Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Przeglądałem poprzednie wpisy i myślałem, że sprawa będzie prosta. Biorę ślub (październik) i szukam garnituru, wybór padł na garnitur SuSu, Napoli Granatowy link do SuSu. Zmierzyłem się i pojawił się problem.

Moje wymiary to [cm]: 

• Klatka: 99
  • Talia: 82
  • Rękaw: 57
  • Długość pleców: 71
  • Szerokość w ramionach: 43

Z takimi wymiarami wybrałbym rozmiar garnitur o wymiarze 44, lecz problem jest ze spodniami. Moje wymiary dla spodni [cm]:

• Wewnętrzna długość nogawki: 72
  • Obwód pasa: 84
  • Szerokość w biodrach: 84
  • Obwód uda: 58

Spodnie potrzebowałbym w rozmiarze przynajmniej 50. W grę wchodziła by opcja marynarka + spodnie w innym rozmiarze, lecz u nich na stronie model Napoli i Lazio są w paski. Jest jeszcze Madison, który jest dwurzędowy i mnie nie przekonuje, oraz Havana która tutaj nie pasuje formalnością. Oczywiście cały garnitur leci później do krawca na przeróbki, lecz dodać za dużo to on tam nie doda (mowa o spodniach). Czytałem również, że spodnie w tych garniturach mają trochę zapasu, orientuje się ktoś ile tego zapasu może tam być?

Opublikowano
Witam forumowiczów. Przeglądałem poprzednie wpisy i myślałem, że sprawa będzie prosta. Biorę ślub (październik) i szukam garnituru, wybór padł na garnitur SuSu, Napoli Granatowy link do SuSu. Zmierzyłem się i pojawił się problem.
Moje wymiary to [cm]: 
  • Klatka: 99
  • Talia: 82
  • Rękaw: 57
  • Długość pleców: 71
  • Szerokość w ramionach: 43
Z takimi wymiarami wybrałbym rozmiar garnitur o wymiarze 44, lecz problem jest ze spodniami. Moje wymiary dla spodni [cm]:
  • Wewnętrzna długość nogawki: 72
  • Obwód pasa: 84
  • Szerokość w biodrach: 84
  • Obwód uda: 58
Spodnie potrzebowałbym w rozmiarze przynajmniej 50. W grę wchodziła by opcja marynarka + spodnie w innym rozmiarze, lecz u nich na stronie model Napoli i Lazio są w paski. Jest jeszcze Madison, który jest dwurzędowy i mnie nie przekonuje, oraz Havana która tutaj nie pasuje formalnością. Oczywiście cały garnitur leci później do krawca na przeróbki, lecz dodać za dużo to on tam nie doda (mowa o spodniach). Czytałem również, że spodnie w tych garniturach mają trochę zapasu, orientuje się ktoś ile tego zapasu może tam być?

Bierz marynarkę 48, w 44 nie masz szans się wcisnąć. Spodnie od tego samego rozmiaru powinny mieć wystarczający zapas do przeróbek.
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
3 godziny temu, MateuszT. napisał:

Bierz marynarkę 48, w 44 nie masz szans się wcisnąć. Spodnie od tego samego rozmiaru powinny mieć wystarczający zapas do przeróbek.

Kolega ma 43 cm w ramionach, rozmiar 48 będzie znacznie za szeroki w ramionach. Obawiam się, że przy takich wymiarach żadne RTW nie będzie leżeć dobrze. 

No chyba że kolega coś źle zmierzył. 99 cm w klatce i 82 cm w talii sugeruje dosyć atletyczną sylwetkę, co raczej wskazywałoby na ramiona 45 albo więcej cm.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Kolega ma 43 cm w ramionach, rozmiar 48 będzie znacznie za szeroki w ramionach. Obawiam się, że przy takich wymiarach żadne RTW nie będzie leżeć dobrze. 
No chyba że kolega coś źle zmierzył. 99 cm w klatce i 82 cm w talii sugeruje dosyć atletyczną sylwetkę, co raczej wskazywałoby na ramiona 45 albo więcej cm.

Założyłem, że ramiona są źle zmierzone i kierowałem się tylko klatką i talią - poprawne zmierzenie ramion na sylwetce jest prawie niemożliwe, przede wszystkim dlatego, że ten wymiar inaczej wygląda na marynarce, tym bardziej gdy ma jakiekolwiek (nawet małe) wypełnienie w ramionach.
Opublikowano
On 2017-6-23 at 2:36 PM, Jackuzzi89 said:

Wygląda bardzo zachęcająco, pozostałe produkty marki też nie wyglądają źle:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=43425478&order=m

Zastanawia mnie brak strony internetowej sklepu, na allegro sa od około roku. Ja cos na pewno zamówię, dzięki!

Ja juz zamówiłem i zobaczymy co przyjdzie. Mogę wrzucić zdjęcia na forum, bo sam nie potrafię ocenić jakości. Kontakt mailowy ze sprzedającym był całkiem ok.

Opublikowano

Proszę o ocenę, sklep/pracownia Macaroni Tomato, garnitur miałby być zamawiany MtM. Poniżej garnitur przymiarkowy (od którego z tego co czytałem dużo zależy). Zastanawiam się jeszcze nad Zarembą. Będzie to mój pierwszy garnitur zamawiany w takiej formie, potrzebuję kogoś kto mnie w jakiś sposób na pewno poprowadzi za rękę.

Ogólnie wszędzie gdzie byłem mam podobny problem - lordoza, co zauważył jeden z użytkowników tego forum.

Mam nadzieję że właściciel sklepu nie ma nic przeciwko poglądowym zdjęciom.

Marynarka.jpg

Opublikowano

Z przodu wygląda ładnie, ale chyba jest za krótka - tzn. jeśli masz prawidłowe proporcje, co sugeruje zdjęcie, to marynarka powinna zakrywać zadek (albo sięgać gdzieś do zgięcia kciuka). Linia MT Collective, sądząc z podanych na stronie wymiarów, ma zresztą bardzo krótkie marynarki.

Trochę gorzej jest z boku i tyłu - widać, tzn. ja wnioskuję ze zdjęć, że marynarka ma dość mocną konstrukcję ramion i w Twoim wypadku kula ramienia jest zapadnięta. Nie jest to tragedia, ale mnie się nie podoba i na pewno nie chciałbym dość drogiego garnituru z takim efektem.

Opublikowano

Z moich przygód odnośnie krawatu ciąg dalszy. Ogólnie bardzo podoba mi się koncepcja przedstawiona na blogu Mr.Vintage : http://mrvintage.pl/wp-content/uploads/2017/06/MrVintage-pl-Garnitur-ślubny-w-48-godzin-1-1.jpg. Oczywiście krawat jest niedostępny, ale nie w tym rzecz. 

Czy ktoś widział gdzieś podobny krawat? (lub ciemniejszy szary)

W międzyczasie znalazłem też trochę inny krawat (koncept zielony z granatowym zamiast szarego), liczę na waszą opinię:

krawat_ziel_gran.png

Opublikowano
18 godzin temu, mosze napisał:

Z przodu wygląda ładnie, ale chyba jest za krótka - tzn. jeśli masz prawidłowe proporcje, co sugeruje zdjęcie, to marynarka powinna zakrywać zadek (albo sięgać gdzieś do zgięcia kciuka). Linia MT Collective, sądząc z podanych na stronie wymiarów, ma zresztą bardzo krótkie marynarki.

Trochę gorzej jest z boku i tyłu - widać, tzn. ja wnioskuję ze zdjęć, że marynarka ma dość mocną konstrukcję ramion i w Twoim wypadku kula ramienia jest zapadnięta. Nie jest to tragedia, ale mnie się nie podoba i na pewno nie chciałbym dość drogiego garnituru z takim efektem.

Dziękuję za komentarz.

Co do dlugości w MTM byłaby wydłużona, zgoda. Właśnie tyl i bok mi się nie podoba, z tyłu ponoć można zebrać materiał. Mimo wszystko pozostają barki które też idealne nie są.

Opublikowano

Witam was ponownie. Wczoraj dostałem garnitury i mam zdjęcia. Jeżeli moglibyście zerknąć na nie i się wypowiedzieć, to byłbym wdzięczny. Z moich odczuć rozmiar 46 jest za mały w klatce i spodnie są w udach chyba za bardzo obcisłe, jednakże marynarka w ramionach i na długość lepiej leży. Tak, jak wspominałem wcześniej, garnitur tak czy siak idzie do krawca, chyba że poprawki w rozmiarze 48 będą zbyt ogromne i nie będzie to miało sensu...

Z lewej rozmiar 48, z prawej rozmiar 46.

Rozmiar 48Rozmiar 46

Rozmiar 48Rozmiar 46

Opublikowano

Mnie krawat się bardzo podoba. Ale jeśli sam nie jesteś w stu procentach pewien, to przeszukaj jeszcze sklepy internetowe grunt, żebyś się sam czuł najlepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
1 hour ago, Jackuzzi89 said:

Mnie krawat się bardzo podoba. Ale jeśli sam nie jesteś w stu procentach pewien, to przeszukaj jeszcze sklepy internetoweemoji4.png grunt, żebyś się sam czuł najlepiej.

Dla mnie idealnie wyglada ten z bloga Mr.Vintage (oczywiscie nie jest dostepny, a ciezko znalezc cos podobnego): http://mrvintage.pl/wp-content/uploads/2013/06/MrVintage-pl-Garnitur-ślubny-w-48-godzin-2_.jpg

EDIT:

Nawet znalazlem fajne krawaty ale nie sa jedwabne:

https://www.otaa.com/collections/navy-blue-polka-dot-ties/products/grey-with-navy-blue-polka-dots-tie

https://www.otaa.com/collections/navy-blue-polka-dot-ties/products/grey-with-oxford-navy-blue-polka-dots-necktie