Skocz do zawartości

O brustaszy do fraka

Dr Kilroy

Rekomendowane odpowiedzi

1. Lniana. Tak z resztą stanowią zasady. ;)

2. Jeśli chodzi o dress code: z tego właśnie powodu zamierzam na zaproszeniu umieścić dress code.

3. Macaroni - na początku byłem za poszetką zawsze i wszędzie (z wyjątkiem surduta), ale teraz skłaniam się raczej ku frakowi bez poszetki ani brustaszy.

Pozdrawiam, Dr

• 2 weeks later...

Bez obaw Panowie, moja garderoba jest skrupulatnie planowana. ;) Jeden z zapisów głosi: body coat (czyli frak, żakiet, surdut, tużurek itp.) - brustaszy brak, sack coat (czyli garnitur bądź smoking) - brustasza jest. ;)

Pozdrawiam, Dr

Dr Kilroy, popadasz w schematyzm, nie poparty dostatecznym rozeznaniem w temacie. O brustaszy do fraka wypowiadałem się już w tym wątku kilkakrotnie, więc sprawdziłem materiał ikonograficzny, odnoszący się do tużurka. Zarówno na tablicach w "Dzienniku Mód Paryskich" z 1845 r., jak i na zdjęciu Stanisława Wyspiańskiego z 1897 r., brustasza występuje w tużurku. Dodam jeszcze, że tużurek (w Polsce zwany również anglezem) był ulubionym ubiorem Stanisława Wyspiańskiego (1869-1907). Więcej na temat tużurka:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%BCurek

post-387-13658919701651_thumb.jpg

post-387-13658919701845_thumb.jpg

post-387-13658919702296_thumb.jpg

Uxkull - dziękuję za sprostowanie. Nie jestem ekspertem od tużurków (od samej historii strojów też z resztą nie). ;) Czy jednak tużurek bez brustaszy (czy też, zgodnie z Wikipedią, bez patek na kieszeniach, pięciu guzików lub mankietów na rękawach) nie jest nadal tużurkiem?

Pozdrawiam, Dr

W wielkim skrócie: surdut zawsze bez brustaszy. Natomiast frak, tużurek oraz żakiet już w XIX w. występuje zarówno z brustaszą, jak i bez, czyli oba warianty są poprawne. Wszechstronnie, a co najważniejsze PROFESJONALNIE o modzie męskiej w XIX i na początku XX w. w oparciu o przykłady z czasopism ze zbiorów Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie pod tym linkiem:

http://www.buw.uw.edu.pl/wystawy/modame ... resci.html

Poniżej dwie ilustracje tużurka z brustaszą i bez w jego początkowej fazie funkcjonowania jako ubioru męskiego.

post-387-13658919709374_thumb.jpg

post-387-13658919709587_thumb.jpg

Nie ma żadnej potencjalnej panny młodej, ale jestem optymistą. :D

Pozdrawiam, Dr

Na tym swiecie sa jeszcze panny z "dobrego domu". Pozytywne myslenie, to wiecej niz polowa szansy na sukces! :D

W wielkim skrócie: surdut zawsze bez brustaszy. Natomiast tużurek oraz frak już w XIX w. występuje zarówno z brustaszą, jak i bez, czyli oba warianty są poprawne. Wszechstronnie, a co najważniejsze PROFESJONALNIE o modzie męskiej w XIX i na początku XX w. w oparciu o przykłady z czasopism ze zbiorów Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie pod tym linkiem:

http://www.buw.uw.edu.pl/wystawy/modame ... resci.html

Poniżej dwie ilustracje tużurka z brustaszą i bez w jego początkowej fazie funkcjonowania jako ubioru męskiego.

Dzieki za ten fantastyczny link! :)