Miro Napisano 5 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2017 Sartolane wyglądają bardzo obiecująco, z tym, że to zupełnie inna kategoria cenowa niż Solier/Miler... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 Dzisiaj przyszła do mnie torba Barona Singla w dobrej cenie promocyjnej. Jest całkiem ok, skóra wyraźnie lepsza niż u Soliera/Milera. Oczywiście produkt premium to nie jest, ale taki odpowiednik Berwicków, bym powiedział. Jednak jest też znacznie grubsza niż Soliera Edynburg i troszkę wyższa i szersza, co w połączeniu ze stylistyką sprawia, że niezbyt pasuje stylistycznie, wg mnie, do stylu garniturowego czy marynarkowo-koordynowanego Czyli mojego... Sądząc po zdjęciach, łudziłem się, że będzie ok, jednak "przymierzenie" na żywo rozwiało nadzieje. Singla pasuje najlepiej do stylu nieformalnego, weekendowego, sportowego. Być może zwrot i epopei poszukiwań ciąg dalszy. A może zostawię i poszukam drugiej - formalniejszej Przy okazji pytanie do fachowców: czy skóra Singli jest (lekko) lakierowana? Bo jest to niby skóra licowa wyprawiana roślinnie, ale wyraźnie jest gładka, jakby pokryta niedużą warstwą czegoś lakieropodobnego. Nie jest tak "surowa" jak nowe buty (nielakierowane) czy choćby aktówki Milera (te drogie). Torba Soliera jest z podobnej do Singli skóry i chłonie kosmetyki typu Saphir Creme de Luxe czy Creme Universalle, lecz nie tak szybko i łatwo jak większość moich butów. Zatem czy można powiedzieć, że to są skóry lekko lakierowane (nie tak jak teczki np. Wittchena, wyglądające często jak pokryte plastikiem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 Nie jest lakierowana - pewnie jest czymś wstępnie natłuszczona, bo dopiero po czasie aktywnego użytkowania zaczyna bardziej łapać kosmetyki. Moim zdaniem to na plus tych skór, bo nie trzeba ich zbyt często pielęgnować. Ogólnie między innymi za tę skórę bardzo cenię sobie produkty Barona. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuto Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 To skóra anilinowa moim zdaniem. Do konserwacji używam Saphir m'dor lotion. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 @adamuto - i to jest cenna informacja. Zrobiłem teraz test wody, wg tej strony: http://skora-info.pl/Anilina Spora kropla wsiąkała 2-3 minuty, pozostała wyraźnie ciemniejsza plama. Zatem to jest semianilina. Takich precyzyjnych informacji brakuje na stronie Barona. Ten sklep sprzedaje do tych toreb Saphir Creme de Luxe. Czy ten specyfik jest ok, czy lepszy byłby wspomniany Saphir Lotion? Kiedy dziewczyna wróci z pracy ze swoją torbą Solier Edynburg, to też zrobię na niej taki test i dokładniej porównam obie skóry. Pamięć mi podpowiada, że to bardzo podobny typ skóry (choć jakość zapewne różna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuto Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 Jeśli mnie pamięć nie myli, to właśnie ktoś z Barona polecił mi wspomniany wcześniej specyfik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 A miał ktoś do czynienia z ręcznie szytymi torbami ze Studia Bardzo? Od dłuższego już czasu produkty pani Justyny pojawiają się w ofercie Poszetki.com, jako owoce współpracy. Niektóre z tych rzeczy (damskich i męskich) są całkiem gustowne. Mnie chodzi po głowie ta: http://bardzostudio.com/produkt/zgrabna-aktowka-z-lakierowanej-skory/ Można zmodyfikować wymiary, w rozmowie telefonicznej właścicielka zapewniła, że to nie jest lakierowanie typu Wittchen, tylko o wiele słabsze. Frasuje mnie tylko, że teczka nie jest z góry szczelna, między zamkiem a bocznymi ściankami są prześwity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 @Miro a gdzie tam ręczne szycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 Nie miałem do czynienia ale nie podoba mi się bardzo koślawe szycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 24 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2017 @Pepo, no