Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Używam szczoteczki z końskiego włosia do pastowania butów. Po kilku użyciach włosie trochę zesztywniało od pasty.

Mam pytanie - czy powinienem myć szczoteczkę z pasty? Czy po prostu zostawiać do wyschnięcia?

Musisz używać za duzo pasty! Nakładaj pastę wacikiem, albo szmatką nawiniętą na palce, a szczotki używaj tylko do polerowania. Nakładanie zbyt dużej ilości środków wcale nie służy butom.

Czy ktoś może porównać "miękość" skór w poniższych markach?

1.Yanko

2.Loake 1880

3.SP

4.Berwick.

Dobra kolejność?

Jak już napisałem w wątku o SP, moje SP 544 mają bardzo twardą, sztywną skórę w porównaniu z Loake 1880 (mam Strand i Cannon).

Loake znacznie przyjemniej się nosi.

Czy ktoś może porównać "miękość" skór w poniższych markach?

1.Yanko

2.Loake 1880

3.SP

4.Berwick.

Dobra kolejność?

Mój ranking sztywności od najsztywniejszych.

Nie wymieniam Berwicków bo nie nosiłem, ale na nich i tak skóra jest znacznie gorsza niż na pozostałych, więc trudno porównać (widać to bez noszenia).

1. Yanko

2. Shoepassion

3. Loake - po rozchodzeniu robią się z nich całkowite kapcie i przestają trzymać kształt kopyta.

Uwaga dodatkowa: każde z nich trzeba złamać, co może być bolesnym procesem. Na to jak bolesnym, w większym stopniu wpływa dopasowanie kopyta niż twardość skór.

Mam zupełnie inne wrażenia związane z Shoepassion. W moim odczuciu to najbardziej miękkie buty jakie posiadam.

Od "najtwardszych"

1. Yanko (mają generalnie "twardą" konstrukcję, ale po rozchodzeniu są bardzo wygodne, nawet wąskie kopyto 915)

2. Loake

3. Shoepassion

Mam zupełnie inne wrażenia związane z Shoepassion. W moim odczuciu to najbardziej miękkie buty jakie posiadam.

Rozbieżności pomiędzy opiniami wynikają chyba z czasu użytkowania konkretnych butów. Moje Loake mają już sporo lat i czasy ich sztywności to bardzo odległe wspomnienia a z SP walczyłem tego lata. 

Nie wiem do czego autorowi pytania jest potrzebna ta ocena, ale jeśli chodzi o kwestie wygody użytkowania, to raczej nie tędy droga.

Yanko faktycznie są najsztywniejsze, a są niesamowicie wygodne.

Swoje wrażenia opisałem na podstawie doświadczeń, gdy buty były nowe. Właściwie Loake i SP mogę postawić na równi jeżeli chodzi o twardość. Po prostu założyłem buty i w nich chodziłem :) brak jakiejkolwiek walki. Tak, czy inaczej najbardziej zadowolony jestem z Yanko.

Nie wiem do czego autorowi pytania jest potrzebna ta ocena, ale jeśli chodzi o kwestie wygody użytkowania, to raczej nie tędy droga.

Yanko faktycznie są najsztywniejsze, a są niesamowicie wygodne.

Wg mojej oceny oczywiście jeśli trafimy z dopasowaniem kopyta do stopy, to na wygodę/komfort użytkowania wpływ ma miękość skóry. Moim skromnym zdaniem;).

... to na wygodę/komfort użytkowania wpływ ma miękość skóry. Moim skromnym zdaniem;).

Buty szyte na miarę są koronnym argumentem za moją tezą ;). Niezależnie z jakiej skóry są wykonane (a mam takie z super grubych skór), jeśli są dobrze dopasowane do stopy, to nie ma z nimi żadnych problemów. 

SS ma w swojej ofercie płaszcze jesienno-zimowe, dwurzędowe w delikatną kratę http://eu.suitsupply.com/en/coats/brown-double-breasted-coat/J284.html?cgid=Coats http://eu.suitsupply.com/en/coats/blue-overcoat/J411.html?cgid=Coats . Zastanawiam sie czy do nim pasować będą tylko garnitury w paski lub kratę księcia Walii, których mam większość. Obawiam się, że znam odpowiedź ....