Pan Janusz Napisano 21 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2015 Z tyłu spodni trzeba by trochę zebrać materiału, podciągnąłeś je o 2-3 cm za wysoko (robi się rozgwiazda już, a manszety wiszą w powietrzu) a dalej tył nie tworzy gładkiej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 22 Sierpień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2015 Z tyłu spodni trzeba by trochę zebrać materiału, podciągnąłeś je o 2-3 cm za wysoko (robi się rozgwiazda już, a manszety wiszą w powietrzu) a dalej tył nie tworzy gładkiej linii. Cóż, w takim razie jeszcze porozmawiam o tym z krawcem, gdy tylko wróci z urlopu. Dziękuję za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2015 Fajny projekt. Ja zwróciłem uwagę na dwie sprawy (ale może tak chciałeś): - mało podkreślona talia (widoczne na zdjęciach z przodu); - bardzo szerokie rękawy; rzuca się w oczy na zdjęciach z założonymi rękami (efekt pewnie powiększa dość dopasowany mankiet koszuli na guziki); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 22 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2015 Jeżeli góra marynarki wygląda dobrze, aczkolwiek ja bym ją bardziej dopasował, to spodnie wyglądają fatalnie jak na spodnie bespoke. Naprawdę dużo lepiej wyglądają spodnie kolegi @marian o, uszyte przez niego... prawnika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 22 Sierpień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2015 Co do talii, to taki efekt mi się podoba i zapewnia komfort w noszeniu, także nie ryzykowałbym z mocniejszym dopasowaniem. O szerokie rękawy prosiłem, ponieważ mam dużo koszul z mankietami francuskimi CT i nie chciałem, aby blokowały mi się i wypychały rękaw. Efekt na zdjęciach może dodatkowo potęgować fakt, że ostatni guzik miałem rozpięty. Co do spodni, zgodzę się że nie leżą najlepiej i porozmawiam o tym z krawcem. Myślę, że nie będzie problemu, aby jeszcze nad nimi popracować. Być może wystarczy tylko zebranie materiału, jak wspomniał Capo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 22 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2015 Spostrzeżenia @Koval są bardzo trafne, skutkiem jest brak okien przy widoku od przodu, co przy szczupłej sylwetce jest niefajne, powoduje, że marynarka nie ma optycznej lekkości, a zwłaszcza przy tym materiale powinna mieć. Same węższe rękawy pewnie dużo by dały. Co do argumentu w tym zakresie odnośnie mankietów w koszulach CT, to już była na forum mowa, że są nieproporcjonalnie szerokie dla osób o w miarę stadardowych nadgarstkach. Trzeba ich po prostu nie kupować, bo dopasowując do nich szerokość rękawów marynarki ma się finalnie zbyt obszerną w mankiecie koszulę i zbyt obszerne rękawy marynarki, a przecież jedno i drugie powinno być dobrze dopasowane. Z moich doświadczeń wynika, że zwężenie rękawów marynarki jest jak najbardziej wykonalne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vince Napisano 23 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2015 Garnitur bardzo ładny, gratuluję. Rzeczywiście te rękawy można zwęzić, bo gdy doszedłem do ostatniego zdjęcia to czar prysł, bo przez wielki rękaw miałem wrażenie, że ma za dużą marynarkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 24 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2015 I ja dołączę się do gratulacji, garnitur naprawdę mi się podoba. Zgodzę się jednocześnie, że spodnie wyszły raczej słabo a rękawy wydają się zbyt obszerne (ale imho na całej długości) - z drugiej strony lubię efekt stosunkowo wąskich rękawów z zauważalnym rozszerzeniem ich wyloty/mankietu, stąd np. zdjęcie z założonymi rękoma dla mnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 2 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2015 Rękaw na wysokości bicepsa ciężko ocenić. Na zdjęciach to można odnieść się tylko do tego, że na dole jest zbyt obszerny. Spodnie z tyłu dziwnie się układają. Wszycie rękawa spalla camicia nie bardzo. Mam takie wszysycie w marynarce z moheru i wygląda o.k. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flpx Napisano 20 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2015 Ładny garnitur. A nie uważasz, że ciemniejsze guziki nadałyby wyrazistości marynarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 20 Wrzesień 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2015 Dziękuję. Owszem, wyrazistości z pewnością by nadały, lecz trudniej byłoby mi wówczas taki garnitur skoordynować z pozostałymi elementami. Ponadto jest jeszcze krata o również stonowanej, delikatnej barwie - ciemne guziki tylko odciągałyby od niej uwagę. Swoją drogą, w nadchodzącym tygodniu będę odbierał garnitur po poprawce spodni i zwężeniu rękawów. Nie będę już raczej w stanie pokazać go na zdjęciach pozowanych, ale o ile pogoda pozwoli (na Pomorzu ostatnie podrygi lata) zobaczycie garnitur w jego naturalnym środowisku. Dziękuję wszystkim za gratulacje, konstruktywną krytykę i przydatne sugestie. Były dla mnie wielce przydatne i znacząco wpłynęły na finalny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Machiavelli Napisano 9 Październik 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Na Pomorzu jesień skłania się ku zimie (dziś rano był przymrozek), a mi udało się upolować w końcu ostatnie powiewy lata i mogę zaprezentować obiecaną sesję plenerową. Garnitur jest po poprawkach, które sugerowaliście. Zwężenie rękawów rzeczywiście istotnie wpłynęło na efekt wizualny, a ku mojej uciesze nie ograniczyło swobody ruchów. Po przejrzeniu dokładnie zdjęć w różnych pozach sam jestem w stanie wychwycić jeszcze drobne niedoskonałości, na które z pewnością będę zwracał uwagę przy okazji przyszłych zamówień. Z finalnego efektu jestem jednak zadowolony. Udało mi się spełnić podstawowe założenia - garnitur jest wygodny, sprawdza się w ciepłej pogodzie, ma sportowy charakter i nawiązuje bezpośrednio do neapolitańskiego krawiectwa. Jak na pierwsze zamówienie wyszło... bardzo zachęcająco do przyszłych prób. Myślę, że poniższa sesja będzie świetnym uzupełnieniem relacji i zaprezentowaniem garnituru w swoich żywiołach - słońcu i morskim wietrze, których w Neapolu też nie brakuje. Więcej zdjęć i garść informacji na temat mojego garnituru i neapolitańskiego krawiectwa znajdziecie w tym wpisie na moim początkującym blogu. Foto: Weronika Bogdaszewska 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Marynarka dużo zyskała na poprawkach Odnośnie zestawu myślę, że ciemny krawat dodałby życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Marynarka ok, ale czy spodnie? Na jednym ze zdjęć zamieszczonych na blogu wyglądają fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 @Tomi: uzasadnisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Okropne marszczenia przy szwach plus za duża ilość materiału w górnej części. No i ta długość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 10 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Odnośnie zestawu myślę, że ciemny krawat dodałby życia. Rzeczywiście, długo rozważałem użycie ciemniejszego, jednak ostatecznie doszedłem do wniosku, że mały kontrast między krawatem, a koszulą spowoduje, że to garnitur będzie grał pierwsze skrzypce. Okropne marszczenia przy szwach plus za duża ilość materiału w górnej części. No i ta długość Przyjrzałem się teraz jeszcze raz i zastanowiłem się, czy to marszczenie od wewnątrz mogło być spowodowane tym, że kieszenie miałem wypełnione dość ciężkimi rzeczami (telefon, portfel, klucze), które ciągnęły materiał z zewnętrznej strony w dół (przynajmniej porównując ze zdjęciami z przymiarek, podczas których kieszenie były puste, tego efektu nie zauważyłem). W spodniach faktycznie widzę niedoskonałości, skłaniające do większej uwagi nad tym elementem w przyszłych projektach. Jestem z nich jednak zadowolony, ponieważ są niezwykle wygodne i lekkie- czasami czułem się jakbym ich w ogóle nie miał na sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Ekhm... Na chyba wszystkich zdjęciach odstaje kołnierz - krawiec ostatecznie nie poprawił? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 10 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Owszem i na przymiarkach nie odstawał jakoś widoczne dopóki nie krzyżowałem/rozszerzałem ramion, ale wówczas wydawało mi się to normalne. Nie powiedziałbym natomiast, że odstaje na każdym (widać to wyraźnie na dwóch), choć może to trochę moja wina, bo nienaturalnie prostowałem się (nie jestem przyzwyczajony do robienia mi zdjęć i od razu zachowuję się sztywno). Jeszcze w wolnej chwili spróbuję ponosić go przed lustrem i przyjrzeć się dokładniej temu elementowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonsieurPreiss Napisano 17 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2015 Jak dla mnie wyprofilowanie lini barków i karku to jeden z najważniejszych elementów szycia miarowego. Jak widzę odstający kołnierz w gotowej marynarce to .... w zasadzie lepiej nie komentować . Dodam że tłumaczenie że do zdjęć "zachowujesz się sztywno" nie jest właściwe bo w każdej pozycji widać ten sam mankament. Ale to tylko moje zdanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 19 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2015 Ekhm... Na chyba wszystkich zdjęciach odstaje kołnierz - krawiec ostatecznie nie poprawił? Bardzo fajny projekt. Z tym kołnierzem to racja. Do poprawy. Kiedyś krawiec wszywał mi kołnierz ze trzy razy. Prawidłowo udało się na ostatnim kawałku materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vince Napisano 3 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2015 Widzę, że ostatecznie wyszedł bardzo dobrze. Jest bardzo interesujący i oryginalny, ale nie odpustowy Nad kolejnymi poprawkami zawsze warto pomyśleć, ale już jest b. dobrze według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi