mdm89 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Moja długość stopy to 27 cm. Jaki rozmiar tych butów powinienem kupić? Cytuj
xyz Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Moja długość stopy to 27 cm. Jaki rozmiar tych butów powinienem kupić? Obawiam się, że 41.5 - ten, którego nie ma w sprzedaży (dwukrotnie wymieniałem Bexley 42 na 41.5) 1 Cytuj
Rascone Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Panowie, czy macie jakieś doświadczenie z rozmiarówką Bytomia? W interesujących mnie marynarkach (wzrost 182) brak jest rozmiaru 182/100, numeracja rozpoczyna się od 182/104. Czy mam rozumieć, że ich 104 to odpowiednik tradycyjnej 100? Cytuj
metius Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Panowie, Rozmiar marynarki Boggi 48 DROP 6R - nie jestem pewny czy dobrze rozumiem: różnica 6 cali między klatką a talią, krój "regular"? Jeśli ktoś miał do czynienia z ww. firmą i byłby tak uprzejmy napisać czy dla wymiarów 106cm w klatce i 86cm w talii taki rozmiar jest odpowiedni to byłbym wdzięczny. Cytuj
lubo69 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Panowie, Rozmiar marynarki Boggi 48 DROP 6R - nie jestem pewny czy dobrze rozumiem: różnica 6 cali między klatką a talią, krój "regular"? Jeśli ktoś miał do czynienia z ww. firmą i byłby tak uprzejmy napisać czy dla wymiarów 106cm w klatce i 86cm w talii taki rozmiar jest odpowiedni to byłbym wdzięczny. Nie miałem do czynienia, ale drop 6 oznacza że spodnie są w rozmiarze 48-6=42 (czyli zakładam 84 cm w pasie). Cytuj
zixart Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Mam pytanie co do marynarki. Szukam zwykłej klasycznej niebieskiej/granatowej (tzw. pierwszej marynarki) i zastanawiam się nad materiałem - czy musi być to 100% wełna? Czy dodatki włókien sztucznych (do 30%) przekreślają taką marynarkę? Co powiecie o połączeniu wełna + bawełna (70+30) czy to dobre rozwiązanie? Co powiecie o tej? http://bytom.com.pl/the-culture-icons,marynarka-bd1-02-80a-90-k-1464-8954-p Cytuj
Koval Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 30% poly - moim zdaniem odpada. Wełna + bawełna - jak najbardziej OK. Ta z Bytomia całkiem fajna, ale zwróć uwagę na klapy - są dość szerokie, a to nie każdemu pasuje. Cytuj
mosze Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Mam pytanie co do marynarki. Szukam zwykłej klasycznej niebieskiej/granatowej (tzw. pierwszej marynarki) i zastanawiam się nad materiałem - czy musi być to 100% wełna? Czy dodatki włókien sztucznych (do 30%) przekreślają taką marynarkę? Co powiecie o połączeniu wełna + bawełna (70+30) czy to dobre rozwiązanie? Co powiecie o tej? http://bytom.com.pl/the-culture-icons,marynarka-bd1-02-80a-90-k-1464-8954-p Słabe proporcje (wysoki guzik) i, zapewne, mocno wywatowane ramiona. Jeśli masz dostęp do tkmaxx, spróbuj pomierzyć marynarki włoskie. Cytuj
mosze Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Panowie, Rozmiar marynarki Boggi 48 DROP 6R - nie jestem pewny czy dobrze rozumiem: różnica 6 cali między klatką a talią, krój "regular"? Jeśli ktoś miał do czynienia z ww. firmą i byłby tak uprzejmy napisać czy dla wymiarów 106cm w klatce i 86cm w talii taki rozmiar jest odpowiedni to byłbym wdzięczny. Generalnie oznacza różnicę w rozmiarze marynarki i spodni, czyli - pośrednio - taliowanie. Przeliczanie na cale nie ma sensu, bo 8 cali dałoby prawie 20.5 cm różnicy pomiędzy klatą i talią, a takich marynarek RTW (w typowych rozmiarach) nie widziałem na oczy. Z reguły różnica wynosi 6-10 cm. Nie mam marynarek Boggi, ale jeśli stosują włoską rozmiarówkę, to 48 będzie na około 100 w klacie. 1 Cytuj
mosze Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Panowie, przypominam: - pytania stylistyczne wrzucamy do "Poradni": http://forum.butwbutonierce.pl/topic/380-forumowa-poradnia-stylistyczna/ - pytania o zakupy - do wątku "Gdzie kupić": http://forum.butwbutonierce.pl/topic/896-gdzie-mo%C5%BCna-kupi%C4%87-szukam-poszukuj%C4%99/ Kilka postów przerzuciłem do w/w tematów. Cytuj
mosze Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Panowie, czy macie jakieś doświadczenie z rozmiarówką Bytomia? W interesujących mnie marynarkach (wzrost 182) brak jest rozmiaru 182/100, numeracja rozpoczyna się od 182/104. Czy mam rozumieć, że ich 104 to odpowiednik tradycyjnej 100? Nie mam nic z Bytomia, ale Próchnik z reguły zaniżał rozmiarówkę, podobnie w Vistuli - poza "super-slim" zawsze lepszy był rozmiar mniejszy od nominalnego (jestem szczupły, ale nie patyk). Jednak to są spekulacje, trzeba marynarkę przymierzyć. Cytuj
Beere Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Panowie, czy macie jakieś doświadczenie z rozmiarówką Bytomia? W interesujących mnie marynarkach (wzrost 182) brak jest rozmiaru 182/100, numeracja rozpoczyna się od 182/104. Czy mam rozumieć, że ich 104 to odpowiednik tradycyjnej 100? Nie, nie jest to odpowiednik tradycyjnej 100. Tak mi się przynajmniej wydaje. Polecam kliknąć w brązowy napis "ZOBACZ TABELĘ ROZMIARÓW" pod każdą rozmiarówką. Ściągniesz plik w pdfie i będą tam opisane również marynarki. Kiedy kupowałem garnitur miałem podobny problem do Ciebie, i prawdopodobnie w Twojej marynarce nie ma/brakuje rozmiaru 182/100, ale tak jest w większości. Nie wiem z czego to wynika. W ogóle Bytom ma dosyć dziwną politykę. Niektóre marynarki opisuje xxx/yyy/zz klasyczne A, inne xxx/yyy/zz klasyczne B, jeszcze inne S, M, L a kolejne 48, 50, 52. I połap się człowieku. Pozwolę sobie zacytować część tabeli rozmiarów: Obwód klatki piersiowej 100 104 odpowiada Obwód talii marynarki mierzony w połowie odległości miedzy pierwszym a drugim guzikiem101 105 Cytuj
Rascone Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2014 @Beere, dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Wcześniej analizowałem informacje producenta co do rzeczywistych wymiarów, niemniej chciałem się zorientować czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w tej materii. Tak jak napisałeś rozmiarówka Bytomia wydaje się dość dziwna - w interesujących mnie marynarkach brakuje np. rozmiaru 96 oraz 100... Najlepiej będzie zdecydować się na przymiarkę w sklepie stacjonarnym. Cytuj
PanMarcin Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2014 Jak przyklepujecie klapy marynarki Vistuli (dobry rozmiar)? Opcja z generatorem pary jest ok? Cytuj
lubo69 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2014 Panowie, jak ocenilibyście stopień formalności tego garnituru SS: http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-blue-plain/P3707.html?start=6&cgid=Suits&prefn1=collection&prefn2=styleFit&prefv2=Classic-Sienna&srule=PriceAsc&prefv1=Fall%2FWinter Czy w zestawie z białą koszulą, klasycznym jedwabnym krawatem i czarnymi oksfordami może on pełnić rolę garnituru granatowego tam, gdzie typowo założylibyśmy klasyczny garnitur granatowy z gładkiej wełny czesankowej, czy też do takiego garnituru lepiej pasują buty brązowe i okazja "półoficjalna"? Cytuj
Ingvar Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2014 Umiejscowiłbym go bliżej półoficjalnego niż oficjalnego. Cytuj
Lebowski32 Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Buty ctshirts to rozmiarówka porównywalna z Barkerem i Loake? Cytuj
eye_lip Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Tak, jak bierzesz G to licz pół rozmiaru niżej. Cytuj
Lebowski32 Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź, a mógłbym prosić o uściślenie? Loake 7,5F są w miarę ok na mnie choć troszeczkę ciasne (podobnie Meerminy 7,5), a Barkery 7,5G są odrobinę za bardzo rozciągnięte, ale taki luz mi nie przeszkadza. To jaki rozmiar brać w ctshirts? Bo mogę wybrać zarówno rozmiar tradycyjny (7,5 lub 8) jak i tęgość (F lub G). Cytuj
MH_fan Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 czyli z rozmiaru 8 bierz tęgość F, a z rozmiaru 7,5 tęgość G, i wyjdzie relatywnie na to samo. Cytuj
xyz Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 czyli z rozmiaru 8 bierz tęgość F, a z rozmiaru 7,5 tęgość G, i wyjdzie relatywnie na to samo. Niekoniecznie, trzecia prawda? Fit F będzie wielce prawdopodobnie nadal zbyt wąski (np. w okolicy śródstopia). Barker, Cheaney, marki "europejskie", w tym polskie, na typowym "zaokrąglonym" kopycie - osobom z tęższą stopą polecam, wobec osobistego doświadczenia, jednak fit G w rozmiarze zwykłym. Rozciąganie obuwia, nawet u dobrego szewca, wiąże się w sposób nieunikniony z mikro-/uszkodzeniami skóry. Cytuj
Kamil_D Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Witam,Mam zamiar skrócić rękawy marynarki, ale, czy biorąc pod uwagę mój chudy nadgarstek, powinienem jednocześnie je zwęzić? Cytuj
eye_lip Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Kamil, mamy zgadywać jak to wygląda? Bez zdjęć to bez sensu. Cytuj
Kamil_D Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Tak lepiej? Jak mówiłem, mam bardzo chude nadgarstki Cytuj
lubo69 Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Te rękawy są zdecydowanie do zwężenia, a gdybyś pokazał ich więcej (powyżej łokcia), mogłoby się okazać, że nie da się ich zwęzić bez zaburzania proporcji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi