Whitesnake Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 http://www.pediwear.co.uk/loake/products/3283.php A co ci się nie podoba w najbardziej klasycznym, brytyjskim bucie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 A zauważyłeś, że to sandały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Tak. Sam bym ich pewnie nie założył, ale podobno właśnie tak wyglądał protoplasta dzisiejszego obuwia , języki z tego co czytałem to późniejszy wynalazek. Jak na nie patrzę to staje sie ewolucjonistą jeszcze bardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan_Z Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Sama nazwa wskazuje pochodzenie, ghilie to określenie specyficznego stroju służącego do kamuflażu a pierwotnie oznaczające bodajże myśliwego. Takie obuwie właśnie przez nich było używane, po to dziurkowania, dzisiaj pełniące rolę ozdobną lecz w przeszłości praktyczną. Takie obuwie zresztą nosi się tradycyjnie do kiltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Sama nazwa wskazuje pochodzenie, ghilie to określenie specyficznego stroju służącego do kamuflażu a pierwotnie oznaczające bodajże myśliwego. Takie obuwie właśnie przez nich było używane, po to dziurkowania, dzisiaj pełniące rolę ozdobną lecz w przeszłości praktyczną. Tez o tym czytałem. Gdyby nie to praktyczne zastosowanie dziurek, nie byłoby dzisiejszych brogsów. A tak swoją droga, wersja cheaney ghilie bardzo mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 28 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2015 Zastanawiałem się, czy to nie jest rodzaj buta, którego ja po prostu nie znam, ale pierwsze wrażenie było tak bardzo na estetyczne nie, że wrzuciłem. Jeżeli tak, to proszę o informację, co to za but. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 No tę informację masz w trzech postach powyżej:) Nie idźmy z tą klasyką tak daleko, bo dziś taki but ma już głównie walor historyczny. Moim zdaniem "wrzuta" uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 Moim zdaniem nie zasługują na ten wątek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 Sam w sobie nie przystaje do dzisiejszego kanonu, ale jako protoplasta, jest źródłem piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 Umiejscowienie tych butów w tym temacie to pomyłka. Nijak sie one maja do rożnych koszmarkow, a czepianie sie tradycyjnego stroju jest słabe http://www.scottishtradingcompany.com/images/leatherghil.JPG A moim zdaniem można znaleźć ładne i atrakcyjne ghilie... http://cdn.shopify.com/s/files/1/0161/5480/files/DSC_0254_large.jpg?660 Albo te... https://duggersoflondon.files.wordpress.com/2014/03/ghillie-brogue-in-brown-by-crockett-jones.jpg 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 1. Pomimo, że granice są płynne, należy rozróżniać między klasyczną elegancją, rekonstrukcją historyczną i strojem ludowym; pierwszemu odważnemu, który opublikuje w CMDNS swoje zdjęcie w kilcie w dzień powszedni (nie podczas festiwalu) na warszawskiej czy krakowskiej ulicy, ufunduję takie buty;-) 2. Myślmy jak edukatorzy - dopiero co udało się tyle o ile zaszczepić w świadomości społecznej, jak wyglądają klasyczne, eleganckie, brytyjskie buty męskie. Skoro teraz dowiadujemy się, że mogą też wyglądać tak jak powyżej, nastąpi wysyp pierwszych postów ze zdjęciami ażurowanych paździerzy z sieciówek za jedyne 229,- para z pytaniami, czy nadadzą się na maturę. 3. O ghillie brogues Roetzel nie wspomina w ogóle, zaś Flusser wymienia je tylko w indeksie, akcentując ich znaczenie historyczne i rodowód lokalny. Z interpretacją, jakoby było to obuwie polecane dla prawników do togi na sezon letni nie spotkałem się. 4. Wątek ma tytuł żródła obuwniczej brzydoty - ja to rozumiem tak, że o ile wartość historyczną ghillie brogues należy uszanować, o tyle ich daleka od minimalistycznej koncepcja może być dla wielu "producentów" źródłem mylnie pojętej inspiracji do produkcji koszmarków opisanych w punkcie 3 powyżej. Dla mnie zatem jest to klasyczny przypadek brzydkich butów:-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 Zastanawiałem się, czy to nie jest rodzaj buta, którego ja po prostu nie znam, ale pierwsze wrażenie było tak bardzo na estetyczne nie, że wrzuciłem. Jeżeli tak, to proszę o informację, co to za but. To chyba standardowa reakcja. Kiedy pierwszy raz je zobaczyłem na wystawie sklepu, pomyślałem ze to wytwór jakiegoś nawiedzonego projektanta, który dopuścił sie zamachu na klasykę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 wersją z językiem bym nie pogardził ... no i ta zieleń Ghillie Brogues, Joseph Cheaney & Sons 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolezozole Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 czy to jest ten sam kolor czy inny? http://www.cheaney.co.uk/country-leisure/307/pitlochry-in-burnished-green-herringbone-ghillie-tie-by-cheaney zdjecia są różne, i to twoje jest bardziej zielone. i jeszcze ta podeszwa zielona .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 wersją z językiem bym nie pogardził ... no i ta zieleń Ghillie Brogues, Joseph Cheaney & Sons ] Właśnie o nich pisałem, bardzo mi sie podobają. Przymierzałem i niestety nie pasują na moją stopę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B737 Napisano 4 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2015 Na trzeźwo może być ciężko to nawet oglądać. http://allegro.pl/wloskie-buty-lakierki-slubne-aligator-eleganckie-i5115067941.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seamaster AT Napisano 5 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2015 Zestawienie opisu z aukcji z tymi "alienami" dopełnia dzieła... wystarczy trochę wyobraźni w zestawieniu tych bucików z klasycznymi zestawami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2015 Na trzeźwo może być ciężko to nawet oglądać. http://allegro.pl/wloskie-buty-lakierki-slubne-aligator-eleganckie-i5115067941.html dlatego zdjęcia sugerują używanie wraz z wódką Absolut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supratex Napisano 14 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2015 Szukając zamszowych loafersów na ebayu: http://www.ebay.co.uk/itm/Mens-New-Fashion-Fiesso-Suede-Coffee-Brown-Slip-on-Shoes-with-3-Buckles-FI-6234-/331402224738?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item4d291ca462 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 14 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2015 Chyba znalazłem "ładniejsze" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 14 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2015 Z tej samej linii: są też bezszwowe lotniki: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uke Napisano 9 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2015 ...w sumie to kto powiedział, że do Hummera czy Harleya nie pasują monki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 "Czachy" do wyrwania za stówkę http://allegro.pl/nord-elite-r-42-niespotykane-czaszka-i5279808718.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 Raczej Barker Blackbeard ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 20 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2015 Barker Black? Wysłane z mojej Candy CY104txt Proszę podeślij mi swoją instrukcję od Candy, bo w mojej nie ma o wysyłaniu maili i sms Z góry dzięki za pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi