Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem. Bardzo fajny salon, przypominający sklep bardziej niż zakład szewski. Ceny raczej łódzkie niż warszawskie, natomiast jest szansa na warszawską jakość. W skrócie, to może być to, czego w Łodzi brakowało.

• Like 4
Opublikowano

Cześć. Zamówiłem ostatnio do przymiarki czarne Patine Oxford Cap Toe 77001 rozmiar 8 i 8,5 (oba tegosc F) i Meka G111C1. Patine 8,5 i Meka są wygodne gdy stoję, ale w obu wysuwa mi się nieco pięta podczas chodzenia. Patine 8 jest już mocno na styk, wręcz ciasnawy i co ciekawe w tym modelu też stopa nieco umyka. 
Wygląda to tak (na filmiku akurat Patine 8,5):

Zastanawiam się czy to normalne w takich butach, czy to jednak kwestia złego dopasowania. 

Myślałem jeszcze nad takimi zapietkami: https://patine.pl/saphir-bdc-insoles-heel-grips-5-5cm.html

Ktoś używał? Jest to wygodne, trwałe i nie zaburza estetyki? Czy to raczej grzech w świecie eleganckich butów? Pytam jako laik

PS który oxford uważacie jest lepiej wykonany i ma lepszą skórę?
Patine 7701 czy Meka G111C1. 

Opublikowano

Mam wąską piętę i u mnie to zazwyczaj norma. Trzeba szukać innego kopyta. 

Jakości tych butów nikt Ci nie oceni, ponieważ w obu przypadkach nie są robione hurtowo i mogą występować duże różnice pomiędzy partiami. Na odległość mogę powiedzieć, że te droższe są z lepszych materiałów (mam Meki i rozważałem Patine).

Opublikowano

Obydwie pary które podałeś mają tęgość G. Możesz spróbować F. 

Ogólnie Patine które mierzyłem latały na pięcie (mam wąską), najlepiej ich podpytaj o twój problem może coś doradzą. Meka też jest komunikatywna.

Opublikowano
4 godziny temu, parwig napisał(a):

Tylko że w Patine to już i tak jest tęgość F, a mimo to wyłazi 

Osobiście kupując dobre i drogie buty szukałbym takich, które będą będą bardzo dobrze dopasowane również w pięcie. Pytanie czy te buty są odpowiednie w śródstopiu, bo mam wrażenie, że przyszwa się od razu zeszła. Jeżeli masz wyjątkową szczupłą stopę czy piętę, to pozostają zapiętki, a być może jest to kwestia dobrania odpowiedniego kopyta. Sam mam szczupłą stopę i większość butów jest dla mnie zbyt obszerna, ale już jakieś modele dość dopasowane znalazłem dla siebie i jest pewien punkt odniesienia.

Opublikowano
11 godzin temu, tryhp3 napisał(a):

Obydwie pary które podałeś mają tęgość G. Możesz spróbować F. 

Patine kupiłem F, oba rozmiary. G nawet nie ma obecnie w ofercie w tych rozmiarach. 

Meka wiem, że ma super komunikację i jest bardzo pomocna i ugodowa. Ten but, który mi podesłali (rozmiar 42) i tak lekko zmodyfikowali (poszerzyli w palcach bo uciskało i nieco w podbiciu). Po modyfikacjach nic nie uciska, ale wysuwa się z tyłu:

IMG_5721.thumb.JPG.eb3a3cc78264e24397492848c4d0f59a.JPG

Wysłałem im to zdjęcie i te filmiki i na ich podstawie ocenili, że mam niską tęgość w podbiciu i bardzo szczupłą stopę. Poprosili mnie o wymiary stopy. Zmierzyłem (załączyłem też zdjęcia z przymiarki, bo nie mam wprawy w mierzeniu) i napisali, że wpuszczają do produkcji ten sam rozmiar, ale na moją niską tęgość.
Po 3 tygodniach buty były u mnie. W tym tyg je przymierzyłem. Niestety nie są do końca wygodne. Są minimalnie za ciasne przy palcach (a właściwie chyba tylko przy małym) i na podbiciu, mniej więcej w miejscu, które na zdjęciu na końcu posta zaznaczyłem na czerwono - i tu jest główny dyskomfort.
Patine F, rozmiar 8 (mniejszy), które są jeszcze węższe, też obciskają śródstopie, ale robią to bardziej równomiernie. W Meka ta siła nacisku jest przeniesiona bardziej na dół, jakby bardziej punktowo, co powoduje większy dyskomfort niż gdyby naciskało tak na całej długości od dołu do góry, jak w Patine. No i mimo tej obcisłości w śródstopiu pięta wciąż się odrywa od wkładki podczas kroku, choć już zdecydowanie mniej niż na tych filmikach wyżej (tu wcześniejsza Meka, większa tęgość) i na tym filmiku z poprzedniego posta (tam Patine F, rozmiar 8,5). Chociaż w Patine F, rozmiar 8, które są węższe od tej Meki też stopa się nieco wyślizguje. Tylko w Patine zapiętek wydaje się być bardziej śliski niż w Meka. Sytuację próbuje ratować za to bardziej równomiernie rozłożony ucisk. Meka traci tu przez to, że trzyma bardziej na dole, a góra jest nieco luźniejsza. Tak mi się przynajmniej wydaje, ale to obserwacje totalnego amatora w świecie butów 😁

Ze wszystkich 4 par które tu wymieniłem (Patine F, rozm 8 i 8,5, Meka rozm 42, tęgość szersza i węższa) z gry na pewno odpada Patine rozm 8,5 i Meka szersza przez to jak pięta się wysuwa (to te na filmikach). 
No i mam rozterkę.
Patine rozm 8 z kolei są mocno dopasowane, bardzo na styk, wręcz może nieco za ciasne (chociaż tak jak pisałem wyżej ten ucisk jest na całej stopie, nie punktowy), a mimo to pięta nieco się ślizga w górę i w dół. 
Meka węższa jest troche zbyt ciasna na śródstopiu niżej, a wyżej nie. I pięta też nieco próbuje się odrywać od podłoża buta. Myślę, że gdyby dać minimalnie więcej luzu na podbiciu niżej a wyżej nieco bardziej je "otulić" do stopy to byłoby lepiej. Albo może nawet zostawić ten dół i tylko pociaśnić jeszcze górę, żeby ta góra też bardziej trzymała, to może i ten dół nie sprawiałby już takiego dyskomfortu 🤷‍♂️. No i z tą Meką jest jeszcze taki problem, że w lewym bucie w miejscu gdzie kończy się język wewnątrz (gdzieś na granicy obłożyny z przyszwą, jeśli nie pomyliłem nazw) czuć wyraźnie koniec tego języka. Ta krawędź jest wyczuwalna. Być może dlatego lewy but jest mniej wygodny właśnie w okolicach tamtego miejsca, niż prawy. Na prawym bucie już tego nie ma, tam przejście z końcówki języka niżej jest wyraźnie gładsze. W Patine też jest to gładziutkie na obu butach.

Patine mniejszego rozmiaru już nie wezmę, bo będzie za mały no i tam zmian raczej się nie zrobi. W Meka są możliwe poprawki, ale już 2 razy je robili (tzn raz poprawkę, a drugi raz wyprodukowali nowego buta specjalnie dla mnie) i raz, że głupio mi już ich tak męczyć, tym bardziej, że kolejne modyfikacje wcale nie gwarantują sukcesu, a dwa nawet nie potrafię precyzyjnie określić gdzie i jakie zmiany trzeba by wykonać. Z drugiej strony już tak się zaangażowali, żeby te buty były na mnie dobre, że aż głupio byłoby po tym wszystkim powiedzieć "nie, dzięki". Ale też nie kupię wydam ponad 1000 zł na buty, które nie są komfortowe...

Na koniec fotka. Po lewej Patine, F, rozm. 8, po prawej Meka, rozm 42 tęgość węższa z zaznaczeniem na czerwono, gdzie m.w. niekomfortowo uciska:
IMG_5725.thumb.jpeg.3ffecab2ec87028eac8d994330212339.jpeg

Które wizualnie lepiej leżą? I które ładniejsze? :D

Opublikowano

Jedyny słuszny sockliner czyli wkładka do buta, to taki z bydlęcej skóry garbowania roślinnego o grubosci 2.5mm.

Poniżej moje roczne? wkładki, które nosiłem non stop w tenisówkach, po prawej świeżo wycięte do trampek partnerki.

Polecam i mogę chętnie komuś wyciąć.

IMAG1749.thumb.jpg.295eae4b9ec630080f065dd6dcf82e0f.jpg

• Like 3
Opublikowano
11 godzin temu, Szydlowsky napisał(a):

Ładniejsze z lewej, a które lepiej leżą to musisz sobie sam odpowiedzieć . 

A co konkretnie jest ładniejszego w tych z lewej, z ciekawości?

Które lepiej leżą... właściwie ani jedne ani drugie nie leżą zbyt dobrze. Ale jakbym miał któreś wybrać to raczej te z lewej - Patine. Mimo, że są węższe i ciaśniejsze od tych z prawej (Meka), to tak jak pisałem wyżej, ta obcisłość jest równomierna na całym śródstopiu. Meka jest obcisła natomiast w dolnej części śródstopia i to daje takie nieprzyjemne uczucie. Ale Meka jest niby modyfikowalna, a w Patine nic nie zrobię. No chyba, że te but się nieco rozejdzie.

Opublikowano

Mi też osobiście Patine bardziej się podobają. Wyglądają mniej „dziadkowo”. A przyszwa nie jest zbyt rozwarta w nich?

Patine bardziej hałasują niż Meka. Patine wydaje słyszalny dźwięk pocierania piętą góra/dół o zapiętek. I w ogóle wydają dźwięk „siadania na skórzanym fotelu” podczas chodzenia. Meka tego nie robi. Mam też wrażenie, że Patine są nieco sztywniejsze, a Meka bardziej miękka i elastyczna. Ale może to kwestia wychodzenia buta.

Opublikowano
3 hours ago, parwig said:

Mi też osobiście Patine bardziej się podobają. Wyglądają mniej „dziadkowo”. A przyszwa nie jest zbyt rozwarta w nich?

Jak pisał przedmówca, są smuklejsze, a ponadto mają widoczne szwy, co w przypadku butów cap toe po prostu lepiej wygląda. Moim zdaniem rozwarcie jest małe jak na nowe, nienoszone oksfordy. Trochę w nich pochodzisz i kwatery powinny się zejść. Jakby się schodziły od nowości, to po jakimś czasie mogłoby być za luźno i brzydko.