Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem Zack i Poszetka korzystają ze szwalni VelVenti (można zamówić gotowe/MTO ze strony koszulanawymiar.pl).

Co do MT nie wiem, nie miałem, ale bardzo możliwe że też tam szyją.

Jakość w VelVenti jest rzeczywiście bardzo przyzwoita.

50 minut temu, Michaś napisał:

Czy ktoś jest w stanie porównać obecną jakoś koszul (odszycie, materiały) Macaroni Tomato do np. Kamakura?

Kupiłem w zeszłym roku kilka koszul od Macaroniego. Odszyte wg mnie bardzo dobrze, guziki w standardzie przyszyte ze zgrzewaniem (Ascolite), kołnierzyki BD i guziki ładne.

Zastrzeżenia mam za to do materiałów: tkaniny wydają mi się bardzo średnie i jestem zadowolony z jednej lub dwóch. Ogólnie koszule mogą być, lepsze od Susu, ale mniej dopracowane niż Poszetkowe. Chyba nie kupiłbym ponownie.

@me.spoke, z Cavour mam w drodze dopiero pierwszą parę spodni, więc tutaj nie mam doświadczeń. W moim przypadku mod 2 odrzuciłem po analizie tabeli rozmiarów - znam swoje "spodniowe" wymiary na pamięć i mod 3 może być najbliżej sukcesu (choć i tak mogą wymagać poszerzenia w kolanach - przykładowo jedna z moich bardzo dobrze leżących par ma w tym miejscu 27cm, podczas gdy te z Cavour mają 23,6cm...).

Znając Twoje dotychczasowe  preferencje z szycia miarowego doradzałbym Ci raczej mod 3.

Dzięki. Kłopot w tym, że niestety podobał mi się flanelowy garnitur w prążek, który występuje tylko w kroju Mod4 ze spodniami Mod2. Nota bene spodnie Mod2 są praktycznie we wszystkich garniturach.

Chyba jednak pójdę w kolejne bespoke, niewykorzystanych materiałów mam aż nadto :)

• Like 1

Powiedzcie mi o co tu chodzi ? Już któryś raz z rzędu różne media mi podpowiadają filmiki z modą męską i wiele przypadków rzeczywiście bardzo fajnie dobiera zestawy. Natomiast nagminnie wszyscy pod gold zakładają koszule z podniesionym kołnierzykiem a'la cwaniak z bazaru. To jakaś nowa moda za którą nie nadążam, czyli tylko wybryki?

Abstrahując od estetyki takiego rozwiązania, to przecież jest bardzo niewygodne...

Też się natknąłem kilka lat temu, ale myślałem, że był to chwilowy trend (nadający się co najwyżej na fotę przy florenckim murku) nie mający żadnego praktycznego uzasadnienia.

W dniu 5.01.2025 o 16:13, Krzysiek_W napisał:

Powiedzcie mi o co tu chodzi ? Już któryś raz z rzędu różne media mi podpowiadają filmiki z modą męską i wiele przypadków rzeczywiście bardzo fajnie dobiera zestawy. Natomiast nagminnie wszyscy pod gold zakładają koszule z podniesionym kołnierzykiem a'la cwaniak z bazaru. To jakaś nowa moda za którą nie nadążam, czyli tylko wybryki?

Nie wygląda to dobrze. Ale sądzę , że sporemu odsetkowi kobiet się podoba. Ten facet po prostu wygląda zjawiskowo seksownie . Gdy jakaś pani zobaczy tak ubranego gościa i porówna ze swoim mężem /partnerem ubranym w dresowe portki…..no to sami wiecie co się z kobieta może zadziać  . Swoją drogą przedwczoraj w Święto Trzech Króli , siedziałem sobie na ławce w uczęszczanym parku . Skonstatowałem wówczas , że większość mezczyzn , tak przed 40tką,  ubiera się właśnie w dres i byle jakie obuwie sportowe. I nie ma w tym nic złego . Po prostu trzeba to przyjąć do wiadomości, że ludzie cenią wygodę . 

On 1/5/2025 at 4:13 PM, Krzysiek_W said:

Najwyraźniej nie jest to nowe zjawisko. Filmik wygląda jak z profilu "pop menswear" nastawionego raczej na zasięgi. Podoba mi się jak na IG @thesecondbutton wytyka takie profile i rady jakie tam się pojawiają.

Optymistycznie wydaje mi się, że komuś i może by się udało nosić koszulę z wystającym kołnierzem z golfa żeby ciekawie to wyglądało ale to nie jest ten przypadek ;)

5 godzin temu, tryhp3 napisał:

Wiem ale się zastanawiam bo oferują mi zwrot części kasy za buty i wtedy szpachla zrobię albo je wymienić. 

Do Szewcji trochę trwa wysylka i nie ukrywam, że mi się za bardzo nie chce 

56 minut temu, void napisał:

Ja tylko od okazji do okazji.

Jak utrzymujesz czyste takie codzienne ubranie? Co chwilę do pralni chemicznej?

Piorę w pralce. Wełnę można tak wykończyć (jakoś się to nazywa, proces enzymatyczny), że się nie kurczy w praniu.

• Oceniam pozytywnie 1

Ale, pomijając oczywiste kwestie odpowiedniego obchodzenia się z takimi koszulkami dzianinowymi - podczas prania czy suszenia, i fakt, iż wełna sama w sobie ma większą wartość od bawełny, to jaki jest praktyczny sens noszenia takich wyrobów, które są kilkukrotnie droższe?