Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wydać około 100 zł, i żebym mógł wykorzystać na inne buty które są w różnych kolorach, (wiadomo sprawdzę na nie widocznym skrawku).

1. Mydło: http://multirenowacja.pl/regenerujace-mydlo-do-skor-gabka-etalon-noir-100ml-saphir.html

2. Renowator: http://multirenowacja.pl/renowator-50ml-saphir-renovator-krem-do-skor-licowych.html

3. Krem: http://multirenowacja.pl/nano-cream-125ml-krem-balsam-do-skor-tarrago.html

Co myślicie da radę tak na początek ? Czy coś innego polecacie i wymienić z tego zestawu.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Jeśli skórzana podeszwa (tak zakładam), to może coś do jej zabezpieczenia? Tłuszcz?

Jeśli mają być użytkowane w sezonie wymagającym i targanym deszczami, to może pasta?

Z tego zestawu pozbyłym się mydła na poczet tych powyżej.

Pozdrawiam

Chciałbym wydać około 100 zł, i  żebym mógł wykorzystać na inne buty które są w różnych kolorach, (wiadomo sprawdzę na nie widocznym skrawku). 

1. Mydło: http://multirenowacja.pl/regenerujace-mydlo-do-skor-gabka-etalon-noir-100ml-saphir.html

2. Renowator: http://multirenowacja.pl/renowator-50ml-saphir-renovator-krem-do-skor-licowych.html

3. Krem: http://multirenowacja.pl/nano-cream-125ml-krem-balsam-do-skor-tarrago.html

Co myślicie da radę tak na początek ? Czy coś innego polecacie i wymienić z tego zestawu.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

http://pastadobutow.pl/03_pierwsze-kroki-z-saphir.html

Czy użycie środka typu Tarrago Shoe Stretch na nowych butach nie przyczyni się do powstania jakichś nienaturalnych, trwałych odkształceń lub załamań które bez tego środka powstać by nie mogły?

Nie znam takiego przypadku, aczkolwiek nawet nie stosując żadnych środków zawsze można coś skopać ;) Jak są obawy polecam zlecić to w zakładzie szewskim. Wydatek niewielki, a Majster się ucieszy :)

Pytanie odnośnie stosowania kremu i tłuszczu.

Kupiłem nowe oxfordy i postanowiłem je odpowiednio zaimpregnować przed pierwszym użyciem, więc zastosowałem renowator, następnie położyłem jedną warstwe tłuszczu, a następnie krem. Niestety wydaje mi się, że skóra nadal nie jest wystarczająco zmiękczona i tu pojawia się pytanie, czy można nałożyć teraz tłuszcz, czy to już bez sensu i lepiej jeszcze jedną warstwę kremu?

Czy też już lepiej nie kombinować i zacząć wszystko od nowa?

Pozdrawiam

Z reguły w butach eleganckich wystarcza krem. Tłuszcz ewentualnie w sezonie jesienno-zimowym lub na mocno przesuszonych skórach. Nie przesadź przypadkiem z tym tłuszczem. Podejrzewam, że skóra ma już dość :) Spróbuj buty stopniowo rozchodzić.

A jeszcze istotne - co to za skóra? Może jej charakterystyka sprawia, że jest nieco sztywniejsza niż się spodziewałeś?

• 4 weeks later...

Kompletuję właśnie zestaw pielęgnacyjny do butów marki ShoePassion - model 551. Mam:

• krem Tarrago kolor Sand (nr 112)
  • wosk Saphir Medaille D'or bezbarwny
  • olej lniany do podeszw

I teraz pozostaje pytanie czy to odpowiedni kolor czy dam radę dobrać lepszy? Jakiego Wy używacie do tych butów? Jaki kolor zastosować na ciemniejsze elementy, takie jak czub buta? Z patynowaniem mam niewiele wspólnego, więc nie wiem czy poradzę sobie z odpowiednim przejściem tonalnym.

Dostałem już rekomendację co do produktów marki Brugol, ale niestety nie są dostępne od ręki, więc wybór ogranicza się na tą chwilę do Tarrago/Saphir.

Co do koloru to trudno mi powiedzieć, bo nie mam butów konkretnie w tym kolorze. Podobno wystarczy wysłać zdjęcie butów w świetle dziennym do multirenowacja.pl i wtedy doradzą.

W kwestii ciemniejszego noska, to raczej się nim nie przejmuj. Sądzę, że spokojnie można stosować jeden krem do całych butów. Krem nie ma aż tak dużych właściwości koloryzujących, że by ten efekt przyciemnienia zepsuć. Mam inny model butów Shoepassion, też z przyciemnionym noskiem i stosuję jeden krem.

Jakiś dobry tutorial video jak uzyskać lustro na butach? Albo jakiś ogólny o pielęgnacji obuwia. Najlepiej jakby nie był przyspieszony za bardzo i pokazywał caly proces. Znacie coś takiego?

wpisz na yt: pastowanie butów na błysk - czas gentlemanów 

+

http://pastadobutow.pl/

witam Panowie 

Mam problem z czarnymi oxfardami Crownhill shoes. 

Przed pierwszym wyjściem nałożyłem na buty renowator a następnie pommadier saphira. Po samym renovatorze wszystko OK. Natomiast po nałożeniu kremu i wyszczotkowaniu pojawiły się na butach smugi. Po licznych próbach dopolerowania nadal pozostawały dziwne smugi, jakby buty były tłuste. Przetańczyłem wesele i teraz przed kolejnym zabrałem się za buty. Wyczyściłem renomatem i wyglądały w porzadku. Następnie renovator i krem i dokładnie to samo. Nie jestem w stanie uzyskać jednolitego odcienia. Znowu but ma smugi. 

Czy komuś z Was coś podobnego się zdarzyło i czy wiecie co z tym zrobić ? Czy może producent nakłada jakąś warstwę preparatu, która powoduje takie efekty? Poniżej zamieszczam zdjęcia, ciężko było uchwycić smugi ale mam nadzieje że się ich dopatrzycie. 

post-6472-0-49560100-1440601681_thumb.jppost-6472-0-94164600-1440601710_thumb.jppost-6472-0-66231300-1440601717_thumb.jppost-6472-0-46776200-1440601724_thumb.jppost-6472-0-11256500-1440601729_thumb.jp

Spróbuj samym kremem,bez renovatora.Podejrzewam że te smugi to po renovatorze.

czyli musiałbym znowu ściagnąć wszystko z buta i zaczynać od nowa ? Nie chce zajechać nowego nowego renomatem, który jest mocnym preparatem. 

Czy da się to zrobić inaczej ? Lub czy ma ktoś jakieś inne pomysły ?

Zrób tak jak napisał @bulyt50, a jeśli nie pomoże to moim zdaniem, weź mydło do skór (renomat jest wg mnie zbyt mocny), umyj dokładnie, ale delikatnie skórę, poczekaj aż wyschną, nałóż cienką warstwę renowatora, który dodatkowo otwiera pory skóry co powoduje, lepsze wnikanie później nakładanych preparatów. Poczekaj 15-20 min., przetrzyj całość miękką szmatką lub dobrą szczotką (najlepiej z końskiego włosia), nałóż cienką warstwę pommadiera i poczekaj ok 15-20 min., następnie szczotka i solidne polerowanko aż wszystkie smugi znikną (jeżeli mimo polerowania ciągle jeszcze będą widoczne to znaczy, że skóra nie do końca wchłonęła pommadiera i trzeba dać jej jeszcze trochę czasu, ja odkładam zabawę na następny dzień). Jeżeli masz wosk to nałóż bardzo cienką warstwę na czubki i pięty (choć ja nakładam na cały but, nawet na powierzchnie pracujące, nigdy nic mi się nie łuszczyło).

Ja na nowe buty zawsze najpierw kładę renowator, a potem pommadier i wosk.

Dzięki za odpowiedzi. Ja zawsze na nowe buty kładę renovator i później krem i wosk na czubki i zawsze było idealnie. Po renovatorze but idealnie chłonie później krem. 

"bulyt50" poleruje te buty już "drugi dzień" i dalej są smugi. Obstawiam, że w sumie były szczotkowane i "szmatkowane" ponad godzinę.  

"waski" mydła do skór nie posiadam, więc się w nie zaopatrze. Ze środków czyszczących mam tylko silny renomat, którego używam 2- 3 razy w roku. Zrobiłem dokładnie tak jak w Twojej instrukcji, z tą różnicą, że ja zawsze daję każdej warstwie na wchłonięcie (poza renovatorem - tu ok. 30 min) całą noc. 

Może zbyt dużo nałożyłeś pommadiera, albo za słabo polerowałeś. Spróbuj polerować szczotką w różnych kierunkach, zobaczysz różnicę. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale czasami jak szczotkuję czubki wzdłuż to pojawiają się podobne smugi a jak wszerz ich nie ma lub odwrotnie (miałem tak kilka razy).

Użyj po prostu renomatu i później połóż krem wykończeniowy. Buty prawdopodobnie były fabrycznie mocno apreturowane i to powoduje problemy z wchłanianiem się środków. Apreturę natryskową stosują praktycznie wszystkie firmy obuwnicze, pozostaje jedynie kwestia tego jakiej jest ona jakości. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma sensu kłaść dużej ilości warstw kremu. Najczęściej przy wykańczaniu obuwia stosuję jedną warstwę dokładnie aplikowaną na skórę i to w zupełności wystarcza.

Użyj po prostu renomatu i później połóż krem wykończeniowy. Buty prawdopodobnie były fabrycznie mocno apreturowane i to powoduje problemy z wchłanianiem się środków. Apreturę natryskową stosują praktycznie wszystkie firmy obuwnicze, pozostaje jedynie kwestia tego jakiej jest ona jakości. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma sensu kłaść dużej ilości warstw kremu. Najczęściej przy wykańczaniu obuwia stosuję jedną warstwę dokładnie aplikowaną na skórę i to w zupełności wystarcza.

Aż się boję 2 razy w tygodniu serwować im renomat. Spróbuje jeszcze dziś je poszczotkować w różnych kierunkach i dam znać. Jak nie pójdzie w dobrym kierunku to sobotnie wesele jeszcze przeboleję a później się nimi zajmę.