Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

W pewnym momencie może być jednak śmiesznie. Bo jeśli przyjdziemy na imprezę, gdzie wszyscy będą w koszulkach i dżinsach, ewentualnie koszulki zostaną wyparte przez koszule, to zakładając granatowy garnitur i szary krawat będziemy bardzo bardzo overdressed, w takiej sytuacji raczej czułbym się źle. Ale wzorzysta koszula, krawat casualowy, ewentualnie jedwabny ale w nieformalny wzorek czy też schowany w koszulę i na to wełniany sweter - też będzie odrobinę over, ale w odpowiedniej proporcji.

W pewnym momencie może być jednak śmiesznie. Bo jeśli przyjdziemy na imprezę, gdzie wszyscy będą w koszulkach i dżinsach, ewentualnie koszulki zostaną wyparte przez koszule, to zakładając granatowy garnitur i szary krawat będziemy bardzo bardzo overdressed, w takiej sytuacji raczej czułbym się źle. Ale wzorzysta koszula, krawat casualowy, ewentualnie jedwabny ale w nieformalny wzorek czy też schowany w koszulę i na to wełniany sweter - też będzie odrobinę over, ale w odpowiedniej proporcji.

Mbs - Ty czułbyś się źle :shock::!::?:

Dołączona grafika

No i pozbyłbym się jednak na taką okazję kapelusza ;-) A poważnie jeżeli wiemy, że wybieramy się na imprezę gdzie większość ludzi pozakłada jeansy, dresy, bluzy, t-shirty itp., to niestety albo musimy zejść w dół ze standardem ubioru (powiedzmy do koszuli button-down + casualowe spodnie, krawat bym odpuścił), albo zwyczajnie tam nie idziemy i trzymamy się wyłącznie towarzystwa, które nam odpowiada. Osobiście to drugie wyjście odradzam - bywałem na różnych imprezach (może poza poziomem dyskotekowego plastic-fantastic) i wszędzie można poznać ciekawych, wartościowych ludzi, którzy zapewne potraktowaliby mnie z dużo większym dystansem gdybym się (w ich mniemaniu) "wyfircykował". ;-)

Jak się NALEŻY ubrać do teatru ???

he...

no to podzielę się z Forumowiczami kilkoma, bardzo świeżymi spostrzeżeniami. Razem z przyjaciółmi byliśmy w ostatni weekend na benefisie dość znanego aktora w jednym z miejskich teatrów. Teatr mały lecz już o dość ugruntowanej reputacji. Wśród zaproszonych gości (widzów, przyjaciół benefisanta) były tylko 3-4 osoby w garniturach. W luźnych marynarkach, w stylu sportowo-niechlujnym może z 10. Pozostali widzowie - sweterki, podkoszulki, przypadkowe kombinacje. Przyznaję - nie było nikogo w dresach. Trochę mnie to boli, bo uważam, że teatr (teraz górnolotnie :D ) to świątynia sztuki i są takie miejsca, że po prostu warto to uczcić, także odpowiednim dess codem. Tytułem zakończenia - poszetki nosili tylko starsi, klasyczni panowie. Wiem, że niesłusznie ale czułem się nieco...overdressed! Ot czasy....Pozdrawiam bywalców teatralnych, poszetkujących :-)

Słabe, brzydko się układa przy wyjściu z węzła. Masz wąski krawat i to może być problemem.

Może ktoś starszy i bardziej doświadczony Ci doradzi

;)
Przy Albercie jest to trudniejsze, na filmie jest normalny 4inHand. Ja zawsze chowam pierwszą pętlę (tę wewnętrzną) pod drugą (zewnętrzną).

Słabe, brzydko się układa przy wyjściu z węzła. Masz wąski krawat i to może być problemem.

Może ktoś starszy i bardziej doświadczony Ci doradzi

;)
Przy Albercie jest to trudniejsze, na filmie jest normalny 4inHand. Ja zawsze chowam pierwszą pętlę (tę wewnętrzną) pod drugą (zewnętrzną).

Boję się, że albert z wąskim krawatem będzie zawsze wyglądał jak na pamiętnym zdjęciu Buzka :)

Panowie co sądzicie o marynarce z podobnego materiału ? Czy ktoś ma może jekieś zdjęcia jak wygląda gotowa marynarka w tych kolorach ? Będę szukał na zdjęciach z Pitti ale może ktoś będzie szybszy ;)

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Wrzuć może z jakimś przedmiotem leżącym obok, żebyśmy poznali skalę, bo ciężko mi to sobie teraz wyobrazić :)