Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wosk szewski - jak z niego poprawnie korzystać?

Pocierając blokiem o obcas,boki podeszwy?

Wosk się kruszy i zostawia grudki,które raczej nie poddają się wsmarowywaniu zbyt łatwo.

ja przed wcieraniem w rant podeszwy, podgrzewam wosk zapalniczką - z umiarem, aby zmiękczyć, a nie spalić :-)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Nie :-) ambus to nazwa narzędzia szewskiego. Takiego młoteczka z różnymi wariantami główki. Tradycyjnie nagrzewa się go nad palnikiem spirytusowym a po uzyskaniu odpowiedniej temperatury gładzi się nawoskowaną wcześniej krawędź. Krawędź staje się ładnie śliska a wszystkie ubytki wypełnione.

https://www.google.pl/search?q=ambus+szewski&source=android-browser&prmd=imnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIvrmevdiZyQIV6vxyCh2JzgaO#imgrc=nGz-wIOzUnKybM%3A

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

@Vaolin: miałem te spodnie w ręku i uważam, że słabo nadają się na imprezę sylwestrową, a co najwyżej na "kulig przed". To dość gruba bawełna, ciepła i miękka - przypominająca w dotyku grubą flanelę. 

Opublikowano

Witam .Czy mógłby ktoś pomierzyć ile cm ma długość rękawa od wszycia przy  32 ..Chodzi o koszule marki charles tyrwhitt  .Jaka jest również szerokość w bicepsie przy kołnierzyku 40,5 cm w sylwetce slim i super slim .Dziękuje .Czy posiada ktoś tą koszulę http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/view-all/Sky-royal-Oxford-stripe-non--iron-cutaway-Extra-Slim-fit-shirt?q=frgob||rr036sky|||||1861,||||||||&ppp=154i mógłby cos o niej powiedzieć cenna jakość ?

Opublikowano

Chciałbym uszyć sobie dwa garnitury, ewentualnie drugie spodnie w szarym kolorze do zestawu koordynowanego. Jakiego polecacie krawca lub dobrą usługę mtm w Poznaniu? Chciałbym się zmieścić w budżecie do ok 3000 zł za garnitur. 

Opublikowano

Szanowni,

rok temu kupiłem buty Gordon & Bros Levet 2318 na skórzanej podeszwie i podzelowałem.

Nagle w tym roku zaczęły bardzo głośno skrzypieć przy chodzeniu - podczas podnoszenia stopy z podłoża.

Wymieniłem zelówki, ale to nic nie dało. Co zrobić? Nasłuścić skórę?

Opublikowano

Natłuszczenie nie pomaga, to chyba skrzypienie wewnątrz podeszwy (metalowa rama skrzypiąca o skórę?)

Próbować zastrzyków z oleju (czytałem gdzieś o takich metodach) czy oddać buty na gwarancję (o ile przyjmą)?

Macie jakieś pomysły?

Opublikowano

Chciałbym uszyć sobie dwa garnitury, ewentualnie drugie spodnie w szarym kolorze do zestawu koordynowanego. Jakiego polecacie krawca lub dobrą usługę mtm w Poznaniu? Chciałbym się zmieścić w budżecie do ok 3000 zł za garnitur.

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2419-poznań-krawiec-krupa-i-rzeszutko-krawiectwo-miarowe/

Prawdopodobnie przekroczy troche zakładany budżet, ale wg mnie warto. Zadzwon, umów się, sprawdz na miejscu jak szyją.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Faktycznie zmierzyłem - jedna klapa jest 1 cm dłuższa od drugiej, stad moje pytanie jako osoby mało zorientowanej w temacie, czy to technika krawiecka zeby lepiej sie układało czy wymysł Prochnika? Jestem trochę w kropce