Wincenty Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Tak wygląda skóra cordovan na moich butach: https://imageshack.com/i/exqXsNo6j https://imageshack.com/i/idarQ981j W jaki sposób mam doprowadzić do lustra i gładkiej faktury. One są miejscami jak zamsz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 26 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Jak wcześniej w tym wątku. Stosunkowo twarda szczotka + miękka szmatka. Czasem można wspomóc się niewielką ilością Cordovan Cream Saphir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 26 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Mam to samo co Wincenty, tylko na mniejszą skalę. Szczotka plus szmatka nie pomaga, wręcz po szmatce (naprawdę miękkiej, firmowa od Lodinga) to się nasiliło. Pomaga, ale tylko częściowo i jakiś czas, krem. Próbowałem skórki od banana, nie działa albo nie umiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 26 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2014 Moje po kilku hard-core wyprawach miały to samo, ale udało się dojść do ładu za pomocą kremu, szczotki i szmatki. Jeżeli nie idzie, to może iść drogą tych, którzy niespecjalnie słuchają producenta skór i wspomagają się jednak woskiem? Tu z woskiem ładnie wyszło: http://shoeshinecoach.wordpress.com/2012/07/18/dinkelacker-herrenschuhe-cordovan-oxblood-vorher-nachher-pflege-shoe-shine-coach-frankfurt-schuhpflege-schuhputzer/ Więcej podobnych przykładów na powyższej stronie. Nie mam jeszcze niestety doświadczenia z jelenią kością. Ktoś może próbował? Chłopaki ze Styleforum również nie stronią od kremu i wosku przy Cordovanie: http://www.styleforum.net/t/228153/the-official-shoe-care-thread-tutorials-photos-etc/1560 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 27 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 Mam pytanie - czy ta szczotka: http://patine.pl/szczotka-do-czyszczenia-polerowania-saphir-medaille-d-or.html Ma odpowiednie włosie do polerowania cordovanu, czy macie w swojej ofercie coś twardszego? Do tej pory używałem tej, ale szczerze mówiąc ręka się potwornie męczy przy ostrej polerce, zanim pojawi się pożądany efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 27 Grudzień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2014 Powinna być OK, choć mi najlepiej pracuje się nie tyle twardszą, co większą http://multirenowacja.pl/szczotka-do-czyszczenia-butow-saphir-duza-21cm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smamaj Napisano 28 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2014 U mnie w przypadku cordovanu sprawdza się szczotka firmy bama, ma bardzo twarde włosie w porównaniu np. szczotkami Pana Ryszarda z poznańskiej. U mnie najlepiej sprawdza się krem po 5 minutach szczotka a na końcu szmatka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwonag Napisano 3 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2015 nie tylko cordovan tak reaguje na deszcz. Mam "zwykłe" Yanko i po 1 minutowej mżawce mam buty całe w malutkich purchlach. jeden problem to jak to usunąć, ale drugi ( o którym ktoś już wspominał) to sytuacja, kiedy deszcz dopada nas na początku dnia, wtedy cały dzień chodzimy w wątpliwej urody obuwiu, a przecież również dla urody to obuwie kupujemy.A jakbym miała patrzeć na pogodę to moje śliczne buty powinnam zamknąć w gablotce, a ja chcę się z nich cieszyć na nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 4 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2015 @iwonag, skóry cielęce to skóry delikatne, zatem na mokre warunki trzeba je przygotować. Zazwyczaj krem + pasta woskowa wystarczają. Jeżeli mało, a nie zależy na połysku oraz nie boimy się przyciemnienia skóry - wielu stosuje z zadowoleniem Dubbin. Ewentualnie Tarrago Nano Protector (również gubi połysk). Ważne: Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. No, ale to wszystko przewałkowane mamy w zasadzie tu: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2814-piel%C4%99gnacja-obuwia-zasady-og%C3%B3lne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwonag Napisano 4 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2015 @iwonag, skóry cielęce to skóry delikatne, zatem na mokre warunki trzeba je przygotować. Zazwyczaj krem + pasta woskowa wystarczają. Jeżeli mało, a nie zależy na połysku oraz nie boimy się przyciemnienia skóry - wielu stosuje z zadowoleniem Dubbin. Ewentualnie Tarrago Nano Protector (również gubi połysk). Ważne: Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. No, ale to wszystko przewałkowane mamy w zasadzie tu: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2814-piel%C4%99gnacja-obuwia-zasady-og%C3%B3lne/ przed pierwszym wyjściem zastosowałam renowator i krem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 5 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2015 Ja używam z włosia świńskiego; końskie moim zdaniem do cordovanu jest za miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2015 Yanko Cordovan zaliczyły dziś swoje pierwsze wyjście na deszcz. Tradycyjne dla skóry purchelki: Kilka minut ze szczotką oraz kremem (jeden but) i renowatorem (drugi). W zasadzie nie ma różnicy, po renowatorze cordovan chyba troszkę bardziej się błyszczy. Bardzo lubię bezobsługowość skóry, naprawdę kilka ruchów szczotką wystarczy aby doprowadzić buty do dobrego stanu. Jak widać w związku z tym, że buty nie były równomiernie zamoczone widać purchelki, na czubkach które były najbardziej zamoczone skóra się wyrównała. Po kilku wyjściach na deszcz po purchlach nie będzie śladu, tak jak w moich pozostałych butach z cordovanu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2015 Faktura skóry po wyczyszczeniu nabiera przyjemnej szlachetności, ale dostrzegam użytkowy problem z tą skórą. Wizualnie po przemoczeniu wyglądają przefatalnie i w przypadku deszczu na początku dnia obniżamy formalność swojego stroju, do poziomu stroju roboczego pracownika budowlanego. Trudno będzie je czyścić w trakcie dnia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 10 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2015 Wystarczy przetrzeć je wilgotną szmatką, a potem drugi raz suchą. Popolerować przez chwilę i powinno być git. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Sposób Niklasa: https://instagram.com/p/4brQK-NnxP/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 3 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Kilka zdjęć Meermin LWB jakoński koń w kolorze Cognac vs Yanko 659 amerykański koń w kolorze Cognac. Obie pary po nakremowaniu i szczotkowaniu. Należy jednak dodać, że Yanko już przeżyły jeden sezon zimowy w ciężkich warunkach. Natomiast Meermin tylko 2 x 5h na nogoch. Obie pary bardzo mi sie podobają. Niesty Meermin jest na kiepskiej jakości skórzanej podeszwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Jak objawia się kiepskość podeszwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 3 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Może moja opinia jest subiektywna, ale porównując do Yanko, Cheaney czy AS - podeszwy w Meerminach wypadają kiepsko. Obtarcia są spore jak na małą ilość chodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 3 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Żałuje, że nie kupiłem tych Meerminów. W moich egzemplarzach podeszwa nie jest zła, a ten model wygląda pięknie. W sierpniu spodziewam się dostawy MTO Meermina z japońskiego cordovanu i mam nadzieję, że będą to równie ładne buty. Yanko są wykonane dużo dokładniej, jednak cordovan, którego używa Meermin wygląda niesamowicie mięsiście, jak Horween z najlepszych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 3 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Japoński cordovan w Meerminach jest super, nie wspominająć już o odcieniu koniaku!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2015 Hmmm.. "Jak horween z najlepszych lat". Teraz gorszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 20 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2015 Hmmm.. "Jak horween z najlepszych lat". Teraz gorszy ? Podobno gorszy. Od poważnego szewca słyszałem, że Horween sprzedaje dzisiaj skóry, których kiedyś nie wypuściliby poza zakład. Czyli, skóry te same, proces ten sam, ale dużo większy popyt wymusza obniżanie jakości. Ale żeby było na temat… idzie deszcz więc trzeba było nakremować buty. W przypadku moich Yanko, krem do kordowanu sprawdza się rewelacyjnie. Czyści i w dużym stopniu zapobiega powstawaniu purchli. 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 9 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Osobom ewentualnie niezdecydowanym rekomenduję korzystanie z kości jelenia. Buty mam już jakiś dłuższy czas i zwłaszcza w jednym w miejscu łamania skóra zmieniła fakturę, stała się mniej gładka, wyglądało to wręcz, jakby zamsz zaczął rosnąć . Standardowe zabiegi nie pomagały (woda, szczotka) albo efekt był niewystarczający i krótkotrwały (krem). Dopiero wczoraj nabyłem kość (notabene w pewnym sympatycznym przybytku na Kruczej ) i po niej jest widoczna poprawa, mam nadzieję, że długoterminowa (co nie zmienia faktu, że skóra w tym miejscu musiała nie być całkowicie w I gatunku, jest to jakiś przyczynek do obserwacji o spadku kontroli jakości Horween). Poza tym mam wrażenie, że noski potraktowane kością i szczotką mniej przyciągają kurz, niż kiedy pielęgnowałem kremem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurov Napisano 9 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Czy mógłbys przybliżyć jak posługiwać sie kością jelenia. Jakaś mała porada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 9 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2015 Sam do wczoraj nie miałem pojęcia, ale jak się wpisze w youtube "cordovan deer bone"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi