Miro Napisano 18 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2017 Chodzi o typowe czyszczenie, czyli szczotkowanie, gumka itd.? A czy mógłbyś przypomnieć, jaka farba byłaby lepsza do zamszu/weluru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 18 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2017 Jeśli chodzi o czyszczenie, to tylko bardzo zaawansowane, na mokro. Do farbowań zamszu, nubuku używam barwników różnych firm. Wcześniej zawsze wykonuję mikropróbę, co będzie w danym momencie najlepsze. Nie można podchodzić do farbowania w kategoriach zero-jedynkowych, że tylko taka farba i koniec. Jest tak dużo skór, różnie farbowanych, wykańczanych, że trzeba wcześniej z nimi "porozmawiać" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 18 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2017 No tak. Chciałoby się prostej recepty i zerowych kosztów na ewentualne próby - a to niemożliwe Mam bardzo małee doświadczenie, do tej pory tylko jedne buty przefarbowałem - licowe Grensony ze średniego cętkowanego brązu na jednolity tabakowy. Zmycie Decapantem i dwie warstwy Tainture, jedna zaraz po drugiej. Efekt tak dobry, że aż mnie zaskoczył Ale widzę, że zasadnicza zmiana koloru nabuku nie będzie taka prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 18 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2017 Wcześniej pisałeś zamsz/welur, teraz nubuk, musisz się zdecydować jakie buty chcesz farbować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 18 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2017 Oczywiście welur - pomyłka w ostatnim poście poprawiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 22 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2017 @Oleksii-Kv - bardzo dziękuję! A niby chodziłem za dziecka na kółko plastyczne... A przy okazji - przemalował ktoś czarne licowe na ciemny brąz albo ciemne bordo? Zakładam, że zmyłbym czarną farbę, ile się da, Decatampem - po czym Tainture bordo, lub czerwień lub średni brąz. Czy w rezultacie by wyszedł jakiś ciemny brąz lub ciemny bordowy (ewentualnie taki przygaszony, przełamany szarością)? Z lekkimi nierównomiernościami koloru bym się jak najbardziej pogodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 22 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2017 2 godziny temu, Miro napisał: A przy okazji - przemalował ktoś czarne licowe na ciemny brąz albo ciemne bordo? Zakładam, że zmyłbym czarną farbę, ile się da, Decatampem - po czym Tainture bordo, lub czerwień lub średni brąz. Czy w rezultacie by wyszedł jakiś ciemny brąz lub ciemny bordowy (ewentualnie taki przygaszony, przełamany szarością)? Z lekkimi nierównomiernościami koloru bym się jak najbardziej pogodził. Farbowanie czarnych butów Tinturą nic nie da. Farba nie ma właściwości kryjących jak farba olejna. Czasem jedynie, jeżeli skóra jest garbowana chromowo i słabo wybarwiona powierzchniowo, to możesz "dokopać" się do szarości i wtedy farbowanie miałoby sens. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 22 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2017 Wiem, że Tintura nie kryje, a jakiegoś kryjącego lakieru nie chcę użyć. Właśnie dzisiaj pomalowałem drugie buty i już wiem, że czasem da się mocno zmyć fabryczną farbę - i liczę na to, że z tymi butami będzie podobnie i dojdę do szarości, które zamienię w szary brąz. Chociaż to niezłe buty, Nord Meka, na dodatek nie mają języka, na którym można by popróbować Ale zrobię próbę na "uszach". Zaryzykuję, bo czarne sztyblety mi na nic, a akurat się takie trafiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 25 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2017 Pytanko: czym najlepiej zamaskować takie wgniecenie w skórze na nosku ? Słyszałem o twardniejacym kremie koloryzującym od Saphira. Czy może samo się zamaskuje w miarę pastowania i polerowania ? Kupiłem te buty jako factory seconds i oprócz tej wady są idealne, a oszczędziło mi to prawie 1000zł. Poza tym był to ostatni dostępny mój numer więc na pewno u mnie zostaną. Pytanie tylko czy w ogóle coś z tym robić ? Pamiętam, że miałem podobne wgniecenie skóry na Wolverine 1000 mile i po roku chodzenia w ogóle nie mogę go znaleźć. Z góry dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 25 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2017 Dzięki za odpowiedź. Mam niedaleko dostępny dokladnie ten krem w odcieniu jaki potrzebuję. Chyba zaryzykuję. Przy okazji polecam ten filmik odnośnie renowacji lekko zużytych butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 27 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2017 Takie używane sztyblety Loake w swoim rozmiarze dopadłem na aukcji - i zamierzam je ostro reanimować i postawić na nogi. Coś czuję, że będą jak znalazł - choćby na jesienne spacery z psem Frapują mnie dwie rzeczy - podeszwy i ranty wyglądają na praktycznie niechodzone. Ale są jakieś dziwnie blade, w środku wkładka też blada i jakby wypłowiała z zaciekami (na fotce środek wygląda gorzej niż w realu, jak brudny, a taki nie jest). Nie widzę najmniejszych uszkodzeń mechanicznych, rozwarstwień, nie ma zapachów itd. Ale myślę, że one stały długo w wodzie, podeszwy przemokły i zbladły (pewnie potem wylądowały w koszu, a potem na aukcji). Słuszne podejrzenie? Teraz podeszwa mechanicznie i dotykowo nie budzi zastrzeżeń, ale może ją warto nawilżyć olejem do podeszw? A jeśli są prawie niechodzone - to czemu na obcasie tak spore dziurki po kamieniach? Czyżby to tworzywo było aż tak słabe? Być może całe leżały w wodzie, bo wewnętrzne oznaczenia numeru i kopyta też są mocno wyblakłe, a znajdują się na górze. Cholewki nie są sfałdowane, tylko lekko złamane, jak po 2-3 wyjściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 27 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2017 A może poprzedni właściciel zamaskował ślady chodzenia poprzez użycie jakiegoś silnego środka? Z obcasa tak łatwo już się nie da tego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamrot Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 Mnie się wydaje, że te wypłowiałe podeszwy są efektem ich mycia przez właściciela. Moje często wyglądają na bardziej zużyte po pierwszym, jednym dłuższym wyjściu. Podejrzewam, że poprzedni właściciel chciał je doprowadzić przed sprzedażą do fabrycznego stanu. Jak bym chciał sprzedać swoje buty, a spody wyglądały jak but po lewej, to też bym pewnie próbował tego zabiegu. Istnieje też podejrzenie, że buty mogły zaatakować jakieś paskudztwa i to mogło być powodem mycia wnętrza. Na wszelki wypadek zachował bym czujność czekisty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 Brzegi rantów są praktycznie ostre jak żyletka, czubki mają pomijalny stopień zużycia - więc bardzo prawdopodobna jest opcja, że czymś były zabrudzone/zaatakowane - i tak ostro wymyte, że podeszwy zblakły, a środek butów też nieco wyblakł i się plamiasto odbarwił. To mi nie przyszło do głowy. Przyjrzę im się bardzo uważnie i oczywiście solidnie odkażę i zakonserwuję od środka. Tylko nie wiem, jak powstały te ślady na obcasie, jeśli prawie nie były chodzone. Ale doły obcasów są tak słabe, że pod bardzo mocnym naciskiem paznokcia powstaje widoczny trwały ślad - zatem mogło wystarczyć króciutkie wyjście, bo je tak zużyć. Jakby przed użyciem latami leżały i się to tworzywo utleniło. Np. na słońcu, bo od długiego leżenia w wodzie podeszwy by zgniły. Zatem obcasy do podzelowania lub flekowania. Ale cholewki są w tak dobrym stanie, że nadal mam zamiar je postawić na nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 Nie wiem czy to jest prawdopodobne, ale może poprzedni właściciel był pomysłowym Dobromirem i zeszlifował na gładko zewnętrzny milimetr grubości podeszwy, żeby pozbyć się śladów chodzenia ? Ja bym jak najbardziej nad nimi popracował. Spody podzelował a górę ładnie odświeżył i będziesz miał buty na lata Daj proszę znać jak wyglądają po wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 Może zeszlifował, ale nawet mniej niż milimetr, bo kanały szwowe mają głębokość jak nowe. @Kamil1987 - Już z nimi walczę Na nieszczęście skóra jest korygowana, a taka wygląda jak plastik i fatalnie się łamie. Ale Decapantem zmyłem dokładnie cały lakier, jednak ten środek nie ruszył prawie wcale korygującej warstwy tworzywa pod lakierem. Jednakowoż się okazało, że po zmyciu lakieru cholewka stała się 50% bardziej elastyczna i wizualnie dużo ładniejsza, zniknęły też prawie całkowicie wybrzuszenia/zagięcia, jakie powstają w korygowanej cholewce praktycznie zaraz po krótkim używaniu. Czyli za tę "korygowaną" sztywność odpowiada głównie lakier. Po myciu skóra stała się prawie tak elastyczna jak w gumowych kaloszach i trzyma fason. Nie będę zeszlifowywał ani rozpuszczał korygującej warstwy tworzywa, bo kawałeczek spróbowałem i efekt jest nieciekawy, poza tym skóra pod spodem może być licha. No a to mają być buty na jesienne spacery typu polno-parkowego i nieprzemakalność im się przyda. Po zmyciu lakieru stały się bardzo minimalnie porowate - co ku memu zaskoczeniu wystarczyło dobrze chwycić farbę Saphir Tainture - choć są smugi. Zdjęcia przed i po - czyli po zmyciu lakieru, położeniu farby, wyrównaniu jej na ćwierć wilgotno Renomatem, wysuszeniu oraz wymyciu i odkażeniu wnętrza. Fotki bez prawideł - z fleszem (który rozjaśnił kolor i mocno wydobył smugi) i w pochmurnym świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 2 godziny temu, Miro napisał: Jednakowoż się okazało, że po zmyciu lakieru cholewka stała się 50% bardziej elastyczna i wizualnie dużo ładniejsza Nie gniewaj się za moją subiektywną opinię, ale jeżeli zamierzasz tak zostawić buty, to wyglądają fatalnie... Dobrze, że zmyłeś zewnętrzną warstwę wykończenia i ukazała się "surowa skóra", ale moim zdaniem, jakbyś popracował bardziej z farbowaniem, to uzyskałbyś świetne efekty. W chwili obecnej, to widać raczej jak buty z zaciekami. Jeżeli jednak Ci się podoba efekt, to po prostu zignoruj mój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 8 minut temu, szewc24.pl napisał: Nie gniewaj się za moją subiektywną opinię, ale jeżeli zamierzasz tak zostawić buty, to wyglądają fatalnie... Dobrze, że zmyłeś zewnętrzną warstwę wykończenia i ukazała się "surowa skóra", ale moim zdaniem, jakbyś popracował bardziej z farbowaniem, to uzyskałbyś świetne efekty. W chwili obecnej, to widać raczej jak buty z zaciekami. Jeżeli jednak Ci się podoba efekt, to po prostu zignoruj mój post. Nie gniewam się O co? Każda rada mile widziana. Surowa skóra się nie ukazała,bo pod tym okropnym sztywnym lakierem jest jeszcze cienkie gumopodobne tworzywo "korygujące". Nie chcę go zmywać z podanych wyżej powodów. Ale na przyszłość zapytam - jak usunąć całkowicie tę warstwę korygującą, nieszkodliwie dla samej skóry i szwów? No i czym teraz dalej malować buty, żeby kolor był jednorodny? Bo kolejne warstwy Teinture nie będą wsiąkać, tylko prawdopodobnie tworzyć kolejne smugi. Obecny efekt dla mnie nie jest tragiczny, może być, bo buty mają być "parkowo-polne" - ale jeśli można to poprawić, to czemu nie? W każdym razie jest i tak o nieco lepiej niż poprzednia fabryczna lakierowa skorupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 Możesz wyciągnąć z tych butów naprawdę dużo. Mogą być pięknie patynowane i wizualnie bić na głowę wszystkie inne. Trzeba tylko trochę popracować z nimi. Nie należy usuwać warstwy tego tworzywa ze skóry, bo sobie później już z tym nie poradzisz amatorsko. W przypadku takich realizacji najważniejsza jest dokładność w działaniu. Trzeba być mega cierpliwym. W Twoim przypadku niedokładność polega na tym, że nie usunąłeś do końca oryginalnej farby. W takiej skórze, jest możliwe uzyskanie jednolitej powierzchni po zmyciu. Jak już ją uzyskasz, to łatwiej będzie Ci szło wybarwianie. Jeżeli używasz Teintury, to powinny to być nakładane małe ilości, gdyż farba jest mocno agresywna chemicznie