Dr Kilroy Napisano 4 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Dziś urodziny ważnych kompozytorów - Antona Brucknera oraz Dariusa Milhauda. Ktoś może zna jakieś warte uwagi utwory? Ja niestety jeszcze nie. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 4 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Brucknera mam symfonie, rzadko słucham mam mieszane uczucia, ale najlepiej się go słucha jesienią. Więc powoli czas odkurzyć płyty. Milhauda nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 4 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Czyli Brucknera czas spróbować. Milhaud był ważnym kompozytorem, jeśli chodzi o dwudziesty wiek, należał do grupy Les Six, inspirującej się muzyką Satiego, a stojącej w opozycji do tzw. impresjonizmu oraz muzyki Wagnera. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 4 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2012 "Czyli Milhauda czas spróbować" Dzięki Doktorze i za jakiś czas wymienimy się wrażeniami na temat symfonii Brucknera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 6 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2012 Dziś może ode mnie (choć przed chwilą przesłuchałem całej Mszy h-moll Bacha ) jazzowa przeróbka Preludium z Le Tombeau de Couperin Ravela: . Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maladjusted Napisano 7 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2012 http://www.opengoldbergvariations.org/ Darmowe, w świetnej jakości, dar dla ludzkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 7 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2012 Jestem szczęśliwym posiadaczem nagrania Andrasa Schiffa. Ktoś zna może Mikołaja Kapustina? Jak dla mnie, niezły jest. Na zachętę Big Band Sounds, w wykonaniu samego kompozytora (link). Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlf Napisano 10 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Koledzy, jest to mój pierwszy post na forum, na razie nie czuję się zbyt pewnie w temacie ubioru, więc wolę czytać niż pisać, ale za to w temacie muzyki czuję się zupełnie nieźle. Zauważyłem tutaj pewne grono ludzi lubiących muzykę klasyczną. Może zainteresuje Was ostatnie dokonanie Maxa Richtera, neoklasycznego kompozytora, który postanowił przerobić "Cztery Pory Roku" na swój sposób. Efekt bardzo mi się podoba. Mam nadzieję że Wam też. Link do Jesieni, którą już rano czuć w powietrzu. Pozdrawiam, wlf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Witamy bardzo serdecznie! Te Cztery Pory Roku chyba aż tak nie różnią się od oryginału. Ja proponuję za to bardziej wyraźną przeróbkę: N. Paganini i jego sławetny Kaprys nr 24 op. 1 (link) oraz . Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maladjusted Napisano 11 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 2012 Dziś zakupione, cena mnie skusiła. warto się zapoznać, jeśli ktoś jeszcze nie zna: http://youtu.be/pRurBkG9MRg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 14 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2012 Moim aktualnym projektem na fortepian jest nauczenie się wszystkich pięciu menuetów na ten instrument autorstwa Maurycego Ravela. Oto one: Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kush Napisano 15 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Miles Davis - Doo bop: Fenomenalna płyta, jak na dzisiejsze standardy to wpisuję sie w stylistyke lounge. Ponadto polecam serie wydawnicza City Lounge (szczególnie paryż i nowy jork) BOB MARLEY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 15 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Świetna kompilacja: . I wcale nie chodzi o Jarre'a. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin Napisano 15 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Link do Jesieni, którą już rano czuć w powietrzu. Smyczki brzmią znakomicie. Czuć jesień - bez dwóch zdań Dorzucam jeszcze swoje fascynacje: głównie muzyka jazzowa w szerokim spektrum (za wyjątkiem noise-jazz). Muzyka klasyczna i renesansowa oraz starszy rock'n'roll i blues. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 16 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2012 Muzyka klasyczna i renesansowa Klasyczna w sensie poważna/artystyczna czy klasycystyczna? Też lubię renesans, szczególnie utwory instrumentalne, ale wokalne również. Polecam szczególnie nagrania Davida Munrowa ( ), przy okazji można poznać ciekawe instrumenty. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin Napisano 16 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2012 Klasyczna w sensie poważna/artystyczna czy klasycystyczna? Odpowiem pokątnie aby ukryć moje braki w nomenklaturze . Miałem na myśli muzykę, jaką grano na dworach m.in. angielskim czy francuskim w okresie Renesansu. Czuję, że te utwory, które zebrałem do tej pory to wierzchołek góry lodowej. W tym miejscu, chciałbym podziękować za link - jest znakomity! Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 17 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Miałem na myśli muzykę, jaką grano na dworach m.in. angielskim czy francuskim w okresie Renesansu. No to to nazywam zazwyczaj muzyką renesansową. Artystyczna/poważna muzyka to właściwie wszelka muzyka zazwyczaj nazywana klasyczną, tworzona dla celów artystycznych, od Perotinusa i Hildegardy z Bingen (choć w sumie muzykę antyczną też można by tu zaliczyć) do Pendereckiego i Bouleza. Klasycyzm to oczywiście wielka trójka - Józef Haydn, Wolfgang Teofil Mozart i Ludwig van Beethoven (a właściwie tylko część jego twórczości; podobnie sprawa ma się w przypadku Schuberta). Miałem słuchać symfonii Brucknera i rzeczywiście to zrobiłem, ale odciągnęły mnie od nich nie mniej świetne symfonie Vaughana Williamsa. Polecam więc dziś "Sinfonia Antartica" (Symfonię nr 7): Świetnie wykorzystane organy w trzeciej części, także podoba mi się użycie głosu ludzkiego jako instrumentu. Przy okazji pochwalę się, że kupiłem bilety na pięć koncertów w warszawskiej Filharmonii Narodowej, zawierających sporą dawkę twórczości francuskich kompozytorów XX wieku. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 17 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Artystyczna/poważna muzyka to właściwie wszelka muzyka zazwyczaj nazywana klasyczną, tworzona dla celów artystycznych, od Perotinusa i Hildegardy z Bingen (choć w sumie muzykę antyczną też można by tu zaliczyć) do Pendereckiego i Bouleza. No w sumie wiele muzyki rozrywkowej/popularnej też jest tworzona do celów artystycznych, to dość dziwny epitet jest, bo wyłączając muzykę która od początku do końca powstała w celach komercyjnych, to jednak zwykle jakiś cel artystyczny ona ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 18 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2012 Oczywiście zgadzam się. Można się jednak kłócić bez końca, co jest muzyką "klasyczną" (poważną, artystyczną), nie ma wygodnych, jasnych i niedeprecjonujących niektórych artystów/gatunków definicji. Trudno to wyjaśnić, ale kiedy mówię o muzyce klasycznej/poważnej/artystycznej, to wiadomo chyba, o co mi chodzi, co nie oznacza oczywiście, że nie doceniam muzyki zaliczanej do "popularnej", ale o dużej wartości artystycznej. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael34 Napisano 23 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Proponuje coś Vincenzo Belliniego, którego muzyka dopiero ostatnio do mnie trafiła. http://www.youtube.com/watch?v=xcFNQ6weQ1A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 23 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Pewnie już było, ale na dzisiejszy wieczór mam zaplanowane odsłuchanie jednej z moich ulubionych symfonii: http://www.youtube.com/watch?v=ZVITZUQ_uIU H. Górecki - 3 symfonia op. 36. Bardzo bym chciał ją wreszcie usłyszeć na żywo, bo jeszcze nie miałem takiej okazji. W ogóle nie pamiętam, żebym ją widział w programie... A w nadchodzącym tygodniu szykuję się do odsłuchania i obejrzenia całego Pierścienia Nibelungów Wagnera - na szczęście na żywo. Życzcie mi powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 24 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Temat Góreckiego był już poruszany. Wiem co czujesz, jeśli chodzi o braki w programie. Wysyłałem nawet do warszawskiej Filharmonii propozycje do programu na rok 2013/14, zobaczymy, czy wezmą coś pod uwagę. A w nadchodzącym tygodniu szykuję się do odsłuchania i obejrzenia całego Pierścienia Nibelungów Wagnera - na szczęście na żywo. Życzcie mi powodzenia. Powodzenia. A ile to w ogóle będzie trwało? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 24 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Temat Góreckiego był już poruszany. Wiem co czujesz, jeśli chodzi o braki w programie. Wysyłałem nawet do warszawskiej Filharmonii propozycje do programu na rok 2013/14, zobaczymy, czy wezmą coś pod uwagę. Nie wiem... Po sezonie 2010/2011, w ktorym byl osobny punkt programu symfonie wspolczesne - nie pamietam dokladnie nazwy, wyslalem im podziekowanie i wyrazilem swoja nadzieje na kontynuacje tego programu. W sezonie 2011/2012 zostaly te koncerty usuniete. Co prawda troche muzyki wspolczesnej bylo przemyconej do innych koncertow, ale nie bylo jej juz tak duzo. A w nadchodzącym tygodniu szykuję się do odsłuchania i obejrzenia całego Pierścienia Nibelungów Wagnera - na szczęście na żywo. Życzcie mi powodzenia. Powodzenia. A ile to w ogóle będzie trwało? Pozdrawiam, Dr W sumie okolo 21 godzin. Na szczescie kazda opera jest wystawiana innego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 24 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Miałbym wielką ochotę na Sinfonię antartikę Vaughana Williamsa (linki do muzyki kilka postów wyżej, oczywiście polecam ), ale wątpię, aby była grana, biorąc pod uwagę potrzebną dużą orkiestrę (choć w moim mailu prosiłem gorliwie o jakikolwiek utwór RVW ). W sumie okolo 21 godzin. Na szczescie kazda opera jest wystawiana innego dnia. Ahaaa... Ja myślałem, że mają je wystawić tak w jednym posiedzeniu. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 24 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Ja bym sobie pozwolił na wrzucenie czegoś innego niż klasyka, tu bowiem za cienki jestem, by coś do dyskusji wnieść (acz z przyjemnością przejrzę poprzednie strony tego wątku i w wolnej chwili się przysłucham, żeby braki podreperować choć odrobinę). Podzielę się za to kawałkiem kapeli nieklasycznej raczej, do której mam ogromny sentyment, bo mnie wprowadziła w świat tego typu muzyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi