baker Napisano 2 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2014 Baker mógłbyś wrzucić w temacie o Churchs zdjęcie Twoich butów z polished binder, chciałbym porównać skórę do mojej w monkach Westbury? Nie znalazłem tematu o marce Church's, więc pozwoliłem sobie taki topik założyć. Zgodnie z prośbą p. Filipa załączam zdjęcia butów Church's wykonanych ze skóry bookbinder nazywanej obecnie przez producenta skórą polished binder. Kupiłem te buty jakiś czas temu na Allegro, a same buty mają zdaje się co najmniej 15 lat, gdyż wewnątrz buta widnieją nazwy tylko trzech miast: Londyn, Paryż i Nowy York. Jeśli się nie mylę, to od momentu przejęcia Church's przez Prada Group (co miało miejsce w 1999 r.), do tych miast doszło jeszcze czwarte - Mediolan, a skoro w moich butach go nie ma, to musiały być one wyprodukowane przed sprzedażą firmy. Buty kupiłem niejako z ciekawości i używałem stosunkowo rzadko, ale wbrew pozorom skóra tego rodzaju ma też pozytywne strony. Jak widać po zdjęciach - jest praktycznie niezniszczalna i wyjątkowo dobrze się sprawdza w niekorzystnych warunkach atmosferycznych - deszcz, śnieg. Łamie się jednak dość brzydko i nie pozwala stopie oddychać tak, jak skóra nie pokryta żadnymi środkami chemicznymi. Na podstawie postów na forach czy blogów obuwniczych można odnieść wrażenie, że jakość butów Church's spadła po przejęciu przez Pradę, lub też cena tego obuwia wzrosła niewspółmiernie do jakości i obecnie zakup butów tej marki w cenach regularnych nie jest najlepszą opcją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 2 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2014 Czy podszewka w Twoich butach jest w całości ze skóry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Ja osobiście mam bardzo dobrą opinie na temat butów Church's. Niestety nie mogę nic powiedzięć na temat jakości przed przejęciem przez Prada, jednak uważam, że w chwili obecnej cena jest zbyt wygórowana. Podbne opinie można wyczytać na forach anglojęzycznych, gdzie jakość Church's jest oceniana pozytywnie. Przykladowe modele Consul i Diplomat, które są na mojej liscie, kosztuja 385 Funtów. Buty sa przyzwoicie wykonane, jednak cena wysoka. W chwili obecnej posiadam tylko jedną pare butow Church's, Burton Burgundy Royal Polished, i jestem z nich bardzo zadowolony. (niżej Church's; wyżej Cheaney Imperial) Jedyna wada tego modelu to tęgość G, która zmusza mnie do noszenia wkladki. Przed zakupem butów rozmawiałem z Richardem z Shoe Healer (myślę, że tego sklepu i właściciela nie muszę reklamować), który bardzo pozytywnie wypowiadał się na temat tej marki. Ostatecznie buty kupiłem w Bicester Village w Outlecie Church's za 200 GBP (wszystkie modele Church's kosztuja tam 200 GBP - są to oczywiście seconds). Moje również są z wada, co widać na zdjęciu Shoehealer.com sprzedaje ten model za 250 GBP http://www.shoehealer.com/churchs/church-burton-burgundy-royal-polished-detail Zdecywodanie polecam ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Dzięki za post o Churchs. Moje monki z bookbindera też się dosyć nieciekawie łamią, zdecydowanie lepsza jest opcja z normalnej skóry. Sama wygoda i wykonanie jest ok, choć oczywiście nie w cenie regularnej - myślę, że max 250 funtów warto dać za aktualne churchsy. Tak wyglądały przed użyciem: http://www.wdrugiejskorze.pl/churchs-westbury-czarny-mnich/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 też mam zastrzeżenia do churchów i generalnei do angielskiej półki średniej- jakość tego co widziałem i co zamawiałemi, a wszytko było 1 gatunkiem, nie była adekwatna do tego czego oczekiwałem i kwoty przy której uchybienbia nie powinny sie trafiać, a trafialy się praktycznie w każdej przesyłce, generalnie jestem zawiedziny jakością średniej klasy angielskiego obuwia; natomiast obługa klienta jest pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Pytanie - oceniami buty firmy Church's, czy konkretnie modele z polerowanej skóry? Mam 3 pary, z czego 2 użytkuję (1 para Custom Grade i jedna niższy model), z obu par jestem zadowolony - wrzucałem je wielokrotnie do "Jakie buty...". Kupiłem je okazyjnie, w zasadzie te lepsze bardzo tanio. Porządne buty, dobra skóra, lubię te, choć, paradoksalnie, czasami obcierają (to kwestia indywidualna). Skóra normalna. Żadne nie są warte swojej ceny, ale... uważam, że w segmencie ciuchowo-odzieżowym nic nie jest warte ceny wyjściowej. Faktem jest, że angielskie buty w okolicach i poniżej 200 funtów to są buty od przeciętnych do bardzo słabych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 ja mam spore zastrzeżenia do butów 300-400 funtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2014 Pytanie - oceniami buty firmy Church's, czy konkretnie modele z polerowanej skóry? Zależy co kto posiada, temat jest ogólny z założenia dotyczący wszystkich butów marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 5 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2014 Czy podszewka w Twoich butach jest w całości ze skóry? Cześć podszewki jest wykonana z lnu, co zdaje się jest praktyką stosowaną przez Church's i sposobem na obniżenie kosztów produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 5 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2014 Niech wypowie się jakiś specjalista w temacie bo mnie to nurtuje - czy to możliwe żeby w butach po 400GB szukać oszczędności w postaci wszycia części materiałowej podszewki, zamiast w całości skórzanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2014 Chyba nie, kto zresztą powiedział, że prezentowane na początku buty to linia Custom Grade? Church's lubi wpychać len do niższych linii, to wiem; moje buty (obie pary, niższa linia i CG) mają pełną skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 5 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2014 Nikt nie powiedział, aczkolwiek poprostu nigdy nie wpadłbym na to że taka marka jak Church's będzie szukać takiej głupiej w moim przekonaniu oszczędności materiałowej, nawet w liniach niższych niż Custom Grade. Church's to nie Loake, Bexley czy nawet Grenson (mam brogsy z G z częściowo materiałową podszewką) i w związku ze znacznie wyższa ceną i jakością butów wymaga się od nich czegoś innego niż od marek stojących w niższym rzędzie. Ale skoro mówisz że w Twoich butach z niższej linii jest w pełni skórzana podszewka, to może buty Baker'era to jakiś niechlubny dla firmy wyjątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 5 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2014 Tak, buty z pierwszego posta na pewno nie są z linii Custom Grade, choć informacja wewnątrz buta jest słabo widoczna i nie mogę rozszyfrować, jaki to model. Praktyka częściowego wykańczania butów innym materiałem niż skóra jest wciąż obecna; wystarczy spojrzeć na buty z serii Church's City, z których wszystkie mają informację: Lining 1/2 leather: http://www.herringshoes.co.uk/church#d161 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 7 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2014 Postanowiłem podzielić się na forum moją obserwacją dotycząca butów Church's. Producent stosuje trzy główne określenia rodzaju/wykończenia skóry w swoich butach: 1. calf leather - skóra cielęca, 2. polished binder (wcześniej bookbinder) - skóra pokryta środkami chemicznymi zapewniającymi błyszczenie, 3. patent - lakier. Załączam zdjęcia lakierków Church's (model Alastair - http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=4&shoeid=69 ). Tym razem jest to seria Custom Grade wewnątrz w całości wykończona skórą i wyprodukowana po przejęciu manufaktury przez koncern Prada (nazwa Milan na pieczęci firmowej). Oczywiście tego rodzaju buty mają bardzo ograniczone zastosowanie, a ja kupiłem je będąc tego nieświadomy. Obecnie w ogóle ich nie używam, tym bardziej, że na ostatniej imprezie straciły nieco lakieru z przodu (co widać na ostatnich zdjęciach; ja stoję na stanowisku, że to moja dziewczyna mnie podeptała podczas tańca, czemu ona jednak zaprzecza...). Jakoś nie odczuwam presji uzupełnienia tego ubytku, ale pewnie się kiedyś za to zabiorę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2014 Bardzo fajne te lakierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 7 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2014 Mam pytanie nie weim czy to dobre miejsce, choć związane z butami od Churchs. Czy okrągla nalepka na języku z literkami QC i cyfrą 2 oznacza ze buty są drugiego gatunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2014 Ciekawe, że podeszwa w lakierkach jest bardzo cienka - moje CG (w chwili obecnej na nogach) mają podeszwę grubą i solidną, na oko 8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2014 Może dlatego, że są to buty wieczorowe, raczej do użytku wewnątrz. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 8 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2014 Mam podobne zdanie, co p. xkoziol. Oto sposób oznaczenia butów Church's, które zostały uznane za 'seconds': http://img207.imageshack.us/img207/792/churchs1mb3.jpg zdjęcie ze styleforum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 8 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2014 @baker Mam podobną "rysę" w Clarksach, również polerowana skóra. Jak masz zamiar ją zniwelować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 8 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2014 Myślałem o zakupie farby na multirenowacji i po prostu zamalowaniu ubytku. Ale jeśli czyta nas p. Daniel, to pewnie coś odpowiedniego doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 8 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2014 dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 8 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2014 Na multirenowacji są te dwa produkty. Ciekawy jestem, który będzie lepszy do tych jasnych rys. Poczekamy na fachowca, może on będzie wiedział. http://multirenowacja.pl/pasta-do-skor-lakierowanych-75ml-tarrago-patent-leather.html http://multirenowacja.pl/vernis-rife-100ml-plyn-do-skor-lakierowanych-saphir.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 8 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2014 Myślałem o zakupie farby na multirenowacji i po prostu zamalowaniu ubytku. Ale jeśli czyta nas p. Daniel, to pewnie coś odpowiedniego doradzi. Zwykła farba na lakierki to nie jest optimum Polecam czarny Vernis Rife Saphir Powinien dopomóc - gdyby dało radę to proszę o foto-info zwrotne (przed/po) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 8 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2014 Jeżeli zawiodą standardowe środki do regeneracji otarć, rys na lakierkach, zawsze można je ponownie polakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi