Skocz do zawartości

Wyprzedaże w sieciówkach

Mikel

Rekomendowane odpowiedzi

W Próchniku nastąpiła "konkretna obniżka" i na przykład wspomniany wcześniej Westland 2 kosztuje 540zł zamiast 1800zł (80% wełna, 20% kaszmir). W sklepach stacjonarnych występują rozmiary niedostępne online i na odwrót.

Pytałem w sklepie o dodatkowe guziki, ale niestety albo nie ma możliwości ich zamówienia, albo panie o takowej nie wiedziały - zobaczymy co odpisze centrala. 

Ja mam ciekawą sytuację, wczoraj otrzymałem przesyłkę która została wysłana 8 stycznia (w sumie b. szybko) ale za to nie otrzymałem przesyłki której się najpierw  spodziewałem a  wysłanej przez ASOS 3 dni wcześniej.  Tak coś czuję że w tym przypadku to nasza poczta mogła coś namieszać i może przyszły dwie przesyłki a wydano jedną lub coś w tym stylu. A tak na marginesie to bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie jakość wykonania kardigana ze 100% wełny  merinosów pod własną marką asosa. Po własnej marce nie spodziewałem się cudów (zwłaszcza w tej cenie) a tu pozytywne zaskoczeenie. Czekam jeszcze na czapki z kaszmiru.

U mnie kompletny fuck up z paczką. Winna dotrzeć max w pt., nadana 08.01... Nie da się śledzić, bo po stronie asosa twierdzą, że nie ma żadnego numeru paczki, w Polsce nie wiadomoa, a PP ma nowy system, który zawsze wymaga kod paczki, a nie samych danych teleadresowych.

Mam nadzieję, że Wasze paczki przyjdą, ale ostrzegam przed ASOSem, szczególnie jeśli chodzi o zwroty. Rok temu wysłali mi przez pomyłkę zły rozmiar kurtki. Do dokonania zwrotu wybrałem sugerowaną przez ASOS firmę Skynet (koszt zbliżony jak w przypadku poczty, później zrefundowany przez ASOS, jak tylko uznali, że błąd był po ich stronie). ASOS pisze, że zwrotu pieniędzy dokonuje w czasie 28 dni roboczych, ale myślałem że to taki "disclaimer" na wszelki wypadek; tymczasem firma Skynet trzymała moją paczkę na magazynie ponad trzy tygodnie, nie wysyłając jej. Faktycznie zdążyli z tym zwrotem bodaj dwudziestego siódmego dnia roboczego, ale polityka firmy Skynet "wysyłamy paczki do Anglii dopiero, kiedy uzbiera się odpowiednio dużo" - cytat z callcenter - jest dość niedzisiejsza.

Ja niestety mam jak najgorsze doświadczenia jeżeli chodzi o wysyłkę towarów spoza PL, które miały do mnie dotrzeć z pomocą Poczty Polskiej. Notorycznie paczki z kosztowną zawartością zostawiane są na murku przed domem, tak żebym widział paczkę, jak wrócę z pracy, oczywiście, wraz z wszystkimi, którzy pod tym murkiem przechodzą. Dodatkowo, ciągłe gubienie paczek, lub zostawianie awizo zamiast doręczenia, potrafi naprawdę uprzykrzyć życie.

Wspomniany ASOS jest stałym sklepem, w którym zakupy robi moja Żona. Nie mieliśmy z firmą żadnych problemów komunikacyjnych czy finansowych. Zdarzały się nietrafione rozmiary i bezproblemowo korzystaliśmy z wymiany lub zwrotu pieniędzy. Raz trafiło się nawet, że ukochana Poczta Polska, zgubiła od nich paczkę. Zamiast doręczyć, zostawiono nam awizo. Po stawieniu się do placówki z awizo, okazało się że paczka jest na innej poczcie, a tam z kolei, że jej nie ma i pewnie jest w tej pierwszej, gdzie nas zapewniono, że może być jeszcze w trzeciej... Po tygodniu dostaliśmy drugie awizo i wtedy odkryliśmy, ku naszemu przerażeniu, że mamy jeszcze czwartą pocztę w okolicy... Po około miesiącu, ASOS do nas pisze, że jest zdziwiony nieprzyjęciem od nich paczki (taka informacja widniała na formularzu zwrotu) i pyta czy wolimy zwrot pieniędzy, czy wymianę na inny. Ostatecznie, otrzymaliśmy nową paczkę bez dodatkowych opłat.

