Skocz do zawartości

Kamizelka - dyskusje i porady

zaki

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem nad granatową  marynarką, a koszulą taką - http://www.ctshirts.com/men's-shirts/men's-dress-shirts/Sky-gingham-check-classic-fit-shirt?q=usddefault||sc159sky|||||||||||||&page=4. Dodatkowo posiadam popielatą kamizelkę  i też nie mam pojęcia z czym ją zestawić. Może marynarka w pepitkę i granatowe spodnie? Pozdrawiam

• 9 months later...

Witam serdecznie,

Mam bardzo pilną prośbę. Zastanawiam się intensywnie od dłuższego czasu nad wyborem kamizelki. Chcę aby kamizelka była uszyta z tego samego materiału co garnitur lecz mam pewne wątpliwości co do ilości guzików (5 czy 6?) oraz nad tylną częścią kamizelki. Zaznaczę, że materiał który mi się podoba to kolor szary, jasny szary. I teraz jak to jest? Tył ma być z "podszewki" w kolorze czarnym czy w kolorze garnituru ale np trochę ciemniejszy szary, czy może cała kamizelka ma być z wełny (przód jak i tył). Wiem, że był podobny wątek lecz nie jestem nim w pełni zadowolony. Proszę o szybką wypowiedź kogoś kto udzieli mi informacji kiedy kamizelka może być taka a kiedy taka i dlaczego?

PS: Nie wiem czy istnieją w ogóle jakieś zasady dotyczące kamizelek ale jeśli tak to proszę o pomoc :)

Pozdrawiam,

Mateusz.

Kamizelki z tyłem z materiału się nie nosi już. Chyba że chcesz uszyć z innego materiału, do noszenia bez marynarki.

Co do podszewki to tutaj można szaleć do woli że wzorami, bo jej i tak nie widać, a zawsze strój jest ciekawszy kiedy zamiast poprawnego koloru, masz coś bardziej ekscentrycznego pod siebie.

Pamiętaj by kamizelka nie była pod samą szyję, tylko miała w miarę duże wciecie, wtedy w większości wypadków to lepiej wygląda.

No i to musi być dokładnie ten sam materiał, najlepiej cięty z tej samej belki, bo różnice są czasami nawet między dwoma belkami tego samego probnika.

• 1 month later...

W tej kwestii chodzi o mój ślub :) Domyślnie przyjąłem, że będzie ona jednorzędowa, ale trafiłem na artykuł ze wspomnieniem o dwurzędowej, więc zastanawiam się, czy jeśli będzie użyta "jednorazowo" to czy nie uszyć dwurzędowej. Czy jednak jednorzędowa będzie miała szersze zastosowanie?

• 3 weeks later...

Witajcie,

Chciałbym uszyć sobie zdekompletowaną kamizelkę dwurzędową do zestawu koordynowanego. Czy ktoś mógłby polecić krawca w Warszawie? Przy czym zaznaczam że nie dysponują gotówką na miarę "bogatego" bespoke, więc chciałbym to zrobić w miarę budżetowo, aczkolwiek kompletnie nie wiem jakie są ceny w stolicy.

Chciałbym też samemu kupić materiał. Czy moglibyście coś polecić? Ja zastanawiałem się nad jakimś szarym, kraciastym lub w jodełkę tweedem, aby było w miarę uniwersalnie.

• Oceniam pozytywnie 1

• 3 weeks later...
  • 6 months later...

Panowie,

odkopuje trochę wątek bo tutaj najprawdopodobniej moje pyt. będzie najbardziej pasować.
Z tego co przeczytałem w tym wątku nie wynika jasno, że kamizelka jednorzędowa jest bardziej formalna od dwurzedowej.
Jak to z tym jest?

Szyje własnie u krawcowej - kamizelke dwurzędową (akurat krawcowa miała ciekawy wzór). Szara Krata Księcia Walii, model coś w deseń tego co na zdjęciu, aczkolwiek cały zestaw będzie zdecydowanie b. formalny. ;) Kamizelka będzie uszyta z tego samego materiału co garnitur.
Do tego klasyczny granatowy garniak (prawodpoodbnie ss). Czyli zestaw ostatnio czesto polecany też na tym forum na śluby (ja w roli świadka).

1. Co sądzicie o pomysle dwurzędówki zamiast jednorzedowej? (osobiście bardziej mi sie podoba) Czy podwyższy ona mimo wszystko formalność zestawu?
2. Czy klamra z tylu "podpinająca" plecy, jest konieczna? Najchętniej bym z niej zrezygnował.

edit: ach dzisiaj ew. mogę ejszcze się rozmyślic i zmienić wybór na uszycie jednorzedówki.

post-5364-0-14925800-1440059772_thumb.jp

Jezeli chodzi o formalnosc jedno- i dwurzedowej kamizelki, to wydaje mi sie, ze nie istnieje zadne rozroznienie, ktora uchodzi za bardziej formalna. We fraku i smokingu rowniez stosuje sie zarowno jedno- i dwurzedowe kamizelki, natomiast wg mnie w przypadku garnituru najbardziej formalna bedzie ta kamizelka, ktora zastosuje sie do trzyczesciowego garnituru wizytowego/wieczorowego wykonanego w calosci z tego samego materialu, bez roznicy, czy bedzie to jedno- lub dwurzedowa kamizelka.

Spotkalem sie natomiast z opinia, na blogu formalstyle.blogspot.com w wpisie o nieformalnym stroju dziennym, ze zdaniem autora kamizelka jednorzedowa uchodzi za bardziej formalna, zas dwu- jest rzadziej spotykana przez co mniej sztampowa.

Podsumowujac, to raczej kwestia gustu, jaka dla siebie wybierzesz. Mi takze podobaja sie kamizelki dwurzedowe, zwlaszcza z klapami ostrymi.

Natomiast w przypadku tylnej klamry, szyje sie kamizelki bez niej, jednak czy jest ona konieczna, czy raczej spelnia funkcje bardziej dekoracyjna, ciezko mi stwierdzic. Na pewno bez niej bedzie bardziej nietypowa, zas z nia, zdaje mi sie, blizej klasyki.

• Oceniam pozytywnie 1

Niepokoi mnie sformułowanie - z tego samego materiału - mam nadzieję, że nie celujesz w to, aby kamizelka została doszyta do garnituru z "bardzo podobnego materiału"? Zawsze będzie widać, że to nie do kompletu.

Zapięcie z tyłu jest praktyczne - można poluźnić lub zacisnąć kamizelkę o parę dobrych cm (w przeciwieństwie do gurtów na spodniach, które niby też do tego służą, a prze fakt, że pasek widać, rolują materiał i tworzą efekt zaciśniętego wora). Kamizelka powinna ściśle przylegać do ciała, ale np. po dłuższym weselu przydałoby się ją poluźnić trochę. 

Dwurzędówkę jest trudniej zrobić, bo jednorzędową można robić taśmowo, dwurzędowa musi być pod konkretną sylwetkę i łatwo o zepsucie całego efektu. 

• Oceniam pozytywnie 1

Dziekuję Panowie,
rozjaśniliście moje wszystkie watpliwości.

Bartosz U

własnie z klapami w szpic szyję.

Caporegime,
nie najwidoczniej źle sie wyraziłem. Kamizelka kontrastowa krata KW (tkanina kupiona w Łomiankach ;) ) - garnitur granatowy SS.
Poprosze zatem o "doszycie" klamry, może rzeczywiście się przydać.

• 4 weeks later...