mlesniowski Napisano 3 Luty Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 20 godzin temu, ottunio napisał: P.S. Niestety przy mierzeniu zerwałem jedną sznurówkę, druga wisi na paru włoskach. Po tym zwróciłem uwagę i sznurówki są przetarte w wielu miejscach. Słaba jakość sznurówek? Bo proszę wierzyć, umiem obchodzić się z obuwiem. Chyba nie ma powodów żeby czuć się winnym. Mi zdarzyło się to bodajże trzy razy w Yanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 3 Luty Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty Też mam dziwne doświadczenia z 960G/961G w yanko, bardzo wąskie. Przy czym TLB na kopycie Alan G przy stopie 280cm i w rozm. 8.5UK były bardzo obszerne a na kopycie F leżały super, dość opinająco, ale do rozchodzenia, pomimo tego, że w Patine Ina G bardzo mi leży. Przy Twojej długości stopy sprobowałbym coś z TLB w tęgości F w rozmiarze 8.5 właśnie. Chociaż np. Picasso ma dosyć wysokie podbicie, ale bez przymiarki się nie przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek KRK Napisano 4 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec Cześć! Poszukuję czarnych lotników i mam w związku z tym pytanie do Was. Czy lotniki Yanko 549 (link) są porównywalne do lotników KH Lord Premium (link), czy to zupełnie inna jakość (czytałem Wasze wypowiedzi na forum, ale chciałbym mieć jasność). Jest jeszcze inny model lotników KH Lord (link). Nie mam żadnego doświadczenia z tymi markami. Dotychczas miałem kilka par butów na skórzanej podeszwie Ryłko (linia premium, nie daję linka, bo kupowałem je kilka lat temu). Oczywiście jestem otwarty na propozycje innych marek. Na przykład lotniki Patine link są bardzo ładne, ale też nie mam doświadczenia z tą marką. I jeszcze przy okazji mam kolejne pytanie. Zawsze wydawało mi się, że brogi nie są formalnymi butami (w końcu to buty "farmerskie"). Co prawda ja właśnie ciemno-brązowe brogi (z otwartą przyszwą) najczęściej noszę do garnituru, choć pewnie bardziej by pasowały do jeansów. Zauważyłem, że wielu producentów (w tym Yanko) oferuje np. czarne brogi (pełne, pół, ćwierć) z zamkniętą przyszwą (czyli wysoki stopień formalności, na co wskazuje także kolor). Dlaczego tak jest? Czy takie brogi są formalnymi butami, podobnie jak lotniki? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 4 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 19 minut temu, Bartek KRK napisał: Czy lotniki Yanko 549 (link) są porównywalne do lotników KH Lord Premium (link), czy to zupełnie inna jakość (czytałem Wasze wypowiedzi na forum, ale chciałbym mieć jasność). Jest jeszcze inny model lotników KH Lord (link). Cześć, nie mam doświadczenia z Lordami, ale Yanko to bez wątpienia obuwie wysokiej jakości, począwszy od kopyt po użyte materiał i wykonanie. Istotniejszą kwestią będzie dopasowanie kopyta do Twojej stopy wiec sprawdziłbym oba buty. Czasem taki za 2,5k totalnie ci nie siądzie, będzie uciskał w śródstopiu a pięta będzie latała góra dół, a czasem Berwicki za 800zł idealnie podpasują pod bryłę twojej stopy. Sprawdź oba. 29 minut temu, Bartek KRK napisał: Dlaczego tak jest? Czy takie brogi są formalnymi butami, podobnie jak lotniki? Życie byłoby zbyt nudne gdybyś do wyboru miał tylko czarne oksfordy cap toe albo lotniki a w opozycji do tego tylko casualowe derby wing tip więc w ofertach producentów masz całe spektrum wariacji nt. różnego rodzaju ozdób na butach bądź ich braku. Bez wątpienia czarne buty świetnie wygalają do wieczornego, granatowego garnituru ale nie zawsze muszą być w najwyższym stopniu formalności. Upraszając im ciemniejszy kolor tym bardziej formalne obuwie, im więcej ażurowań tym mniej formalne obuwie. Na wesele wieczorem imo bardziej stosowne będą takie ćwierćbrogsy z zamkniętą obłożoną Niż takie oksfordy w kolorze jasnego brązu mimo że nie mają brogowania. Moda męska to cała paleta szarości i niuansów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 4 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 37 minut temu, Bartek KRK napisał: Cześć! Poszukuję czarnych lotników i mam w związku z tym pytanie do Was. Czy lotniki Yanko 549 (link) są porównywalne do lotników KH Lord Premium (link), czy to zupełnie inna jakość (czytałem Wasze wypowiedzi na forum, ale chciałbym mieć jasność). Jest jeszcze inny model lotników KH Lord (link). Nie mam żadnego doświadczenia z tymi markami. Dotychczas miałem kilka par butów na skórzanej podeszwie Ryłko (linia premium, nie daję linka, bo kupowałem je kilka lat temu). Oczywiście jestem otwarty na propozycje innych marek. Na przykład lotniki Patine link są bardzo ładne, ale też nie mam doświadczenia z tą marką. I jeszcze przy okazji mam kolejne pytanie. Zawsze wydawało mi się, że brogi nie są formalnymi butami (w końcu to buty "farmerskie"). Co prawda ja właśnie ciemno-brązowe brogi (z otwartą przyszwą) najczęściej noszę do garnituru, choć pewnie bardziej by pasowały do jeansów. Zauważyłem, że wielu producentów (w tym Yanko) oferuje np. czarne brogi (pełne, pół, ćwierć) z zamkniętą przyszwą (czyli wysoki stopień formalności, na co wskazuje także kolor). Dlaczego tak jest? Czy takie brogi są formalnymi butami, podobnie jak lotniki? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Nie mam doświadczenia z marką Królewski Herb, mam z Yanko. Bazując na opiniach na forum, Yanko będą co najmniej o klasę wyżej, chyba że KH radykalnie podniósł jakość swych produktów. Brogsy były butami farmerskimi może w XIX wieku. Dzisiaj mężczyźni bez skrępowania noszą adidasy do garnituru. Więc według zasad klasycznej męskiej elegancji butami formalnymi nie są, natomiast IMO obecnie jak najbardziej pasują do garnituru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek KRK Napisano 4 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 8 godzin temu, Velahrn napisał: Nie mam doświadczenia z marką Królewski Herb, mam z Yanko. Bazując na opiniach na forum, Yanko będą co najmniej o klasę wyżej, chyba że KH radykalnie podniósł jakość swych produktów. Brogsy były butami farmerskimi może w XIX wieku. Dzisiaj mężczyźni bez skrępowania noszą adidasy do garnituru. Więc według zasad klasycznej męskiej elegancji butami formalnymi nie są, natomiast IMO obecnie jak najbardziej pasują do garnituru. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek KRK Napisano 4 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 8 godzin temu, papiez_ napisał: Cześć, nie mam doświadczenia z Lordami, ale Yanko to bez wątpienia obuwie wysokiej jakości, począwszy od kopyt po użyte materiał i wykonanie. Istotniejszą kwestią będzie dopasowanie kopyta do Twojej stopy wiec sprawdziłbym oba buty. Czasem taki za 2,5k totalnie ci nie siądzie, będzie uciskał w śródstopiu a pięta będzie latała góra dół, a czasem Berwicki za 800zł idealnie podpasują pod bryłę twojej stopy. Sprawdź oba. Życie byłoby zbyt nudne gdybyś do wyboru miał tylko czarne oksfordy cap toe albo lotniki a w opozycji do tego tylko casualowe derby wing tip więc w ofertach producentów masz całe spektrum wariacji nt. różnego rodzaju ozdób na butach bądź ich braku. Bez wątpienia czarne buty świetnie wygalają do wieczornego, granatowego garnituru ale nie zawsze muszą być w najwyższym stopniu formalności. Upraszając im ciemniejszy kolor tym bardziej formalne obuwie, im więcej ażurowań tym mniej formalne obuwie. Na wesele wieczorem imo bardziej stosowne będą takie ćwierćbrogsy z zamkniętą obłożoną Niż takie oksfordy w kolorze jasnego brązu mimo że nie mają brogowania. Moda męska to cała paleta szarości i niuansów. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek KRK Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec Chciałem jeszcze zapytać o buty marki Patine. Na ich stronie są też buty Yanko. Jeśli dobrze rozumiem, to obie marki są równorzędne jeśli chodzi o jakość (cały czas temat dotyczy lotników) i różnica dotyczy głównie kopyta? Czy możecie się podzielić własnymi doświadczeniami? Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec Patine to marka własna sklepu i wydaje mi się że jest pozycjonowana nieznacznie niżej niż Yanko.W praktyce, posiadam półbuty Yanko i trzewiki Patine i uważam obie pary za bardzo zbliżone jakościowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek KRK Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec Godzinę temu, ciasteczkowy napisał: Patine to marka własna sklepu i wydaje mi się że jest pozycjonowana nieznacznie niżej niż Yanko. W praktyce, posiadam półbuty Yanko i trzewiki Patine i uważam obie pary za bardzo zbliżone jakościowo. A masz może doświadczenie z obuwiem Milermeanswear? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec Mam, ale tylko mokasyny. Jestem zadowolony ale jako że to zupełnie inny rodzaj obuwia, nie sposób porównać do dwu wymienionych wcześniej marek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 9 Marzec Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 8 godzin temu, Bartek KRK napisał: Chciałem jeszcze zapytać o buty marki Patine. Na ich stronie są też buty Yanko. Jeśli dobrze rozumiem, to obie marki są równorzędne jeśli chodzi o jakość (cały czas temat dotyczy lotników) i różnica dotyczy głównie kopyta? Czy możecie się podzielić własnymi doświadczeniami? Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi. PATINE, Yanko i TLB, kiedyś z Patine zamówiłem trzy pary Oxfordów tych producentów. Wszystkie zwróciłem, ale generalnie już po wyciągnięciu z pudełka było czuć które są najtańsze a które najdroższe. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 16 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień Monki Yanko, z tego co widzę zazwyczaj mają na przednim rzemyku jedną dziurkę. Ciężko się w nią wbić nawet jak zapina się pustego buta. Wyżej jest taśma elastyczna i tam nie ma problemu (w butach które zamówiłem i które dobrze leżą jestem w środkowej dziurce). Pytanie czy na przodzie dziurkę trzeba sobie po prostu dorobić? Zdjęcie podglądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 16 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień Jak brakuje dziurki pod optymalne dopasowanie to oczywiście można dorobić. Szewc lub kaletnik zrobią to błyskawicznie i bez problemu. Ważne, by wskazać im optymalne miejsce. No chyba, że jest sprzęt pod ręką, to można i samodzielnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 16 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień Sprzęt akurat mam, poradzę sobie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 16 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień Monki Yanko, z tego co widzę zazwyczaj mają na przednim rzemyku jedną dziurkę. Ciężko się w nią wbić nawet jak zapina się pustego buta. Wyżej jest taśma elastyczna i tam nie ma problemu (w butach które zamówiłem i które dobrze leżą jestem w środkowej dziurce). Pytanie czy na przodzie dziurkę trzeba sobie po prostu dorobić? Zdjęcie podglądowe. Też tak mam w monkach na tym kopycie. Mnie to nie przeszkadza, ale nie jestem pewien czy dorobienie dziurki coś zmieni, bo to po prostu wąskie kopyto w tym miejscu. Upewnij się, czy troczek nie będzie po prostu łatać, a but i tak będzie ciasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratdominik Napisano 16 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień Też tak mam w monkach na tym kopycie. Mnie to nie przeszkadza, ale nie jestem pewien czy dorobienie dziurki coś zmieni, bo to po prostu wąskie kopyto w tym miejscu. Upewnij się, czy troczek nie będzie po prostu łatać, a but i tak będzie ciasny.Jeśli mowa o kopycie 915 to moje odczucia były zgoła inne. Monki luźniejsze od wholecut (monki zwróciłem) , a nawet przy tym te drugie bez żadnego ciśnięcia. Być może moje niskie podbicie to wyjaśnia, ale mam sporo węższe kopyta od 915. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 17 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień Może w wypadku wąskiej stopy i chęci dociśnięcia buta dorobienie dziurki się sprawdzi. Ja zrozumiałem, że koledze chodzi o rozluźnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 17 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 19 godzin temu, bratdominik napisał: Być może moje niskie podbicie to wyjaśnia, ale mam sporo węższe kopyta od 915. Czy mógłbyś podpowiedzieć, które kopyta masz na myśli? Interesuje mnie coś pod niskie podbicie, ale niekoniecznie pod super wąska stopę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratdominik Napisano 17 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień Czy mógłbyś podpowiedzieć, które kopyta masz na myśli? Interesuje mnie coś pod niskie podbicie, ale niekoniecznie pod super wąska stopę.Mam niskie podbicie, szeroką stopę. 915F Yanko jest dla mnie super w wholecut. Resztę kopyt mam w stopce w profilu chyba. Pytaj jakby co. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanko Napisano 18 Wrzesień Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień Lepiej samodzielnie tych dziurek nie robić, chyba że to nie pierwszy raz. Ja zrobiłem i z dziurki zrobiła się dziura ;/ To nie to samo, co np. tutaj - https://kniz.pl/ Nie stolarka okienna, gdzie wszystko jest jaśniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi