Dan Napisano 10 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2011 Eye_lip, Simon, też postanowiłem w lecie kupic trzewiki, które zamierzam nosic w zimie. Na mojej liście też są te dwa modele Herring (zatem dzięki Immune za radę, choc Keswick wciąż siedzi mi w głowie ), poza tym Sanders Cheltenham oraz Loake Bedale. Zastanawiam się też nad podeszwą - wszystkie one mają inną od dainite, V po commando - zimy nie są w ostatnich latach straszne, ale trochę śniegu może byc. Jak sądzicie która podeszwa byłaby najlepsza na zimę w mieście? Czy któraś z ww. jest wyjątkowo niepraktyczna w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2011 A przy okazji mam takie pytanie, czy trzewiki powinny być z wkładem ocieplającym w postaci takiego futerka wewnątrz, czy też takie buty ociepla się w inny sposób, np jakimś wkładem między dwoma płatami skóry, a futerko jest faux pas? Chciałbym się skromnie przypomnieć z tym pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simon Napisano 12 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2011 A przy okazji mam takie pytanie, czy trzewiki powinny być z wkładem ocieplającym w postaci takiego futerka wewnątrz, czy też takie buty ociepla się w inny sposób, np jakimś wkładem między dwoma płatami skóry, a futerko jest faux pas? Chciałbym się skromnie przypomnieć z tym pytaniem Jak dla mnie, to ważniejsze od faux pas jest to żebyś się czuł komfortowo i ciepło w butach. Futerka i tak nie widać, więc jeśli jesteś zmarzluchem to dlaczego nie? Wydaje mi się, że czasem chcemy za bardzo kombinować, żeby było elegancko. A od elegancji ważniejsze jest nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2011 Wydaje mi się Simon, że Capo chodziło o coś innego. Nie pytał się on o to czy warto poświęcić komfort na rzecz wyglądu butów tylko jakie rozwiązania są zazwyczaj stosowane do ocieplenia klasycznych zimowych trzewików. Wbrew temu co się ogólnie sądzi, nie każdy trzewik musi mieć podpinkę lub dodatkowo ocieploną futrówkę z warstwy kożuchu. Np. C&J stosuje specjalną podwójną wyściółkę z dwoiny świńskiej, wyłożonej na wierzchu safianem w celu zwiększenia sprężystości wierzchniej warstwy. Jeżeli chciałbyś szyć trzewiki u Duranca to z ociepleniem cholewki może być problem. Przede wszystkim problemem są materiały. Myślę, że trzeba by je było panu Ryszardowi dostarczyć na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simon Napisano 15 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2011 Jasne, być może zwyczajnie źle zrozumiałem. A jakie według Ciebie rozwiązanie jest najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 15 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2011 A co Panowie myślicie o takich butach: http://www.bexley.com/Bexley/shoe-Enfie ... rrer=14078 ? Cena znośna, bo 100 euro z hakiem, tylko się zastanawiam jak z jakością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2011 A co Panowie myślicie o takich butach: http://www.bexley.com/Bexley/shoe-Enfie ... rrer=14078 ? Cena znośna, bo 100 euro z hakiem, tylko się zastanawiam jak z jakością? Jak dla mnie to maja zaburzone proporcje - cos jest z nimi nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabberwocky Napisano 15 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2011 A co Panowie myślicie o takich butach: http://www.bexley.com/Bexley/shoe-Enfie ... rrer=14078 ? Cena znośna, bo 100 euro z hakiem, tylko się zastanawiam jak z jakością? Jak dla mnie to maja zaburzone proporcje - cos z nimi nie tak. Huh, w ogóle bexley z niezaburzonymi proporcjami to jest trochę jak yeti :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 15 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2011 Dzięki za odpowiedzi, chętnie jednak usłyszałbym czy w kontekście ich jakości są warte 100 euro. Będę oczywiście wdzięczny za linki do podobnych butów (tylko bez ażurowań ) w okolicach tego pułapu cenowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2011 czy w kontekście ich jakości są warte 100 euro. Dla mnie jakosc to nie tylko wykonanie, ale tez wyglad, wiec wiele nie poradze. Jesli cos nie kreci mnie wizualnie, to nie zastanawiam sie czy moge w tym przejsc milion kilometrow, chyba ze szukam butow do wycieczek gorskich, ale to juz sa osobiste preferencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_ Napisano 20 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2011 Witam. Mam sztyblety ze skórzaną podeszwą, są nieocieplane. W zimie niestety się nie sprawdzają: jest w nich zimno, ponadto są strasznie śliskie. Proszę wziąć pod uwagę również to, że polskie ulice bardzo często posypywane są solą, a ta szybko zniszczy skórzaną podeszwę. Moim zdaniem więc, na polską zimę nadają się buty jedynie na gumie. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 30 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2011 zeszłej zimy kupiłem sobie sztyblety strellson. z koźlej skóry, na bardzo fajnej podeszwie - kauczukowej. świetnie się sprawdza w zimie. nie ślizga się nadmiernie, dobrze izoluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yukon Napisano 15 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2011 Czy któryś z panów orientuje się, gdzie (marki/sklepy/www) można znaleźć sztyblety na zimę w rozmiarze 12UK? wszystkie które znalazłem (wujka google już pytałem i trochę stron przejrzałem ) miały po bokach paski z elastycznego materiału "gumko-podobnego", a obawiam się, że taka wentylacja zimą to może być aż nadto. Pozdrawiam, Yukon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 15 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2011 Nie jestem specjalistą od sztybletów, ale te paski to chyba ich główna cecha. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yukon Napisano 15 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2011 W większości przypadków (albo w ogóle:D nie wiem, nie znam się, poczekam na zdanie eksperta), czasem spotykałem się z takimi które były wsuwane całe skórzane, bądź skórzane wiązane. Zastanawia mnie jednak jak te paski mają się do zimowego błota po kostki i soli wysypywanej na chodniki, o temperaturze już nawet nie wspominam. Pozdrawiam, Yukon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtd Napisano 15 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2011 Zgadzam się z Dr, sztyblety = Chelsea boots i ich cechą immanentną są wstawki z elastycznego materiału. Myślę że powinieneś raczej poszukać chukka boots - sam planuję je nabyć na późną jesień/zimę, np. coś podobnego do tych ale na commando sole: http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?selectedColourID=1853&brandID=7&catID=20&shoeID=3418&selectedSizeID=0&selectedFitID=0 edit: literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 15 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2011 Rtd, jakbyś znał fachowca w Warszawie, który instaluje commando sole, pisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 I like. Choć zapewne kwestia dobrego ujęcia ma duże znaczenie. http://www.ctshirts.co.uk/men%27s-shoes ... |||&ppp=37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Jako ciekawostkę powiem, że Duranc w Warszawie robi zarówno trzewiki jak i sztyblety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 W kwestii trzewików: http://www.zonkeyboot.com/ Rozmawiałem wczoraj z Alexandrą i od przyszłego roku powinien być sklep internetowy. Can't wait.. Zonkey Boot is an Austrian designer brand created by Michael Rollig, the founder of Saint Crispin's, and his partner Alexandra Diaconu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 W kwestii trzewików: http://www.zonkeyboot.com/ Rozmawiałem wczoraj z Alexandrą i od przyszłego roku powinien być sklep internetowy. Can't wait.. Hell yeah! Kolecja wiosna lato jest nawet ciekawsza IMO od jesiennej. Ale co to za półka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 Tu znajdziesz odpowiedź na większość pytań: http://zonkeyboot.blogspot.com/ Nie widziałem jeszcze tych butów na żywo. Mam nadzieję, że to się zmieni w przyszłym miesiącu. W kwestii ceny, to wydatek rzędu minimum 350 EUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 29 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2011 Przepiekne i to nie tylko trzewiki, ale wiekszosc kolekcji. Trzeba bedzie zaczac zbierac. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 10 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2011 Fantastyczne Tricker'sy - szkoda, że nie do kupienia Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max Napisano 14 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2011 Ponieważ nie mogę znaleźć odpowiednich trzewików z gumową podeszwą, wymyśliłem że kupię upatrzony model z podwójną skórzaną podeszwą. Czy pod dodaniu commando sole przez szewca, będę mógł chodzić w takich butach bezproblemowo po deszczu/śniegu? http://www.pediwear.co.uk/grenson/products/4320.php lub http://www.accentclothing.com/mens/bran ... y-boot-tan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi