Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Siłownia prostuje ramiona?! Skąd takie wieści? Jest wręcz przeciwnie, tradycyjnie pojmowana wyrabia tzw. kaptur, przez co ramiona stają się bardziej opadające.

To już chyba zależy po prostu od tego co i jak ćwiczycie. BTW ja też mam ponoć układ ramion prowadzący do "fałdy poznańskiej", aczkolwiek u mnie nie wynika to z siłowni, a z maty. ;-)

Dzięki za odpowiedzi. Ja mam i krótką szyję, i trochę ćwiczę na siłowni, tak więc tego...
Wykonuję na plecy wyłącznie martwy ciąg, wiosłowanie i podciągnie - faktycznie rozwiają się mięśnie zaraz pod szyją, które wcale nie sciągają łopatek, a robi się wrażenie skrzywienia pleców. Widać to swietnie u Toma Hardy'ego w "Wojowniku", choć to dość skrajna forma
56aeb_ORIG-tom_hardy_warrior_muscles.jpg

Co krawiec przy tym może zrobić? Osadzić kołnierzyk nieco niżej? Ile może kosztować taka zmiana?

Co dziwne, w marynarkach nie mam tego problemu :?

A ja tak w odpowiedzi na moje własne pytanie sprzed kilku tygodni: linia Marks and Spencer Savile Road Inspired ma świetne koszule (woven in Italy). Kupiłem, ponosiłem, jestem bardzo zadowolony.

Ta linia ma też piękne garnitury (np. jasny granat trzyczęściowy na jeden guzik, włoska wełna+moher, rozpinane mankiety, kolorowa kontrastowa podszewka, half canvas za jakieś 400 euro, sama marynarka jakieś 250). W dodatku rozmiar 39/40 koszul i 40 marynarek leży na mnie (180 wzrostu, ok. 110 w klatce, ok. 95 w pasie) jak bespoke (no, prawie). Jedna z niewielu marynarek wieszakowych, w których nie czułem potrzeby skracania rękawów.

Duża wada (do tego stopnia, że nie kupiłem): podszewka z poliestrem (chyba 55%). Szkoda, bo wełny wyglądają naprawdę dobrze jak na masową produkcję. Mimo wszystko poddaję M&S innym pod rozwagę.

W Paryżu powiedziano mi, że linia Savile Road Inspired nie podlega wyprzedaży (pewnie gdzie indziej też tak jest). Szkoda.

BTW: Wyprzedaże w Paryżu zaczynają się dzisiaj.

Sorry za offtop.

Czy rozmiar obuwia Bexley odpowiada rzeczywistości? Mam prawidła Bexley w rozmiarze 44 i pasują idealnie do różnych butów w tym rozmiarze. Rozumiem więc, że mogę spokojnie zakupić u nich buty również w rozmiarze 44? Tak przy okazji, posiada ktoś może aktualny kod zniżkowy Bexley?

Kupiłem w sieciówce garnitur i zostawiłem aby skrócili rękawy i nogawki spodni.

Rękawy zostaly ucięte mniej niż chciałem. W ten sposób aby nie trzeba było przenosić guzików.

2q1sbcl.jpg

Marynarkę zostawiłem do poprawki.

Moje pytanie dotyczy kolejnej ciekawostki:

Spod nogawek na około 1-2mm wystaje taśma krawiecka. Z boku jest widoczna.

W sklepie obsługa pokazywała, że oni tak wszystkie nowe garnitury dostają. 

Wg nich po to, aby nogawki w garniturach wełnianiych się nie przecierały. Żaden kupujący na to nie zwracał do tej pory uwagi.

W taki sam sposób podwija ich krawcowa.

Obsługa bardzo miła, mówili że mogę zapytać firmę na facebooku o nogawki.

x6cv28.jpg

1531ug6.jpg

Kupiłem w sieciówce garnitur i zostawiłem aby skrócili rękawy i nogawki spodni.

Rękawy zostaly ucięte mniej niż chciałem. W ten sposób aby nie trzeba było przenosić guzików.

Moje pytanie dotyczy kolejnej ciekawostki:

Spod nogawek na około 1-2mm wystaje taśma krawiecka. Z boku jest widoczna.

Zakład prawdopodobnie nie dysponuje maszyną do obszywania dziurek. Powinni (zakładam, że dziurki nie są przecięte) 1. spruć dziurki, odciąć guziki 2. skrócić ile trzeba 3. odszyć dziurki i przyszyć guziki w sensownym miejscu. Na wełnie przyzwoitej przynajmniej jakości nic nie będzie widać.

Taśma nie powinna wystawać.

Sznurowadła ma też w ofercie saphir: http://multirenowacja.pl/category/obuwie-sznurowadla

Jeśli są równie dobre w swojej klasie, jak pasty, to będziesz bardzo zadowolony.

Korzystam i polecam! Zawsze jak mi firmowe sznurowadła pękały, to następne nigdy już tak dobrze się nie trzymały. Saphira są po prostu idealne.