Konrad85 Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Wreszcie dotarła! Po niecałym tygodniu. Koszt 300 zł - odrobinę mniej niż jednorzędowe kamizelki dove grey dostępne w polskich salonach ślubnych. Jedyne praktycznie zastrzeżenie, jakie mam, to zbyt blisko rozstawione rzędy guzików. Być może wprowadzę tu małą poprawkę. Od tej na zdjęciu różni się kolorem guzików - ja mam zbliżone do koloru wełny. Najciekawsze jest jednak to, że ta kamizelka może być zapinana na 2 strony. I nie wiem teraz, która to ta "koszerna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Zapinasz na tę samą stronę, co marynarkę. Odwrotnie zapinają kobiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad85 Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Zapinasz na tę samą stronę, co marynarkę. Odwrotnie zapinają kobiety. Tylko żartowałem W dalszym ciągu jednak nie rozumiem, czemu kamizelka jest dwustronnie zapinana. To raczej nie jest model unisex... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luc Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Zbroi nie nosiło się na na cienką bieliznę, tylko na gruby kaftan, którego zadaniem było wytracanie energii ciosu. Kaftany takie szyte były ze skóry bawolej (buffalo skin), która miała naturalny beżowy kolor. Po załatwieniu spraw honorowych i zdjęciu zbroi rycerz zasiadał do uczty, ale przedtem nakładał na ów kaftan wierzchni strój (przodka marynarki żakietowej), który to wierzchni strój miał oczywiście inny niż kaftan, bardziej "elegancki" kolor. Te kaftany są przodkami ("archetypami") kamizelek, a najbardziej klasyczny kolor kamizelki do żakietu to właśnie "buff", czyli beżowy kolor (od "buffalo"). To by wyjaśniało tą kwestię, tylko że dlaczego w takim razie najbliższy archetypowi kolor kamizelki jest zarazem najmniej formalny? A skoro na jakiejś podstawie wprowadzono zmiany i dodano możliwości w postaci kamizelek szarej i czarnej, to dlaczego takich kolorach, a nie w kolorze marynarki (jaskółki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Szara kamizelka jest tak samo formalna jak płowa, no i istnieją mniej formalne kolory, jak np. mój ulubiony lawendowy. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 1 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2013 "Wprawdzie Panowie zastosowali pas, to jednak jego efekt jest słaby (ze względu na niższe umiejscowienie). Ci przystojni Panowie po zapięciu marynarek smokingu wyglądaliby jak książęta. Po rozpięciu marynarki wyglądają jak nieokrzesana grupka, korzystająca z prawa do sprezzatury. W istocie dlatego, że magia białej koszuli przestaje działać. Koszula biała jest magiczna, gdy ma kształt litery "V". Bo jak patrzymy na "V" białej koszuli, to przyciąga nasz wzrok górna część, czyli twarz. Po rozpięciu marynarki i przy braku kamizelki (albo chociaż wysokiego pasa) uwagę zaczyna przyciągać brzuch i okolice pasa. A za co one się uważają, skoro najważniejszy jest ich właściciel reprezentowany przez aparycję? ciach I na koniec pewna podstawa: kamizelka bynajmniej nie jest po to, żeby można było w razie potrzeby zdjąć marynarkę. Rola kamizelki jest zupełnie inna i mam nadzieję, że powyższy wpis to klarownie wyjaśnia." http://mrmlody.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbej Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Witam, Panowie, krótkie pytanie: kamizelka do garnituru trzy częściowego z podszewką z tyłu, czy cała z wełny? Są tu jakieś zasady, czy po prostu korzystam z dobrodziejstwa bespoke i zlecam zrobienie kamizelki jak mi się podoba? -- Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Witam, Panowie, krótkie pytanie: kamizelka do garnituru trzy częściowego z podszewką z tyłu, czy cała z wełny? Są tu jakieś zasady, czy po prostu korzystam z dobrodziejstwa bespoke i zlecam zrobienie kamizelki jak mi się podoba? -- Pozdrawiam, Marcin Ja wiem, że to odpowiedź nie wprost ale może pomoże. Co do kamizelek to nie wiem do jakiej przeszłości się odwołujemy. Pierwotnie były one szyte z jedwabiu dla arystokracji, a kamizelki wełniane były noszone przez robotników, bo mają lepsze własności termoizolacyjne. W latach 30. XX w. inteligencja nosiła garnitury, w których kamizelki miały wełniane przody a plecy były jedwabne. Do tego dochodziły spodnie z wysokim stanem na szelki. Üxküll http://macaronitomato.blogspot.com/2011 ... krate.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marbej Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Dziękuję Pirat, za odpowiedź. Wychodzi chyba na to, że mogę zrobić i tak i tak Wybiorę chyba jednak podszewkę na plecach - mniej będzie grzać -- Pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalm1969 Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Dziękuję Pirat, za odpowiedź. Wychodzi chyba na to, że mogę zrobić i tak i tak Wybiorę chyba jednak podszewkę na plecach - mniej będzie grzać -- Pozdrawiam, Marcin Nie ma raczej sensu robić kamizelki z materiałem na plecach. Albo podszewka, albo w ogóle brak pleców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 A jak wygląda kamizelka "bez pleców"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Frakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalm1969 Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Nie tylko frakowa, widziałem takie do smokingu. Bez problemów można taką uszyć do garnituru. Przecież marynarki i tak nie ściągamy. Plusy są termiczne. Minus - materiał gorzej się układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Dziękuję Pirat, za odpowiedź. Wychodzi chyba na to, że mogę zrobić i tak i tak Wybiorę chyba jednak podszewkę na plecach - mniej będzie grzać -- Pozdrawiam, Marcin Nie ma raczej sensu robić kamizelki z materiałem na plecach. Albo podszewka, albo w ogóle brak pleców. Czemu nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalm1969 Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Nie ma raczej sensu robić kamizelki z materiałem na plecach. Albo podszewka, albo w ogóle brak pleców. Czemu nie ma sensu? Nie ma sensu raczej Tak mi się wydaję. Gdzieś czytałem Dr. Kilroya, że kamizelki robiło się zawsze z podszewką (tradycja), a do tego nie ściąga się marynarki. Po co więc materiał z tyłu? Pewnie po to, żeby było jeszcze cieplej. Dlatego zostawiłem "raczej" A mogą być jakieś inne powody poza większym ogrzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Kamizelka z plecami ma sens, kiedy ma służyć do noszenia bez marynarki, do bardzo nieformalnych zestawów. Sam o takiej myślałem, np z flaneli, co by wyglądała jak bezrękawnik. I była realnym dociepleniem marynarki na wiosnę/jesień, kiedy za zimno na samą marynarkę, ale za ciepło jeszcze na płaszcz. Bo de facto kamizelka w trzy częściowym garniturze spełnia teraz tylko funkcję dekoracyjną. Czemu jednak się takich nie szyje? Za ciepło jest teraz w pomieszczeniach no i trzeba kupić dodatkowy metr materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Capo, właśnie kupiłem materiał na taką, o jakiej piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 A wybrałeś już model? Myślałeś może nad opcją uszycia z zasłoniętymi guzikami, bądź większymi ale 3-4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalm1969 Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 A chyba, że tak Ale w wypadku kamizelki frakowej/smokingowej/garniturowej materiałowe plecy (nie-podszewkowe) są chyba niepotrzebne, bo takie kamizelki nie będziemy nosić bez marynarki? Chyba, że myślicie, że da się zrobić taką kamizelkę garniturową, która jednocześnie podziała jak taki bezrękawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 A wybrałeś już model? Myślałeś może nad opcją uszycia z zasłoniętymi guzikami, bądź większymi ale 3-4? Chciałbym uszyć do spodni Bedford Cords o takiej strukturze rudą kamizelkę ze sztruksu o odrobinę grubszych pasach. Kolor jest piękny. Przeglądam sieć w poszukiwaniu inspiracji, mam kilka pomysłow (na kompie w pracy), ale jak sam zauważyłeś przy moim 3 częsciowym zamówieniu, z koncepcją na kamizelkę u mnie na bakier. A myślałem dokładnie pod tym kątem, co Ty, w zastępstwie bezrękawnika. Na zimniejsze dni: wełniaki, szyta kamizelka i kurtka pikowana mogą ciekawie wyglądać. Pokażesz fotkę z zasłoniętymi guzikami i 3-4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Zdjęć nie posiadam, to póki co moja taka własna koncepcja, ale schowane guziki miałby być na takiej samej zasadzie, jak w przypadku płaszczy. Do tego tylko dwie dolne kieszenie, ale z patkami. Tutaj zdjęcie jak powinno moim zdaniem wyglądać zapięcie z tyłu: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSuiKtMgAR1dX-oIZJJURNztv_l89fRqeHCqJ35EVmJ-qfuwQqQ I symulacja różnych wariacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 18 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2013 Kamizelka z wełnianymi plecami ma sens tylko wtedy, gdy naprawdę obawiamy się zimna. Kamizelka z plecami "podszewkowymi" to standard. Natomiast kamizelka bez pleców, poza raczej standardowymi kamizelkami wieczorowymi, to raczej mało stosowane rozwiązanie. Teoretycznie, o ile nie mamy zamiaru zdejmować marynarki, jest to w porządku. Gorsze ułożenie materiału można do pewnego stopnia wyeliminować, korzystając z konstrukcji zwykłej kamizelki, jednak z dużym otworem na plecach. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2013 Teoretycznie, o ile nie mamy zamiaru zdejmować kamizelki, jest to w porządku.Ee tam, jak zdejmiemy kamizelke to wtedy bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 19 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2013 Ahh, dziękuję. Pamiętam, że pisałem wczoraj o "koszuli z wełnianymi plecami", ale w porę to poprawiłem. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 28 Luty 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2013 Panowie mam pytanie z kategorii - nazwijmy ją - krawiecka ekwilibrystyką. Czy można uszyć kamizelkę z marynarki? Mam w szafie świetną, ale bardzo przestarzałą marynarkę mojego ojca. Marynarka wykonana jest z porządnego materiału: alpaka i kaszmir, który bardzo podoba mi się kolorystycznie (windowpane beż). Od dłuższego czasu myślę o uszyciu kamizelki, a ten materiał to jet to czego szukałem. Zastanawiam się czy jest w ogóle taka możliwość. Sam sobie odpowiadając myślę, że jeżeli jest to możliwe, to pewnie dużo zależy od tego jak krojona jest marynarka. A może moje pytanie jest całkowicie bez sensu? Proszę o opinie. Dodam, że w kwestii bespoke jestem zupełnym nowicjuszem. Pozdrawiam, nynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi