Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Panowie, przygotowuję się do zamówienia jednorzędowej marynarki w dużą kratę. Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o takiej kozerce jak na zdjęciu poniżej - jak to się mówi leży prawie na plecach. Marynarka ze zdjęcia jest praktycznie zgodna z moim wyobrażeniem tego co chcę zamówić, jednak będzie uszyta z innego materiału niż na zdjęciu (bawełna), bo wełny o średniej gramaturze. Czy taka kozerka pasuje do tak spiczastych zamkniętych klap? Klapy mają być bardzo zaokrąglone.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

No więc, hmmm..., ja też mam w planach podobne zlecenie i nie planuję kozerki aż tak wysoko. Wydaje mi się, że narożniki klap nie powinny wystawiać ponad linię ramion.

A przy okazji, bardzo szeroko rozstawione kieszenie, nie dla osób z szerokimi biodrami.

Opublikowano

Również moim zdaniem kozerka w tym miejscu to trochę za wysoko. Umieściłbym ją nieco poniżej linii ramion. Ale to tylko moje niczym nie poparte subiektywne odczucie.

Opublikowano

Również moim zdaniem kozerka w tym miejscu to trochę za wysoko. Umieściłbym ją nieco poniżej linii ramion. Ale to tylko moje niczym nie poparte subiektywne odczucie.

Większość moich marynarek z zamkniętymi klapami ma kozerkę umiejscowioną zdecydowanie zbyt nisko (patrz avatar) i chciałbym przy okazji tego zamówienia spróbować czegoś innego.

Rozumiem, że wszystkim chodzi o taki efekt:

Dołączona grafika

Mam taką marynarkę, ale wciąż wydaje mi się że nie jest to odpowiednia wysokość.

Opublikowano

Tak, mniej więcej o to mi chodzi. Znam ten ból jeśli chodzi o zbyt nisko umieszczoną kozerkę. Dużo starych marynarek z lumpeksów jest w ten sposób zbudowana. Jeśli miałbym wybierać pomiędzy dwoma przeciwnościami to wybrałbym tę skrajnie wysoką zaprezentowaną przez Ciebie. Moim zdaniem złotym środkiem jest wysoka kozerka, ale jednak wyraźnie poniżej linii ramion.

Opublikowano

Ja nie postulowalem zmiany polozenia kozerki. Jesli masz marynarki "w szpic" z nizej polozona kozerka, to ja bym "zaszalal" i sprawil sobie taka, ktora na tym forum mozna okreslic jako bardzo dandy.

Opublikowano

:D Widzę że przykład wstawiony przez mnie to dla Ciebie zbyt nisko.

Większość moich marynarek z zamkniętymi klapami ma kozerkę umiejscowioną zdecydowanie zbyt nisko (patrz avatar) i chciałbym przy okazji tego zamówienia spróbować czegoś innego.

Dołączona grafika

Mam taką marynarkę, ale wciąż wydaje mi się że nie jest to odpowiednia wysokość.

Wysokość kozerki na tym zdjęciu jest dla mnie maksymalną, która jeszcze nie będzie komiksowa.

Opublikowano

Większość moich marynarek z zamkniętymi klapami ma kozerkę umiejscowioną zdecydowanie zbyt nisko (patrz avatar) i chciałbym przy okazji tego zamówienia spróbować czegoś innego. ...

Bartku, wydaje mi sie ze doskonale wiesz czego chcesz. Just do it. ;)
Opublikowano

Bartku, wydaje mi sie ze doskonale wiesz czego chcesz. Just do it. ;)

+

Zdradzisz u kogo masz zamiar cos takiego zrobic? Nie bedziesz chyba przekonywał do tego zadnego starszego pana? :D

E tam, co najmniej kilku by się podjęło.
Opublikowano

Czy to jest ta marynarka, którą przepiłeś podczas słynnego spotakania forumowego? :lol:

Myślę, że marynarka wyglądałaby lepiej z kozerką o 2 cm niższą, ta jest na pograniczu pastiszu.

Opublikowano

Czy to jest ta marynarka, którą przepiłeś podczas słynnego spotakania forumowego? :lol:

Myślę, że marynarka wyglądałaby lepiej z kozerką o 2 cm niższą, ta jest na pograniczu pastiszu.

Nie, to nie ta marynarka. :D

Dziękuję wszystkim za opinie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Rzymska piątka to najczęściej spotykany rodzaj łączenia klapy z kołnierzem. Nazwa mówi wszystko. Jej alternatywą, znacznie rzadziej spotykaną w jednorzędówkach, a będącą standardem w dwurzędówkach, jest peak lapel, który niektórzy polscy krawcy nazywają (dość sensownie) "szpic w górę". Kozerka to miejsce, w którym klapa łączy się z kołnierzem, obojetnie w jaki sposób.

Opublikowano

Myślę, że na to pytanie najlepiej odpowie Kamil. :lol::lol:

Rzymska piątka to swojskie określenie zamkniętych klap (w szpic). No, ale zostawiam koledze pole do popisu. ;)

Jakieś czary czy co? :shock: Napisałem odpowiedź nie czytając Twojego posta. Anyway, jak widać mamy nieco rozbieżne wytłumaczenia :lol:

Opublikowano

Nie czary tylko znam tę słynną opowieść o jednym z Twoich historycznych zamówień. ;) A błędną definicją chciałem jedynie sprowokować merytoryczną odpowiedź. 8-)

Ach, cóż za perfidia :-)

OK, w takim razie podziele się tą historią i z pozostałymi Kolegami.

Moje pierwsze zamówienie bespoke. Jakieś 6 lat temu, starszy krawiec na Ursynowie w Warszawie. Ja, pełen entuzjazmu, ale z bardzo fragmentaryczną wiedzą na temat szycia w ogóle, a szycia miarowego w szczególności. Krawiec nieco mnie wyedukował, tłumacząc, że klapa może z kołnierzem tworzyć kształt zbliżony do 'V' (rzymska piątka), albo iść ostro w górę ('szpic w górę'). W czasie spotkanie kilka razy zmieniałem zdanię, by ostatecznie zdecydować się na standardową rzymską piątkę. Niestety, krawiec najlepiej zapamiętał moje niezdecydowanie i się nim zaraził, bo na pierwszej przymiarce zobaczyłem, że (tak, zgadliście) jedna klapa to rzymska piątka, a druga - szpic w górę. Odpowiadam na ewentualne pytania - tak, to naprawdę się zdarzyło.