Adamos Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Gdy kilka dni temu byłem u J. Turbasy ( w sprawie korekty podszewki w marynarce )zapytałem go o kozerkę a on na to rzymska piątka? Dlatego założyłem ten post bo coś mi nie grało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Nie czary tylko znam tę słynną opowieść o jednym z Twoich historycznych zamówień. A błędną definicją chciałem jedynie sprowokować merytoryczną odpowiedź. Ach, cóż za perfidia OK, w takim razie podziele się tą historią i z pozostałymi Kolegami. Moje pierwsze zamówienie bespoke. Jakieś 6 lat temu, starszy krawiec na Ursynowie w Warszawie. Ja, pełen entuzjazmu, ale z bardzo fragmentaryczną wiedzą na temat szycia w ogóle, a szycia miarowego w szczególności. Krawiec nieco mnie wyedukował, tłumacząc, że klapa może z kołnierzem tworzyć kształt zbliżony do 'V' (rzymska piątka), albo iść ostro w górę ('szpic w górę'). W czasie spotkanie kilka razy zmieniałem zdanię, by ostatecznie zdecydować się na standardową rzymską piątkę. Niestety, krawiec najlepiej zapamiętał moje niezdecydowanie i się nim zaraził, bo na pierwszej przymiarce zobaczyłem, że (tak, zgadliście) jedna klapa to rzymska piątka, a druga - szpic w górę. Odpowiadam na ewentualne pytania - tak, to naprawdę się zdarzyło. Masz może zdjęcie tej marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Wyrzuciłem ją dobrych parę lat temu, ale gwoli wyjaśnienia, krawiec jakoś zdołał ujednolicić klapy, tzn. przerobił peak lapel na notch lapel. Fakt, że od początku przeszkadzała mi pewna asymetria klap... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Immune, prosimy o update - czy złożyłeś zamówienie, u kogo, szczegóły zamówienia, zwłaszcza kozerka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 20 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2011 Immune, prosimy o update - czy złożyłeś zamówienie, u kogo, szczegóły zamówienia, zwłaszcza kozerka itp.Rozmawiałem o tym zamówieniu z trzema warszawskimi krawcami i myślę, że ostatecznie zdecyduję się na Godlewskiego z Polnej. Kozerka będzie wysoko, ale zrezygnowałem ze "szpicu w górę" na rzecz "rzymskiej V". Chyba, że jeszcze mi się zmieni i pójdę na żywioł, ale obawiam się że może być wówczas zbyt formalnie. Chciałbym jednak maksymalnie poszerzyć klapy od połowy długości w górę. No i zastanawiam się czy nie zamówić swojej pierwszej marynarki na 2,5 guzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 28 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2011 Antyprzykład, czyli kozerka na plecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 28 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2011 Czekamy na zdjęcie marynarki bez kozerki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 28 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2011 A kołnierz szalowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 28 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2011 No masz, ale palnąłem. Zrzućmy to na karb późnej godziny PS kołnierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 28 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2011 PS kołnierz Analfabetyzm wtórny, co zrobić - starość. Poprawiłem, bo wstyd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 30 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2011 Kozerka wyżej czy niżej 60 lat później, dylemat wciąż ten sam: http://www.cutterandtailor.com/forum/in ... wtopic=203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 31 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2011 Takiej jak na zdjęciach poniżej kozerki nie widuje się poza Francją. Szczegółowa prezentacja marynarki Francesco Smalto z 1991 r. (widok ogólny na drugiej fotografii) na znanym blogu krawieckim: http://tuttofattoamano.blogspot.com/201 ... uture.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 31 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2011 Takiej jak na zdjęciach poniżej kozerki nie widuje się poza Francją. Przy okazji trzej wielcy krawcy, Camps de Luca i jego uczniowie, Francesco Smalto i Gabriel Gonzalez. (...) Jeśli dobrze widzę na zamieszczonych zdjęciach, taka kozerka wygląda całkiem jak krój z lat 30. XXw. z niemal poziomymi klapami zamkniętymi. Podobne są w wątku o ilustracjach klasycznej męskiej elegancji. Non c`est pas? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 1 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2012 Takiej jak na zdjęciach poniżej kozerki nie widuje się poza Francją. Przy okazji trzej wielcy krawcy, Camps de Luca i jego uczniowie, Francesco Smalto i Gabriel Gonzalez. (...) Jeśli dobrze widzę na zamieszczonych zdjęciach, taka kozerka wygląda całkiem jak krój z lat 30. XXw. z niemal poziomymi klapami zamkniętymi. Podobne są w wątku o ilustracjach klasycznej męskiej elegancji. Non c`est pas? Pozdr, wojvv Bystra obserwacja. Marynarki z takimi kozerkami wciąż można zamówić w pracowni Camps de Luca: http://www.camps-de-luca.com/ Obecnie Smalto to butik couture z działem bespoke: http://www.smalto.com Więcej o bespoke na blogu: http://sleevehead.blogspot.com/2008/03/ ... malto.html Pracownia krawiecka Gabriela Gonzaleza została przejęta przez Cifonelliego: viewtopic.php?f=1&t=1703&p=51362&hilit=Cifonelli#p51362 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 2 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2012 Kiedyś w formie eksperymentu dobrego smaku podrzuciłem do oceny włoską kozerkę. Nie przypadła ona jednak do gustu największemu propagatorowi stylu włoskiego na tym forum: viewtopic.php?f=2&t=456&p=45073&hilit=temu+kozerka#p45073 Jest to jednak kozerka jaką Luca Rubinacci nosi w swoich garniturach. Zdjęcia Luki Rubinacciego w większej rozdzielczości: http://www.marianorubinacci.net/club/?p=755 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.z. Napisano 2 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2012 Ja zawsze miałem wrażenie, że przez tę kozerkę luca wygląda strasznie kwadratowo od klatki piersiowej w górę. miękkie ramiona, niezbyt rozbudowana klatka piersiowa i pozioma linia kozerki nie grają dobrze ze sobą. Może na kimś lepiej zbudowanym będzie sprawiało lepsze wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2012 Przykład trochę już zapomnianego stylu kozerki z szpic, z biegnącym prawie równoległym wcięciem, spotkana raczej w dwurzędówkach, jednak tutaj mamy zdjęcie z filmu o Nikodemie Dyźmie, zaserwowaną w marynarce jednorzędowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 22 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2012 cztery kozerki: http://putthison.com/post/23483570213/c ... unny-thing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2012 ...i trzy na cztery marynarki, zaprasowane na dwa i pół... Jak ostatnio poprosiłem pewnego krawca z dyplomem cechu (nazwisko znane redakcji ) o takie zaprasowanie, to stwierdził, że pierwszy raz o czymś takim słyszy... A jak powiedziałem, że mam już jedną taką marynarkę, nabytą bezpośrenio w sklepie, to stwierdził: 'Panie, naprodukowali tych marynarek na trzy guziki; moda się zmieniła, to kombinują jak to sprzedać i zaprasowują jakieś wynalazki'... sorry za offtopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2012 Wolę nie ryzykować - zwęża mi 'to i owo'. Dla uspokojenia - jest to krawiec 'podwarszawski' (budżetowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Inne baaaardzo ciekawe rozumienie pojęcia "kozerka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2012 Mocno rzuca się w oczy również pozioma butonierka - gdy nie ma wklęsłej kozerki, nie ma punktu wizualnego odniesienia kierunku poprowadzenia butonierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 24 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2012 Tak apropo szerokich wyłogów ze spiczastą kozerką: http://asuitablewardrobe.dynend.com/201 ... overs.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 26 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2012 Klasyczny garnitur z klapami otwartymi z kozerką stosowaną współcześnie raczej tylko w klapach w szpic. Na to rozwiązanie zwrócił ostatnio uwagę Sven Raphael Schneider we wpisie o wiedeńskim KNIZE: http://www.gentlemansgazette.com/knize- ... ns-vienna/ Mnie się to rozwiązanie podoba, chociażby dlatego, że nie jest dostępne w ofercie RTW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi