dragonek Napisano 4 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2023 Czy ze skróceniem marynarki o 1-2cm poradzi sobie osiedlowy krawiec? Czy to bardziej zaawansowane i w Warszawie to tylko Pan Józef Mazur sobie poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2023 To już rabina trzeba zapytać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2023 Skracanie marynarki o centymetr nie ma sensu, o dwa to już może mieć. Trzeba tylko upewnić się, że nie ucierpią proporcje - np. czy kieszenie nie są zbyt nisko, a nie zawsze da się je przenieść (konstrukcja, wzór tkaniny). Upewniłbym się jednak, czy przeróbka jest konieczna. Odbicie w lustrze (kiedy je sami oglądamy) nie jest miarodajne, najlepiej zrobić zdjęcia z dystansu. Moja krawcowa twierdzi, że to jedna z prostszych przeróbek, ale pani jest dobrą krawcową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 5 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2023 16 godzin temu, mosze napisał: Skracanie marynarki o centymetr nie ma sensu, o dwa to już może mieć. Trzeba tylko upewnić się, że nie ucierpią proporcje - np. czy kieszenie nie są zbyt nisko, a nie zawsze da się je przenieść (konstrukcja, wzór tkaniny). Upewniłbym się jednak, czy przeróbka jest konieczna. Odbicie w lustrze (kiedy je sami oglądamy) nie jest miarodajne, najlepiej zrobić zdjęcia z dystansu. Moja krawcowa twierdzi, że to jedna z prostszych przeróbek, ale pani jest dobrą krawcową. Oprócz wspomnianych właśnie proporcji tj. odległości patek kieszeni od dołu marynarki, dodałbym zmianę linii poł marynarki. Oczywiście wprawiona/y krawcowa/krawiec pewnie sobie z tym poradzi, natomiast to już wyższa szkoła jazdy i więcej pracy. Kiedyś skracałem jedną marynarkę i miałem wrażenie, że patki faktycznie są niebezpiecznie nisko, ale problem "rozwiązałem" chowaniem patek do kieszeni i noszę chętnie. Rozwiązanie trochę jak odpinanie ostatniego guzika w marynarce po skróceniu rękawów. Sytuacja jest nieco prostsza przy kieszeniach nakładanych, które łatwiej przeszyć, o ile nie zostaną ślady i zgodzi się krata. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonek Napisano 5 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2023 Dziękuje za pomoc. Teraz już wiem, ze technicznie da się to zrobić, w związku z czym marynarki nie będę zwracał. Być może skrócę o 2cm, a może faktycznie nie ma sensu. W lustrze wygląda na za długą, ale mam świadomość, że lustro przekłamuje. Generalnie "na papierze" nie powinna być za długa. Mam 175cm wzrostu, marynarka z tyłu ma 72cm długości (bez kołnierza) i przykrywa pośladki z 1-2cm zapasem. Bardzo dobra uwaga z kieszeniami. Na szczęście kieszenie nie mają patek, więc chyba będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 5 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2023 @dragonekwrzuciłbyś fotki to by się okazało że jednak za krótka jest 😆 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Teraz jest moda na za krótkie marynarki wiec taka o odpowiedniej długości może się wydawać za długą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 20 godzin temu, dragonek napisał: Dziękuje za pomoc. Teraz już wiem, ze technicznie da się to zrobić, w związku z czym marynarki nie będę zwracał. Być może skrócę o 2cm, a może faktycznie nie ma sensu. W lustrze wygląda na za długą, ale mam świadomość, że lustro przekłamuje. Generalnie "na papierze" nie powinna być za długa. Mam 175cm wzrostu, marynarka z tyłu ma 72cm długości (bez kołnierza) i przykrywa pośladki z 1-2cm zapasem. Bardzo dobra uwaga z kieszeniami. Na szczęście kieszenie nie mają patek, więc chyba będzie ok. Z opisu tym bardziej wnioskowałbym, że długość będzie poprawna. Ja mam 178 wzrostu i noszę marynarki 74-75cm bez kołnierza. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia proporcji i stosunku długości tułowia do nóg, jednak wydaje się, że powinno być naprawdę dobrze. No ale popieram @Szydlowsky - wrzuć foto, forum pomoże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Jak już wchodzimy na poziom centymetrów (byłem kiedyś na takim etapie, rozumiem), to warto zauważyć, że proporcje nóg zależą także od długości i wykończenia spodni, a także od butów - klasyczne, na obcasie, wydłużają odcinek dolny, driving mocs są niskie. Co do spodni - jeśli ktoś uważa, że nogi są krótkie, unikałbym zbyt krótkich spodni i mankietów. Być może wpływ na odbiór ma również kolor. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 23 godziny temu, dragonek napisał: Dziękuje za pomoc. Teraz już wiem, ze technicznie da się to zrobić, w związku z czym marynarki nie będę zwracał. Być może skrócę o 2cm, a może faktycznie nie ma sensu. W lustrze wygląda na za długą, ale mam świadomość, że lustro przekłamuje. Generalnie "na papierze" nie powinna być za długa. Mam 175cm wzrostu, marynarka z tyłu ma 72cm długości (bez kołnierza) i przykrywa pośladki z 1-2cm zapasem. Bardzo dobra uwaga z kieszeniami. Na szczęście kieszenie nie mają patek, więc chyba będzie ok. 2 cm to dużo (o ile nie jest to bardzo klasyczna angielska marynarka), jak pisali koledzy wyżej, kieszenie mogą niebezpiecznie zbliżyć się do dolnej krawędzi. Długość którą podałeś, też wydaje się bardzo OK w stosunku do Twojego wzrostu. Podsumowując, jest duże ryzyko, że zepsujesz sobie marynarkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonek Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Dziękuje za rady. To chyba faktycznie nie jest problem z samą długością, a raczej generalnie marynarka jest o pół rozmiaru za duża i stąd to wrażenie i nienajlepsze samopoczucie w niej. Zrobię i wrzucę zdjęcia - to powinno rozwiać ostatecznie wszelkie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Czy ktoś mógłby porównać kopyto Y 960G z TJ Ina G. Które kopyto jest dłuższe i może też występuje delikatna różnica w tęgości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Chodzi mi dokładnie o te modele: https://patine.pl/brogues-77020-cambridge-dark-brown.html, https://patine.pl/yanko-664y-marron.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 6 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2023 Godzinę temu, mosze napisał: Jak już wchodzimy na poziom centymetrów (byłem kiedyś na takim etapie, rozumiem), to warto zauważyć, że proporcje nóg zależą także od długości i wykończenia spodni, a także od butów - klasyczne, na obcasie, wydłużają odcinek dolny, driving mocs są niskie. Co do spodni - jeśli ktoś uważa, że nogi są krótkie, unikałbym zbyt krótkich spodni i mankietów. Być może wpływ na odbiór ma również kolor. Od siebie dorzuciłbym jeszcze szerokość nogawek na całej długości (węższe optycznie wydłużą nogi) a także stanu, chociaż ten akurat nie wpływa tak mocno na odbiór, kiedy marynarka jest ubrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gisch Napisano 11 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2023 @kamilpPatrząc po zdjęciach Yanko wydają się być trochę szersze i minimalnie bardziej zaokrąglone. Raczej niewielkie szanse, że ktoś ma buty na obu kopytach, najlepiej napisz do supportu Patine. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sir Well Endowed Napisano 20 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2023 Dzień Dobry, Dwa pytania, 1. Czy Panowie mogą się wypowiedź nt. tkaniny Havana od Marzotto, może mają jakieś doświadczenia? https://www.marzottotessuti.it/collezioni/havana-fabric/ 2. Co pod szyję do zestawu z lnianym safari jacket, lnianą koszulą i lnianymi spodniami? Tylko nie krawat lub fular Najlepiej by miało odniesienie w historycznym stosowaniu i było nie tylko ozdobą ale również praktyczne. Myślałem nad arafatką, ale wydaje mi się objętościowo zbyt duże pod szyję Dziękuje za odpowiedzi! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spacerowicz92 Napisano 20 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2023 Czy jest jakaś mapka sklepów gdzie można przymierzyć buty lepszych marek typu meermin, berwick, loake, herring itp? Czasami trafiam na ciekawe oferty ale nie jestem w stanie ocenić czy będą pasować ze względu na małą stopę (z mojego mierzenia wynika że to 24.5cm) Mam 100km do W-wy i tam się coś na pewno znajdzie ale może są jakieś bliższe mojej lokalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 20 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2023 Jest mapka: A tu więcej: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 20 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2023 Czy, jako gościowi, wypada mi się przebrać między ślubem a weselem? Będę miał czas/okazję i myślę, czy zmienić tylko koszulę po kościele czy mogę przy okazji założyć smoking na wesele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 20 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2023 Tak, robiłem to nie raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 27 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2023 Czy, jako gościowi, wypada mi się przebrać między ślubem a weselem? Będę miał czas/okazję i myślę, czy zmienić tylko koszulę po kościele czy mogę przy okazji założyć smoking na wesele.To zależy czy pan mody się przebiera. Jeżeli tak, to można, jeżeli nie, to nie wypada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 27 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2023 Moim zdaniem to nie ma znaczenia, czemu miałoby. No i skąd mielibyśmy wiedzieć, czy się przebierze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 Ja zgadzam się z @pablocito Moim zdaniem przebieranie się w smoking w trakcie wesela jest trochę dziwaczne. Chociaż, czasem dobrze jest mieć coś na przebranie - ostatnio np. widziałem rozerwane spodnie podczas tańca. @Servetch Od młodych. Teraz organizuje się śluby w stylu np. rustykalnym i inne tego typu dziwactwa i na zaproszeniach pisze, jakie stroje są oczekiwane. Jeżeli młody przebierze się w smoking, nie informując o tym, może resztę gości zawstydzić (przynajmniej tych którzy zwracają uwagę na ubiór). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 13 minut temu, tryhp3 napisał: Ja zgadzam się z @pablocito Moim zdaniem przebieranie się w smoking w trakcie wesela jest trochę dziwaczne. Chociaż, czasem dobrze jest mieć coś na przebranie - ostatnio np. widziałem rozerwane spodnie podczas tańca. @Servetch Od młodych. Teraz organizuje się śluby w stylu np. rustykalnym i inne tego typu dziwactwa i na zaproszeniach pisze, jakie stroje są oczekiwane. Jeżeli młody przebierze się w smoking, nie informując o tym, może resztę gości zawstydzić (przynajmniej tych którzy zwracają uwagę na ubiór). Jeszcze nie spotkałem się, żeby na zaproszeniu młodzi informowali o dresscodzie. Tym bardziej jeśli mówimy o ślubie mniej formalnym, czytaj dziwactwie jak ślub rustykany. Już prędzej spodziewałbym się informacji o oczekiwanym ubiorze na ślubie bardzo klasycznym czy też mocno uroczystym, np. wesele w jakimś pałacyku, zamku etc. A co do ostatniej części, chyba nie rozumiem, dlaczego goście by się mieli zawstydzić. Uważam, że wesele każdy robi przede wszystkim dla siebie, a bliskich zaprasza, żeby wspólnie przeżyć ten wyjątkowy dzień. ICH dzień, młodych. I jak Pan młody uszył/kupił sobie smoking, garnitur i zestaw koordynowany, a pani młoda trzy sukienki, żeby oboje mogli się przebrać to przecież ich sprawa. No ale może się nie znam, mam inne poglądy itp. itd. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 28 Lipiec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2023 5 godzin temu, JDC napisał: Jeszcze nie spotkałem się, żeby na zaproszeniu młodzi informowali o dresscodzie. Brałem ślub w zeszłym roku i postanowiliśmy nie pisać o dresscodzie, żeby nie wprowadzać zamieszania i nie generować dodatkowych pytań. Praktycznie i tak wszyscy byli w garniturach, poza może paroma osobami, dla których ta wzmianka i tak nic by nie zmieniła. Moim zdaniem mimo wszystko takie przebranie się jest nadinterpretowanie. Mieliśmy jednego gościa w smokingu i wyróżniał się zdecydowanie mniej niż ludzie w kiepsko dopasowanym garniturze albo tych kilku mężczyzn bez marynarki. Na wesela wkładam smoking, bo po prostu lubię ten strój, a jest mało okazji, żeby go włożyć. Na swój ślub uszyłem dwurzędowy garnitur bespoke i nie chciałem przebierać się w smoking RTW. Swoją drogą dopiero na zdjęciach zobaczyłem, jak olbrzymią różnicę robi dopasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi