Skocz do zawartości

Buty, trochę taniej

Gość grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jest podeszwa w tych butach? Zrób zdjęcie, chcę ocenić, czy są z tej szytej serii.

Ale skóra wygląda na kiepską. Trafiłeś na gorszy sort, bo Nordy mają drastycznie nierówną skórę.

Jedne moje licowe z serii szytej (kształt i cena regularna identyczne jak Twoje) mają skórę tragiczną, po roku używania wyglądają pomarszczone jak bibuła, a już po kilku tygodniach wyglądały źle, mimo prawideł itd. Wydaje mi się, że w Twoich to ten sam rodzaj skóry.

Zaś inne modele - welurowe - są bardzo dobre, po kilkunastu wyjściach jak nowe, lepiej się łamią niż Berwicki.

Podeszwa wygląda jak na tym zdjęciu: http://janadamski.eu/wp-content/uploads/2014/09/Moda_meska_buty_28.jpg, tyle że czarna i mocno plastikowa (twarde tworzywo sztuczne). Jeśli wolisz faktyczne zdjęcie to daj znać - wrzucę jak wrócę z pracy.

'- Co słychać?

- Zależy gdzie ucho przyłożyć.'   :P

albo:

'Bardzo dobre, ale nie beznadziejne'...  :mrgreen:

Coś w tym stylu :P. Czytając forum odniosłem wrażenie że nasze rodzime wyroby to tragedia ale Nord trzyma jakiś poziom - może nie najwyższy ale przynajmniej wart też nienajwyższej ceny.

No i niestety jestem butowym laikiem i gdy oglądałem zdjęcia żadna czerwona lampka mi się nie zapalała.

Środek będzie ci się łamał w tzw. "pajęczynkę", z resztą buta nie powinno ci się nic dziać. Generalnie normalka w tanich butach.

To akurat wiem, w końcu niejedna tania para mi się przez ręce przewinęła. Zaskoczony byłem, że w tych trochę lepszych (przynajmniej z mojej perspektywy) już samo założenie dało taki efekt. Rozumiem jednak że dzieje się tak tylko przy skórze słabej jakości ?

Skóra w tym miejscu "pracuje" i załamania będziesz mieć na każdych butach skórzanych. Lepsze jakościowo obuwie łamie się bardziej równomiernie, a na słabych skórach robi się pajęczynka (sieć drobnych załamań).  

Przykładowo tu masz moje lodingi (względnie przyzwoite buty) po dwóch latach eksploatacji.

post-563-0-73361900-1432157294_thumb.jpg

A tu mój badziew z Asosa po kilku założeniach (papierowa skóra jeszcze gorsza od naszych rodzimych sieciówkowych wyrobów):

post-1174-13658922844672_thumb.jpg

A co do jakości Nordów to nie wiem jak te szyte (linia Meka), ale zwykłe są na poziomie jakościowym sieciówek pokroju Gino Rossi, Ryłko, itp. Na forum wyróżniły się głównie z uwagi na wygląd przynajmniej zbliżony do klasyki, na co jeszcze do niedawna w sieciówkach nie było co liczyć.

Olo, jeśli to ta podeszwa, co na zdjęciu - to tym bardziej odeślij te buty. To jest ta linia nieszyta.

Pajęczynka to mało powiedziane, w moich licowych Nordach (na szytej podeszwie, ale z podobnej skóry do Twojej) - to jest pomarszczona bibuła. Asosy powyżej przy tym wyglądają dobrze...

Ja w tych butach chodzę do sklepu itd. i jakoś je ratuję (bo są b. wygodne i podeszwa mocna) kosmetykami i prawidłami, że wygląda to na dop z plusem, ale odradzam.

Lecz welurowe cielęce i ze skóry dzika (kilka par moich i dziewczyny) polecam bardzo - różnica taka, jakby z całkiem innej firmy były :) Może akurat trafiliśmy na dobre modele.

Olo, jeśli to ta podeszwa, co na zdjęciu - to tym bardziej odeślij te buty. To jest ta linia nieszyta.

Pajęczynka to mało powiedziane, w moich licowych Nordach (na szytej podeszwie, ale z podobnej skóry do Twojej) - to jest pomarszczona bibuła. Asosy powyżej przy tym wyglądają dobrze...

Ja w tych butach chodzę do sklepu itd. i jakoś je ratuję (bo są b. wygodne i podeszwa mocna) kosmetykami i prawidłami, że wygląda to na dop z plusem, ale odradzam.

Lecz welurowe cielęce i ze skóry dzika (kilka par moich i dziewczyny) polecam bardzo - różnica taka, jakby z całkiem innej firmy były :) Może akurat trafiliśmy na dobre modele.

Dzisiaj oddałem buty kurierowi...chyba mnie ta przygoda wyleczyła z naszych polskich butów.

Szukam koniakowych brogsów - czy jest możliwość nabycia czegoś sensownego w cenie do 500 zł? Jest Królewski Herb, ale nie wiem czy chciałbym ryzykować. Z kolei z G&B mam złe doświadczenia.

Jeśli można prosić, opisałbyś jakie problemy miałeś z G&B? Bo ja właśnie po tym jak podziękowałem Nordowi to zainteresowałem się między innymi tą marką. Nie chciałbym wpaść na kolejną minę.

Skoro już siadłem do napisania to umieściłem w wątku o G&B - https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1348-marka-gordon-bros/#entry200833
A jeśli chodzi o mnie, to czytając pozytywne komentarze o butach CT, zamówiłem: http://www.ctshirts.com/uk/tan-hedley-wingtip-brogue-shoes/SHC0034TAN.html
Nie do końca koniak, ale chyba dzięki temu bardziej uniwersalne :)

Co do Norda, to kupiłem miesiąc temu ich welurowe buty, które już się wytarły...

Nigdy nie mów nigdy :)

Jak mówię, trafiają się Nordy bardzo udane, które można wyhaczyć za 200 zł z 500 zł.

Miro "bardzo udane" to dość subiektywne stwierdzenie. Mi żadne nie trafiły w gusta i szkoda mi nawet tych 200zł. Błękitno-stalowe zamszaki ze skóry dzika to niszowy produkt, dla którego przy dość szerokiej garderobie nie znalazłbym praktycznego zastosowania, a pokazany małżonce w wersji damskiej, skończyło się stwierdzeniem "koszmar" :)

Nie dziwię się, że tak powiedziała. Ta damska wersja ma męski styl. Ostatnio kupiłem swojej partnerce w ramach akcji patynowania Yanko chukka - żadnej jej koleżance się nie podobają.

Nie porównuję Norda do Yanko, tylko stwierdzam, że taki styl nie podoba się przytłaczającej większości kobiet.

A tę męską wersję z dzika z uporem maniaka zachwalam - idee fixe :) - wrzucę jakieś fotki w akcji w wątku: Jakie buty ma dziś na sobie :)

Nigdy nie mów nigdy :)

Jak mówię, trafiają się Nordy bardzo udane, które można wyhaczyć za 200 zł z 500 zł.

Nie wykluczam, ale jak dla mnie to loteria. Bazarowe obuwie, które mi się przytrafiło, też ma swoje miejsce na rynku, ale sprzedawanie go jako dobrej jakości produkt (wyceniany pierwotnie, o zgrozo, za 500pln) to jak dla mnie sposób na utratę klientów.

czasami dużo fajnych skórzanych butow mozna znaleźć na allegro, ja ze względu na swójduzy rozmiar tylko w sieci mogę dostac coś sensownego, miesiąc temu wylicytowałem na allegro przez Aukcjonera świetne skórzane sztyblety w super cenie, takze rozejrzyj się sieci , na pewno coś znajdziesz

Świetna rada wujku! Bardzo dobra rada ;)
  • Oceniam pozytywnie 6

Panowie, jeśli moglibyście mi doradzić..

Szukam czarnych monków, budżet to 300zł

Zdaję sobie sprawę,.że za taki pieniążek nie kupie ekstraklasy a co najwyżej II ligę. Znalazłem na popularnym portalu takie oto pozycje:

1. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5974870964

2. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5993707928

Chyba, że spotkaliście się gdzieś z podobnym wyrobem w określonym progu :)

To jakaś fabryka koszmarów, a ta seria monków to są zdecydowanie najładniejsze buty jakie robią. W zamszu też są. Ale lepiej tam nie wchodźcie. Grozi trwałymi uszkodzeniami psychice jak ktoś nie jest wytrzymały.

http://www.obuwiekent.pl/index.php?p603,kent-280-braz-nubuk-skorzane-monki-z-dwoma-klamerkami

Nie umiem pojąć tylko jednego. Dlaczego nikt w tym kraju nie potrafi zrobić dobrego ładnego klasycznego buta w rozsądnej cenie - tzn. nie w cenie Yanko, ale np. Berwick, co z wielu względów nie powinno być problemem. Kazar ma te nowe, ale ceny po 800 za coś niesprawdzonego to chyba mało kto się odważy kupić. A szkoda. Mogliby przysłać kilku zasłużonym członkom forum na testy.

Panowie, jeśli moglibyście mi doradzić..

Szukam czarnych monków, budżet to 300zł

Zdaję sobie sprawę,.że za taki pieniążek nie kupie ekstraklasy a co najwyżej II ligę. Znalazłem na popularnym portalu takie oto pozycje:

1. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5974870964

2. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5993707928

Chyba, że spotkaliście się gdzieś z podobnym wyrobem w określonym progu :)

A więc po głębokich przemyśleniach, nie wydam pieniędzy na żadne z powyższych.

Na co dzień nie noszę się formalnie, więc skłaniałbym się ku "żywym" http://www.sklep.klasycznebuty.pl/940,gordon-and-bros-4561-cognac.html, które odnoszę wrażenie, komponowałyby się z lwią częścią mojej garderoby.