Skalpel Napisano 4 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2015 Chętnie kupię pół litra w ramach szukania inspiracji w sumie to taki Witkacy nie jednego próbował a jak wiadomo wielkim malarzem był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Skalpel Napisano 10 Październik 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 To chyby przedostatni odcinek tego "sezonu"... Pustka zaczyna przybierać Formę. Ostatnio zająłem się tworzeniem przegrody, dna i boków. Torba będzie dwukomorowa. Środek dla istnego purrysty. Żadnych kieszeni, szlufek na pióra, zamków błyskawicznych itd. Elementy na boki i dno zostały mocno odchudzone. Z grubości 3,5mm do 1,5-1,8mm. To nie było zrobione ręcznie. Elementy te zostały wysłane do profesjonalnej firmy zaopatrzonej w profesjonalny sprzęt (dwojarkę). Łączymy najpierw odchudzone boki ze sobą a potem z przegrodą. Szczególną uwagę zwracam na krawędzie aby były odpowiednio dopieszczone. Jedna wykończona krawędź to około 9 powtarzających się czynności... (auftragen, ... polieren, auftragen, polieren usw. ) Połączona przegroda A teraz kleimy to z elementem frontowym. Następnie szlifujemy/wyrównujemy krawędzie. Mam nadzieję, że Was nie zanudzam tymi technologicznymi zdjęciami i opisami. Do końca przyszłego tygodnia, mam nadzieję, będzieci mogli liczyć na finał "sezonu" Jakieś sugestie jak powinien wyglądąc następny? Czy może iść w bloga? np. groboskorny.pl 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Elementy na boki i dno zostały mocno odchudzone. Z grubości 3,5mm do 1,5-1,8mm. Darku, jak oceniasz wpływ tego rozwiązania na wytrzymałość torby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 10 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Moim zdaniem pozytywnie. In plus przemawia fakt, że identyczne rozwiązanie stosuje Józek Marcellino. Simon Baker za to stosuje na te elementy skórę w identycznym kolorze ale z części zwanej "połówką" która nominalnie jest właśnie grubości 1.5-1.8 mm. (Nawet miałeś ją w ręce ) ale jest znacznie bardziej plastyczna i lejaca. Żeby cała torba była z jednej grubości skóry to IMO najlepsza byłaby grubość 2.2 do 2.8 mm. Dla przykładu torba kolegi Whitesnake`a jest cała zrobiona ze skóry 2.8mm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 11 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2015 Mam nadzieję, że Was nie zanudzam tymi technologicznymi zdjęciami i opisami. Darek, jak dla mnie to mógłbym oglądać każdą Twoją genialną produkcję tak rozłożoną na czynniki pierwsze A blog to świetny sposób na promocję i wzrost wartości Twojej pracy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 11 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2015 Darek, zbieram szczękę z podłogi Nie ma słów ani "biiip-ów" aby to opisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Skalpel Napisano 15 Październik 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Bang! Przedstawiam mały, przenośny sejf Chyba wiadomo gdzie była szukana inspiracja. Zdjęcie zrobione na szybciora o drugiej w nocy, zaraz jak zeszła z taśmy. Jeszcze nie odkleiłem taśmy pod zamkiem. Czekam na fotografa, żeby ją jakoś słodko sfocił, bo na to zasługuje. Prawie, że miesiąc pracy. werble..... ... ... 1 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Czy goście z Hermesa już wiedzą? Szacunek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Rzucilbym mięsem z wrażenia, ale nie chcę podpaść adminom... Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Darek- Mistrz!!! Jesteś jedyną osobą na tym forum, która tak pięknie się rozwinęła, kibicuje Tobie od kilku lat, Nikomu z tego forum nie trzeba chyba tłumaczyć czym różni się praca Zleceniodawcy czy "doklejacza " kamyków do sreberek od Twoje pasji, zdolności manualnych i unikatowych pięknych bespoke produktów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Świetny efekt Darku - jak zrobisz dla siebie większą będziesz mógł zrobić... prawdziwy trunk show Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 15 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Dziękuję wszystkim za bardzo miłe słowa. To dla mnie największa zapłata. Filip, jak w końcu zrobię torbę dla siebie to ja sobie zorganizuje prawdziwy "drunk show" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mapsajm Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Naprawdę nie rozumiem, czemu nie zaczniesz zajmować się tym zawodowo... Jest nisza, masz fach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 15 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2015 Czekam na fotografa, żeby ją jakoś słodko sfocił, bo na to zasługuje. Darku, przyciśnij tego fotografa bo to ogromna przyjemność, móc w taką brzydką pogodę, oderwać się od rzeczywistości aby zachwycać się Twoją pracą, serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2015 Darku, oczywiście powalony wykonawstwem jak pozostali Koledzy i bez jakiegokolwiek zarzutu w stronę projektanta, a już na pewno nie w Twoją, chciałbym zapytać o rolę pasków na teczce. Czy ze względu na proporcje (klapa dość krótka) i zapewne związany z tym rozkład sił, mają one zabezpieczyć zamek przed ewentualnym samodzielnym otwarciem się, czy też pełnią wyłącznie rolę estetyczną? Skóra jest dość gruba i zastanawiam się jak w praktyce odpina się te dwa paski np. gdy w środku teczki dzwoni telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Skalpel Napisano 16 Październik 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2015 Lubo, kolego, Ty możesz powiedzieć, że ta torba jest wg Ciebie brzydka jak noc, kompletnie niepraktyczna i w ogóle Po to właśnie jest to forum, (przynajmniej taką mam nadzieję) aby każdy miał szansę w sposób merytoryczny się wypowiedzieć co myśli. Ad rem. Klient był nad wyraz pewny tego co zamawia i świadomy z jakimi problemami może się to przyszłościowo wiązać. Świadomy był na tyle, że ustaliliśmy nawet ilość szwów w odstępie jednego cala (stitch per inch), jak i grubość zastosowanych nici. Co mi się nigdy wcześniej nie zdarzyło. Same paski w torbie są, że tak powiem, mobilne. Zawsze można się ich pozbyć. W zrobionym przeze mnie "Marcellino" są na stałe. Nawet moim zdaniem szybkie korzystanie z teczki jest dosyć problematyczne (jeżeli zamek zamknie się na kluczyk, to już w ogóle można mówić o sejfie ) Co do samego designu teczki, to tak jak kiedyś pisałem jest to design tradycyjny/ historyczny. Tak wyglądające teczki była bardzo modne chyba od drugiej połowy IXXw. (mogę się mylić) Często można je zauważyć w filmach wojennych ("Walkiria", "Upadek", "Kompania Braci" czy nie związany z tą tematyką "Między słowami") taka teczka była również na wyposażeniu japońskich oficerów w czasie WWII, więc tym także mógł sie klient kierować. A jak wyobrażam sobie nagłe odebranie telefonu który znajduje się w teczce.....?. .... .... Wieczór jest piękny.... Siedzisz właśnie na tylnym siedzeniu swojego Bentley'a sącząc szklaneczkę wysokoprocentowego, rudawo zabarwionego płynu. Przełykasz go i ze zdumieniem stwierdzasz, że jego smak jest nad wyraz przyjemny, korelując to z niewygórowaną ceną butelki tegoż płynu za niespełna 300 euro. Uchylasz lekko okno... Twoją twarz delikatnie muskają promienie zachodzącego słońca znad Champs Elysees, a wiatr podnosi pod Twoje nozdrza przyjemny zapach twoich perfum, których użyłeś rano, a już o nich zapomniałeś. Myślisz sobie: " Ten Creed to był zdecydowanie dobry wybór". Twój kierowca wiezie Cię tak jeszcze przez chwil kilka, kiedy to nagle Twój błogi nastrój przerywają dobrze znane Ci dźwięki Cwału Walkirii, dobiegające z fotela obok. Z dezaprobatą spoglądasz w to miejsce i widzisz leżącą obok Ciebie "ją". Jej kolor jest zupełnie innym niż jeszcze godzinę temu kiedy w pełnym słońcu wchodziłeś do swojego samochodu. Jej lico, na którym pojawiła się już niejedna rysa wciąż delikatnie połyskuje, spatynowane piętnem czasu i częstego użytkowania. Uśmiechasz się. Dotykasz swoimi wypielęgnowanymi dłońmi delikatnej linii ręcznego szwu i przypominasz sobie te zazdrosne spojrzenia w kierunku Twojej teczki podczas dzisiejszej konferencji.... Nagle przypominasz sobie, że telefon w środku ciągle dzwoni! Chcesz szybko odpiąć klamry pasków, z jedną już Ci się udało, bierzesz się za drugą, już prawie .... ale nie..... znowu się uśmiechasz do siebie. Biorąc w usta nieco większy haust płynu niż poprzednio, w głowie pojawia się myśl: "Nie.... przecież to ja jestem prezesem, a on jak będzie chciał to zadzwoni znowu..." Poprawiasz się w swoim skórzanym fotelu, a denerwujące Cię dźwięki znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Notujesz w pamięci, że kiedy będziesz już po kolacji to koniecznie musisz zadzwonić do Darka, żeby zlecić uszycie granatowej teczki. Półgłosem mówisz do siebie: "Tak, doskonale będzie pasować do kupionych dzisiaj double monków Carminy".... 1 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2015 Lubo, kolego, Ty możesz powiedzieć, że ta torba jest wg Ciebie brzydka jak noc, kompletnie niepraktyczna i w ogóle Oczywiście, moja niechęć do tej teczki jest tak głęboka, że miesiąc temu, kiedy była jeszcze kupką pociętych kawałków skóry, zamówiłem u Ciebie identyczną, kojarzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 16 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2015 Oczywiście, moja niechęć do tej teczki jest tak głęboka, że miesiąc temu, kiedy była jeszcze kupką pociętych kawałków skóry, zamówiłem u Ciebie identyczną, kojarzysz? Czekaj, czekaj.... no faktycznie! coś tak było jak mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 16 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2015 Telefon w takiej teczce to raczej rozwiązanie dla masochistów lub - jak napisał Skaplel - vip-ów, którzy dzwonią/odbierają wtedy, kiedy im się podoba. Design pochodzi z czasów, kiedy gentlemanom nie były znane smartfony i karty płatnicze, a życie toczyło się trochę wolniej. Mężczyzna pakował w teczkę dziennik, kajet, pióro i kałamarz. Następnie udawał się do kancelarii, wyjmował wszystko na pulpit, a po skończonym dniu pracy wkładał szpargały z powrotem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 17 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2015 @Skalpel zainwestuj chłopie w stronę www dla swoich wyrobów wraz z blogiem bo masz lekkie pióro i swietnie się to czyta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Skalpel Napisano 18 Październik 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2015 Wstawiam obiecane zdjęcia. Niestety fotograf nie miał czasu, więc zająłem się tym sam. Efekt nie jest na pewno piorunujący ale zawsze coś. Muszę się na kielicha z Arsenem umówić to foty będą, że mucha nie siada. Specyfikacja: Skóra: 3,5mm, oryginalna English Bridle Leather od nie byle kogo bo od J&E Sedgwick. Czyli półka SAB-a za 10 koła została osiągnięta Szew: ręczny, około 7 szwów na cal. Nici: Fill au chinois (lniane woskowane) Okucia: z litego mosiądzu, nity również. Co bym zmienił: usztywnienie grzbietu, przyszłościowo zrobiłbym węższe. Można by wtedy torbę paskami zwęzić prawie do zera. 2 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Skalpel Napisano 18 Październik 2015 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2015 jeszcze kilka 1 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi