Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam monki Bexley Cerentino w rozmiarze 41,5 (czyli 7,5 na angielskie). Długość wkładki wynosi ok 292 mm i pasują dobrze od pierwszego założenia - szczęśliwie trafiłem z rozmiarem. Stopy mam długości 273 mm według systemu esize.me w salonie eObuwie, natomiast porysowana ołówkiem na papierze 280 mm. Nosze tez loafersy Barkera 7,5 UK (idealne) i monki Berwick 8 UK (trochę luźne).

0566b41eeb91d9261b1306337564bf3f.jpg

3 godziny temu, ciasteczkowy napisał:

Ja mam monki Bexley Cerentino w rozmiarze 41,5 (czyli 7,5 na angielskie). Długość wkładki wynosi ok 292 mm i pasują dobrze od pierwszego założenia - szczęśliwie trafiłem z rozmiarem. Stopy mam długości 273 mm według systemu esize.me w salonie eObuwie, natomiast porysowana ołówkiem na papierze 280 mm. Nosze tez loafersy Barkera 7,5 UK (idealne) i monki Berwick 8 UK (trochę luźne).

0566b41eeb91d9261b1306337564bf3f.jpg

Przepraszam za offtopic: w którym miejscu w aplikacji eobuwie w zakładce esize.me jest podana dlugosc stopy? Nie widzę tam takiej informacji, a szukałem przy innej okazji bo chciałbym porownac właśnie z pomiarem kartkowym :-). Chyba, ze podal Ci to ktos w sklepie przy mierzeniu? 

24 minutes ago, Jakub84 said:

Przepraszam za offtopic: w którym miejscu w aplikacji eobuwie w zakładce esize.me jest podana dlugosc stopy? Nie widzę tam takiej informacji, a szukałem przy innej okazji bo chciałbym porownac właśnie z pomiarem kartkowym :-). Chyba, ze podal Ci to ktos w sklepie przy mierzeniu? 

Nigdzie na stronie obuwie to nie jest podane, niestety. Informacja ta pojawia się na chwilę na ekranie tej maszyny do mierzenia. Wtedy można zrobić zdjęcie telefonem:)

• Oceniam pozytywnie 1

11 godzin temu, Szydlowsky napisał:

Ja mogę dołączyć jeśli nadal chcecie coś zamówić 🙂

Jeszcze nie zamówiliśmy, czyli są cztery chętne osoby: RetroMike, Eduardo, Szydlowsky i Mr. M. Rozmiarówka faktycznie ciekawa, bo ja kiedyś zamówiłem Bexley Paul (jeśli dobrze wymierzyłem mam stopę ok 27,4). Zazwyczaj noszę 43 (UK9), a z Bexleya zamówiłem buty w rozmiarze 42/UK8 i długość wkładki wynosiła około 270-272 mm. Sprzedałem na allegro, bo ledwo nogę włożyłem, a teraz piszecie, że Bexley Cerentino 41,5 ma wkładkę 292mm :) 

Może przeniesiemy wątek do właściwego? Chyba Sala klubowa => Tablica ogłoszeń: wspólne zakupy

Szczerze mówiąc, mój pomiar mnie zaskoczył - dla pewności, powtórzyłem go, i wyszło tak samo. Zaznaczę jednak że długość wkładki mierzyłem centymetrem krawieckim. Jeden koniec odciągając palcami do końca. Natomiast gdy do pomiaru użyłem metalowej miarki, wyszło 280 mm. Różnica ok 12 mm występowała tez w innych butach.

aa2d1315f9ef84c9858a6516a3809e0a.jpg

Przypuszczam ze to kwestia końcówki miarki, która nie pozwala odsunąć jej do czubka buta, co zaniża pomiar:

d979e483a4dd0e748620609f3214a4fe.jpg

Jak mierzycie długość wkładki buta?

@ciasteczkowy

Miarką półsztywną do samego czubka. Tak też sądziłem, że wcześniejszy pomiar był robiony miękką miarą krawiecką. Niestety takowy jest mało dokładny i wychodzą takie kwiatki.

Oczywiście trzeba uwzględnić budowę buta przy późniejszym dobieraniu rozmiaru. Jakaś część czubka jest w końcu nieużytkowa i Berwicki, Yanko na 915 nierówne.

Można próbować kontaktować się z ich supportem, ale nie pokładałby w tym nadziei - zawsze dostawałem w odpowiedzi:

Dear Sir,

We advice you to take the usual size for this model.

Choć w sumie, zwykle nisze 7,5, zamówiłem 7,5 i pasują, coś w tym jest.

Na stronie tych chukka jednak piszą:

SELLER'S ADVICE :We recommend that you choose half a size below

36 minut temu, ciasteczkowy napisał:

Jak mierzycie długość wkładki buta?

Jeśli się da to...wyciągam wkładkę i ją mierzę, a jeśli się nie da to używam jakiejś długiej wykałaczki albo drewnianego szpikulca do szaszłyków, który stopniowo skracam aż będzie idealnie pasował do buta. Wtedy go wyjmuję i mierzę.

Sposób drugi to biorę jakąś najtańszą wkładkę do buta (lub odpowiednio wycinam kawałek papieru/kartonu) i ją przycinam do idealnych wymiarów. Potem ją mierzę. A gdy chcę wymienić wkładkę w bucie to robię dokładnie to samo, z tym, że potem kupuję właściwą wkładkę i przycinam ją wg wcześniej ustalonego wzoru z kartki/kartonu/innej taniej wkładki. 

9 godzin temu, ciasteczkowy napisał:

Choć w sumie, zwykle nisze 7,5, zamówiłem 7,5 i pasują, coś w tym jest.

Na stronie tych chukka jednak piszą:

Berwicki 321 zamówiłem 43 i były jakiś 1 cm za duże, nie próbowałem 42,5 (nie było okazji) a moim zdaniem 42 mogłyby być za małe. Więc patrząc na to, chukka z linku powinienem brać właśnie 42.

Aczkolwiek patrząc, że @ciasteczkowy przy stopie 28 cm ma 7,5 to 8 (42) może być małe i wychodzi właśnie na 8,5 (42,5) :) i bądź tu mądry....

Ja będę celował w 43 lub 43,5. Z Loake pasuje mi zazwyczaj UK9 (nieco więcej niż 43). Mierzyłem kiedyś Crownhille i tam preferowałem 43,5. W Gino Rossi 43  albo 44.

W Bexley mam do wyboru 43 (nieco mniej niż 9 UK) potem 43,5. Po swoich doświadczeniach z Bexley Paul w rozmiarze 8UK (42) odpuszczę branie "rozmiaru mniejszego". Myślę, że 43,5 to będzie dobry punkt wyjścia, jeśli zamówimy w 4 osoby to można wziąć pod uwagę ewentualny zwrot/wymianę. Choć gdybym chciał uzyskać 5mm mniej to pewnie da się to zniwelować wkładką (oby) :)

Nie jest to budżetowa marka, ale pojedyncze egzemplarze mokasynów Carmina szytych Blejkiem można wyhaczyć po 125-135 EUR na eBay.

The eBay shop Shoemakers1866 only offers B-Grade, samples and remaining pairs made by Carmina Shoemaker in Mallorca, Spain.

• Oceniam pozytywnie 1