Skocz do zawartości

Elegancka i ergonomiczna torba

elegant

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

Dzisiaj przyszła do mnie torba Barona Singla w dobrej cenie promocyjnej. Jest całkiem ok, skóra wyraźnie lepsza niż u Soliera/Milera. Oczywiście produkt premium to nie jest, ale taki odpowiednik Berwicków, bym powiedział.

Jednak jest też znacznie grubsza niż Soliera Edynburg i troszkę wyższa i szersza, co w połączeniu ze stylistyką sprawia, że niezbyt pasuje stylistycznie, wg mnie, do stylu garniturowego czy marynarkowo-koordynowanego :( Czyli mojego...

Sądząc po zdjęciach, łudziłem się, że będzie ok, jednak "przymierzenie" na żywo rozwiało nadzieje. Singla pasuje najlepiej do stylu nieformalnego, weekendowego, sportowego.

Być może zwrot i epopei poszukiwań ciąg dalszy. A może zostawię i poszukam drugiej - formalniejszej :-D

Przy okazji pytanie do fachowców: czy skóra Singli jest (lekko) lakierowana? Bo jest to niby skóra licowa wyprawiana roślinnie, ale wyraźnie jest gładka, jakby pokryta niedużą warstwą czegoś lakieropodobnego. Nie jest tak "surowa" jak nowe buty (nielakierowane) czy choćby aktówki Milera (te drogie). Torba Soliera jest z podobnej do Singli skóry i chłonie kosmetyki typu Saphir Creme de Luxe czy Creme Universalle, lecz nie tak szybko i łatwo jak większość moich butów.

Zatem czy można powiedzieć, że to są skóry lekko lakierowane (nie tak jak teczki np. Wittchena, wyglądające często jak pokryte plastikiem)?

Nie jest lakierowana - pewnie jest czymś wstępnie natłuszczona, bo dopiero po czasie aktywnego użytkowania zaczyna bardziej łapać kosmetyki. Moim zdaniem to na plus tych skór, bo nie trzeba ich zbyt często pielęgnować. Ogólnie między innymi za tę skórę bardzo cenię sobie produkty Barona. 

• Oceniam pozytywnie 3

@adamuto - i to jest cenna informacja.

Zrobiłem teraz test wody, wg tej strony:

http://skora-info.pl/Anilina

Spora kropla wsiąkała 2-3 minuty, pozostała wyraźnie ciemniejsza plama. Zatem to jest semianilina.

Takich precyzyjnych informacji brakuje na stronie Barona. Ten sklep sprzedaje do tych toreb Saphir Creme de Luxe. Czy ten specyfik jest ok, czy lepszy byłby wspomniany Saphir Lotion?

Kiedy dziewczyna wróci z pracy ze swoją torbą Solier Edynburg, to też zrobię na niej taki test i dokładniej porównam obie skóry. Pamięć mi podpowiada, że to bardzo podobny typ skóry (choć jakość zapewne różna).

A miał ktoś do czynienia z ręcznie szytymi torbami ze Studia Bardzo? Od dłuższego już czasu produkty pani Justyny pojawiają się w ofercie Poszetki.com, jako owoce współpracy.

Niektóre z tych rzeczy (damskich i męskich) są całkiem gustowne.

Mnie chodzi po głowie ta:

http://bardzostudio.com/produkt/zgrabna-aktowka-z-lakierowanej-skory/

Można zmodyfikować wymiary, w rozmowie telefonicznej właścicielka zapewniła, że to nie jest lakierowanie typu Wittchen, tylko o wiele słabsze. Frasuje mnie tylko, że teczka nie jest z góry szczelna, między zamkiem a bocznymi ściankami są prześwity.

@Miro a mógłbyś coś więcej napisać o tej Singli i dlaczego nie pasuje do zestawów koordynowanych? Za duża? Zbyt masywnie wygląda z powodu stylistyki / okuć? To był mój planowany zakup właśnie do stylu smart casual (shoepassion + chino + marynarka)

Dnia 24.08.2017 o 18:30, Miro napisał:

@Ernestson, mówiąc o koślawym szyciu, masz na myśli podlinkowany przeze mnie model aktówki, czy inne modele też?

Muszę się przyjrzeć uważniej zdjęciom.

Ten model, nie oglądałem innych. Szwy które powinny być równoległe do krawędzi albo do innych szwów, biegną trochę wężykiem. Źle to wygląda.

Dnia 26.08.2017 o 06:15, JakubAnderwald napisał:

@Miro a mógłbyś coś więcej napisać o tej Singli i dlaczego nie pasuje do zestawów koordynowanych? Za duża? Zbyt masywnie wygląda z powodu stylistyki / okuć? To był mój planowany zakup właśnie do stylu smart casual (shoepassion + chino + marynarka)

Jednak ją zostawiam, bo sama w sobie jest bardzo OK wizualnie oraz jakościowo, jest też ergonomiczna. Moje pierwsze wrażenie było zbyt radykalne.

Po przemyśleniu i dopasowaniu do różnych ubiorów stwierdzam (to tylko moja opinia):

1. Do zestawów swobodnych, sportowych pasuje bardzo dobrze.

2. Do smart casualu (np. opisanego przez ciebie) pasuje dobrze.

3. Do bardziej "formalnych" strojów koordynowanych (marynarka, spodnie wełniane, krawat itd.) pasuje dostatecznie minus. Tu ratuje ją powściągliwa (aczkolwiek "sportowa") forma.

4. Do "klasycznych" (wiadomo, o co chodzi) garniturów nie pasuje - jest za swobodna w formie (obły kształt bez wyraźnych krawędzi, zamek, długie rączki, brak klapy itd. Jeśli kilka tych cech występuje jednocześnie - to torba traci zupełnie formalność).

Dnia 24.08.2017 o 13:23, Miro napisał:

A miał ktoś do czynienia z ręcznie szytymi torbami ze Studia Bardzo? Od dłuższego już czasu produkty pani Justyny pojawiają się w ofercie Poszetki.com, jako owoce współpracy.

Niektóre z tych rzeczy (damskich i męskich) są całkiem gustowne.

Mnie chodzi po głowie ta:

http://bardzostudio.com/produkt/zgrabna-aktowka-z-lakierowanej-skory/

Można zmodyfikować wymiary, w rozmowie telefonicznej właścicielka zapewniła, że to nie jest lakierowanie typu Wittchen, tylko o wiele słabsze. Frasuje mnie tylko, że teczka nie jest z góry szczelna, między zamkiem a bocznymi ściankami są prześwity.

Po zdjęciach można wnioskować, że aktówka nie ma właściwie żadnych usztywnień ani wypełnień konstrukcji. Sama skóra zszyta na maszynie. Jeśli tak faktycznie jest, to po kilku miesiącach skóra się wyrobi i rozciągnie. Wtedy aktówka przestanie trzymać jakikolwiek kształt. Moim zdaniem nie jest kompletnie warta tej ceny.

Baron ma znowu oficjalne promocje - porządnie zrobione torby za połowę tej ceny.

38 minut temu, Dariusz36 napisał:

Po zdjęciach można wnioskować, że aktówka nie ma właściwie żadnych usztywnień ani wypełnień konstrukcji. Sama skóra zszyta na maszynie. Jeśli tak faktycznie jest, to po kilku miesiącach skóra się wyrobi i rozciągnie. Wtedy aktówka przestanie trzymać jakikolwiek kształt. Moim zdaniem nie jest kompletnie warta tej ceny.

Baron ma znowu oficjalne promocje - porządnie zrobione torby za połowę tej ceny.

No tak, to też zauważyłem od razu. Ja zadzwoniłem do tej Pani zwracając uwagę, że teczka się prędko rozczłapie (na zdjęciu 1 już na dole widać tę tendencję). Spytałem, czy jest w stanie ją częściowo usztywnić. Powiedziała, że nie - i że te teczki sprzedaje prawnikom, którzy noszą je wypchane i wszystko ok. Być może noszą - i być może im nie zależy na formie, fasonie i jakości szycia. Pani sprawiała wrażenie raczej amatorki, nie umiał nazwać rodzajów skór, a skóry z fabrycznymi przebarwieniami i bliznami uparcie nazywa skórami pierwszej jakości, tyle że o "innym charakterze".

W każdym razie po analizie i waszych uwagach rezygnuję

Ubrania jeżdżą w swojej walizce. Torbę potrzebuję na elektronikę.

Z tego co widzę Singla nie ma osobnej kieszeni na przełożenie uchwytu od walizki (żeby się trzymała na wyciągniętej w górę rączce) - czy któraś torba skórzana na takie coś? Większość "korpo toreb" na laptopa ma taką kieszeń i przez to łatwo się przewozi na większej torbie z ubraniami

Zacząłem zastanawiać się nad torbą "wakacyjną / na czas wolny". Taką, z którą można zwiedzać i wrzucić do niej portfel, komórkę, klucze, butelkę wody. Drobne rzeczy.

Strój powiedzmy (smart) casual - chinosy, koszula, marynarka / cardigan. Macie jakieś pomysły? Klasyczna teczka będzie bardzo nie na miejscu, weekendowa za duża i nieporęczna.

Ja w tym celu kupiłem właśnie Picole od e-barona w tym sezonie: http://www.e-baron.pl/picola-mala-sportowa-meska-torba-skorzana-koniak.html

No może nie do końca, bo z założenia do stroju bez marynarki, bo te wszystkie rzeczy o których mówisz upycham właśnie w niej :) 

Stosunkowo nowe modele od Barelly Bags.

Bardzo trafne wg mnie połączenie casualowych raportówek na ramię z teczkami z rączką. Po odpięciu paska ujdzie, moim zdaniem, do bardziej codziennych zestawów marynarkowych. Chyba się skuszę, do tej pory takiej teczki w ofercie popularnych marek nie spotkałem, bo często "zwykła" teczka czy torba jest za duża - i wtedy pozostaje mi listonoszka na ramię, która nie pasuje do marynarek i na dodatek je niszczy.

https://www.barellybags.pl/product/Teczka-Kansas/?id=82

https://www.barellybags.pl/product/Teczka-Kansas-Smaller/?id=112