Üxküll Napisano 27 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2013 Wojtek (Macaroni Tomato) napisał o trzyczęściowym garniturze tweedowym: http://macaronitomato.com/themagazine,95,garnitur-z-kamizelka 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 27 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2013 Uwaga, spodnie z tweedu nie trzymają kantów. Poza tym genialna sprawa. Właściwie nie noszę nic innego ostatnio. Na liście mam jeszcze podobny szary. Myślę, że gładki tweed jest fajną alternatywą dla flaneli jako inny pomysł na sportowy garnitur. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Kolega uszył, w sensie obstalował, 3-częściowy garnitur z tweedu: brązowa jodełka. Wyszedł bardzo fajnie ale nie sądzę bym namówił go na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Gdzieś już gościa widziałem - chyba mu się spodobało : Uploaded with ImageShack.us (zdjęcie z FB) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Dr.Watson jak żywy Fantastyczne! Szkoda, że tweed to materiał tylko na kilka miesięcy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 5-6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Czyli w praktyce przez pół roku można... Marynarkę tweedową (w mniejszej gramaturze) można też spokojnie używać jako kurtki w chłodniejsze wieczory w trakcie tych miesięcy, które nie kojarzą się raczej z zima i pluchą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 W dobra stronę idzie Tomek ze swoim stylem, pasuje do niego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Oba ostatnie garnitury robią wrażenie. A propos tweedu - marzy mi się aktówka zrobiona z niego, lub pokrowiec na laptopa - ktoś wie czy jest to gdzieś osiągalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakow Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Owszem. Na przykład pokrowce na Kindle'a, iPada, iPhona itp. tutaj: http://harristweedandknitwear.co.uk/shop_pages/accessories.html#!/~/category/id=5331148&offset=0&sort=normal A torby wszelakie tutaj: http://harristweedandknitwear.co.uk/shop_pages/accessories.html#!/~/category/id=4671533&offset=0&sort=normal Pozdr, Jakub 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k3nd4ll Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Bardzo ciekawie to wygląda, czy ktoś korzystał z takiej torby? Jak z jej wytrzymałością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Warto zajrzeć tu prawdziwa kopalnia http://www.etsy.com/search/handmade/accessories?q=tweed+&order=most_relevant&view_type=gallery&ship_to=PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Wojtek (Macaroni Tomato) napisał o trzyczęściowym garniturze tweedowym: http://macaronitomato.com/themagazine,95,garnitur-z-kamizelka MT.jpg Ładny garnitur. Czy ramiona mają wypełnienie? Mam również pytanie do dżinsów z innych zdjęć - czy to RTW (jeśli tak, to jaki model), czy były szyte na miarę albo istotnie przerabiane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Ramiona mają bardzo małe wypełnienie. Spodnie z innych zdjęć to Levisy 511 ale bardzo mocno przerabiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 Ramiona mają bardzo małe wypełnienie. Spodnie z innych zdjęć to Levisy 511 ale bardzo mocno przerabiane. To jeszcze jedno pytanie - czy w zwężeniu nogawek na dole (jak się domyślam) nie przeszkodziły przecierane szwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 28 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2013 O ile pamiętam spodnie były zwężane wewnętrznym szwem. Nie było z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 29 Listopad 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Kim był krawiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Nasz in house. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 @jakow i @vcore - dzięki za namiary:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Wojtku - a jaki jest komfort termiczny w takim zestawie. Czy dłuższe przebywanie w ogrzewanym pomieszczeniu nie powoduje przegrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 To zależy jak bardzo ogrzewanym. Nosiłem ten zestaw w cieplejsze dni (październik) i rzeczywiście bywało za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ricco Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Wojtku, a gdzie można kupić taki szalik jak masz na zdjęciu w jednej ze styliazacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Były w Macaroni Tomato Warszawa, ale obawiam się że kupiłem ostati w tym wzorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Zwariowałem na punkcie wygody noszenia tweedu i na poważnie zastanawiam się nad 3. garniturem tweedowym, a może nawet 4. :D Ten gruby tweed (480g) często noszę z samym szalem i rękawiczkami (do 5C no problem!). Ten cieńszy się na to nie nadaje, ale za to świetnie sprawdza się jak zwykły garnitur pod płaszcz.Nie mam problemów z kantem, ale to dlatego, że mam szersze spodnie niż Wojtek. Tweed rzeczywiście się rozpycha i wąskich spodniach z tweedu nawet kolanówka nie pomoże ... ale jak wiadomo, ja tam wąskich już nie noszę Zauważyłem też jedną rzecz, która bardzo mnie zaskoczyła. Otóż spodnie z wełny czesankowej niezależnie od półki cenowej tkaniny (i nawet gramatury --> szyje 300g +) mocno gniotą się na mnie w pachwinach. Stało się to problemem do tego stopnia, że musiałem się podszkolić w krawieckim prasowaniu spodni. Z tweedami praktycznie nie mam tego problemu bo nie gniotą się niemal w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 4inHand, dnia 04 Gru 2013 - 16:37, napisał:4inHand, dnia 04 Gru 2013 - 16:37, napisał:4inHand, dnia 04 Gru 2013 - 16:37, napisał:4inHand, dnia 04 Gru 2013 - 16:37, napisał:4inHand, dnia 04 Gru 2013 - 16:37, napisał:4inHand, dnia 04 Gru 2013 - 16:37, napisał: Zwariowałem na punkcie wygody noszenia tweedu i na poważnie zastanawiam się nad 3. garniturem tweedowym, a może nawet 4. :D Ten gruby tweed (480g) często noszę z samym szalem i rękawiczkami (do 5C no problem!). Ten cieńszy się na to nie nadaje, ale za to świetnie sprawdza się jak zwykły garnitur pod płaszcz. Nie mam problemów z kantem, ale to dlatego, że mam szersze spodnie niż Wojtek. Tweed rzeczywiście się rozpycha i wąskich spodniach z tweedu nawet kolanówka nie pomoże ... ale jak wiadomo, ja tam wąskich już nie noszę Zauważyłem też jedną rzecz, która bardzo mnie zaskoczyła. Otóż spodnie z wełny czesankowej niezależnie od półki cenowej tkaniny (i nawet gramatury --> szyje 300g +) mocno gniotą się na mnie w pachwinach. Stało się to problemem do tego stopnia, że musiałem się podszkolić w krawieckim prasowaniu spodni. Z tweedami praktycznie nie mam tego problemu bo nie gniotą się niemal w ogóle Mądrze prawisz. Wąskie spodnie garniturowe a'la rurki pasują tylko tym co cienkie uda mają.W przeciwnym razie wychodzi efekt marchewy i nieważne ile w tych spodniach skarpety wystaje. Stara zasada krawiecka mówiła, że szerokość spodni dołem była uzależniona od rozmiaru noszonego obuwia. TWEED jak dla mnie nie ma praktycznego zastosowania dzisiaj. Spodnie łatwo się wypychają i gryzą. W marynarkach we współczesnych pomieszczeniach się grzejesz, no i na dokładkę sporo ważą. Generalnie temat przerobiłem, ale jakoś nie mam ochoty na siłę brnąć w tym kierunku. Od wszelkich legendarnych, szkockich tweedów wybieram aktualnie miejską odzież skandynawską z tkanin technicznych, bo zapewnia większy komfort i ma wiele poręcznych patentów, np. ukryte zamki pod pachami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi