze na tych butach. Myślę jednak, że skóra to skóra i lepiej zrobić coś niż nic. Zakup powyższych środków ma sens? Czy któregoś nie kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Nie chcę Cię przekonywać, że jednak nie jest tak jak myślisz że "skóra to skóra", całe forum jest na ten temat. Możesz kupić, tylko nie wcieraj mocno, bo może spłynąć wykończenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunatyk Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 1 minutę temu, szewc24.pl napisał: Nie chcę Cię przekonywać, że jednak nie jest tak jak myślisz że "skóra to skóra", całe forum jest na ten temat. Możesz kupić, tylko nie wcieraj mocno, bo może spłynąć wykończenie. Nie ja jestem tu szewcem, więc nie chciałbym się kłócić. Chciałbym możliwie najlepiej zadbać o te buty, wydając około 50 zł. Myślałem o tłuszczu, paście kremie i cleanerze, ale jeśli coś jest zbędne to mogę zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 9 godzin temu, Lunatyk napisał: Nie ja jestem tu szewcem, więc nie chciałbym się kłócić. Chciałbym możliwie najlepiej zadbać o te buty, wydając około 50 zł. Myślałem o tłuszczu, paście kremie i cleanerze, ale jeśli coś jest zbędne to mogę zrezygnować. Kup krem Saphir albo Tarrago w kolorze butów,na początek wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 @Awopiotr jak się nie wchłonęło, to robi się problem. Skóra z tego co widać jest wykańczana powierzchniowo i najprawdopodobniej pod wpływem środka który użyłeś, została usunięta ta warstwa wykończeniowa (nazwijmy w uproszczeniu lico) i skóra zaczęła się zachowywać jak nubuk, anilina, itp. jednym słowem, pod wpływem jakiegokolwiek środka będzie ciemniała. W sumie jest dwie drogi postępowania : 1. Można próbować blokować skórę, jej chłonność i odtwarzać wykończenie powierzchniowe 2. Działać na całości butów i powtarzać efekt, który powstał na całości cholewek W pierwszym przypadku ciężko cokolwiek Ci wskazać. Gdyby udało Ci się dobrać Juvacuir od Saphira w tym kolorze, to można by było spróbować, ale żeby dopasować kolorystycznie należy ze sobą mieszać kolory, by uzyskać odpowiedni odcień. W drugim przypadku, to sam wiesz. Nakładać na całość cholewek, nie oszczędzać i patrzeć jak się "patynują". W myśl medycyny chińskiej, czasem musi być gorzej, żeby było lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 5 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2016 Dziękuję. Pozostaje mi więc zaakceptować tę " patynę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi