Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam do Was pytanie.
Zamowilem sobie buty New Balance ml574kwb.
http://www.afew-store.com/bilder/produkte/gross/New-Balance-ML-574-KWB-Black_b2.jpg
sa to buty zamszowe koloru czarnego(z bialymi akcentami). Chodzi mi o zabezpieczenie tych butów. Jeszcze nie mialem ich na nogach i nie wiem czy kupic jakis preparat/spray zeby je zakonserwowac, czy po prostu wkladac na nogi i smigac? prosze o pomoc :)

http://www.afew-store.com/bilder/produkte/gross/New-Balance-ML-574-KWB-Black_b2.jpg

sa to buty zamszowe koloru czarnego(z bialymi akcentami). Chodzi mi o zabezpieczenie tych butów. Jeszcze nie mialem ich na nogach i nie wiem czy kupic jakis preparat/spray zeby je zakonserwowac, czy po prostu wkladac na nogi i smigac? prosze o pomoc :)

Drogi kolego, z dobrego wychowanie jakie wyniosłem z domu, ujmę to delikatnie. 

Proszę, poświęć swój cenny czas i poszukaj na temat pielęgnacji obuwia zamszowego na forum. 

Wysiłek będzie minimalny, a Twoja satysfakcja z samodzielności ogromna. 

Pozdrawiam serdecznie. 

Czy jesteś pewny, że trafiłeś na właściwe forum?

szkoda, ze jeśli wiesz i mógłbyś mi pomoc odsyłasz mnie do wyszukiwarki, której już wcześniej przed napisaniem tego postu używałem. znalazłem jedynie ten temat o pielęgnacji obuwia. jednak ma on prawie 50 stron wiec nie jest to mały temat. przeczytanie wszystkich postów zajmie mi około 1,5godziny, wiec chyba jednak 'nie poświęcę mojego cennego czasu', (cale 1,5godziny) na czytanie tego tematu, tym bardziej ze większość postów dotyczy butów skórzanych. I poczekam może ktoś jednak udzieli mi odpowiedzi na pytanie które zadałem poświęcając na to max 2min. 
rowniez pozdrawiam serdecznie

Filmiki są w linku, który podałem.

Odpowiadając na pytanie 'czy warto'? - Wydałeś sporo grosza na fajne buty sportowe - nie oszczędzaj na pielęgnacji, to będziesz się nimi długo cieszył.

Jak chcesz używać środków z CCC to raczej na butach z CCC...

Poza tym, masz chyba jeszcze inne buty? Zbliża się sezon wody i soli, a impregnację należy co jakiś czas powtarzać.

Daniel słusznie zauważył - 1 PLN więcej i masz zapas na długo. Nie napisałeś gdzie mieszkasz, ale na stronie którą podałem możesz sprawdzić, czy w Twojej okolicy nie ma autoryzowanych sklepów, w których mógłbyś go kupić już jutro.

...I śmigać oczywiście! ;-) 

Nie odrzucałbym tak jednoznacznie środków dostępnych w CCC. Można tam kupić produkty marki Coccine, które moim zdaniem nie są złe. Dla przykładu Renova Cream używam do pielęgnacji teczek i sprawdza się świetnie, pokrywa drobne rysy i nadaje delikatny połysk. Używałem też białej pasty do np. gumowych podeszw.

Pytanie nie-obuwnicze ale co tam. Dzisiaj odkryłem, że siodełko Brooksa mojej narzeczonej pokryło się pleśnią. Zamierzam je odkręcić i pozostawić w oparach formaliny na trzy dni, ale czy jest jakiś sposób, by zapobiec nawrotowi choroby? Rower trzymam w piwnicy. Nie mamy innego miejsca. Nie kontrolujemy warunków w piwnicy :(.

• 1 month later...

Kupiłem sobie ładne trzewiki Alfred Sargent,model Hannover.Kolor ciemny brąz,skóra "pebble grain".

Chcąc dodać im trochę blasku,potraktowałem skórę brązowym kremem Saphir i pojawił się problem.

Na cholewkach kolor kremu zamienił się w jasny brąz,na noskach jest ok.Najgorsze to jest to że

tego jaśniejszego kremu nie dało się zetrzeć szmatką ani szczotką,normalnie jakby wsiąkł w skórę.

Musiałem użyc renomatu i renowatora żeby przywrócić na cholewkach brązowy kolor.Co to może

być,mam obawy że następnym razem będzie to samo.Może ktoś z Kolegów miał podobny przypadek?

Nie jest przypadkiem tak, że na noskach skóra jest bardziej gładka, a cholewka bardziej "chropowata"?

Jeżeli tak, to prawdopodobnie w zagłębieniach pozostał niewchłonięty pigment/krem - tam ciężko dotrzeć szmatce, która ma ściągnąć nadmiar - łatwiej zadziałać szczotką.

Być może właśnie nadmiar kremu i ciężko to było w zagłębieniach wypolerować.

Proponuję aplikować mniejsze ilości, ewentualnie ton ciemniejszy krem lub też bezbarwny. W każdym przypadku unikamy nadmiaru.

Witam,

Przeczytałem kilka proadników dotyczących pielęgnacji obuwia ale nie znalazłem dopowiedzi na nurtujące mnie pytanie. 49 stron w tym temacie to za dużo.

Kupiłem dwie pary jasnych skórzanych Broguesów. Po przeczytaniu kilku poradników dowiedziałem się ze przed pierwszym użyciem oraz kilka razy w sezonie letnim należy uzyć tłuszczu który zmiękcza skóre i pomaga ją chronić. Dowiedziałem się też, że taki tłuszcz przyciemnia skórę o 2-3 tony a tego nie chcę.

Czy jest jakaś alternatywa dla tłuszczu, którą mogę uzyć do jasnej skóry jesli nie chcę by zmieniła kolor?

Z góry bardzo dziękuję!

To prawda, że tłuszcz i generalnie wszystkie środki przyciemniają kolor, a raczej dodają mu głębi. Osobiście mi się taki efekt podoba. Z każdym pastowaniem buty coraz bardziej mi się podobają :)

Widzę 2 opcje, ale do dyskusji, ponieważ jak pisałem nie przeszkadza mi taki efekt, więc go celowo nie niwelowałem.

1. Zrezygnować z tłuszczu, kremy i pasty też mają w sobie woski.

2. Po nałożeniu tłuszczu spróbować zastosować jaśniejszy krem niż wydawałoby się to na podstawie oryginalnego koloru skóry.

Co sądzą pozostali?

Skłaniałbym się bardziej ku drugiemu rozwiązaniu. Mam bardzo ciemno brązowe buty i stosowałem do nich tłuszcz oraz ciemno brązowy krem. Po jakimś czasie nałożyłem jaśniejszy krem i buty zyskały dzięki temu minimalnie jaśniejszą barwę. Wydaje mi się jednak, że idelanie oryginalnego koloru nie zachowasz.

Jeżeli masz na myśli taki produkt

http://www.multirenowacja.pl/renowator-50ml-saphir-renovator-krem-do-skor-licowych.html

to oczywiście on odżywi skórę, ale przede wszystkim usuwa wcześniej nałożone kremy i pasty. Taki produkt stosuje się jeszcze rzadziej niż tłuszcz. Używałem go, gdy chciałem poddać renowacji zimowe buty. Najpierw umyłem je mydłem do skór, a później wcierając renowator obserwowałem stare wartwy past na szmatce. Renowator raczej nie pomoże w Twojej sytuacji, chyba, że za jakiś czas będziesz chciał zupełnie usunąć nałożone środki i uzyskać "surowy" kolor skóry.