kset Napisano 4 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2011 może tak jak pierwsze zdjęcie na stronie 3 tego wątku? Uxkull, 22 lutego, Agnelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Panowie, przygotowuję się do zamówienia jednorzędowej marynarki w dużą kratę. Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o takiej kozerce jak na zdjęciu poniżej - jak to się mówi leży prawie na plecach. Marynarka ze zdjęcia jest praktycznie zgodna z moim wyobrażeniem tego co chcę zamówić, jednak będzie uszyta z innego materiału niż na zdjęciu (bawełna), bo wełny o średniej gramaturze. Czy taka kozerka pasuje do tak spiczastych zamkniętych klap? Klapy mają być bardzo zaokrąglone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 No więc, hmmm..., ja też mam w planach podobne zlecenie i nie planuję kozerki aż tak wysoko. Wydaje mi się, że narożniki klap nie powinny wystawiać ponad linię ramion. A przy okazji, bardzo szeroko rozstawione kieszenie, nie dla osób z szerokimi biodrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Moim zdaniem taka wysokość to przesada. 2-3 cm niżej byłoby ok. Pomysł na marynarkę świetny, sam myślę o czymś podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Pasuje, jesli nie boimy sie efektu troche komiksowego. Ja nie widze w tym nic zdroznego, a Lapo Elkann byłby wniebowziety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Wydaje mi się, że narożniki klap nie powinny wystawiać ponad linię ramion.Kończą się prawie na równi linii ramion: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QuaD Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Również moim zdaniem kozerka w tym miejscu to trochę za wysoko. Umieściłbym ją nieco poniżej linii ramion. Ale to tylko moje niczym nie poparte subiektywne odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Wolę jak narożniki leżą przy ciele. Tak jak tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Również moim zdaniem kozerka w tym miejscu to trochę za wysoko. Umieściłbym ją nieco poniżej linii ramion. Ale to tylko moje niczym nie poparte subiektywne odczucie.Większość moich marynarek z zamkniętymi klapami ma kozerkę umiejscowioną zdecydowanie zbyt nisko (patrz avatar) i chciałbym przy okazji tego zamówienia spróbować czegoś innego. Rozumiem, że wszystkim chodzi o taki efekt: Mam taką marynarkę, ale wciąż wydaje mi się że nie jest to odpowiednia wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QuaD Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Tak, mniej więcej o to mi chodzi. Znam ten ból jeśli chodzi o zbyt nisko umieszczoną kozerkę. Dużo starych marynarek z lumpeksów jest w ten sposób zbudowana. Jeśli miałbym wybierać pomiędzy dwoma przeciwnościami to wybrałbym tę skrajnie wysoką zaprezentowaną przez Ciebie. Moim zdaniem złotym środkiem jest wysoka kozerka, ale jednak wyraźnie poniżej linii ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Rozumiem, że wszystkim chodzi o taki efekt: Ja nie postulowalem zmiany polozenia kozerki. Jesli masz marynarki "w szpic" z nizej polozona kozerka, to ja bym "zaszalal" i sprawil sobie taka, ktora na tym forum mozna okreslic jako bardzo dandy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Widzę że przykład wstawiony przez mnie to dla Ciebie zbyt nisko. Większość moich marynarek z zamkniętymi klapami ma kozerkę umiejscowioną zdecydowanie zbyt nisko (patrz avatar) i chciałbym przy okazji tego zamówienia spróbować czegoś innego. Rozumiem, że wszystkim chodzi o taki efekt: Mam taką marynarkę, ale wciąż wydaje mi się że nie jest to odpowiednia wysokość. Wysokość kozerki na tym zdjęciu jest dla mnie maksymalną, która jeszcze nie będzie komiksowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Większość moich marynarek z zamkniętymi klapami ma kozerkę umiejscowioną zdecydowanie zbyt nisko (patrz avatar) i chciałbym przy okazji tego zamówienia spróbować czegoś innego. ... Mam taką marynarkę, ale wciąż wydaje mi się że nie jest to odpowiednia wysokość. Bartku, wydaje mi sie ze doskonale wiesz czego chcesz. Just do it. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Bartku, wydaje mi sie ze doskonale wiesz czego chcesz. Just do it. + Zdradzisz u kogo masz zamiar cos takiego zrobic? Nie bedziesz chyba przekonywał do tego zadnego starszego pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Bartku, wydaje mi sie ze doskonale wiesz czego chcesz. Just do it. + Zdradzisz u kogo masz zamiar cos takiego zrobic? Nie bedziesz chyba przekonywał do tego zadnego starszego pana? E tam, co najmniej kilku by się podjęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Immune, według mnie taka kozerka, jaką masz w avatarze jest idealna. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Czy to jest ta marynarka, którą przepiłeś podczas słynnego spotakania forumowego? Myślę, że marynarka wyglądałaby lepiej z kozerką o 2 cm niższą, ta jest na pograniczu pastiszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Czy to jest ta marynarka, którą przepiłeś podczas słynnego spotakania forumowego? Myślę, że marynarka wyglądałaby lepiej z kozerką o 2 cm niższą, ta jest na pograniczu pastiszu. Nie, to nie ta marynarka. Dziękuję wszystkim za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Witam, mam pytanie czy kozerka to to samo co rzymska piątka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Myślę, że na to pytanie najlepiej odpowie Kamil. Rzymska piątka to swojskie określenie zamkniętych klap (w szpic). No, ale zostawiam koledze pole do popisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Rzymska piątka to najczęściej spotykany rodzaj łączenia klapy z kołnierzem. Nazwa mówi wszystko. Jej alternatywą, znacznie rzadziej spotykaną w jednorzędówkach, a będącą standardem w dwurzędówkach, jest peak lapel, który niektórzy polscy krawcy nazywają (dość sensownie) "szpic w górę". Kozerka to miejsce, w którym klapa łączy się z kołnierzem, obojetnie w jaki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Lepsze byłby określenie "na Mazowieckiego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Myślę, że na to pytanie najlepiej odpowie Kamil. Rzymska piątka to swojskie określenie zamkniętych klap (w szpic). No, ale zostawiam koledze pole do popisu. Jakieś czary czy co? Napisałem odpowiedź nie czytając Twojego posta. Anyway, jak widać mamy nieco rozbieżne wytłumaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Nie czary tylko znam tę słynną opowieść o jednym z Twoich historycznych zamówień. A błędną definicją chciałem jedynie sprowokować merytoryczną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 Nie czary tylko znam tę słynną opowieść o jednym z Twoich historycznych zamówień. A błędną definicją chciałem jedynie sprowokować merytoryczną odpowiedź. Ach, cóż za perfidia OK, w takim razie podziele się tą historią i z pozostałymi Kolegami. Moje pierwsze zamówienie bespoke. Jakieś 6 lat temu, starszy krawiec na Ursynowie w Warszawie. Ja, pełen entuzjazmu, ale z bardzo fragmentaryczną wiedzą na temat szycia w ogóle, a szycia miarowego w szczególności. Krawiec nieco mnie wyedukował, tłumacząc, że klapa może z kołnierzem tworzyć kształt zbliżony do 'V' (rzymska piątka), albo iść ostro w górę ('szpic w górę'). W czasie spotkanie kilka razy zmieniałem zdanię, by ostatecznie zdecydować się na standardową rzymską piątkę. Niestety, krawiec najlepiej zapamiętał moje niezdecydowanie i się nim zaraził, bo na pierwszej przymiarce zobaczyłem, że (tak, zgadliście) jedna klapa to rzymska piątka, a druga - szpic w górę. Odpowiadam na ewentualne pytania - tak, to naprawdę się zdarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi