Lazior Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 No właśnie chciałem uniknąć garnituru... wydawał mi się zbyt formalny. Chciałem ubrać coś bardziej wyróżniającego się z tłumu... no ale może faktycznie macie rację i jednak wybrać garnitur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 Możesz się wyróżnić krawatem, poszetką ładnymi butami, dobrze leżącym garniturem, nienagannymi manierami:) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markin Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 QMi też się wydaje, że lepiej postawić w tym wypadku na formalną klasykę jeśli chodzi o garnitur i buty. Jednak jeśli chcesz się wyróżnić to moim zdaniem ten knit nie byłby błędem. Miałbym obawy co do łączenia pokazanej przez Ciebie marynarki garniturowej i spodni. Zestawienie bardzo formalnej marynarki ze spodniami w wyraźną kratę może być trochę zbyt dużym kontrastem, jak na taką imprezę. Może to być tylko moje odczucie - kocham zestawy proste i monochromatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazior Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 No właśnie moja małżonka to samo powiedziała, że te spodnie nie pasują do tej marynarki garniturowej. A co myślicie o takiej marynarce? Będzie pasować do tych spodni? https://www.bytom.com.pl/p-bg2-02-51a-marynarka-chadwick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 Yyyy..... to ta sama, tylko z biletówką?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazior Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 Nie, to kompletnie inne marynarki. Pierwsza to typowo garniturowa a gładkiej fakturze materiału, a druga posiada charakterystyczną strukturę, miękką konstrukcję i lekkie wypełnienie ramion Tutaj porównanie z bliska: pierwsza: i druga: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 @Lazior druga pasuje. Sam noszę głównie zestawy koordynowane i łączę co się tylko da. Wszystko zależy od okazji. Po tak zwanym lekkim wypełnieniu ramion zbyt dużo bym nie oczekiwał. Bytom ma swoje własne wzorce w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 a moze jeszcze bardziej widoczna struktura np. https://www.bytom.com.pl/p-bg2-02-34a-marynarka-casey-a https://www.bytom.com.pl/p-bh2-02-24b-marynarka-tromoya ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 Teraz widzę. I ta trzecia tez ok. Tylko moim zdaniem nie na formalne wieczorne przyjęcie/bal. Jeżeli jednak będziesz się dobrze czuć, to ok. wybrałbym tę drugą. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 27 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2019 Teraz doczytałem o danej okazji. Jedynie prawidłowy będzie formalny strój wieczorowy. Jest tylko zawsze ryzyko, że człowiek prawidłowo ubrany może się czuć w realiach dość odosobniony. Mnie to nie przeszkadza, że nikt inny się nie trzyma reguł. Latem miałem okazję być w operze we Lwowie na koncercie młodzieżowej orkiestry w ramach oficjalnego festiwalu. Na stronie teatru operowego był podany dresscode black tie. W sumie tylko dwóch dżentelmenów było w takim stroju i nikt się krzywo na nich nie patrzył. Oni wydawali się być w świetnym nastroju. Żałowałem, że takiego stroju nie posiadam. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazior Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 Wczoraj zamówiłem tą marynarkę: https://www.bytom.com.pl/p-bg2-02-51a-marynarka-chadwick Mam nadzieję, że przyjdzie do soboty A jak nie przyjdzie to pójdę w garniturze. Zabawa Andrzejkowa ma wg mnie lekko mniej formalny charakter np od balu sylwestrowego, na który na pewno trzeba ubrać garnitur. Tak jak pisaliście garnitur to garnitur i zawsze się sprawdzi, ale ja jednak bym chciał jeżeli to możliwe wybrać mnie formalną, choć nadal elegancją stylizację.., jeżeli po przymiarce marynarki coś nie będzie grało to wybiorę standardowy garnitur, a marynarka najwyżej zostanie zwrócona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 @Lazior nawet , jeśli będzie pasowała to nastaw się na konieczność skrócenia rękawów. To standard w sieciówkach, że robią marynarki z za długimi rękawami. No chyba, że jesteś Mr Tickle i masz “enormously long arms”Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazior Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 Posiadam ich marynarkę w takiej samej sylwetce od garnituru i jest OK. Fakt, że mam 185 cm a marynarka jest na wzrost 176 cm. Bytom robi nieco dłuższe marynarki (bardziej konserwatywna szkoła) niż inne marki, np. Vistula, która jest moim zdaniem skierowana do młodszej klienteli i w Vistuli marynarka o tym samym rozmiarze jest na mnie za krótka. Muszę u nich kupować na wzrost 182 cm, ale wtedy rękawy trzeba skracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leppard Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 Może i do soboty marynarka będzie u Ciebie, ale... Właśnie, skoro już jesteś na tym Forum (ja tu trafiłem z KMZiZ Ty chyba też jesteś stamtąd ) będzie jeszcze kilka ale: 1. Zakładasz marynarkę, robisz fotki w odpowiedniej pozycji/ujęciu/kadrze/perspektywie i wrzucasz do odpowiedniego wątku z zapytaniem: "czy dobrze leży?" Zdjęcie zostanie poddane konstruktywnej ocenie/krytyce i dowiesz się, że "kwadratowe ramiona jak to Bytom, marynarka za długa/ za krótka/ z tej perspektywy nie widać, rękawy za długie/krótkie, a guzik w złym miejscy a i taliować trzeba, o fałdzie poznańskiej już nie wspominając" Zakiełkuje wtedy w tobie dylemat: "odsyłać/ nie odsyłać a może przerabiać" i nie będziesz wiedział co robić. Idąc drogą przeróbek krawieckich będziesz zobligowany napisania w odpowiednim dziale pytania: "Jakiego krawca w Tarnobrzegu polecacie do przeróbek marynarki?" Jaku już będziesz wiedział co jak i gdzie może na sylwestra marynarka będzie Tobie służyć. I mając ja na sobie i spoglądając w lustro zadasz sobie pytanie: "Jaki czort mnie podkusił by wejść na forum BwB i zadać to pytanie o ubiór na zabawę andrzejkową, jakbym to tej pory nie ubierał się na takie okazje a zakupy ubrania zajmowały mi 2 sek i zawsze wszystko pasowało : (jak tak czasami mam ). Pozdrawiam, Przemek 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazior Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 hehe... no tak to właśnie wygląda tak jest ze wszystkim w co zaczynasz głębiej wnikać... zaczynasz dostrzegać szczegóły, na które nigdy wcześnie nie zwracałeś uwagi, ale wg mnie to właśnie te szczegóły przesądzają czy dana rzecz jest OK czy nie. Dzięki temu forum, potwierdziła się opinia mojej małżonki, że granatowa marynarka garniturowa średnio pasuje do szarych spodni w kratę. Zatem jestem już pewny, że albo założę garnitur, albo marynarkę o mniej formalnym charakterze z szarym spodniami w kratę. Jeśli po przyjściu marynarki coś nie będzie grało (sama marynarka będzie źle leżeć lub całość się źle komponować) to na pewno nie będę robić zdjęć i wstawiać na forum bo na 100% się skończy tak jak to wyżej opisane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2019 6 godzin temu, Leppard napisał: spoglądając w lustro zadasz sobie pytanie: "Jaki czort mnie podkusił by wejść na forum BwB i zadać to pytanie o ubiór na zabawę andrzejkową, jakbym to tej pory nie ubierał się na takie okazje a zakupy ubrania zajmowały mi 2 sek i zawsze wszystko pasowało : (jak tak czasami mam ). Nieświadomość istoty rzeczy nie mąci jasności poglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek100 Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 Witam, dzisiaj odebrałem zamówiony garnitur i teraz mam pytanie czy oprócz zwężenia w talii i lekkiemu skróceniu rękawów garnitur leży dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 Wg mnie marynarka jest zbyt krótka, ale to ciężko określać ze zdjęcia. Ramiona - typowe dla Vistuli - kwestia gustu. Reszta ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markin Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 Wygląda w porządku. Jak dla mnie rękawy też wydają się ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel18c Napisano 29 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2019 Cześć, Rozpoczynam przygodę z elegancją na sobie, mam kilka pytań i problemów, z którymi nie potrafię sobie poradzić, jeżeli chodzi o elegancję. 1. Zaczynam powoli/chciałbym zacząc w stylu smart casual - zakupiłem dzisiaj 2 pary spodni typu chino - czarne oraz takie niebieskie - wyblakłe. Do tego mam jedną błękitną koszulę - nie gładką oraz jedną koszulę w kolorze jasnego różu. Nie posiadam do tego zestawu butów - wydaje mi się, że brązowe brogsy będą w sam raz oraz brązowy pasek do zestawu chino niebieskie oraz jasny róż, do drugiego zapewne buty raczej czarne. Niestety mój budżet jest dość mocno ograniczony i nie zamierzam wydawać 1000 zł na buty, bo jest to po prostu za dużo dla mnie. Co możecie mi tutaj doradzić? Jeżeli trzeba zestaw założę i pokażę na zdjęciu. 2. Niebawem, bo za 2 tygodnie będę mieć imprezę firmową, strój koktajlowy z białymi elementami (taki wymóg) i teraz moja kompozycja, którą posiadam jest następująca: czarny garnitur, biała koszula, biała poszetka z różowym obszyciem oraz różowa muszka.. nie mam pojęcia jaki dobrać pasek oraz buty do tego - czy mogą być też owe brogsy tak, aby kupić tylko 2 pary butów a nie 10 na początek? Czy może te czarne brogsy zamienić na jakiś inny model? Te czarne buty chciałbym aby mogły też zostać wykorzystane potem na codzień w pracy - bo takie mamy wymogi to znaczy czarne buty/spodnie i biała koszula. Co tutaj dałoby się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markin Napisano 30 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2019 1. Poszukaj sobie butów producentów Crownhill i Berwick - lubiane, polecane, za rozsądną cenę. Brogsy powinny być jak najbardziej w porządku, możesz też popatrzeć na monki (buty z klamerkami) 2. Ja bym stawiał na czarne oksfordy cap toe. Brogsy/monki + oksfordy na spokojnie na początek wystarczą. Oksfordy pozwolą ci budować formalne zestawy z garniturami. Ja bym raczej zrezygnował z pomysłu zakupy czarnych brogsów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 30 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2019 Czarne chino oddaj i zamień na granatowe, lub szare jeśli jeszcze możesz. Czarne spodnie są bardzo mało uniwersalne. Czarny garnitur jest dobry na pogrzeb, albo formalną wieczorową okazję (w obu przypadkach różowa mucha ZDECYDOWANIE odpada), a nie na imprezę o charakterze koktajlowym. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel18c Napisano 30 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2019 13 godzin temu, pablocito napisał: Czarne chino oddaj i zamień na granatowe, lub szare jeśli jeszcze możesz. Czarne spodnie są bardzo mało uniwersalne. Czarny garnitur jest dobry na pogrzeb, albo formalną wieczorową okazję (w obu przypadkach różowa mucha ZDECYDOWANIE odpada), a nie na imprezę o charakterze koktajlowym. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Hmm pomyślę nad tym, co napisałeś - fakt, niestety w tych kwestiach jestem bardzo zielony i gustuje tylko na tym jak wyglądam. Oddać mogę ew. wymienić, jednak nie wiem na jakich zasadach - muszę się dowiedzieć. Co do garnituru..hm za bardzo nie mam wyjścia, bowiem jest wymagany czarny/ciemny - niestety nie mam aż na tyle kaski aby sobie sprawić nowy, a wiadomo, że to byłoby najlepszym wyjściem. Firma nie jest aż tak bardzo mocno nastawiona na ten styl - rok temu, pomimo dress code i tak każdy teoretycznie był jak chciał, przy 3000 osób to i tak się człowiek mieszał w tłumie.. na lepszy sprzęt przyjdzie na pewno jeszcze czas. Co do muchy - pomyślałem, że będzie okej ponieważ cała impreza będzie w kolorach biało - różowych i jakoś się wkomponuje, no, z mody to ja jestem noga - liczę na jakieś lekkie wsparcie w temacie.. Powiem inaczej - a co byś polecił, jezeli mówimy o ,,białym dodatku oraz ciemnym/czarnym garniturze" co tu w komponować? Przy założeniu ,,tanio a dobrze''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 1 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2019 Hmm pomyślę nad tym, co napisałeś - fakt, niestety w tych kwestiach jestem bardzo zielony i gustuje tylko na tym jak wyglądam. Oddać mogę ew. wymienić, jednak nie wiem na jakich zasadach - muszę się dowiedzieć. Co do garnituru..hm za bardzo nie mam wyjścia, bowiem jest wymagany czarny/ciemny - niestety nie mam aż na tyle kaski aby sobie sprawić nowy, a wiadomo, że to byłoby najlepszym wyjściem. Firma nie jest aż tak bardzo mocno nastawiona na ten styl - rok temu, pomimo dress code i tak każdy teoretycznie był jak chciał, przy 3000 osób to i tak się człowiek mieszał w tłumie.. na lepszy sprzęt przyjdzie na pewno jeszcze czas. Co do muchy - pomyślałem, że będzie okej ponieważ cała impreza będzie w kolorach biało - różowych i jakoś się wkomponuje, no, z mody to ja jestem noga - liczę na jakieś lekkie wsparcie w temacie.. Powiem inaczej - a co byś polecił, jezeli mówimy o ,,białym dodatku oraz ciemnym/czarnym garniturze" co tu w komponować? Przy założeniu ,,tanio a dobrze''. Białą na pewno założyłbym koszulę. Biała lniana poszetka jest super. Może biały goździk do butonierki? Będzie dandysowato, ale balowo . Różowe wykończenie poszetki można ukryć odpowiednim ułożeniem. Do czarnego garnituru mnie osobiście nie pasuje różowy. Ciemny garnitur to nie to samo, co czarny. Może masz też granatowy? Jeśli nie, to czarny też będzie ok na formalną wieczorną imprezę. To moje osobiste zboczenie, ale nie zakładam nigdy muchy do czarnego garnituru (w ogóle nie zakładam muchy z wyjątkiem smokingu), wolę krawat. Pokaż może zdjęcia jakie masz krawaty i muchy( oprócz tej różowej) , a koledzy na pewno coś doradzą. Buty oczywiście czarne. Będzie elegancko i bezpretensjonalnie. Nie musisz się wkomponowywać w wystój sali. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel18c Napisano 1 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2019 1 godzinę temu, pablocito napisał: Białą na pewno założyłbym koszulę. Biała lniana poszetka jest super. Może biały goździk do butonierki? Będzie dandysowato, ale balowo . Różowe wykończenie poszetki można ukryć odpowiednim ułożeniem. Do czarnego garnituru mnie osobiście nie pasuje różowy. Ciemny garnitur to nie to samo, co czarny. Może masz też granatowy? Jeśli nie, to czarny też będzie ok na formalną wieczorną imprezę. To moje osobiste zboczenie, ale nie zakładam nigdy muchy do czarnego garnituru (w ogóle nie zakładam muchy z wyjątkiem smokingu), wolę krawat. Pokaż może zdjęcia jakie masz krawaty i muchy( oprócz tej różowej) , a koledzy na pewno coś doradzą. Buty oczywiście czarne. Będzie elegancko i bezpretensjonalnie. Nie musisz się wkomponowywać w wystój sali. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Hm zakup białej lnianej poszetki jak najbardziej wchodzi w grę, będzie na przyszłość Rozejrzę się za nią.. krawat.. hmm mam ich dość sporo. Czarny/biały/niebieski/różowy (jednokolorowe cienkie, nie mam innej muchy ale mogę kupić zawsze - to jest akceptowalny koszt ). Padło na czarne oxfordy - trzeba zakupić, będę szukać, niestety gdybym miał więcej do wydania byłoby prościej.. trzeba kombinować w cenie a jakości. Zresztą, na jedną okazje wyrzucać tyle kasy nie ma sensu, tym bardziej żę nie będe tam najważniejszym gościem. https://www.recman.pl/poszetka-recman-pl-200.html - mam dokładnie taka, tyle że różowe przeszycie wokół a nie czerwone (chyba że kolory mi się sprały na ekranie monitora :D) Z tego dokładnie sklepu. Goździk masz na myśli kwiatek typowo? Nie jestem za.. ale może przypinka jakaś? Np. koloru srebrnego/białego czy jakiegokolwiek? Co do garnituru - nie posiadam granatowego.. ale wiem, że kiedyś by się przydał. Jednakże to kolejny wydatek w granicach minimum 500 zł za jakąkolwiek jakość, a do tego jeszcze buty i reszta.. może kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi