Skocz do zawartości

Ślub studniówka chrzciny i inne - dyskusja i porady

PrzemoC

Rekomendowane odpowiedzi

Żorż Ponimirski

W.N.

Dziękuję za podpowiedzi :)

1) W Poznaniu będę tak czy inaczej więc podejdę i zobaczę, ale też skłaniam się raczej do dopłaty do czegoś lepszego. Za tydzień może przejadę się też do Zack Roman i Macaroni Tomato. A jeśli chodzi o SuSu to, który krój: Havana (nakładane kieszenie i miękka linia ramion) czy Lazio (kieszenie z patkami i lekko wyściełane ramiona) ?

2) Zapytam przyszłej teściowe czy może uszyćj, jest krawcową. Jakieś polecane materiały na kamizelkę? Ewentualnie myślę, tak jak wspomniał W.N. żeby jednak kamizelkę wybrać w kolorze garnituru, a koszulę z pin collar.

3) Jak rozstrzygnę dylematy o kamizelce i pin collar, to wznowię poszukiwania :)

4) Będąc u Millera przymierzę Berwicki, ale raczej skłaniam się ku Yanko zgodnie z myślą - raz, a porządnie

5) Dzięki za wskazówki, biała mora to pewne, a kolor regulatorów do ustalenia.

6) Świetnie, , zamówię z Atelier Poszetki po weekendzie :) przeglądałem ich ofertę - wyglądają pięknie

7) EoE = Embassy of Elegance? Nie podobają mi się te "ślubne" chyba wolałbym jakiś ciemniejszy kolor

Coraz więcej się rozjaśnia :)

1 godzinę temu, mosze napisał:

1. Nakładane kieszenie są charakterystyczne dla garniturów dziennych, tzw. nieformalnych.

4. Do poziomu ok. 1500 zł wraz z ceną wyraźnie rośnie jakość, tzn. dostajesz to, za co zapłaciłes. Powyżej, value for money generalnie spada.

Tak też przypuszczałem, dzięki, myślę, że może zamówię Lazio na próbę. Pamiętacie może czy na Black Friday były w SuSu w tamtym roku jakieś promocje? Na Yanko było 20% na całą ofertę 🤑

1) Tak jak mosze, polecam odrzucić Havane ze względu na nieformalność nakładanych kieszeni. Lazio to dobry wybór. Ja miałem Gatsby od Zack Roman.

7) Tak, EoE to Embassy of Elegance. Sam miałem krawat w kratę pasterza. Nie byłem do niego przekonany oglądając zdjęcia na stronie. Zamówiłem tez oprócz niego szarą grenadynę fina, ponieważ szukałem czegoś w odcieniach szarości. Na żywo jednak ten pierwszy zrobił na mnie niesamowite wrażenie i przy nim zostałem. Zaznaczam jednak, że miałem kamizelkę od kompletu. Do kamizelki w kratę PoW pewnie bym szukał czegoś w odcieniach granatu.

Może się mi uda wstawić swoje zdjęcie tutaj na dniach to pomoże Ci w decyzjach. 

• 2 weeks later...

Mam parę pytań i proszę o poradę:

1. Niedługo mam wesele przyjaciela. Jednak dopiero ostatnio zacząłem się interesować jak powinien wyglądać facet i przestaję być dresem. No i przyszedł czas na garnitur. Wcześniej kupiłem jakiś poliestrowy bardzo ciemny granat czyli w zasadzie czerń. Także takie coś raczej odpada. Zastanawiam się właśnie nad zakupem garnituru jednak z powodu pieniędzy itp wolałbym kupić garnitur sportowy granatowy. Wiadomo, że wtedy marynarka może być wykorzystywana w innych zestawach na czym by mi zależało. A niestety nie jestem na tyle bogaty aby wydać na jeden z drugi zestaw teraz. Do tego garnitur 100% formalny raczej mi się za szybko nie przyda. Do tego sylwetka mi się zmienia i szkoda żeby niedługo był już niedobry. Także czy taki garnitur sportowy będzie odpowiedni? Bo cały czas spotykam różne opinie i sam już nie wiem ; p. Do tego oczywiście czarne buty, biała koszula i myślałem nad jakąś ciemnogranatową lub grafitową muchą do tego.

2. Czy na poprawiny dużym błędem byłoby założenie np. niebieskich chino, koszuli czarnej/w kratę jakiegoś krawatu i brak marynarki? Posiadam też czarną marynarkę ale o ile na wesele to jeszcze jakoś może przejść tak na poprawiny to już w ogóle masakra. Czy ewentualnie taki zestaw tylko z jakąś inną marynarką byłby odpowiedni? Bo chyba dwa dni z rzędu iść w tym samym garniturze to raczej błąd.

Godzinę temu, rewan napisał:

Mam parę pytań i proszę o poradę:

1. Niedługo mam wesele przyjaciela.

Także czy taki garnitur sportowy będzie odpowiedni?

2. Czy na poprawiny dużym błędem byłoby założenie np. niebieskich chino, koszuli czarnej/w kratę jakiegoś krawatu i brak marynarki?

1. Nie. Garnitur sportowy to ubranie np. dla dyrektora kreatywnego do pracy. Wesele - okazja elegancka i wieczorowa - wymaga garnituru wieczorowego ("formalnego").

2. Nie wiem, jaki charakter mają poprawiny - luźnej popijawy czy jednak lżejsze kontynuacji wesela. Jednak warto stosować się do kilku zasad. Unikaj koszul ciemnych. Unikaj spodni w nietypowych kolorach, zwłaszcza na imprezy wieczorowe. Jeśli krawat, to i marynarka. Tak na wyczucie, ubralbym się wieczorowo, jak do pubu - ciemna marynarka, dość ciemne dżinsy, biała koszula, czarne buty.

No i wszystko jasne jeżeli chodzi o wesele

A co do poprawin czy mogłoby być coś takiego: ciemnoszare spodnie, granatowa marynarka, biała koszula, czarne buty itd. no i ciemny krawat w poprzeczne pasy? Bo szczerze jakoś nie chciałbym zakładać jeansów nawet na poprawiny.

W dniu 24.10.2018 o 15:37, feriak napisał:

Będę wdzięczny, jestem ciekawy całokształtu, bo widzę, że planuję podobny zestaw

Akurat wrzuciłem wpis o moim garniturze ślubnym. Chwilę po zrobieniu tego zdjęcia przyszła małżonka wpięła biały, mały goździk, więc niczego nie brakowało. Zestaw miałem w zasadzie taki, jaki planujesz, zatem mówisz - masz:

1081286193_2018-11-0602_43_031.thumb.jpg.9a01687c296ea456a898f8ba321f3ff2.jpg

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 3

12 godzin temu, KIERMAN.pl napisał:

Akurat wrzuciłem wpis o moim garniturze ślubnym. Chwilę po zrobieniu tego przyszła małżonka wpięła biały, mały goździk, więc niczego nie brakowało. Zestaw miałem w zasadzie taki, jaki planujesz, zatem mówisz - masz:

1081286193_2018-11-0602_43_031.thumb.jpg.9a01687c296ea456a898f8ba321f3ff2.jpg

Super! dziękuję za zdjęcie i info, przeczytałem artykuł i przeglądam bloga. Zestaw faktycznie taki, o jakim myślałem i uważam, że wyszedł perfekcyjnie :)

Ja tylko buty chce kupić yanko 272 i krawat EoE, nigdy nic od nich jeszcze nie zamawiałem więc idealna okazja żeby wypróbować.

Odnośnie garnituru, który to dokładnie model? Przymierzałem już Phoenixa od Millera i mi nie podszedł. Teraz pozostaje wybór między ZR Gatsby albo właśnie SuSu.

I drugie pytanie, jeśli to nie tajemnica to jaki był koszt i czas realizacji poprawek krawieckich? :)

Nie pamiętam dokładnie, ale bodajże nie więcej niż 100 zł, czasu było sporo, więc oddałem czym prędzej i spokojnie czekałem na telefon. Poprawki obejmowały korektę rękawów (na długości i w obwodzie, skracanie od góry), pleców, taliowanie marynarki i korektę spodni (na długości). 

Ten model nie jest już dostępny w sprzedaży: Navy Plain Lazio SB P5307

• 2 weeks later...

Myślicie, że garnitur z taką fakturą tkaniny (dwurzędowa Havana P5567) nadaje się na wizytowy/ślubny strój, czy lepiej poszukać czegoś z twillu?

P5567_2.jpg

Nadto, naturalna linia ramion jest dobra w kontekście takiego stroju, czy lepiej szukać czegoś z lekkim chociaż wypełnieniem.

To zależy. Jeżeli Ci to wisi to obojętnie. Jeśli chcesz zadbać o takie niuanse to lepiej bez.

Tkanina jest cacy, szczególnie jeśli połączysz to z innymi detalami garnituru na takie okazje, typu biala koszula na spinki (bez wydziwiania), krawat w POW albo wzorek shepherd, czarne wiedenki.

36 minut temu, Bartosz_U napisał:

Mankiety zawsze można usunąć, nie powinno być z tym jakiś większych problemów, prawda?

No właśnie nie do końca ponoć, jak chciałem wydłużyć spodnie ze zrobionym mankietem to krawiec mi powiedział, że nie ma opcji żeby to wyglądało dobrze. No, ale może to nie do końca prawda.

37 minut temu, Bartosz_U napisał:

Szukam właśnie jakiegoś granatowego garnituru dwurzędowego, najlepiej do 1500 zł. Inne propozycje?

Nie wiem czy ktoś miał styczność z garniturami RTW z Poszetki, bo to stosunkowa nowość, ale mają ładną dwurzędówkę za 1800 zł. Może warto spróbować?

https://www.poszetka.com/product-pol-4906-CLARK-klasyczny-garnitur-dwurzedowy-granat.html

• 3 weeks later...

Bezpieczniejszy oczywiście byłby bordo, lecz i bardziej oklepany, że się tak wyrażę. Jednak zieleń, zwłaszcza ciemna, również wg mnie wyglądałby dobrze (^_^) To takie mniej oczywiste zestawienie. W wakacje Mr.Vintage popełnił wpis na swoim blogu o połączeniu granatu z zielenią, może warto zajrzeć i się zapoznać.

• Oceniam pozytywnie 1

Już wybrałem krawaty. Zamówiłem bordowy jedwabny krawat w RoT i ciemnozielony w SuSu. Różnie się nieco szerokością i rodzajem splotu, jednak nie będzie miało to znaczenia, bo będą chować się pod kamizelką. Zastanawiam się teraz jaką koszulę kupić. Może ponuneruje pytania będzie to bardziej czytelne.

1. Jaki kołnierzyk do krawata? Włoski czy Klasyczny? Jaki preferujecie?

2. Czy oba są dopuszczalne?

3. Jaki rodzaj tkaniny koszuli? Czy tylko bawełna?

4. Jaki splot? Ślub w majówkę przyszłego roku, ale chciałbym mieć koszulę, w której się nie ugotuje na przyszłych weselach. 

5. Moglibyście wymienić dopuszczalne tkaniny i sploty na takie okazje? Nie chciałbym zrobić faux pas na własnym ślubie i ubrać się mało odpowiednio. 

6. Moglibyście wymienić sklepy, gdzie warto kupić koszulę? 

7. Co zrobić, aby koszula nie wychodziła ze spodni? Wolałbym mieć pasek, ale nie wiem czy to też nie błąd przy kamizelce.