Nie no, to w sumie mnie pocieszyłeś :) W końcu jak tej paczki nie otrzymam  i wróci do Asosa to firma stara się jednak tą paczkę wysłać ponownie lub zwrócić kasę. A co do Poczty Polskiej to na razie jakoś nie miałem b. złych doświadczeń (zwłaszcza w porównaniu z DPD). Paczka od CT przyszła b. szybko, pierwsza paczka (czyli ta później wysłana) od Asosa też. b. szybko. U mnie w domu na Asos też głównie kupuje żona, ja podłączyłem się przy okazji. A wracając jeszcze do samej poczty, z tego co donoszą media to strajk wisi w powietrzu. Poza tym ktoś mi wspominał, że teraz listonosz tylko dostarcza awizo i paczkę odbierasz na poczcie, (chyba że paczkę dostarcza Pocztex). Ja w sumie nawet wolę tak niż gdyby paczka zozstała dostarczona "na murek".  Przesyłka z Asosa to pikuś, żona czeka na jakąś drogą ręcznie robioną torebkę z Anglii, i naprawdę się niecierpliwi. Swoją drogą nigdy nie zrozumiem tej miłości kobiet do torebek :)

Może niektórzy zrobią krzywe miny, jednak ten płaszcz zbiera bardzo dobre recenzje na brytyjskim f&f, ponadto pojawił się w komentarzach pod jednym z wpisów na blogu Pana Michała K, myślę że w tej cenie dwurzędówka wełniana (69%) w klasyczną kratę z klapami szpic to jakaś tam okazja, szczególnie patrząc na materiał. Pozostał rozmiar XS dla strasznie szczupłych - w klatce 81-85cm. Zamówiłem, jak dojdzie to ocenię co i jak. 

http://www.f-f.com/pl/product/plaszcz-w-krate-f-f-o-wysokiej-zawartosci-welny/et424120?recentlyViewed=true

Jak taki płaszcz nie przystaje na to forum (bo różne już widziałem tutaj opinie, to można skasować post i po sprawie).

Do tego płaszcza proponuję "wykonane z prawdziwej skóry brogsy" za jedynie (proszę nie regulować odbiorników) 32 złote:

http://www.f-f.com/pl/product/skorzane-brogsy-f-f/ek421213

Wygląda na to, że za trzy stówy można się ubrać od stóp do głów.

Nie chciałbym być przesadnie złośliwy, ale to są chyba zbyt niskie ceny, żeby firmę brać na poważnie.

I właśnie o to mi chodziło. Po co ta złośliwość? Równie dobrze można wyśmiać wszystkie płaszcze z Próchnika w cenach 600-800zł po przecenie, które w swoim składzie mają co najwyżej 50% wełny, a zdarzają się takie co nawet 40% nie mają. Tutaj już firmę bierzemy za poważną czy jeszcze za tanio 600zł za 50% plastiku?   Rozumiem, że dla niektórych na tym forum metka to podstawa, jednak uważam, że płaszcz mieści się w kanonach męskiej elegancji, jest uniwersalny, ma w swoim składzie sporo wełny, można poczytać recenzje że jest dobrze wykonany i aż nie przystaje mu być w sprzedaży w tym sklepie. Może ocenimy jak przyjdzie, jeśli będzie tragedia materiał ala tarka zawsze można odesłać. 

Gdyby była inna metka i cena x10, to jestem przekonany, że nad płaszczem z F&F czytalibyśmy zachwyty :) Skoro promocje w sieciówkach, to nie widzę powodu aby takiej informacji nie zamieszczać. Bo z zamieszczonej promocji, jeśli 100 osobom ona nie odpowiada, a 1 zdecyduje się na zakup będąc z niego zadowolona - to już jest wartość dodana takiego wpisu.

PanMatty, myślę że większość kolegów z forum raczej śmieje się z metek typu Hugo Boss, Armanii itp niż uważa je za podstawę. Jeżeli się nie zgadzasz to, która z popularnych wśród użytkowników marek ma wg Ciebie niezadowalający stosunek ceny do jakości? Wg mnie powyższy płaszcz nie mieści się w kanonach klasycznej męskiej elegancji. W mojej ocenie "sporo wełny" w płaszczu to 100%. 

• Oceniam pozytywnie 2

W mojej ocenie sporo wełny w płaszczu to 69%, jeżeli płaszcz pochodzi z sieciówki. Nie mam zamiaru się z kimś wykłócać o to, czy 55% wełny, 5% kaszmiru i 40% poliestru za 500zł z przeceny to dobry stosunek ceny do jakości oraz czy 69% wełny za 200zł to lepszy czy nie lepszy stosunek ceny do jakości od tego pierwszego. To indywidualna sprawa każdego z nas (zasobności portfela, oczekiwań, tego co mamy już w szafie itp). Możemy taką dyskusję toczyć bez końca i jest ona bez sensu, jednak szczerze chciałbym wiedzieć ile procent użytkowników tego forum chce wyglądać dobrze/klasycznie i jednocześnie płaszcze za 2000/3000zł czy też lepiej - bespoke prosto z Neapolu za 10000zł czy więcej jest poza ich zasięgiem. Nie chce wróżyć z fusów, ale oceniam, że takich użytkowników jest więcej, niż mniej. Jeżeli kogoś stać na podobny płaszcz wprost spod igły wybitnie drogich krawców - nie mam nic przeciwko - zamawiać, czekać aż przyślą i nosić z dumą. Napisałem wyraźnie - nie pasuje, zbyt kontrowersyjna firma, można usunąć post i po sprawie, jednak dla mnie f&f to sieciówka jakich wiele. I nic nie napisałem o metkach Hugo Boss czy Armanii i doprawdy nie wiem skąd przekonanie, że ktokolwiek tutaj uważa te firmy za jakąś podstawę. Co to ma w ogóle do rzeczy?

Wydaje mi się, że FF to jednak trochę zbyt budżetowa marka aby prowadzić o niej tu szersze dyskusje.

Ad Próchnika, który poruszyłeś - byłem niedawno w Outlet w Ursusie i z ciekawości wszedłem do Próchnika, garnitury beznadziejne, poziom lub dwa  poniżej Vistula/Bytom. Nie bralbym tej firmy też pod uwagę, szczególnie, że jak napisałeś plaszcze mają 40-50% wełny.

Wydaje mi się, że FF to jednak trochę zbyt budżetowa marka aby prowadzić o niej tu szersze dyskusje.

Ad Próchnika, który poruszyłeś - byłem niedawno w Outlet w Ursusie i z ciekawości wszedłem do Próchnika, garnitury beznadziejne, poziom lub dwa  poniżej Vistula/Bytom. Nie bralbym tej firmy też pod uwagę, szczególnie, że jak napisałeś plaszcze mają 40-50% wełny.

Zgadzam się z Twoim zdaniem w pełni, dyskusja zupełnie nie potrzebna i sam jej nie chciałem zaczynać. Jednak wspomniane przeze mnie płaszcze z prochnik pojawiły się bodajże w tym temacie i nie wzbudzało to żadnej sensacji. Dlatego proponuję zakończyć debatę o płaszczu z ff jednocześnie życząc tym, którzy go kupili/kupią miłego zaskoczenia. 

"Dożynki" w tikeju - marynarka Corneliani za 78 zł (niestety, 2/3 wełny, 1/3 plastiku). Za drogo? Dżinsy Baldessarini, zielone, druga jakość (ale bez widocznych wad) za 23 zł. Ciągle zbyt dużo? To może styropianowo-pierzasty łabędź, sympatyczny, choć z pokiereszowanym dziobem. Niedrogo - większy 11 zł, a jego mniejszy brat - 7. ;)

• Oceniam pozytywnie 1