Skocz do zawartości

Loafers - Zdjęcia, Komentarze/Jakie Kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Loafersy to buty, które moim zdaniem wymagają węższej i krótszej nogawki (podobnie, jak bardzo wyprofilowane buty innego typu). 

Dlaczego?

Oto głos w tonie neofity...  :ph34r: 

Chcesz pozwolić nosić loafersy jedynie chudym młodzieńcom, biegającym w legginsach na głęboką wodę? Spójrz na Willa: jest w garniturze a nie zestawie koordynowanym, nie epatuje gołą nogą, nie spełnia warunków z poprzedniego zdania ;) Jest ubrany jak ON. Oczywiście mógłby zatrudnić jakiegoś młodego modela, którego oglądalibyśmy w Pitti-like stylizacjach jak na mnóstwie innych blogów...

Przyjmijmy założenie że loafersy to letnie buty. Moje lniane spodnie na lato mają luźniejszy krój bo są na lato i są z lnu. A to czego loafersy nie lubią to szeroka stopa z wysokim podbiciem. Założenie przykrótkich, wąskich gaci to jak strzał w kolano.

Opublikowano

Mimo ze są wąskie i przykrotkie to wciąż spodnie nie gacie i fakt któremu nie da się zaprzeczyć unajlepiej nadają się do loafersow . A strzelać w kolano nie ma co ,są inne metody na lepsza sylwetkę.

Zgadzam sie ze waskie i przykrotkie, jak wolisz, spodnie dobrze pasuja do loafersow. Nie zmienia to faktu ze loafersy mozna nosic w innych dobrych zestawach.

Opublikowano

Sam nie posiadam przykrótkich i wąskich spodni (z trzema cyframi w pasie to wyglądałoby niedorzecznie) , jednak wystarczy założyć smukłe lotniki albo loafersy w domu, do spodni 24cm i porównać do 21cm (lub analogicznej szerokości w zależności od budowy, ciągle mówimy o prostej linii spodni, dotykającej buta) i każdy sam może ocenić, że w przypadku zbyt szerokich spodni, wyglądają po prostu jak sterczące kikuty. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie spojrzcie na metryke Willa oraz kraj z ktorego pochodzi.

A na koniec pytanie: nie podobaja Wam sie loafersy czy moze jednak chodzi o garnitur?

Ps. Garnitur jest bawelniany stosunek kolegi Caporegime do takivh tkanin jest znany. ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Poszukuję takich butów, ale w rozmiarze 41. 

http://allegro.pl/mokasyny-wittchen-43-zara-mokasyny-i3446966472.html

Zwykle noszę 42-42.5, ale tutaj długość wkładki mi się nie zgadza. Mierzyłem w sklepie podobne mokasyny w rozmiarze 42 z tym, że z Gino Rossi i noga mi strasznie w nich latała, but w ogóle nie trzymał pięty. 

Może znacie podobne modele?

Koniecznie zamsz bez frędzli - kolor brąz lub szary. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem nie (chociaż od razu zaznaczam, że "loafers-lotniki" to tak trochę z przymrużeniem oka było powiedziane), bo dla mnie lotnik to but z w miarę jednolitego i gładkiego kawałka skóry, a chociażby frędzli i paska na tyle się już tak zrobić nie da. Znaczy wszystko się da, jak ktoś by chciał sporo skóry zmarnować :)

Opublikowano

W celu dzielenia włosa na czworo: czy te tassele też będą lotnikami? 

allenedmonds_shoes_grayson_black_l.jpg

One nie są z jednego kawałka skóry - zdobienia są z dodatkowego kawałka. Tak w ramach dzielenia włosa na czworo :)

• 1 rok później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odkopuję wątek. Poszukuję loafersów (najlepiej tassel). Mierzyłem Yanko, Loake/Herring. Problem polega na tym, że tego rodzaju obuwie nie utrzymuje się na mojej stopie - wychodzi pięta. Czy ktoś z Was miał podobnie i sobie z tym poradził (jakaś marka jest polecana), czy może nie każdy (szczupła stopa) będzie mógł nosić takie buty? Mam driving mocs z Massimo Dutti i w tym przypadku problem nie występuje. Jednak loafersy charakteryzują się tym, że część buta nad palcami jest krótsza - większa część stopy jest na wierzchu.

Opublikowano

Odkopuję wątek. Poszukuję loafersów (najlepiej tassel). Mierzyłem Yanko, Loake/Herring. Problem polega na tym, że tego rodzaju obuwie nie utrzymuje się na mojej stopie - wychodzi pięta. Czy ktoś z Was miał podobnie i sobie z tym poradził (jakaś marka jest polecana), czy może nie każdy (szczupła stopa) będzie mógł nosić takie buty? Mam driving mocs z Massimo Dutti i w tym przypadku problem nie występuje. Jednak loafersy charakteryzują się tym, że część buta nad palcami jest krótsza - większa część stopy jest na wierzchu.

Generalna zasada to przy loafersach brać 0,5-1 rozmiar mniejsze, szczególnie zamszowe. Być może mierzyłeś "swój" rozmiar i stąd wynikał dyskomfort. Ja po użytkowaniu swoich loafersów stwierdzam sporą skłonność do rozciągania się.

Jeśli chodzi o firmy, popatrz na ofertę Velasca Milano. Ja ze swoich, z linii Bespoke Dudes jestem zadowolony. 

• Oceniam pozytywnie 3