Dr Kilroy Napisano 19 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2011 1. Lniana. Tak z resztą stanowią zasady. 2. Jeśli chodzi o dress code: z tego właśnie powodu zamierzam na zaproszeniu umieścić dress code. 3. Macaroni - na początku byłem za poszetką zawsze i wszędzie (z wyjątkiem surduta), ale teraz skłaniam się raczej ku frakowi bez poszetki ani brustaszy. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 19 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2011 I tego się trzymaj. Czy zamierzasz od gosci wymagać zjawienia się na Twoim ślubie we fraku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 19 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2011 Na pewno nie wymagam fraka. Nie spodziewam się smokingów. Najmniej garnitur. Miła byłaby mieszanina fraków i smokingów, ale jej także się nie spodziewam. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Widzę, że już podjąłeś decyzję ale postanowiłem dołożyć swoją cegiełkę. Wybrałbym frak bez brustaszy, który wydaje mi się bardziej formalny właśnie przez brak pretensjonalnej poszetki złożonej w klasyczny one-point fold. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 28 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Tez powtorze jeszcze raz ...tylko bez kieszonki na poszetke! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Bez obaw Panowie, moja garderoba jest skrupulatnie planowana. Jeden z zapisów głosi: body coat (czyli frak, żakiet, surdut, tużurek itp.) - brustaszy brak, sack coat (czyli garnitur bądź smoking) - brustasza jest. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 28 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Uuuuuuuuuuuuuuffffffff ... to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 28 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Dr Kilroy - To kiedy ten ślub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Najlepsze jest to, że strój mam już dokładnie zaplanowany, jednak nie mam pojęcia, czy w ogóle ten ślub się odbędzie. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 28 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 W razie czego, strój będzie jednak w gotowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Faktycznie. Mógłbym wam napisać o tym moim stroju ślubnym, jeżeli jednak jesteście zainteresowani, pozwólcie, że zrobię to na Formal style, no bo to będzie jedna notka więcej. Pozdrawiam, Dr P.S. To jesteście zainteresowani czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 28 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Kilroy ... czy potencjalna panna mloda jest swiadoma faktu bycia potencjalna panna mloda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 Nie ma żadnej potencjalnej panny młodej, ale jestem optymistą. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 28 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2011 P.S. To jesteście zainteresowani czy nie? oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 29 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2011 Bez obaw Panowie, moja garderoba jest skrupulatnie planowana. Jeden z zapisów głosi: body coat (czyli frak, żakiet, surdut, tużurek itp.) - brustaszy brak, sack coat (czyli garnitur bądź smoking) - brustasza jest. Pozdrawiam, Dr Dr Kilroy, popadasz w schematyzm, nie poparty dostatecznym rozeznaniem w temacie. O brustaszy do fraka wypowiadałem się już w tym wątku kilkakrotnie, więc sprawdziłem materiał ikonograficzny, odnoszący się do tużurka. Zarówno na tablicach w "Dzienniku Mód Paryskich" z 1845 r., jak i na zdjęciu Stanisława Wyspiańskiego z 1897 r., brustasza występuje w tużurku. Dodam jeszcze, że tużurek (w Polsce zwany również anglezem) był ulubionym ubiorem Stanisława Wyspiańskiego (1869-1907). Więcej na temat tużurka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%BCurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 29 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2011 Uxkull - dziękuję za sprostowanie. Nie jestem ekspertem od tużurków (od samej historii strojów też z resztą nie). Czy jednak tużurek bez brustaszy (czy też, zgodnie z Wikipedią, bez patek na kieszeniach, pięciu guzików lub mankietów na rękawach) nie jest nadal tużurkiem? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 29 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2011 W wielkim skrócie: surdut zawsze bez brustaszy. Natomiast frak, tużurek oraz żakiet już w XIX w. występuje zarówno z brustaszą, jak i bez, czyli oba warianty są poprawne. Wszechstronnie, a co najważniejsze PROFESJONALNIE o modzie męskiej w XIX i na początku XX w. w oparciu o przykłady z czasopism ze zbiorów Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie pod tym linkiem: http://www.buw.uw.edu.pl/wystawy/modame ... resci.html Poniżej dwie ilustracje tużurka z brustaszą i bez w jego początkowej fazie funkcjonowania jako ubioru męskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 29 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2011 Nie ma żadnej potencjalnej panny młodej, ale jestem optymistą. Pozdrawiam, Dr Na tym swiecie sa jeszcze panny z "dobrego domu". Pozytywne myslenie, to wiecej niz polowa szansy na sukces! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 29 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2011 W wielkim skrócie: surdut zawsze bez brustaszy. Natomiast tużurek oraz frak już w XIX w. występuje zarówno z brustaszą, jak i bez, czyli oba warianty są poprawne. Wszechstronnie, a co najważniejsze PROFESJONALNIE o modzie męskiej w XIX i na początku XX w. w oparciu o przykłady z czasopism ze zbiorów Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie pod tym linkiem: http://www.buw.uw.edu.pl/wystawy/modame ... resci.html Poniżej dwie ilustracje tużurka z brustaszą i bez w jego początkowej fazie funkcjonowania jako ubioru męskiego. Dzieki za ten fantastyczny link! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 29 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2011 Dr Kilroy, chciałbym jeszcze dodać, że frak w drugiej połowie XVIII i na początku XIX w. występował bez brustaszy, więc nie mam nic przeciwko stosowaniu tego poprawnego rozwiązania w XXI w. Pozdrawiam Krakus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 29 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2011 Elegancja w modzie męskiej XVIII w. (szustokory, habit à la française, fraki, akcesoria mody) jest zwięźle, ale fachowo omówiona i bogato zilustrowana pod tym linkiem: http://www.wilanow-palac.pl/files/70_to ... oiowo.html Pozdrawiam Krakus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 29 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2011 Dziękuję! Dział o akcesoriach jest ciekawy. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antolll Napisano 31 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 Nie wiem na ile interesują się "klasyczną elegancją" potencjalni goście weselni, ale obawiam się, że jeśli napiszesz "white tie" - możesz spodziewać się co najmniej kilku białych krawatów, za to kupionych specjalnie na Twój ślub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 31 Marzec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 Dodajmy jeszcze parę ciemnych koszul i mamy wesele u mafii. Najłatwiej byłoby zrobić tak, po polsku: Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 31 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2011 Mam pytanie do Dr Kilroya. W protokole dyplomatycznym monarchii panujących w ciepłych strefach klimatycznych jest frak w kolorze białym. Może wiesz w jakich okolicznościach jest używany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi