Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez przesady - jeśli się nie jest otyłym, to w klatce ma się zawsze więcej niż w pasie. Ja mam np. ponad 20 cm więcej w klatce niż w talii, a nie uważam się za szczupłego i też mam mięsień piwny (ostatnim razem miałem 119 w klatce i 95 w pasie).

Kolega nie ma sylwetki Adonisa, ale bez przesady, mieści się w zdrowej normie. Wydaje mi się, że poprawienie tego X-a w talii (który moim zdaniem wynika z postawy, nie tyle wadliwej, co odbiegającej od standardu Vistuli) byłoby znacznie bardziej skomplikowane niż tylko poszerzenie marynarki, i chyba nie warto się w to bawić. Natomiast trzeba znacznie skrócić rękawy (na szczęście jest miejsce, bo guziki są daleko od krawędzi rękawa) no i nogawki.

Opublikowano

Witam - zakupiłem ostatnio w promocyjnej cenie garnitur w Vistuli, poniżej zamieszczam zdjęcia. Moje pytanie - co do poprawy ?

Wydaje mi się, że powinienem lekko skrócić rękawy i i nogawki w spodniach, coś jeszcze Waszym zdaniem?

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Poza tym co powiedzieli poprzednicy, myślę że warto zastanowić się nad zwężeniem spodni w okolicach kroku. Wydaje się to zabieg dosć bezpieczny, a myślę, że korzystny. Co do marynarki, to warto wytaliować, chociaż nie wiem, czy ten X, o którym wspominali Koledzy jeszcze bardziej się nie zwiększy ? Kwestia rozmowy z profesjonalistą.

Opublikowano

Witam, dziękuję za dotychczasowe porady. Proszę jeszcze o ocenę poniższego zestawu pod kątem ewentualnych przeróbek krawieckich.

Rozważam skrócenie spodni, ale czy to wystarczy, by dobrze się układały? Ponadto, czy tu też powinienem skrócić rękawy w marynarce? Zastanawiałem się również, czy marynarka nie jest też zbyt wytaliowana, nie jestem jednak co do tego pewien.

IMG_20160201_213547.jpg

IMG_20160201_213648.jpg

IMG_20160201_213655.jpg

Opublikowano

Panowie, przyszły mi dziś spodnie, dokładnie takie: http://bytom.com.pl/spodnie,spodnie-bd2-03-13a-246-k-2512-12394-p
Zastanawiam się, czy je zostawić. Leżą ogólnie bardzo dobrze, tyle, że trzeba je wydłużyć (mam nadzieję, że nie zostałyby ślady). Czy myślicie, żeby je zostawić? Nadadzą się do noszenia z marynarką/kardiganem? Dodam, że mam 21 lat i boję się, żeby ze stylowych nie zrobiły się dziadkowe  8-)

post-5398-0-61395600-1454362617_thumb.jp

post-5398-0-99152600-1454362623_thumb.jp

post-5398-0-38853400-1454362629_thumb.jp

post-5398-0-08929600-1454362638_thumb.jp

Opublikowano

@rogas2000: 200zł za spodnie, które mają 45% składników sztucznych i suwaki w bocznych kieszeniach, wydaje mi się mało zasadne. Natomiast same z siebie nie zrobią się "dziadkowe" :) 

Opublikowano

Może i na standardy Pitti/blogerów są okej, ale jak na moje ciut za krótkie. Nie lubię za długich spodni, ale między butem, a nogawką jest dość duży odstęp.

@Hagrin: jeśli to coś zmienia kosztowały mnie 160zł  :mrgreen: A suwaki poszłyby oczywiście do wyprucia - to chyba jakiś wymysł szatańskiej pani projektant, żeby oduczyć facetów trzymania rąk w kieszeniach  :x

Opublikowano

Na podstawie zdjęć, które wkleiłeś trudno ocenić długość spodni - owszem widać skarpetki, ale za to nie widać butów...  :?

Zamki wyprujesz - 'Zuch'; a co zrobisz z poliestrem i akrylem? - przecież to się do noszenia nie nadaje (i nie ważne jak mało kosztowało)...

Opublikowano

@rogas2000: wyprucie zamków nie rozwiązuje ich problemu, bo spodnie są skrojone pod ich istnienie, a nie brak :) Spodnie mają ciekawy wzór materiału i kolor ... i tyle. Jakbyś je kupił za 40zł w H&M na wyprzedażach, to może byłoby warto podumać, czy nie zostawić. 160zł to nadal istotna suma, a spodnie niewiele warte.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

a co zrobisz z poliestrem i akrylem? - przecież to się do noszenia nie nadaje (i nie ważne jak mało kosztowało)...

tak z ciekawości: dlaczego się nie nadaje do noszenia?

rozumiem ideę promowania naturalnych tkanin, ale nie bardzo rozumiem tak kategorycznego "nie nadaje się do noszenia" w przypadku spodni. Pocisz się na łydkach, na kolanach, na "siedzeniu"?

Opublikowano

Tworzyw sztucznych nie używa się w tkaninach, aby poprawić ich właściwości (poza technicznymi), ale by obniżyć koszty wytworzenia. Dodatki sztuczne obniżają komfort, trwałość i mają gorsze właściwości termiczne.

Opublikowano

... a takie spodnie dodatkowo nieprzyjemnie 'kleją' się do nóg i bardzo mocno elektryzują; obstawiam też, że w tym konkretnym przypadku dodatek akrylu (15%) spowoduje dość szybkie 'kulkowanie'/wycieranie materiału w miejscach narażonych na tarcie.