tak, raczej na maszynie @Ernestson, mówiąc o koślawym szyciu, masz na myśli podlinkowany przeze mnie model aktówki, czy inne modele też? Muszę się przyjrzeć uważniej zdjęciom. A co o kształcie tej aktówki myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 26 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 @Miro a mógłbyś coś więcej napisać o tej Singli i dlaczego nie pasuje do zestawów koordynowanych? Za duża? Zbyt masywnie wygląda z powodu stylistyki / okuć? To był mój planowany zakup właśnie do stylu smart casual (shoepassion + chino + marynarka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 26 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 Jak dla mnie - pasuje bardzo dobrze i sporo użytkowników forum ją ma, zapewne właśnie tak używając. Więc się nie przejmuj i bierz. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 26 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2017 Dnia 24.08.2017 o 18:30, Miro napisał: @Ernestson, mówiąc o koślawym szyciu, masz na myśli podlinkowany przeze mnie model aktówki, czy inne modele też? Muszę się przyjrzeć uważniej zdjęciom. Ten model, nie oglądałem innych. Szwy które powinny być równoległe do krawędzi albo do innych szwów, biegną trochę wężykiem. Źle to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 27 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2017 Dnia 26.08.2017 o 06:15, JakubAnderwald napisał: @Miro a mógłbyś coś więcej napisać o tej Singli i dlaczego nie pasuje do zestawów koordynowanych? Za duża? Zbyt masywnie wygląda z powodu stylistyki / okuć? To był mój planowany zakup właśnie do stylu smart casual (shoepassion + chino + marynarka) Jednak ją zostawiam, bo sama w sobie jest bardzo OK wizualnie oraz jakościowo, jest też ergonomiczna. Moje pierwsze wrażenie było zbyt radykalne. Po przemyśleniu i dopasowaniu do różnych ubiorów stwierdzam (to tylko moja opinia): 1. Do zestawów swobodnych, sportowych pasuje bardzo dobrze. 2. Do smart casualu (np. opisanego przez ciebie) pasuje dobrze. 3. Do bardziej "formalnych" strojów koordynowanych (marynarka, spodnie wełniane, krawat itd.) pasuje dostatecznie minus. Tu ratuje ją powściągliwa (aczkolwiek "sportowa") forma. 4. Do "klasycznych" (wiadomo, o co chodzi) garniturów nie pasuje - jest za swobodna w formie (obły kształt bez wyraźnych krawędzi, zamek, długie rączki, brak klapy itd. Jeśli kilka tych cech występuje jednocześnie - to torba traci zupełnie formalność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz36 Napisano 27 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2017 Dnia 24.08.2017 o 13:23, Miro napisał: A miał ktoś do czynienia z ręcznie szytymi torbami ze Studia Bardzo? Od dłuższego już czasu produkty pani Justyny pojawiają się w ofercie Poszetki.com, jako owoce współpracy. Niektóre z tych rzeczy (damskich i męskich) są całkiem gustowne. Mnie chodzi po głowie ta: http://bardzostudio.com/produkt/zgrabna-aktowka-z-lakierowanej-skory/ Można zmodyfikować wymiary, w rozmowie telefonicznej właścicielka zapewniła, że to nie jest lakierowanie typu Wittchen, tylko o wiele słabsze. Frasuje mnie tylko, że teczka nie jest z góry szczelna, między zamkiem a bocznymi ściankami są prześwity. Po zdjęciach można wnioskować, że aktówka nie ma właściwie żadnych usztywnień ani wypełnień konstrukcji. Sama skóra zszyta na maszynie. Jeśli tak faktycznie jest, to po kilku miesiącach skóra się wyrobi i rozciągnie. Wtedy aktówka przestanie trzymać jakikolwiek kształt. Moim zdaniem nie jest kompletnie warta tej ceny. Baron ma znowu oficjalne promocje - porządnie zrobione torby za połowę tej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 27 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2017 Którą z toreb Barona byście polecili na 2-dniowe wyjazdy służbowe? Ma pomieścić laptopa, zasilacz, słuchawki, myszkę, Kindle, ładowarkę do telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 27 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2017 Singla to wszystko pomieści i zostanie ponad połowa wolnego miejsca. Ubrań nie przewidujesz żadnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 27 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2017 38 minut temu, Dariusz36 napisał: Po zdjęciach można wnioskować, że aktówka nie ma właściwie żadnych usztywnień ani wypełnień konstrukcji. Sama skóra zszyta na maszynie. Jeśli tak faktycznie jest, to po kilku miesiącach skóra się wyrobi i rozciągnie. Wtedy aktówka przestanie trzymać jakikolwiek kształt. Moim zdaniem nie jest kompletnie warta tej ceny. Baron ma znowu oficjalne promocje - porządnie zrobione torby za połowę tej ceny. No tak, to też zauważyłem od razu. Ja zadzwoniłem do tej Pani zwracając uwagę, że teczka się prędko rozczłapie (na zdjęciu 1 już na dole widać tę tendencję). Spytałem, czy jest w stanie ją częściowo usztywnić. Powiedziała, że nie - i że te teczki sprzedaje prawnikom, którzy noszą je wypchane i wszystko ok. Być może noszą - i być może im nie zależy na formie, fasonie i jakości szycia. Pani sprawiała wrażenie raczej amatorki, nie umiał nazwać rodzajów skór, a skóry z fabrycznymi przebarwieniami i bliznami uparcie nazywa skórami pierwszej jakości, tyle że o "innym charakterze". W każdym razie po analizie i waszych uwagach rezygnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 28 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2017 Ubrania jeżdżą w swojej walizce. Torbę potrzebuję na elektronikę.Z tego co widzę Singla nie ma osobnej kieszeni na przełożenie uchwytu od walizki (żeby się trzymała na wyciągniętej w górę rączce) - czy któraś torba skórzana na takie coś? Większość "korpo toreb" na laptopa ma taką kieszeń i przez to łatwo się przewozi na większej torbie z ubraniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 28 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2017 Jakie usztywnienia i wypełnienia konstrukcji mają torby Barona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 29 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2017 Zacząłem zastanawiać się nad torbą "wakacyjną / na czas wolny". Taką, z którą można zwiedzać i wrzucić do niej portfel, komórkę, klucze, butelkę wody. Drobne rzeczy. Strój powiedzmy (smart) casual - chinosy, koszula, marynarka / cardigan. Macie jakieś pomysły? Klasyczna teczka będzie bardzo nie na miejscu, weekendowa za duża i nieporęczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 30 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2017 Zwiedzać można z plecakiem Tylko moim zdaniem nie bardzo pasuje do marynarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 30 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2017 Właśnie. Plecak odpada, narzucałoby się coś w typie "raportówki", ale jakoś nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 31 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2017 Ja w tym celu kupiłem właśnie Picole od e-barona w tym sezonie: http://www.e-baron.pl/picola-mala-sportowa-meska-torba-skorzana-koniak.html No może nie do końca, bo z założenia do stroju bez marynarki, bo te wszystkie rzeczy o których mówisz upycham właśnie w niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 2 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2017 Stosunkowo nowe modele od Barelly Bags. Bardzo trafne wg mnie połączenie casualowych raportówek na ramię z teczkami z rączką. Po odpięciu paska ujdzie, moim zdaniem, do bardziej codziennych zestawów marynarkowych. Chyba się skuszę, do tej pory takiej teczki w ofercie popularnych marek nie spotkałem, bo często "zwykła" teczka czy torba jest za duża - i wtedy pozostaje mi listonoszka na ramię, która nie pasuje do marynarek i na dodatek je niszczy. https://www.barellybags.pl/product/Teczka-Kansas/?id=82 https://www.barellybags.pl/product/Teczka-Kansas-Smaller/?id=112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi