Skocz do zawartości

Ślub studniówka chrzciny i inne - dyskusja i porady

PrzemoC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie, 

Jestem obecnie na ostatniej prostej jeżeli chodzi o dopasowanie ubioru na swój ślub. Kilka postów wyżej znjadują się zdjęcia mojego - granatowy. 

Biłem się z myślami odnośnie tego czy wybrać krawat czy muchę i im bliżej ślubu skłąniam się do muchy. 

Pytanie zasadnicze - jaki kolor będzie odpowiedni w takim dniu ? 

Czy poniższa jest dobrym wyborem :

Mucha

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. 

• 2 weeks later...

Witam wszystkich serdecznie,

Potrzebuje porady, szukam garnitury na własny ślub. Problem jest taki, że niestety dużo czasu mi nie zostało. Termin to 2 tydzień września bieżącego roku.
Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś był by mi w stanie poradzić w sprawie ubioru.

Wstępnie myślałem nad garniturem z Vistuli -> obecnie mają w promocji Lantiera 
https://vistula.pl/garnitur-new-pagnini-t-bis-lantier  ->  Ten wpadł mi w oko, ale z tego co wyczytałem na forum, to na ślub jedynie gładki materiał, bez żadnej faktury, więc znalazłem coś takiego -> https://vistula.pl/garnitur-memphis-t-basic-lantier . Do tego zestawu chciałbym dorzucić  szarą kamizelkę w kratę księcia Walii i szary krawat? 

Jeśli nie Vistula, to jakie stacjonarne sklepy polecacie jeszcze?

Proszę o pomoc :) i z góry dzięki wielkie!!! 

Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

Niestety, kluczową sprawą jest dopasowanie garnituru, a to jest kwestia bardzo indywidualna. Dlatego raczej nikt nie doradzi Ci konkretnego garnituru. Co najwyżej może pomóc ocenić dopasowanie (na podstawie zdjęć) i cenę (czy warto).

Ja przeszedłbym się do jakiejś galerii handlowej i poprzymierzał różne garnitury. Tutaj też jest problem, bo jako laik (jak sądzę) możesz nie być w stanie ocenić dopasowania (opinii personelu w żadnym wypadku nie należy brać na serio - oni mają sprzedać).

Możesz doedukować się w w/w kwestii lub porobić dobre zdjęcia najlepszych wg Ciebie egzemplarzy i wrzucić do forumowej Poradni Stylistycznej.

Dzięki za odzew :) Jasne masz rację, tylko pytanie czy faktycznie na własny ślub w grę wchodzi jedynie garnitur z gładkim materiałem, bez żadnej faktury? 

Z tego co czytałem, to na forum polecacie głównie SusU i Romana. Zdaję sobie z tego sprawę, że sieciówki to jest inna liga, ale jeśli mielibyście wybierać to co to by było? Albion, Vistula, Bytom, Lancerto? Co jest najlepsze jakościowo ? 

Pozdrawiam

@christoo_
Kupując w SuSu lub u ZR czy macaroniego masz większe szanse na poprawny garnitur z wieszaka.
Jeśli jesteś laikiem to polecam wizytę w ZR lub MT. Byłem tam i rozmawiałem i odniosłem wrażenie, że obsługa się zna na rzeczy. Zaznaczą wymagane poprawki (będą przy każdym garniturze z wieszaka) i oddadzą do krawca (w rozsądnych cenach).

Z sieciowek polskich Lancerto lub Albione (podobno halfcanvas ale klapy 'modnie wąskie').
Tylko to jest raptem kilka stówek mniej...

• 2 weeks later...

Witajcie, kupiłem sobie już garnitur (Vistula), buty (czarne oxfordy) i koszulę na ślub. Szukam teraz sklepu (raczej online wolę zamówić) wartego uwagi, gdzie będę mógł dokupić dodatki. Może macie jakieś do polecenia, gdzie są dobrej jakości skarpety, poszetki, krawaty, paski itd? Może gdzieś trwa jakaś promocja warta uwagi?

EDIT: Dodam, że raczej zależy mi na polskich sklepach/firmach które mają oddziały w polsce. Ślub już niebawem, a niekiedy z zakupami online można nietrafić, a czas zwrotu może być spory.

Przede mną chrzciny. Nie chciałbym ubierać granatowego garnituru, głównie przez fakt, że impreza odbywać się będzie na ogrodzie o wczesnej porze, dlatego też pomyślałem o uzupełnieniu garderoby o ciekawą marynarką. Na oku mam Sanremo od Milera, ale może znajdzie się jeszcze coś ciekawego u innego producenta?

marynarka 2.jpg

Witam,

Jestem na etapie kompletowania stroju Pana Młodego. Mam już:

Garnitur Lantier:

https://vistula.pl/garnitur-serge-t-lantier-4

Lotniki Patine:

https://patine.pl/wholecut-black-77022.html

Kamizelkę Lindbergh:

https://www.zalando.pl/lindbergh-waist-coat-for-checked-suit-kamizelka-grey-check-lg522a01r-c11.html

Proszę Was o poradę, szczególnie w kontekście dopasowania garnituru (jest jeszcze przed przeróbkami krawieckimi). Chciałbym również prosić o pomoc w wybraniu koloru krawata. Myślałem nad butelkową zielenią, ale krata na kamizelce ma odcienie niebieskiego, więc nie wiem czy będzie pasować. Może w takim razie jakiś jasny niebieski ?

Chcę zamówić koszulę Charles Tyrwhitt z kołnierzykiem extreme cutaway:

https://www.ctshirts.com/intl/extra-slim-fit-white-non-iron-twill-extreme-cutaway-shirt/FON0669WHT.html?cgid=shirts-extra-slim-fit-shirts#prefn1=season&prefn2=status&prefv3=extreme_cutaway&prefv1=AW19&prefv2=new|continuity|terminal&prefn3=webCollarType&tib=TIB-Extra-slim-fit-shirts&cgid=shirts-extra-slim-fit-shirts&start=1

Co myślicie o krawatach z CT ? Jak z ich jakością ? Wstępnie wybrałem taki w kolorze sky blue:

https://www.ctshirts.com/intl/sky-and-white-classic-stain-resistant-textured-spot-tie/TIC0893SWT.html?cgid=ties

Czy krawat w kropki będzie odpowiedni, czy lepiej poszukać gładkiego ?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc !

Pozdrawiam

IMG_9314.thumb.jpg.b7eb96ca669fc0b1f2221d5e7f8aa46f.jpg  IMG_9323.thumb.jpg.5288f61b6a81a9f85dcbb0eda596ebfc.jpg  IMG_9318.thumb.jpg.d63a6ac7cb9bc151fc6bb8e927960df7.jpg  IMG_9328.thumb.jpg.ed659f3a6616f536d3b54c3002cb2df2.jpg  IMG_9333.thumb.jpg.1cd904ecdf9b7901658a1dc21074d243.jpg  IMG_9329.thumb.jpg.261135f49771f84dd5ca3747cb09d636.jpg  IMG_9332.thumb.jpg.c3d57bfa5f9e128cf720185b08649a92.jpg

@mosze dziękuję za Twoją opinię. Poza rzeczami, które wymieniłeś myślałem także nad taliowaniem marynarki. Fałdy na plecach to po prostu ułożenie marynarki w momencie robienia zdjęcia, nie trzeba nic przy tym kombinować ? Mógłbyś coś doradzić w kwestii krawata ? Miałeś styczność z tymi od CT ?

Pozdrawiam

Warto zabrać marynarkę do kompetentnej krawcowej i ona oceni, co jeszcze można poprawić - np fałdy na plecach, nadmiar w talii, o ile jest.

Krawat - tutaj jest problem, ja zawsze oceniam dopasowanie kolorystyczne na żywo. Po prostu wieszam rzeczy na wieszaku i patrzę, czy mi to gra. Ja bym poszukał inspiracji w sieci.

@kolekcjoner21 dzięki za opinię. Zdaję sobie sprawę ze składu materiałowego owej kamizelki, jednak po zamówieniu kilku różnych modeli (jednorzędowe, dwurzędowe, wełniane) uznałem, że ta wygląda w tym zestawie najlepiej. Po czym wnioskujesz, że kamizelka jest za krótka ? W poradnikach, które można znaleźć w internecie jest napisane, że odpowiednia długość kamizelki to sięgająca do pasa spodni, aby nie odsłaniała koszuli. Wydaje mi się, że w moim przypadku tak właśnie jest ...

Pozdrawiam

[mention=4214]kolekcjoner21[/mention] dzięki za opinię. Zdaję sobie sprawę ze składu materiałowego owej kamizelki, jednak po zamówieniu kilku różnych modeli (jednorzędowe, dwurzędowe, wełniane) uznałem, że ta wygląda w tym zestawie najlepiej.

Może i ta kamizelka wygląda najlepiej, ale jej skład to nie kwestia teoretycznej zgodności z jakimiś zasadami, a bardzo praktyczna - na weselu się w niej ugotujesz bo nie będzie przepuszczać żadnego powietrza.
  • Oceniam pozytywnie 3

• 8 months later...

Cześć,

jestem na etapie doboru elementów swojego stroju ślubnego i proszę Was o kilka podpowiedzi. Poniżej to, co wstępnie wybrałem.

1. Garnitur: 

SuSu Lazio

https://eu.suitsupply.com/pl/lazio-classic/garnitur-lazio%2C-granatowy/C2778M-S.html?cgid=lazio-classic&prefn1=colorID&prefv1=blue&pdp=true

SuSu Washington 

https://eu.suitsupply.com/pl/washington-classic/garnitur-washington%2C-granatowy/P6036.html?cgid=washington-classic&prefn1=colorID&prefv1=blue&pdp=true (na zdjęciach wydaje się odrobinę za ciemny)

https://eu.suitsupply.com/pl/washington-classic/garnitur-washington%2C-granatowy/P6037.html?cgid=washington-classic&prefn1=colorID&prefv1=blue&pdp=true

Czy przy wzroście 186 cm powinienem już celować w dłuższą rozmiarówkę? Obawiam się o długość marynarki. Jestem bardzo szczupły więc rozm. 48 to max.