i nakładanie grubszych jej warstw może powodować rozpuszczanie wykończenia skóry, a to już może być dla Ciebie problemem później. Technik nakładania farb jest wiele, musisz po prostu eksperymentować na małych fragmentach. Zaletą jest to, że jak nie przedobrzysz z ilością nałożonej farby, to można odkręcać pewne niekorzystne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 @szewc24.pl Ja zmyłem oryginalną farbę, na ile dałem radę Decapantem - buty stały się jednolicie beżowe i znacznie bardziej miękkie niż z tym lakierem. Jednak Teintury dałem całkiem sporo - dwie mocne warstwy zaraz po sobie, w obawie, że Teintura nie będzie się trzymać gładkiej powierzchni. Teraz spróbowałem ją zmyć z małego fragmentu - trochę schodzi i kolor zauważalnie jaśnieje, lecz widać, że farba się chemicznie związała z tym fabrycznym podkładem, ale go nie rozpuściła. Zatem mogę całe buty raz jeszcze przemyć Decapantem, żeby je rozjaśnić nieco - i na tym tle raz jeszcze je pomaluję, ale teraz już bardzo precyzyjnie i pędzelkami, używając innego koloru. Teraz jest to brąz 04, a dam ten 04 zmieszany z tabakowym 35, żeby stworzyć ciemniejszą strukturę, ale już kontrolowaną, nie zaciekową Mam nadzieję, że nadmiar chemii nie rozpuści tego fabrycznego podkładu, który zresztą wydaje się nie do ruszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 28 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2017 Teraz już to wiem... Choć teoretycznie niby i wcześniej wiedziałem - z poradników netowych. To moje trzecie malowane buty, w dwóch poprzednich parach dwie mocne warstwy sprawdziły się doskonale - bo chodziło mi o jednorodne całkowicie krycie - i wyszło - oczyszczone Depacantem skóry piły aż miło - i wyszedł jednolity kolor bez nadmiaru farby. A tu zrobiłem błąd - bo widząc, że ta skóra nie pije i tworzą się smugi - mogłem zaraz przestawić się na patynowanie, zamiast jednolitego - nieskutecznego - krycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2017 W dniu 25.10.2017 o 07:39, Krzysztof G napisał: Pasta czy krem zejdzie przy czyszczeniu natomiast aby zetrzeć https://multirenowacja.pl/krem-do-renowacji-z-pigmentem-25ml-renovating-cream-saphir.html będziesz musiał użyć siły.Jak Ci nie przeszkadza to nie ruszaj,najwyżej nie zrobisz ładnego lustra. Pytania zanim użyję tego kremu do renowacji. 1) jak przygotować skórę przed jego położeniem ? 2) czy on wyschnie na twardo czy na plastyczną masę, którą będzie można ponownie uformować jeśli się odkształci ? 3) po jakim czasie od zastosowania będę mógł wypastować buty nie obiawiając się o uszkodzenie tej masy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2017 @Krzysztof G dzięki za odpowiedz. Czy jest jakaś domowa namiastka renomatu ? obszar, który chce odtłuścić ma mniej niż 1 cm kw. i nie chciałbym kupować całej butli tego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 2 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2017 Niestety nie znam żadnego zamiennika.Przetrzyj but wilgotną szmatką (wilgotną ,nie mokrą) i wyczyść czystą oczywiście suchą szmatką,odczekaj chwilę na wyschniecie skóry.I nakładaj małe cienkie warstwy.Jak przesadzisz to nie obejdzie się bez renomatu lub wizyty u dobrego szewca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keyser Soze Napisano 27 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2017 Hej, kupiłem ostatnio te buty: https://www.rylko.com/pl/produkt/IDFT03_WT4,130714,30.html Możecie mi polecieć środki do (codziennej) pielęgnacji takich butów? Chodzi przede wszystkim o główną część ze skóry licowej. Pobrudziłem je ostatnio w jednym miejscu i myślałem, że jak delikatnie użyję rozcieńczonego mydła w płynie to wystarczy. Niestety nie wystarczyło, a nawet po umyciu zrobiły się lekko jaśniejsze (a właściwie jeden). No więc prośba o podpowiedź jak prawidłowo dba się na co dzień o takie buty (jakimi środkami) + jakieś preparaty, które przywrócą barwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi