Skocz do zawartości

Buty ze skóry shell cordovan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bingo  :) na plastikowym. ........................... ..........................................                                                                                                                                                                                                                                  Pewnie na amerykanskich forach za taka opinie zostal bym wysmiany :lol:  albo nawet zlinczowany :ph34r: ,ale dla mnie te butyJ&M przewyzszaja podobny model cordo Aldena pod kazdym wzgledem.Jakosc wykonania,estetyka,o wiele zgrabniejsze kopyto,a przede wszystkim komfort i wygoda od pierwszej minuty na nogach(J&M uszyte z cordowanu o gr.1,2mm ,Aldeny 2mm). Jedyne co broni Aleny to klasyczny kolor#8.Ciekawy jestem opinii kolegow??

post-1783-0-52697100-1366291438_thumb.jp

post-1783-0-76274700-1366293934_thumb.jp

post-1783-0-16284100-1366293979_thumb.jp

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Będąc niedawno w Paryżu, zajrzałem również do sklepu Carminy, fotorelację z którego zamieściłem na początku tego wątku. Asortyment zmienił się niewiele, ale ceny już tak: w ciągu dwóch lat buty z shell cordovanu podrożały o 15% (z EUR 500 do 575), a ze skóry cielęcej - o 10% (350->385).

Opublikowano

Czy ktoś coś wie na temat jakości cordovanu z garbarni Rocinante? Szczególnie interesuje mnie, jak wypada w porównaniu do cordovanu z Horween.

Zalezy do ktorego cordovanu z Horween chcesz porownywac,mam buty z SC od dziesieciu producentow wszystkie uszyte z cordovanu Horweena i jakosc skory dramatycznie sie rozni w zaleznosci od manufaktury.Jak chcesz porownac jakosc skory to jest prosty test,wystarczy zrysowac buty papierem sciernym, a potem polerowac 5 minut szczotka z wlosia bez jakiejkolwiek pasty czy kremu.Jak buty po szczotkowaniu odzyskaja polysk i kolor sa uszyte z wysokiej jakosci cordovanu,jak odzyskaja polysk ale zmienia kolor to jest cordovan korygowany,kiedy nie odzyskaja polysku to jest imitacja cordowanu ANCA. Od lewej Alden,Allen Edmonds.Hanover,French Shriner uszyte z  Horween G.S. Cordovan

post-1783-0-24845500-1369972103_thumb.jp

post-1783-0-42055600-1369972124_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Bardzo pouczający test, dziękuję. Pozwolę sobie jednak zauważyć że ma pewną wadę, otóż trudno mi sobie wyobrazić sprzedawcę pozwalającego w sklepie potraktować buty papierem ściernym.

Zalezy do ktorego cordovanu z Horween chcesz porownywac,mam buty z SC od dziesieciu producentow wszystkie uszyte z cordovanu Horweena i jakosc skory dramatycznie sie rozni w zaleznosci od manufaktury.Jak chcesz porownac jakosc skory to jest prosty test,wystarczy zrysowac buty papierem sciernym, a potem polerowac 5 minut szczotka z wlosia bez jakiejkolwiek pasty czy kremu.Jak buty po szczotkowaniu odzyskaja polysk i kolor sa uszyte z wysokiej jakosci cordovanu,jak odzyskaja polysk ale zmienia kolor to jest cordovan korygowany,kiedy nie odzyskaja polysku to jest imitacja cordowanu ANCA. Od lewej Alden,Allen Edmonds.Hanover,French Shriner uszyte z  Horween G.S. Cordovan

Jak to stwierdzenie ma się do słowa genuine?

Opublikowano

Ja także dziękuję za mały pokaz. Chciałbym się spytać odnośnie wspomnianej imitacji cordovanu ANCA. Czy mógłbyś coś więcej o niej napisać, bo dotychczas spotkałem się jedynie z garbarnią ANCA, ale nie wiem, czy chodzi o to samo.

Chodziło mi o porównanie cordovanu najlepszej jakości. Porównać mogę do cordovanu od C&J, który z tego co wiem też jest z Horween i podejrzewam, że jest najwyższej jakości, ale w zasadzie tak inwazyjnych testów nigdy nie robiłem. ;)
Przy okazji, czy Alden, AE i Carmina korzystają z pierwszego typu cordovanu?

Opublikowano

Ja także dziękuję za mały pokaz. Chciałbym się spytać odnośnie wspomnianej imitacji cordovanu ANCA. Czy mógłbyś coś więcej o niej napisać, bo dotychczas spotkałem się jedynie z garbarnią ANCA, ale nie wiem, czy chodzi o to samo.

Chodziło mi o porównanie cordovanu najlepszej jakości. Porównać mogę do cordovanu od C&J, który z tego co wiem też jest z Horween i podejrzewam, że jest najwyższej jakości, ale w zasadzie tak inwazyjnych testów nigdy nie robiłem. ;)

Przy okazji, czy Alden, AE i Carmina korzystają z pierwszego typu cordovanu?

Alden ma w garbarni Horweena tzw "first pick",czyli dostaje idealne skory i nie chodzi tu o jakosc wyprawienia tylko o jednolity odcien brak mikro skaz czy innych imperfekcji.Dzieki tym skorom i przyzwoitemu wykonczeniu cordovany Aldena maja reputacje najlepszych butow z SC,chociaz mozna znalezc buty lepiej uszyte(np.C&J).Allen Edmonds nie ma dostepu do takich skor, ale nie koryguje butow farbami tylko po finalnej kontroli jakosci je klasyfikuje i przecenia(first-$595,seconds-$399,small"w"-$100>200,big"W"<$100).Pozostali producenci maja swoje technologie na polepszenie skory np.buty French Shriner pokazane na zdjeciu sa uszyte z bezbarwnego cordovanu i natryskowo pomalowane buraczkowym lakierem imitujacym #8 Aldena.......ANCA to nie  nazwa garbarni tylko rodzaj konskiej skory -anca de potro- wyprawianej w Meksyku o wlasciwosciach zblizonych do SC i stosowanej do szycia wysokiej klasy Cowboy Boots.

post-1783-0-90457300-1370189374_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Pochodzi z Horween, oczywiście kupowany nie bezpośrednio od garbarni, a od renomowanej europejskiej hurtowni. Nie jestem ekspertem, więc nie będę się wypowiadał autorytatywnie, ale jako właściciel butów z tej skóry nie widzę powodów do narzekań na jej jakość. Wprawdzie odcień nie jest jednolity, ale dla mnie to jest dodatkowa zaleta.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam znajomego,ktory posiada kolekcje 56 par butow Aldena z cordovanu (tylko Aldeny uznaje za prawdziwe  Shell Cordo)  ,dlatego moim  butom dalem status  "mikrokolekcji".....Buty kupowalem w okresie ok 8 lat w rozmaitych okolicznosciach (sklepy.outlety.real estate-yard-garage sale),wszystkie uszyte ze skor Horweena w kilku amerykanskich manufakturach  (tylko jedna para z indyjskiego Florsheima).....Pierwsze z lewej  koniakowe PTB Hanover szyte w Pennsylvanii ad.1968,kolejne dwukolorowe saddle Hanover Masterflex z manufaktury w Nowej Anglii lata 80.....................................................Czy to jeszcze cieszy? Czy nie jest tak jak z garażem sułtana Brunei?  :)

Mnie cieszy .Kiedy buty intensywnie katowane przy niemal zerowej pielegnacji z kazdym rokiem wygladaja coraz lepiej (jedyny problem to podeszwy)

• Oceniam pozytywnie 4
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Efekty polerki dwoma specyfikami do cordovanu- zalecanym przez Horween VSC i fabrycznym  A.Edmonds

(a propos kolorowych kremów do SC) Sprzedawczyni w sklepie Carminy na Majorce powiedziała iż do SC krem neutralny w w zupełności wystarcza zaś kolorowe kremy to wyciąganie pieniędzy od klientów.

• 1 miesiąc temu...