Skocz do zawartości

Monk Shoes forever and ever- wszystko o Monk Shoes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na monki nie wydałbym znaczącej kwoty. Póki co to mało znaczącej również. Niezależnie czy u polskiego czy innego producenta.

Ale jeśli taki Alfred Sargent zrobiłby dla J Crew takowe i byłyby one do nabycia za 210usd jak ostatnio w DC kto wie. (cena z doniesień z Washington DC)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Myślę że są w stanie Ci takie załatwić, tylko musisz z nimi pogadać. To jedna z nielicznych firm która jest tak elastyczna, że to jest aż niewiarygodne

Znasz może organoleptycznie ich monki? 

http://patine.pl/yanko-184-niger.html te są piękne, gdzieś wyczytałem, że monki ze względu na konstrukcję więcej wybaczają niż oxfordy w kwestii szerokiej stopy i wysokiego podbicia. Z drugiej strony wszędzie czytam, że yanko to tylko dla takich, którzy mają wąskie stopy. Może masz jakieś porównanie z innymi? Nie chce mi się za bardzo bawić w zamawianie i odsyłanie bez wstępnego rozeznania.

Są jeszcze te http://patine.pl/yanko-561-marron.html  ale podobają mi się dużo mniej

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mam 2 pary monków Yanko, ale obie na 915.

Tych pierwszych nie miałem na nogach, drugie tak, ale dla mnie są za ciasne - bardziej opinają moją stopę niż 915, ale to też wynika z konstrukcji, bo otwór do wlozenia nogi jest mniejszy (i subiektywnie również mi się nie podobają :) )

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mam 2 pary monków Yanko, ale obie na 915.

Tych pierwszych nie miałem na nogach, drugie tak, ale dla mnie są za ciasne - bardziej opinają moją stopę niż 915, ale to też wynika z konstrukcji, bo otwór do wlozenia nogi jest mniejszy (i subiektywnie również mi się nie podobają :) )

O ile dobrze kojarzę, masz więcej monków. Czy możesz porównać yankowe do innych?I czy faktycznie wg Ciebie monki, ze względu na konstrukcję są hmmm swobodniejsze?

Opublikowano

Mam więcej, ale yanko-monki 2 pary. Z wszystkich najwygodniej mi jest w zamszowych G&B Levet. Zrobiły się z nich papcie, a w innych noga czasem się gotuje.

W stosunku do innych modeli monki są o tyle wygodniejsze, że można je luźnej zapiąć, niż w oksfordach, ale to też buty innego przeznaczenia

Opublikowano

Szybkie pytanie. Shoepassion 591 8,5UK, będą dobre na szeroką stopę 27,5cm dlugą?

Najlepiej skorzystaj z miarki dostępnej na stronie Shoepassion.

Akurat model 591 dostępny jest w dwóch wariantach tęgości, dlatego nie powinieneś mieć problemu z doborem właściwego rozmiaru.

Opublikowano

SP 591 są szerokie, a w palcach szersze niż Berwick, za to niższe. Ale leżą lepiej na stopie. JA się zmieściłem w Yanko184. I w SP. nie wiem jak Yanko to robi, ale wygląda na o wiele mniejsze niż jest.

Opublikowano

Można, zapytaj Krzyśka_W i Kreatywnego. Ja mam jedną parę podwójnych SP i intensywnie myślę Yanko TdM  :twisted:

Ja mam od 3 dni jedną parę "budżetowych" monków. Przeszedłem w nich łącznie może 700 metrów. Na mój pierwszy zachwyt zareagowały pogryzieniem mi pięty do krwi i zwisających strzępów skóry. Mimo tego przeglądam właśnie monki w cenach zbliżonych do średniej krajowej.....

Edit: dostałem zniżkę od szewca z kilkudziesięcioletnim stażem za sam fakt,że mam monki....kobiety z mojego otoczenia zareagowały zachwytem, mimo, że wcześniej widziały je na obrazku i stwierdziły, że monki są "dziadkowe". 

• Oceniam pozytywnie 2