Czy poza mocniejszym taliowaniem Waschington różni się czymś jeszcze od Lazio? Nie ukrywam, że najbardziej podoba mi się pierwsza propozycja. Dodam, że ślub planowany jest na koniec sierpnia i nie chciałbym się ugotować. 

2. Kamizelka:

ZR dwurzędowa PoW - mam nadzieję, że trafię z rozmiarem, bo bardzo mi się podoba.

https://zackroman.com/kamizelka-w-krate-ksiecia-walii-dwurzedowa

3. Buty:

Czarne Oxfordy Yanko lub Berwick - zobaczymy na co pozwoli budżet. 

4. Koszula:

Tutaj ciężko mi o punkt zaczepienia.

Gdzie szukać przy budżecie ~500 zł? Klasyka- koszula biała, mankiety na spinki i kołnierzyk włoski. Kusi mnie też pin collar lub tab collar.

5. Krawat:

Granatowa lub zielona Grendyna

np. https://zackroman.com/grenadyna-fina-classic-blue

6. Szelki? Nigdy nie próbowałem- chciałbym spróbować teraz (awaryjnie będę miał pasek). Kolor granatowy? Czym się kierować przy wyborze? Jakieś obostrzenia co do noszenia razem z kamizelką?

Dodatkowo szukam sprawdzonego krawca w Krakowie/okolicach do ewentualnych poprawek w/w elementów. 

Wszystko co wybrałeś jest jak najbardziej OK. Garnitur Lazio (ten pierwszy) jest według mnie najlepszy, bo najbardziej formalny. Krój Washington jest bardziej taliowany i ma dłuższe marynarki niż Lazio. Ciężko doradzać rozmiar, ale ja przy wzroście 191 noszę longi, a też jestem szczupły. Jeżeli chodzi o formalne koszule to ja na swój ślub, który był 7 lat temu kupiłem koszulę w Albione. Do tej pory nie znalazłem tak fajnej tkaniny, a tą koszulę zakładałem na każdą formalną okazję. Ostatnio byłem w ich sklepie i nadal mają ją w sprzedaży, więc sprawdź tam. Natomiast budżet masz na tyle duży, że możesz coś uszyć na miarę.

• Oceniam pozytywnie 1

@Piramidowy

Weź Lazio spośród podlinkowanych. Ewentualnie, jeśli masz większy budżet, zawsze możesz skorzystać z ich oferty szycia na zamówienie, koszt od 1900 zł (za granatową 110's z Redy), więc 50 więcej niż Washington, który podlinkowałeś, a masz kilka opcji personalizacji - m.in. guziki, podszewka, wybór różnych krojów spodni, marynarek, kamizelek. Biorąc ślub, sam skorzystałbym z tej opcji najpewniej.

W kwestii koszuli, ja jestem zadowolony z koszul Charles Tyrwhitt, co prawda nie mają chyba tab/pin collar.

Szelki najbezpieczniej wybrać granatowe lub białe z białymi skórzanymi wykończeniami, nierozciągliwym przodem i gumowanym tyłem. Generalnie do garniturów z kamizelka powinno nosić się szelki zamiast paska.

A ja bym wziął tego Washington'a P6036, moim zdaniem nie jest za ciemny, wręcz takiego koloru powinien być formalny garnitur. Problemem może być tylko wyraźniejsza faktura materiału ale to bym ocenił na żywo. Washington'y mają też dłuższe marynarki niż Lazio/Havany więc przy Twoim wzroście nawet 48 może zdać egzamin. 
Ale i tak bym na Twoim miejscu zamówił 2 sztuki Washington'a w rozmiarach 48 i 94 oraz 2 sztuki Lazio w rozmiarach 48 i 94 i wstawił tutaj zdjęcia do oceny (jeśli możesz pozwolić sobie na zamrożenie 8k), niepasujące 3 sztuki do zwrotu. 

Szelki granatowe lub białe, wedle własnego upodobania.

Zmniejszyłbym budżet na koszulę do 250-300zł i wziął Macaroni Tomato/Milera/ZR/Poszetkę. Koszula ma być biała, na spinki i dobrze dopasowana. 

Zaoszczędzone na koszuli pieniądze dorzuciłbym do budżetu na buty. 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Przy wzroście 186 cm i odpowiednio długich rękach możesz zapomnieć o rozmiarze regular w SuSu - w szczególności o 48-ce. Rękawy będą przeraźliwie za krótkie.
Celuj w 94-ki.

Podobny problem będziesz miał z wymienionymi wyżej koszulami, o ile rozmiar Twojego kołnierzyka to coś rzędu 39.

Wszystko to przy założeniu, że chcesz wyglądać "klasycznie" a nie jak modele SuSu...

• Like 2